Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Július 15. Szerda  Henrik

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Gereben Lívia egy pillanatra sem adta fel a leukémia elleni harcot

2019.11.23. 11:14

A Szekszárd 20 éves válogatott bedobója, Gereben Lívia néhány hónapja az életéért küzdött, most pedig már a visszatérésében reménykedik a jól sikerült transzplantációt követően. A kecskeméti sportolóval a Nemzeti Sport készített interjút.

Gereben Lívia egy pillanatra sem adta fel a leukémia elleni harcot

– Hogy van?
– Jól, bár van egy kis hőemelkedésem, s ezzel már egy hete bajlódom – válaszolta vékonyka hangon Gereben Lívia, az Atomerőmű KSC Szekszárd válogatott bedobója a Nemzeti Sportnak. – Voltam kontrollon is, kórházban is egy napot, kivizsgáltak, de sem vírust, sem baktériumokat nem találtak, azaz jók az eredményeim, így csak kellemetlen ez a betegség. De itthon vagyok a szülői házban Kecskeméten, s ez a lényeg.

– Most hogyan telnek a napjai?
– Mindennap sétálok egy órát a szabad levegőn, de ilyenkor maszkot és kesztyűt is kell viselnem. Már szobabiciklizem is, de azért a karanténhoz nem könnyű hozzászokni, a szüleimen és a tesómon, Dorkán kívül senkivel sem találkozhatok. Szinte minden nap egyforma, ami ahhoz képest, milyen pörgős életet éltem korábban, elég fura. Sorozatokat nézek, takarítok, s várom nagyon az ebédet, mert anya vagy nagymama finomakat főz nekem. Ebéd után sziesztázom, alszom, sétálok és autót vezetek apával. Ennyi, nincs választásom, muszáj ezt megszoknom.

– Fel tudja idézni azt a napot, amikor először szembesült a betegségével?
– Májusban az utolsó bajnoki meccs után néhány napot Szekszárdon maradtam, mert készültem a válogatott összetartására. Megmostam a hajam, s ekkor azt éreztem, be vannak dagadva a nyirokcsomók a nyakamon, az ágyékomnál és az államon.

– Megijedt?
– Nem, mert a szüleimmel együtt azt hittük, hogy ez csak a szokásos betegség vagy vírus, amelyet általában a szezon végén mindig elkapok. Idény közben erős a szervezetem, amikor vége, akkor kiengedek. Csakhogy ezúttal zsibbadt a lábam is. Elmentünk Kecskeméten orvoshoz, vért vettek tőlem, s a vizsgálatból kiderült, huszonhétezer körüli a fehérvérsejtszámom. Még mindig azt gondoltuk, hogy vírus vagy esetleg mononukleózis miatt van. Ám egyre jobban legyengültem, enni és ülni alig bírtam, zsibbadt a szám. Édesanyám elég aggódós típus, meggyőzött, menjünk vissza az orvoshoz, s mikor ez megtörtént, már hetvenezer fölött volt a fehérvérsejtszámom, sőt, mire Budapestre értünk, 98 ezer... Százezer felett már kritikus.

– Találkozott a leukémiával korábban?
– Nem tudtam róla sokat, azt sem, hogy vérráknak is hívják, sohasem ejtettük ki otthon ezt a szót. Budapesten az első kérdésem az volt a doktornőhöz, hogy mennyi idő alatt lehet ebből meggyógyulni. Azt felelte, minimum egy év, ha túlélem... Ezután minden alkalommal, amikor kinyílt a szobaajtó, kivert a víz, féltem, de bíztam benne, lesz olyan orvos, aki megmondja a biztosat, hogy mennyi esélyem van a túlélésre. Attól a számtól, amelyet először meghallottam, eléggé elszomorodtam.

– Ezután következett az első kemoterápiás kezelés...
– Borzasztó volt, mert trombózis is keletkezett a lábamban, s a kezelés kicsinálta a nyálkahártyámat. Tüdőgyulladással az intenzív osztályra kerültem, három napot ott töltöttem, rengeteg szteroidot kaptam, alig ettem, és tizennégy kilót fogytam. Amikor kikerültem, a dokik azt mondták, nem hitték volna, hogy ilyen gyorsan visszakerülök az osztályra.

– Felfogta közben, valójában mi is történik önnel?
– Amikor az intenzívre kerültem, az elég nagy törést okozott. Katétert kaptam, ápolásra szorultam, nem kelhettem fel, s elnyomott a sok gyógyszer. Hümmögéssel próbáltam megértetni magam. A legszebb élményem, hogy három héttel ezt követően fél doboz pudingot megettem. Valójában nem akartam felfogni, mekkora a baj, de tisztában voltam vele, hogy életveszélyben vagyok.

– Meséljen az őssejt-transzplantációról!
– Leukémia esetében már az első biopszia után megállapítják a betegség típusát, s akkor eldöntötték, mivel beteg a csontvelőm, amely a vért képzi, három kemoterápiás kezelésre lesz szükség ahhoz, hogy elpusztíthassák a betegséget a szervezetből. Ezután jöhet csak a transzplantáció. Eredetileg a testvérem, Dorka lett volna a donor, de mivel a terápia miatt legyengült a szívem, a vérük alapján édesanyámat jobb megoldásnak látták az orvosok. Ha Dorka vérét kapom, az tovább gyengítette volna a szívem, ami veszélyes lett volna, én ugyanis sportolni akarok.

– Hogyan zajlott a transzplantáció?
– Ez is egyfajta kemoterápia, csak másfajta, mert itt az összes csontvelőt kellett elpusztítani, és helyet csinálni az újnak, amelyet anyától kaptam. Tőle úgy vették le, hogy egy hétig injekciózták, mindkét karjában tű volt, az egyikből vették a vért, a másikba meg visszaadagolták. Fájdalmas volt neki is, de jól sikerült, olyannyira, hogy az orvosok azt mondták, ilyet még nemigen láttak.

– Ezt elég kemény körülmények közepette élte át...
– Sterilszobában voltam, üvegfalon keresztül beszélgethettem anyáékkal, a kezelőorvosok pedig védőfelszerelésbe öltözve jöttek be hozzám. De jól viseltem, nem jelentkeztek problémák. Huszonegy napot töltöttem a „bokszban”, s utána rögtön hazamehettem. Ez nagy szó, mert sokan ilyenkor még másik osztályra kerülnek vissza.


– Volt olyan, hogy legsötétebb óra? Amikor közel volt ahhoz, hogy összeomoljon – az ilyen szituációt a legtöbb ember nem tudja kezelni...– Miből merített ennyi erőt?
– Elsősorban a szüleim segítségéből. Az első kemoterápia után szinte nem tudtam magamat ellátni, ők segítettek mindenben. Amúgy is összetartó család vagyunk. S szeretném megemlíteni az orvosokat, a klubot, a csapatot, a szponzorokat, Béres Tímeát, Djokics Zseljkót, a magyar kosártársadalmat, a férfi- és női csapatokat is. Hihetetlenül nagy szeretetet és támogatást kaptam. Eleinte sok fájdalommal küzdöttem, nem aludtam, csak szenvedtem, miközben a gyógyszerek miatt nyomott voltam. De sajnos a fájdalomra emlékszem. Természetesen voltak sötét gondolataim, de hogy feladjam, sohasem jutott eszembe. Tudtam, nem szabad még csak rágondolni sem, hogy a túlélés nem sikerül. Ha valamitől féltem, a szüleim megnyugtattak. Bíztam magamban, és hittem abban, hogy minden fejben dől el: ha egy pillanatra is elgyengülök, nehezebben veszem az akadályokat, és sokkal több időt kell töltenem a kórházban.

– Ilyenkor sokan átértékelik az életüket. Ön is?
– Maximalista vagyok, egyetemre járok Budapesten, a Szekszárddal a nemzetközi kupában és a bajnokságban játszom, mellette válogatott vagyok. Ám most már tudom, amit előtte nem: az egyetlen gond, ha nem vagy egészséges. Megtanultam, hogy nem kell rágörcsölni a dolgokra, s hogy a boldogság egyenlő egészség.

– Érzelmileg megváltozott?
– Sokat láttam sírni a szüleimet, ami nem volt jó, de az ellenkezőjére változtatott a megpróbáltatás, mert erősebb lettem. Amikor apukám panaszkodott, hogy megfájdult a karja az influenza elleni oltás miatt, mondtam neki, ne nyavalyogj, ez semmi! Érzelgősebb voltam, de mivel a tapasztaltaknál nem tudok nagyobb fájdalmat elképzelni, és mert olyan lelki megpróbáltatásokon mentem keresztül, amilyenekhez hasonlót senkinek sem kívánok, megkeményedtem, erősebb lettem.

– Hogyan tovább?
– Leukémiánál sohasem lehet végleges diagnózist megállapítani. A transzplantáció sikeres volt, most kezdődik a türelemjáték. Elvileg kilencvenkilenc százalékban nincs már beteg sejtem, de kiirtották az immunrendszerem, most sebezhető vagyok, anyáékhoz is védőöltözetben megyek ki a lakásban a szobámból. Most negyvenegy napos vagyok, január közepén leszek száznapos, addig szigorú szabályok szerint élek. Takarítani kell a szobámat mindennap, egyelőre emberek közé sem járhatok, majd utána. Akkor is eleinte csak szabadtéren lehet idegenekkel találkoznom, testi érintkezés nélkül. Minden útközben derül ki, de az biztos, a többi transzplantálthoz képest gyorsan regenerálódom. Ja, és ha felépülök, kampányolni szeretnék a véradás mellett! Én eddig elmentem mellette, mert nem fogtam fel a fontosságát, de a kórházban láttam nap mint nap, hogy a betegtársaimnak sokszor nehezebben jutott vér vagy vérkészítmény –  én irányítottan kaptam, ezért mindenkinek nagyon hálás vagyok. Vérhiány van, s én véradásra biztatok majd mindenkit, mert az életet jelentheti – ezt sajnos már tapasztalatból tudom.

– És mi a helyzet a kosárlabdával?
– A nyáron már edzeni szeretnék, és a következő idényben pályán lenni – ez is éltet, ennek az elérése is adott erőt a kitartáshoz.

– Jut ideje, ereje követni a Szekszárd eredményeit?
– A meccseket nézem, és Pásztori István másodedző kérte, írjam le az észrevételeimet, s én közben próbálok taktikailag naprakész maradni. De mást is nézek, a férfibajnokságot is követem.

forrás: Nemzeti Sport

Hirdetés
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Remekül kezdték a szezont a kecskeméti országúti bringások - Videóval

Remekül kezdték a szezont a kecskeméti országúti bringások - Videóval

A Szlovák Kupán kezdték meg a versenyszezont a Kecskeméti Első Sor országúti kerékpárosai. Egy hé...

Sportpálya épül a kadafalvi iskolában - VIDEÓVAL

Sportpálya épül a kadafalvi iskolában - VIDEÓVAL

Az önkormányzat valamint a KNORR - BREMSE felajánlása révén épül focipálya a Kadafalván az általá...

A Bohém Ragtime Jazz Band a Tér a térben térzene pénteki fellépője

A Bohém Ragtime Jazz Band a "Tér a térben" térzene pénteki fellépője

Ezen a héten is lesz "Tér a térben" térzene Kecskemét központjában. A Bohém R...

Aktívabb jelenlétet ígér a városrendészet új vezetője – VIDEÓVAL

Aktívabb jelenlétet ígér a városrendészet új vezetője – VIDEÓVAL

Erősítené a városrendészek közterületi jelenlétét dr. Német Zsolt, a Kecskeméti Városrendészet új...

Baleset az M5-ösön

Baleset az M5-ösön

Egy angol személyautó csapódott kisteherautóba kedd reggel az M5-ös autópályán Kecskemét térségéb...

Fiatalkorú lány és futtatója rabolt

Fiatalkorú lány és futtatója rabolt

A Kecskeméti Járási Ügyészség felfegyverkezve elkövetett rablás miatt vádat emelt egy fiatalkorú ...

Az osztatlan közös földtulajdon felszámolása - Videóval

Az osztatlan közös földtulajdon felszámolása - Videóval

Több évtizedes adósságát törleszti az állam az osztatlan közös földtulajdon felszámolásával. Az e...

Motoros és kisbusz ütközött Kecskeméten

Motoros és kisbusz ütközött Kecskeméten

Motoros és kisbusz ütközött hétfő délután Kecskeméten, a Petőfi Sándor és a Kőhíd utca keresztező...

2020.07.13. 18:56

baleset, motor, sérülés, Kecskemét

Kecskeméten marad Marko Djerasimovic

Kecskeméten marad Marko Djerasimovic

Immár bizonyos, hogy az egymást követő tizedik bajnoki szezonban is a KTE-Duna Aszfalt játékosa l...

Indul az utak és járdák javítása

Indul az utak és járdák javítása

E héten kezdi meg a Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. a városi utakon keletkezett kátyúk eltüntet...

Segítségnyújtás nélkül továbbhajtott

Segítségnyújtás nélkül továbbhajtott

Megállás nélkül továbbhajtott a sofőr, miután elütötte a kerékpárost. A rendőrök vádemelést javas...

Áramszünetek Kecskemét szerte

Áramszünetek Kecskemét szerte

Főleg Kadafalva városrészt érintően lesznek áramszünetek ezen a héten Kecskeméten. Mutatjuk az ér...

Vonattal ütközött, túlélte, most várja az ítéletet

Vonattal ütközött, túlélte, most várja az ítéletet

A Kecskeméti Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt...

A Kecskeméti ARC lecsúszott a dobogóról a hetesrögbi hatos döntőben

A Kecskeméti ARC lecsúszott a dobogóról a hetesrögbi hatos döntőben

Az Esztergomi Vitézek nyerte a hetesrögbi országos bajnokságot, amelynek szombati fináléjában a B...

KTE HUFBAU: vereség az NBII-es Szeged vendégeként

KTE HUFBAU: vereség az NBII-es Szeged vendégeként

Szombaton a másodosztályú Szeged-Csanád Grosics Akadémia vendége volt a KTE HUFBAU. A mezőnyben k...

A kecskeméti tűzoltók segítettek hazajutni Pocaknak, az eltévedt kutyusnak

A kecskeméti tűzoltók segítettek hazajutni Pocaknak, az eltévedt kutyusnak

Egy eltévedt kutya kért, és kapott is, segítséget a kecskeméti tűzoltóktól péntek reggel. A ...

Nem állította meg se tábla, se jelzőlámpa: szétverte őket

Nem állította meg se tábla, se jelzőlámpa: szétverte őket

A kecskeméti rendőrök vádemelést javasolnak egy román állampolgárságú gyanúsított ügyében, a...

Rekeszizmok, munkára fel! (videóval)

Rekeszizmok, munkára fel! (videóval)

Fiatal amatőr színjátszók szórakoztatják a Hunyadivárosban a kecskemétieket júliusban. A Közösség...

Gyalogost gázoltak a Margaréta Otthon előtt

Gyalogost gázoltak a Margaréta Otthon előtt

Gyalogosgázolás történt pénteken este a Nyíri úton, a Margaréta Otthonnál található zebránál. ...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies