Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. November 27.   Virgil

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Hét sportiskolás fiatal az Extra Ligában játszó Kecskeméti RC keretében

2022.09.30. 09:06

Nagy József második éve a Kecskeméti Röplabda Club edzője. Profi pályafutásának nagy részét Kaposváron töltötte, majd Kecskemétre igazolt, ahol egy évet játszott. A több mint 90 szeres válogatott szereplés áll mögötte. Kecskeméten az Extra Ligában játszó KRC csapatának 14 fős keretének 7 korábban a helyi sportiskolában nevelkedett fiatal röplabdázó a tagja. A helyi utánpótlásról kérdeztük a csapat edzőjét a szerdai edzés előtt. A korábbi háromszoros bajnok és négyszeres kupagyőztes csapat az előző idényben a negyedik lett a Magyar Kupában, a bajnokságban az ötödik helyet szerezte meg. A hétvégén induló Extra Ligában a tavalyi bajnok és kupagyőztes Pénzügyőr ellen kezdi a szezont a Kecskemét.

-Hogyan kerültél Kecskemétre?

-Dávid Zoltán kérésére érkeztem Kecskemétre, majd egy évet játszottam és a játékot abbahagytam és edzőként irányítom a csapatot. Elvégeztem a Testnevelési Egyetemet, edzői diplomát szereztem.

-Hogyan látod a Kecskeméti Sportiskolára épülő utánpótlás nevelést?

-Ilyen sok fiatalt egyik extraligás csapat sem tudott kiállítani. A Kaposvár, a Kazincbarcika és a Pénzügyőr, akik rendelkeznek utánpótlásbázissal, de ők is elsősorban a kisebb csapatoktól igazolják le a játékosokat. Tény, hogy Kecskeméten van röplabdában a legnagyobb utánpótlás bázis, amely óriási segítséget biztosít a felnőtt csapatnak.

-Milyen az együttműködés a Kecskeméti Sportiskola edzőivel?

-Tavaly elkezdődött egy szorosabb együttműködés, amely erre a szezonra kiteljesedett. Szoros a kapcsolat az utánpótlás edzőkkel, megbeszéljük, hogy miben kell a fiataloknak előre lépni, egyeztetjük az edzéseket. Ők is segítenek, mi is segítünk nekik. Egyre jobb lesz az együttműködés, amelyet bizonyít az is, hogy egyre több fiatal kerülhet fel a felnőtt csapathoz.

-Hogyan tud felkerülni a felnőtt csapat keretébe egy sportiskolás röplabdázó?

-Tavaly a felnőtt csapat másodedzője tartotta a junior edzéseket, teljesen képben volt, hogy ki milyen szinten van, kit érdemes-e felhozni a felnőtt csapathoz. Én is láttam utánpótlás mérkőzéseket a tavalyi szezonban, meg az ideiben is meg fogom nézni a fiatalok több mérkőzését. Keresgéljük a tehetségeket, akiket ki lehetett választani, az mind itt van.

-Miben kell a legtöbbet fejlődni egy fiatalnak, amikor felkerül a felnőtt csapat keretébe?

-Viselkedésben és hozzáállásban, hogy ez már nem az a hobby csapat, ahol megtehette valaki, hogy nem jött el edzésre, mert inkább a Balatont választotta. Ezt már sem én, sem a csapat nem tolerálja. Meg kell érteni, hogy ez már egy másik kávéház. Előfordul egyszer kétszer, ha az ember hangosabban szól egy fiatalhoz, akkor elsírja magát.

-A tavalyi bajnok Pénzügyőr ellen kezdi a szezont vasárnap a KRC. Mi az elvárás a csapattól?

-A tavalyi bajnok és kupagyőztes ellen kezdünk az első fordulóban. A srácok nagyon keményen dolgoznak augusztus óta, folyamatosan fejlődnek a fiatalok. Örülhetnek annak, hogy a fiatalok a keretünkben szerepelhetnek, hogy olyan csapattársaik vannak, akiktől sokat tanulhatnak. Ezáltal nekik még gyorsabb lesz a fejlődésük. Nem esélytelenül megyünk fel vasárnap a pályára, azt gondolom, hogy meglepetést is okozhatunk.

Az elmúlt években 4, ebben az évben 3 fiatal lett tagja a KRC felnőtt csapata 14 fős keretének. A legidősebb Bogdán Bence, a 185 centiméter magas, szélső ütő poszton játszó fiatal.

Mióta vagy tagja a KRC keretének, hogyan kezdődött?

-Már negyedik éve vagyok a tagja a felnőtt keretnek. Nagyon nagy lépés volt számomra, amikor a felnőttekhez kerültem. Az utánpótlás bajnoksághoz képest a szint is nagyobb volt. Egyre több játéklehetőséget kapunk, akár egy egész szettet is játszhatunk, de ez a mérkőzésektől függ.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

-Miben kellett alapvetően megváltozni ahhoz, hogy sok játéklehetőséget kapjon egy fiatal?

- A magabiztosság egyértelmen alapkövetelmény, ami azt jelenti, hogy merjek felelősséget vállalni, szólni a csapattársaknak mérkőzés közben, több labdát magamra vállani. Ezekben n agyon sokat kellett előre lépni, illetve a fizikai állapotom erősítésében. Szeretnék ebben a szezonban minél többet pályán lenni, fejlődni mind fizikailag, mind technikailag. Hosszabb távon a kezdőcsapat oszlopos tagja szeretnék lenni.

A legfiatalabb Boldizsár Péter 16 éves, nyáron került fel a Kecskeméti Sportiskolából a KRC első csapatához. Kilencedik éve röplabdázik, a Bólyai János Gimnázium tanulója.

-Karagics Mátyás, Verebélyi Zsolt és a felnőtt csapat jelenlegi másodedzője, Deák Márk is sokat segített abban, hogy a felnőtt csapat kertébe kerülhettem.

-Hatalmas megtiszteltetés, hogy itt lehetünk korábbi játékostársaimmal a felnőtt csapat keretében. Természetesen az a célom, hogy minél több játékpercet tölthessek a pályán.

-Szerinted, miben kell a legtöbbet fejlődni ahhoz, hogy stabil játékossá válj?

-Szerintem mentálisan kell sokat fejlődni a fizikai és technikai előrelépés mellett. Kontrollálni kell tudni az érzéseinket a pályán, nem szabad, hogy a hév elragadjon.

A fiatalok egyik edzője, a felnőttek között is kimagaslóan teljesítő, második éve a Kecskeméti Sportiskolában a fiatalokat edző Karagics Mátyás, aki társaival, Verebélyi Zsolttal és Gyurkó Sándorral sokat tett azért, hogy a kecskeméti röplabda utánpótlás a legjobb az országban. Ez azt is jelenti, hogy a felnőtt csapat mérkőzéseire kilátogató nézők örömére egyre kecskeméti fiatalnak szurkolhatnak. Karagics Mátyás szerint szerencse is kell ahhoz, hogy egy korosztályól ilyen sok fiatal fel tudjon kerülni a felnőttek keretébe.

-Minek köszönhető az, hogy sok fiatalt fel tudtok adni a felnőtt csapat keretébe?

-Az elsődleges az, hogy folyamatos az építkezés a sportiskolában az alacsonyabb korosztálytól kezdve a felső utánpótlás korosztályig. Ez a legfontosabb. Ehhez szerencse is kell, hogy egy korosztályban ennyi jó alkatú gyerek nőtt fel a sportiskolában. A tehetség sajnos kevés, mert ha 174 centiméteres csak a fiatal, sajnos az a röplabdához kevés. Van még egy 2 méter magas fiatal röplabdázónk, őt azonban még nem vitték fel a felnőtt csapathoz. A következő korosztályban egyelőre csak egy fiatal van, aki megüti azt a mércét, amivel a most felnőttekhez került fiatalok rendelkeznek. Az is tény, hogy a Kecskeméti RC jelenlegi edzőivel sokkal jobb a kapcsolatunk.

-A fiatalok felkészítésében változtattatok-e, pontosabban hogyan készítitek fel a fiatalokat?

-A mi munkamódszerünk az, hogy a legmagasabb korosztályban már arra képezzük a gyerekeket, ha bármelyikre szükség lenne egyik pillanatról a másikra a felnőtt csapatnál, ami bármikor előfordulhat, akkor ők oda be tudjanak lépni. Az utánpótlás csapat eredményessége másodlagos dolog, nagyon speciális, egyéni képzésben vesznek részt egész évben a sportiskola legidősebb röplabdázói. Mi ezt a koncepciót követjük.

-Azok a játékosok, akik csak kevés lehetőséget kapnak a felnőtt csapatnál, játszhatnak-e a sportiskola csapatában is?

-A fiatalok játszhatnak a sportiskola U20-as csapatában, amikor nem ütközik a mérkőzés a felnőtt csapat mérkőzésével. Sajnos eddig a szövetség nem nagyon figyelt oda és ugyanarra az időpontra írták ki a felnőtt csapat mérkőzéseit, mint amikor az utánpótlásét. Természetesen nem csak mi vagyunk ebben a helyzetben, hiszen más csapatoknál is vannak tehetséges fiatalok, akik mindkét csapatban játszhatnának. Alkalmazkodni kell a helyzethez.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Bozótvágóval rabolt - elfogták

Bozótvágóval rabolt - elfogták

A kecskeméti rendőrök néhány percen belül a bejelentés helyszínére értek, így a bűnelkövetőt szin...

2022.11.27. 09:45

Adventi ökumenikus kórushangverseny lesz kedd este a Barátok templomában

Adventi ökumenikus kórushangverseny lesz kedd este a Barátok templomában

Adventi ökumenikus kórushangversenyt tartanak kedden (november 29-én) este 18.00 órától ...

2022.11.27. 09:03

Adószakmai nap Kecskeméten

Adószakmai nap Kecskeméten

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara személyes és online részvétellel a...

2022.11.27. 07:41

Elítélhető-e az önérdekű boldogságkeresés?

Elítélhető-e az önérdekű boldogságkeresés?

Felkavarodott az állóvíz a Kelemen László Kamaraszínház színpadán péntek este – igaz, csak ...

2022.11.26. 17:55

85 kép

Zene és Lélek harmóniája a Szentcsalád Plébániában

Zene és Lélek harmóniája a Szentcsalád Plébániában

December 4-én a Zene és a Lélek harmóniája tölti be a Szentcsalád Plébániát. A Novum Kamaraz...

2022.11.26. 08:00

A második félidőben döntött a Győr a KTE-Piroska Szörp ellen

A második félidőben döntött a Győr a KTE-Piroska Szörp ellen

A harmadik helyezett Győr otthonában lépett pályára a KTE-Piroska Szörp a férfi kézilabda NB I/B ...

2022.11.26. 07:54

Víznyelőrácsokat tisztítanak az M5-ösön

Víznyelőrácsokat tisztítanak az M5-ösön

Hétvégén is dolgoznak a közutakon. Összegyűjtöttük a legfontosabb helyszíneket a térségből. ...

2022.11.26. 06:46

Esély-es Esték! - Új előadás-sorozat Kecskeméten - Videóval

Esély-es Esték! - Új előadás-sorozat Kecskeméten - Videóval

Új előadássorozat indult Kecskeméten. Az Esély-es Esték! sorozat keretében olyan roma származású ...

2022.11.25. 22:07

A KTV stúdiójában: Juhos Gergely, a BÁCSVÍZ KVSC vezetőedzője - Videóval

A KTV stúdiójában: Juhos Gergely, a BÁCSVÍZ KVSC vezetőedzője - Videóval

November 26-27-én Kecskemét ad otthont a Fiatal Uszonyosúszók IX. Világtalálkozójának. A verseny ...

2022.11.25. 21:29

Nagyszülők változó szerepben

Nagyszülők változó szerepben

Milyen szerepük is van a nagyszülőknek a mai változó társadalmunkban? Erre a kérdésre is választ ...

2022.11.25. 20:41

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Tekintse meg itt a nap híreit röviden!

2022.11.25. 19:15

AQUA Gyógyászat - Új egészségközpont a Kecskeméti Fürdőben - Videóval

AQUA Gyógyászat - Új egészségközpont a Kecskeméti Fürdőben - Videóval

Új minden eddiginél széleskörűbb egészségügyi szolgáltatást kínáló centrum kezdte meg működését a...

2022.11.25. 17:37

26 kép

Turgenyev Egy hónap falun című darabját mutatják be a Kamaraszínházban

Turgenyev Egy hónap falun című darabját mutatják be a Kamaraszínházban

Ivan Szergejevics Turgenyev Egy hónap falun című darabját mutatja be a Kecskeméti Katona Józ...

2022.11.25. 15:12

Biztos Kezdet Gyerekház – Egy jó példa az esélyegyenlőség előmozdítására

Biztos Kezdet Gyerekház – Egy jó példa az esélyegyenlőség előmozdítására

Az esélyegyenlőség valamint a pártpolitika mentes párbeszéd előmozdítása jegyében rendeztek ma or...

2022.11.25. 14:23

Kecskeméten nincs rossz gyerek címmel tartottak szakmai napot - Videóval

Kecskeméten nincs rossz gyerek címmel tartottak szakmai napot - Videóval

A gyermek nem azért rossz, mert rossz akar lenni – ez volt a vezérfonala a Kecskeméten ninc...

2022.11.25. 14:02

16 kép

Szombaton és vasárnap félpályás lezárás lesz a Csabay Géza körúton

Szombaton és vasárnap félpályás lezárás lesz a Csabay Géza körúton

A távhőrendszer fejlesztése miatt november 26-án és 27-én félpályás útlezárásra kell számítani a ...

2022.11.25. 11:08

A 120 éve született Latabár Kálmánra emlékeztek - Videóval

A 120 éve született Latabár Kálmánra emlékeztek - Videóval

Régi színészdinasztia tagjaként, 120 évvel ezelőtt Kecskeméten látta meg a napvilágot Latabár Kál...

2022.11.25. 10:31

31 kép

Magyar vadászpilótákat mentettek a Balti-tengerből

Magyar vadászpilótákat mentettek a Balti-tengerből

A kimentés része volt annak a többnemzeti kutató-mentő gyakorlatnak, amelyet a litván légier...

2022.11.25. 10:26

15 kép

Scoregoal: Most van igazán szükség szurkolóinkra

Scoregoal: Most van igazán szükség szurkolóinkra

Hétfőn vérbeli rangadóval fordul az alapszakasz második felére az NBI-es bajnokság. Az SG Kecskem...

2022.11.25. 10:09

Duna Aszfalt-DTKH: Névadó szponzor marad a DTKH

Duna Aszfalt-DTKH: Névadó szponzor marad a DTKH

A 2022–2023-as bajnoki szezonban is névadó szponzorként járul hozzá az élvonalban szereplő ...

2022.11.25. 08:26

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

 • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
 • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
 • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

 • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
 • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
 • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
 • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
 • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
 • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
 • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

 • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
 • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies