Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Július 13. Hétfő  Jenő

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

2020.05.31. 07:58

A járvány miatt egy évvel elhalasztották az idén esedékes nyári olimpiát – március végén szomorúan, de megértéssel vették tudomásul a döntést a sportolók és a sportkedvelők. Minden más mellett most már azonban újraindul az élet az edzőtermekben, pályákon és uszodákban is. Megkérdeztük hát azt a négy kecskeméti sportolót, aki olimpiai kvalifikációval rendelkezik, illetve esélyes arra, hogy kijusson a(z) – így már 2021-es – tokiói játékokra, hogy érinti az új helyzet. Névsor szerint Árva Cintia súlyemelő, Boronkay Péter paratriatlonista, Kmegy Máté súlyemelő és Szvitacs Alexa para-asztaliteniszező válaszoltak kérdéseinkre. 

Hogyan készülnek a kecskeméti olimpikonok a halasztott olimpiára?

Árva Cintia, súlyemelő (Kecskeméti TE)

Mi alapból is terveztünk leállást az edzőmmel, mivel nagyon sok versenyem volt a múlt év vége és az idei év eleje táján. Azt beszéltük, hogy a pihenőidőszak után kezdünk el újra alapozni. Volt két-három hét pihenőm, ami fizikailag és lelkileg is nagyon jól esett a sok felkészülés után. A bezárás pedig pont egybe esett a rendes ritmusommal, így se edzésben, se lelkileg nem akadályozott semmiben.


Kicsit örülök, hogy egy évvel eltolták az olimpiát, mert elfáradtam az utóbbi versenyeken, amelyek nem is igazán úgy sikerültek, ahogy terveztük. Szóval pozitív, hogy így van esélyem a pontok javítására, a feljebb kerülésre.


Most ugyan nem minden nap, de már tudunk edzeni. Azt várjuk, hogy a Bóbis Gyula Sportcsarnok kinyisson, hogy vissza tudjunk rázódni, és normálisan fel tudjunk készülni a versenyekre. Én például egy olyan teremben tudok most edzeni, ahol nem igazán lehet ledobálni a súlyokat. Bőven vannak szériáim, kifulladok az edzés végére, de nagyon vigyázni kell, odafigyelni, ami egy plusz terhet jelent. Hálásak vagyunk a lehetőségért, de azért a megszokott helyünkön mégiscsak felszabadultabban tudnánk dolgozni.


A versenyekkel kapcsolatban remélem, hogy a szeptemberi junior Eb-n már részt tudok venni. De hogy itthon mikor éled majd fel a versenyszezon, azt még nem tudom.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Boronkay Péter, paratriatlonista (Mercedes-Benz Gyár KMSE)


Amikor először szembesültem a vírussal, pont Ausztráliában voltam egy versenyen, március legelején. Mentem volna tovább Abu Dhabiba, egy világkupára, de ott jött az email, hogy törölték a programot a COVID–19 miatt. Hazajöttem hát, és onnantól kezdve vagy a Magyar Paralimpiai Bizottságtól, vagy a nemzetközi triatlonszövetségtől folyamatosan kaptuk az infókat a versenyek törléséről. A jelenlegi tudásunk szerint július 31-ig semmilyen verseny nem lesz. De már augusztusi törlést is kaptam, szerintem idén már nem nagyon lesz nemzetközi megmérettetés. Szeptemberben talán már itthon tudok majd versenyezni.
A zárást követően nagyon sokat kellett egyedül készülnöm, ami nem jó. Én a Bácsvíz KVSC úszóival úszom, a KARC-KESI atlétáival futok, de mindkét klub bezárt ebben az időszakban. Szerencsére kerékpározni volt lehetőségem. A múlt héten megnyitottak a pályák, így végre találkoztam Gyula bácsival is, a futóedzőmmel, szép lassan beindul az élet.


Az én kvalifikációm jövő július 2-jén fog eldőlni. Nálunk nincs egyenes ági bejutás, a paratriatlonban a világversenyek eredményeitől függő, változó világranglista a döntő. Én ezen most a 16. helyet foglalom el. Ebből a szempontból nekem jól jött az egyéves csúszás. És mivel van egy öt hónapos kisfiam, örülök, hogy nem kell most a kvalifikáció miatt utaznom és versenyeznem. Kicsit fellélegeztem.
A szponzori szektorból azt tapasztalom, hogy nehezen érkeznek meg a támogatóktól a dresszek, eszközök, de azért ügyesek vagyunk, és meg tudunk állni a lábunkon, jól gazdálkodtunk.


Teszem a dolgom, edzek, legutóbb egy balatonboglári edzőtáborban 16 másik válogatott sportolóval együtt tudtam készülni. S mivel én jövőre negyvenéves leszek, nagyon örülnék neki, ha ott lehetnék az olimpián, de akkor sem fogok a kardomba dőlni, ha nem sikerül. Hiszen 2007 óta az összes világversenyre kvalifikáltam – a 2010-es budapesti vb-győzelmemen kívül erre vagyok a legbüszkébb.

Kmegy Máté, súlyemelő (Kecskeméti TE)


Nekem csak egy hét kihagyás jött össze, mert Tápiószőlősön, Cegléd mellett, édesapámnál sikerült kialakítanom egy kis edzéslehetőséget. Így igazából a bezárás után egy héttel már folytatni tudtam a felkészülést. Most úgy érzem, hogy ez az egész lelkileg új távlatokat nyitott számomra, szélesebb látószögből tudok a sportra tekinteni, még motivál is a kialakult helyzet. A felkészülésem pedig továbbra is rendületlen.


Azért a felkészülés szempontjából talán jobban örültem volna az idei olimpiai évnek, de így sem látom akadályát a sikernek, hogy egy évvel később lesz.
Az egyesület teljes mértékben tudja támogatni az olimpiai szereplésünket, de ha ez a helyzet elmúlik, még tisztábban fogunk látni a továbbiakkal kapcsolatban.
Úgy tudom, őszre már vannak kitűzött versenyek: U23-as és felnőtt Európa-bajnokság, kvalifikációs versenyek, világkupák, gyakorlatilag majd meglátjuk, lehet, hogy már nyár végére megkezdődik a szezon, elindul a versenyidőszak itthon és külföldön is.


A kvótarendszert még nem látjuk, hogy miként befolyásolja majd a dolgot, de epekedve várjuk, hogy kiadják az új kiírást, és lássuk a kvalifikációs versenyeket, ahonnan reményeink szerint a megfelelő pontszámot sikerül majd összeszedni az olimpiai szerepléshez. S mivel a pontoknak az összessége számít, leginkább az idei és a jövő évi Európa-bajnokságon – ahol 1:10-es szorzó van – lehetne a szükséges pontszámot összeszedni. Nehéz lesz, de nem tartom lehetetlennek a dolgot. A feloldás után visszamegyek Kecskemétre, hogy teljeskörűen folytathassam a munkát.

Szvitacs Alexa, para-asztaliteniszező (Kecskeméti Spartacus)

Nekem már megvan a kvótám, a tavaly októberi svédországi Eb-győzelmem jogán már mindentől függetlenül részt vehetek az elhalasztott paralimpián. Utólag belegondolva, ha akkor nem sikerül megnyernem az Eb-t, akkor nagy bajban lennék, nem nagy esélyem lenne kijutni a paralimpiára. Így még jobban felértékelődött az a győzelem.


Összesen hét hét kihagyásunk volt, az előző héten kezdtem el Kecskeméten a felkészülést. Óvatosan, felváltva járogattunk edzésre. Ha nem is full gőzzel megy minden – hiszen sok csapattársam online oktatásban vesz részt –, de számomra igen, többnyire tudok délelőtt és délután is edzeni, és a kondiedzéseim is megvannak.


Folyamatos kontaktban vagyok a csapattal, támogatnak az olimpiai szereplésemben, az elnökünk, Ujhidy Tibi folyamatosan szponzorokat keres nekem Tokióra, tehát elvileg nem változott semmi. Egyik pillanatban azt gondolom, hogy reális, hogy októberben már versenyt szervezzenek, másik pillanatban pedig hogy nem… Úgyhogy nem tudom, miként alakulnak a továbbiak a szezon szempontjából, de remélem, az előbbi fog teljesülni. Még a nemzetközi asztalitenisz-szövetség se tudja, hogy mikor lesz a következő verseny.


Felkészülési szempontból nagyon vártam az olimpiát, mint élményt, de nekem előny, hogy még egy évet tudok gyakorolni. A másik pozitívum, hogy a következő alkalomra nem négy évet kell várni, hanem csak hármat. Tehát, érzelmileg örülnék, de edzés szempontjából jó, hogy nem idén rendezik a világ legjelentősebb sporteseményét. 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Motoros és kisbusz ütközött Kecskeméten

Motoros és kisbusz ütközött Kecskeméten

Motoros és kisbusz ütközött hétfő délután Kecskeméten, a Petőfi Sándor és a Kőhíd utca keresztező...

2020.07.13. 18:56

Kecskeméten marad Marko Djerasimovic

Kecskeméten marad Marko Djerasimovic

Immár bizonyos, hogy az egymást követő tizedik bajnoki szezonban is a KTE-Duna Aszfalt játékosa l...

2020.07.13. 16:18

Segítségnyújtás nélkül továbbhajtott

Segítségnyújtás nélkül továbbhajtott

Megállás nélkül továbbhajtott a sofőr, miután elütötte a kerékpárost. A rendőrök vádemelést javas...

2020.07.13. 08:24

Egy kecskeméti bringás is súlyosan sérült a tömegbukással végződő kerékpárversenyen - Videóval

Egy kecskeméti bringás is súlyosan sérült a tömegbukással végződő kerékpárversenyen - Videóval

Tömeges bukás történt vasárnap az 1. Gella Kupa amatőr országúti kerékpárversenyen, melyen minteg...

2020.07.12. 17:42

Vonattal ütközött, túlélte, most várja az ítéletet

Vonattal ütközött, túlélte, most várja az ítéletet

A Kecskeméti Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt...

2020.07.12. 14:54

A Kecskeméti ARC lecsúszott a dobogóról a hetesrögbi hatos döntőben

A Kecskeméti ARC lecsúszott a dobogóról a hetesrögbi hatos döntőben

Az Esztergomi Vitézek nyerte a hetesrögbi országos bajnokságot, amelynek szombati fináléjában a B...

2020.07.11. 22:47

KTE HUFBAU: vereség az NBII-es Szeged vendégeként

KTE HUFBAU: vereség az NBII-es Szeged vendégeként

Szombaton a másodosztályú Szeged-Csanád Grosics Akadémia vendége volt a KTE HUFBAU. A mezőnyben k...

2020.07.11. 16:35

A kecskeméti tűzoltók segítettek hazajutni Pocaknak, az eltévedt kutyusnak

A kecskeméti tűzoltók segítettek hazajutni Pocaknak, az eltévedt kutyusnak

Egy eltévedt kutya kért, és kapott is, segítséget a kecskeméti tűzoltóktól péntek reggel. A ...

2020.07.11. 11:26

Nem állította meg se tábla, se jelzőlámpa: szétverte őket

Nem állította meg se tábla, se jelzőlámpa: szétverte őket

A kecskeméti rendőrök vádemelést javasolnak egy román állampolgárságú gyanúsított ügyében, a...

2020.07.11. 07:48

Rekeszizmok, munkára fel! (videóval)

Rekeszizmok, munkára fel! (videóval)

Fiatal amatőr színjátszók szórakoztatják a Hunyadivárosban a kecskemétieket júliusban. A Közösség...

2020.07.10. 22:00

Gyalogost gázoltak a Margaréta Otthon előtt

Gyalogost gázoltak a Margaréta Otthon előtt

Gyalogosgázolás történt pénteken este a Nyíri úton, a Margaréta Otthonnál található zebránál. ...

2020.07.10. 20:04

Freund Tamás lett az MTA új elnöke (videóval)

Freund Tamás lett az MTA új elnöke (videóval)

Nemzeti érdek a tudomány és a politika együttműködése, ezért a két terület között kétirányú kommu...

2020.07.10. 19:37

Országszerte csökkenő a hallgatói jelentkezésszám (videóval)

Országszerte csökkenő a hallgatói jelentkezésszám (videóval)

Országszerte jelentősen visszaesett a felsőoktatásba jelentkezők száma. A Neumann János Egyetem G...

2020.07.10. 16:43

Két évet kapott a buszsofőr, aki a zebrán gázolta halálra a fiatal nőt (videóval)

Két évet kapott a buszsofőr, aki a zebrán gázolta halálra a fiatal nőt (videóval)

A Szolnoki Törvényszéken lezárult annak a büntetlen előéletű buszsofőrnek a büntetőügye, aki 2018...

2020.07.10. 16:04

400 ezerért kelt el a Linettke javára felajánlott szobor

400 ezerért kelt el a Linettke javára felajánlott szobor

Egy műkedvelő magánszemély 400 ezer forintért vásárolta meg Ulrich Gábor jótékonysági célra ...

2020.07.10. 15:49

Illegális árusok buktak le

Illegális árusok buktak le

Járókelőket zaklató, illegális utcai árusokat értek tetten csütörtökön a Kecskeméti Városrendésze...

2020.07.10. 15:13

Finisébe ért a Centrum környékének felújítása (videóval)

Finisébe ért a Centrum környékének felújítása (videóval)

Hamarosan befejezik a Centrum környékének felújítását, augusztus közepén már szabadon közlekedhet...

2020.07.10. 15:03

13 kép

Emléktáblát avattak Berente Terézia tiszteletére (videóval)

Emléktáblát avattak Berente Terézia tiszteletére (videóval)

Megható ünnepség helyszíne volt pénteken délelőtt a Neumann János Egyetem Pedagógiai Szakkönyvtár...

2020.07.10. 14:39

23 kép

Jogsi nélkül, ittasan vezetett

Jogsi nélkül, ittasan vezetett

A Kecskeméti Rendőrkapitányság július 9-én őrizetbe vett egy 53 éves dán állampolgárt. A fér...

2020.07.10. 14:27

Vonattal ütközött - 150 ezer forint a büntetése

Vonattal ütközött - 150 ezer forint a büntetése

A Kiskunfélegyházi Járásbíróság tárgyalás kitűzése nélkül 150.000 forint pénzbüntetés szabott ki ...

2020.07.10. 10:39

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies