Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. November 27.   Virgil

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

2022.09.30. 11:12

2012 nyarán történt. A helyszín Szabadka egyik étterme volt, ahol a frissen megalakult kecskeméti kosárlabda klub három vezetője várakozott egy asztal mellett beszélgetve. Majd az esti félhomályban megjelent egy magas, rettentő vékony, picit ijedt tekintetű fiatalember, egyik kezében egy sportszatyorral. Körbenézett, majd megállt a kecskemétiek asztala mellett, egy gyors köszönés után pedig leült egy szabad asztalhoz.

„Ő az a magos, akit mondtam, lehet belőle valami” – ennyi hangzott el a kecskeméti asztalnál.

Mára kiderült, Ivkovic Stojan jóslata bevált. Tíz év alatt a magas, vékony fiatalemberből a jelenkori magyar élvonalbeli bajnokság meghatározó centere, magyar válogatott kosárlabdázó lett.

Karahodzic Kemal.

Nem ment persze könnyen. A szerb fiatalember ugyanis nem született kiemelkedő tehetségnek, ehhez inkább öccse, a spanyol bajnokságban is szerepelt Kenan járt közelebb. Kemal még csak ügyes sem volt igazán. Egy valamit azonban nagyon tudott: alázattal dolgozni. Edzett, amikor meghatározták neki, edzett akkor is, amikor szabadideje volt, gyakorolt, gyakorolt. És eleinte nem is játszott rendszeresen. De ez nem szegte kedvét, volt egy célja, csak az lebegett a szeme előtt. Azt mondták neki, lehet belőle valami, de ahhoz rettentő sokat kell edzenie, fejlődnie, és bizony szenvednie is. És ő dolgozott eleget, fegyelmezetten, alázattal, meg persze szenvedett is eleget.

Ma megkérdőjelezhetetlen a szerepe a kecskeméti kosárlabdacsapatban, megkérdőjelezhetetlen a szerepe a magyar bajnokságban is. Még akkor is így van ez, ha sok helyen sok szurkoló kritizálja, olyan is akad, aki kéket-zöldet lát a neve hallatán. És persze minden szezonban jön nála jobb valamelyik csapatba (aki aztán el is megy, sokszor nyomtalanul, emléket sem hagyva).

Mégis… Évről évre ott van a teljesítménye a legjobb centerek között. Tíz év alatt, bejárva a célig vezető legnehezebb utat, ami végtelen munkával van kikövezve, alázattal, kitartással és a klubja, edzői és a szurkolók iránti elkötelezettséggel kiharcolta magának a tiszteletet, az elismerést, azt, hogy ma a legtöbb magyar kosárlabda szurkoló tudja, ki az a külföldi játékos, aki a magyar kosárlabda történetében a leghosszabb időt töltött a magyar bajnokságban (ráadásul egyazon klubban), ezzel együtt szinte minden szurkoló tudja Magyarországon, kicsoda is Kémó.

Ahogyan a szövetségi kapitány megjósolta, lett belőle valami…

Emlékszik arra az estére ott Szabadkán?

- Persze, nagyon élesen. Edzőmeccset játszottunk a Kecskeméttel, és nekem utána el kellett mennem a Boss nevű étterembe, mert Stojan Ivkovic találkozni akart velem, és be akart mutatni a többi vezetőnek.

Akkor már ismerték egymást?

- Nem, ez volt az első találkozásom Stojannal.

 Mit mondtak önnek Kecskemétről?

-   Csak annyit, hogy itt sokat fejlődhetek.

Ennyi elég volt?

-  Én nem csalódtam.

Egy héttel később, vasárnap este szállt le a buszról a kecskeméti állomáson, hétfőn edzett először a csapattal, és csütörtökön már bajnoki meccset kellett játszania új klubjával, mert Bencze Zoltán, a csapat centere a második percben megsérült. Az akkor NB I/B-s Kecskemét ellenfele a Nagykőrös volt. Tíz évvel később, 2022. szeptember 30-án pedig már a 11. szezonja kezdődik, a Nyíregyháza elleni a 318. A-csoportos mérkőzése. Egyetlen külföldi játékosnak sem volt ennyi a magyar bajnokságban (Veljko Budimir 313-nál fejezte be, Rastko Dramicanin pedig 300-nál jár).

Az évek során mi volt önre a legnagyobb hatással Kecskeméten? Mert egészen biztosan voltak komoly ajánlatai máshonnan is, mégis mindig itt maradt.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

-          A legegyszerűbb nálunk, ebben a klubban azt mondani, amit szinte mindenki elmond a kecskeméti kosárlabdás közegről, hogy családias a hangulat. Ezt én is elmondhatom. De emögött azért nagyon sok tényező van. Az évek alatt nagyon sok játékossal játszottam együtt, és szerencsére sokan voltak, akik hosszú ideig maradtak, és nagy hatással voltak rám és a kecskeméti klubra is. Marko Derasimovic, Wittmann Krisztián, Ivosev Tamás, Rastko Dramicanin, a Pongó testvérek, Mészáros Máté, vagy Kucsera Dani, mind olyan személyiség, akiktől sokat kaptam, akikkel sokat adtunk egymásnak, akikkel nem csak a pályán voltunk csapattagok. Mint egy család. De voltak itt olyan amerikai játékosok is, akikkel a mai napig tartjuk a kapcsolatot. Egyébként számomra megkérdőjelezhetetlenül a legfontosabb személy Stojan, aki karrierem minden pillanatára hatással van. Sokat számít az is, hogy a klubban állandóság van, az edzők nem cserélődnek évről évre, a klubban ugyanaz a néhány ember dolgozik, minden feltétel adott, tudjuk, hogy nem csapjuk be egymást. Ez ma többet ér, mint a nagy ígéretek. És még valami, ami nagyon fontos: Kecskeméten mindenki, játékos, edző, vezető, szurkoló bízik a másikban.

Szóval, voltak ajánlatai?

- Igen, de sohasem éreztem azt, hogy nekem nem jó itt, és mennem kell.

És a pénz? A több pénz?

-  Olyat senki ne mondjon, hogy a pénz nem számít egy ilyen döntéskor, csak nem mindegy, hogy ez az sorrendben hányadik helyen áll. Nálam nem ez az első. Tudom, mire vagyok képes a pályán, tudom, mennyit érek, és tudom, hová tartozom. Nálam egy ilyen döntés érzelmi kérdés, és Kecskeméten tele vagyok érzelmekkel. Otthon vagyok a városban, otthon vagyok a csarnokban, az öltözőben. És ugyanezt érzem a családomon is. Mindkét gyerekem a kecskeméti időszakomban született, fontos része a város az ő életüknek is, a feleségemmel nyugodtan élünk itt, vannak barátaink, tisztelnek minket. Igen, otthon vagyok.

2014 szeptemberében a Kecskeméti Városházán a szerb Kemal Karahodzic-ból szerb-magyar Karahodzic Kemal lett, és mivel a teljesítményével megteremtette a lehetőségét annak, hogy magyar válogatott legyen, 2017 nyarán egy Lengyelországban rendezett négycsapatos felkészülési tornán (Lengyelország, Magyarország, Nagy-Britannia, Izrael) bemutatkozott a magyar válogatottban. Aztán ott volt az Eb-n a magyar válogatott tagjaként, és játszhatott többek között a szerb válogatott ellen.

Figyeltem az arcát a 2017-es Eb-n a Szerbia elleni mérkőzés előtt, a két himnusz alatt, de nem láttam különbséget a tekintetén.

-  Az egész Eb alatt azt éreztem, hogy ez a torna mennyire fontos a magyar szurkolóknak. Tudom, milyen régen játszott legutóbb ilyen fontos eseményen a válogatott, hatalmas élmény volt a meccsek után látni az örömöt és a büszkeséget a magyar szurkolókon. A karrierem egyik kiemelkedő állomása volt ez az Eb, minden pillanatot újabb motivációként éltem meg, ami hatással volt a pályafutásomra. Bennem, bármikor is hívtak a válogatotthoz, óriási büszkeség volt, sohasem jutott eszembe, hogy nem megyek, hálás vagyok azért, hogy tagja lehettem a magyar nemzeti csapatnak.

 És különben is, a felesége magyar nemzetiségű…

-  Igen, és otthon, Topolyán nagyon sokan gratuláltak az Eb után, nézték, boldogok voltak.

Távol áll tőle az öntömjénezés, sokkal inkább a maga szerény, visszafogott módján éli meg a személyes sikert vagy kudarcot. Az öltözőben persze már afféle véleményvezér, az ő pozíciója a csapatban rang, az ő szava sokat ér. Ha bárki igazi harsányságot vár tőle, annak el kell mennie az edzésre, ott megkapja a mindig mókázó, a társait hangosan bíztató, de a feladatra 100 százalékosan koncentráló Kémót. Még csak 33 éves, két gyermek édesapja, felelősségteljes családfő, vigyáz, szervez, tervez. No, túlságosan messzire előre nem, hiszen ki tudja, egy karrier meddig tart. Mindenesetre az első volt, aki aláírta az új szerződését a 2022-23-as szezonra. Hogy meddig marad Kecskeméten, vagy meddig szándékozik kosárlabdázni, nos, ez nem aktuális kérdés nála, mint ahogy az sem, hogy mivel pótolja majd a kosárlabdát, ha egyszer vége lesz a játéknak. És hogy hol él majd a Karahodzic család.

 Van olyan terv, hogy Kecskeméten telepednek le?

-  Egyelőre egy terv van, a kisfiam két év múlva kezdi majd az iskolát, egyelőre addig nézek előre. De persze gondolkodunk már ezen a feleségemmel, biztosan nem lesz egyszerű döntés. Addig azonban a kosárlabdára koncentrálunk minden erőnkkel.

Tudja egyáltalán, hogy ön az a játékos, aki külföldiként a legtöbb ideig játszott a magyar bajnokságban?

- Igen, tudom, a klubom figyel az ilyenfajta adatokra is. És azt is hallottam, hogy talán én játszottam eddig a legtöbb meccset külföldiként.

Büszkévé teszi?

-  Én soha semmit nem kaptam ingyen, és soha semmilyen siker nem jött könnyen. Tudom, hogy mennyit dolgoztam, tudom, hogy mennyi edzés kellett ahhoz, hogy egyáltalán komolyan vegyenek a kosárlabdában. Emlékszem, milyen érzéssel mentem be először életem első profi csapata, a KTE öltözőjébe, és arra is, mennyi küszködés, kudarc volt a karrieremben. Sokszor elbizonytalanodtam, de erősebb volt bennem a hit, és a tudat, hogy a rengeteg edzés, futás, izzadtság nem lehet hiábavaló. És szerencsére jöttek nagy győzelmek, a mi szintünkön nagy eredmények, szóval azt mondhatom, hogy megérte, megéri. És, hogy válaszoljak a kérdésre, igen, büszke vagyok!

Szerző: Komáromy András

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Adószakmai nap Kecskeméten

Adószakmai nap Kecskeméten

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara személyes és online részvétellel a...

Elítélhető-e az önérdekű boldogságkeresés?

Elítélhető-e az önérdekű boldogságkeresés?

Felkavarodott az állóvíz a Kelemen László Kamaraszínház színpadán péntek este – igaz, csak ...

Zene és Lélek harmóniája a Szentcsalád Plébániában

Zene és Lélek harmóniája a Szentcsalád Plébániában

December 4-én a Zene és a Lélek harmóniája tölti be a Szentcsalád Plébániát. A Novum Kamaraz...

A második félidőben döntött a Győr a KTE-Piroska Szörp ellen

A második félidőben döntött a Győr a KTE-Piroska Szörp ellen

A harmadik helyezett Győr otthonában lépett pályára a KTE-Piroska Szörp a férfi kézilabda NB I/B ...

Víznyelőrácsokat tisztítanak az M5-ösön

Víznyelőrácsokat tisztítanak az M5-ösön

Hétvégén is dolgoznak a közutakon. Összegyűjtöttük a legfontosabb helyszíneket a térségből. ...

Esély-es Esték! - Új előadás-sorozat Kecskeméten - Videóval

Esély-es Esték! - Új előadás-sorozat Kecskeméten - Videóval

Új előadássorozat indult Kecskeméten. Az Esély-es Esték! sorozat keretében olyan roma származású ...

Kiosztották a Bács-Kiskun megyei Prima-díjakat

Kiosztották a Bács-Kiskun megyei Prima-díjakat

Katkics Tamás okleveles építészmérnök, B. Zeikfalvi Anna grafikusművész és Grosán Pál atléta veh...

A KTV stúdiójában: Juhos Gergely, a BÁCSVÍZ KVSC vezetőedzője - Videóval

A KTV stúdiójában: Juhos Gergely, a BÁCSVÍZ KVSC vezetőedzője - Videóval

November 26-27-én Kecskemét ad otthont a Fiatal Uszonyosúszók IX. Világtalálkozójának. A verseny ...

Nagyszülők változó szerepben

Nagyszülők változó szerepben

Milyen szerepük is van a nagyszülőknek a mai változó társadalmunkban? Erre a kérdésre is választ ...

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Tekintse meg itt a nap híreit röviden!

AQUA Gyógyászat - Új egészségközpont a Kecskeméti Fürdőben - Videóval

AQUA Gyógyászat - Új egészségközpont a Kecskeméti Fürdőben - Videóval

Új minden eddiginél széleskörűbb egészségügyi szolgáltatást kínáló centrum kezdte meg működését a...

Turgenyev Egy hónap falun című darabját mutatják be a Kamaraszínházban

Turgenyev Egy hónap falun című darabját mutatják be a Kamaraszínházban

Ivan Szergejevics Turgenyev Egy hónap falun című darabját mutatja be a Kecskeméti Katona Józ...

Magyar vadászpilótákat mentettek a Balti-tengerből

Magyar vadászpilótákat mentettek a Balti-tengerből

A kimentés része volt annak a többnemzeti kutató-mentő gyakorlatnak, amelyet a litván légier...

Scoregoal: Most van igazán szükség szurkolóinkra

Scoregoal: Most van igazán szükség szurkolóinkra

Hétfőn vérbeli rangadóval fordul az alapszakasz második felére az NBI-es bajnokság. Az SG Kecskem...

Kecskeméti besurranó sorozattolvaj ellen emeltek vádat

Kecskeméti besurranó sorozattolvaj ellen emeltek vádat

A Kecskeméti Járási Ügyészség vádat emelt azzal a többszörös, különös visszaeső elkövetővel szemb...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

 • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
 • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
 • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

 • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
 • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
 • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
 • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
 • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
 • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
 • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

 • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
 • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies