Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Július 13. Hétfő  Jenő

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

„Minden a gyerektől indul” – nevel, rendre tanít és közösséget ad sport

2019.04.19. 12:31

Kecskemét mellett az idei évtől Kaposváron is dolgozik Ivkovic Stojan. A magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, a Mercedes Kosárlabda Akadémia nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője, januártól pedig Kaposvár sporttanácsadója. Ivkovic Stojan bár sokat foglalkozik profi kosárlabdával, szerinte mégis az a legfontosabb, hogy sok gyerek sportoljon, mivel a sport testben és lélekben is egészséges gyerekeket nevel.

„Minden a gyerektől indul” – nevel, rendre tanít és közösséget ad sport

- A közelmúltban fejezte be a vb-selejtezők sorát a Magyar Kosárlabda-válogatott és nem sok hiányzott, hogy kijussanak a vb-re. Min múlott a siker?

- Ez a vb-selejtező számunkra és az egész ország számára egy sikersztori volt. Nyolc éve vettem át a válogatottat, ahhoz képest óriási a fejlődés. Bekerültünk Európa legjobb 16 csapata közé. A fő cél az volt, hogy a legjobb 12 között legyünk, ami azt jelentette volna, hogy részt vehetünk a Világbajnokságon. A válogató meccsek legnagyobb sikere, hogy mind telt ház előtt zajlott. Nyolc évvel ezelőtt még utánpótlás csapatokat kellett vinnünk a csarnokba, hogy legyen valaki. Idén Debrecenben, Szombathelyen és Budapesten már két héttel a meccs előtt sem lehetett jegyet kapni. Ez már önmagában komoly elismerés a magyar kosárlabdának, és erre nagyon büszke vagyok.

- A vb-selejtezők sorát hatalmas bravúrral zárták, hazai pályán fényes győzelmet arattak a horvátok ellen. Hogyan sikerült összeszedni a csapatot az olaszországi vereség után?

- Tudni kell, hogy nálunk a kiválasztás elég furcsa folyamat. Nem biztos, hogy a legjobb, sztár játékosok bekerülnek a válogatottba, az fontosabb, hogy fejben erős legyen a játékos, jó ember legyen és elfogadja a hierarchikus rendet. Az olasz meccs az elmúlt nyolc év legrosszabb meccse volt. Ezek után már tudtam, hogy a horvát meccs viszont olyan lesz, hogy kimennek a srácok a pályára és bebizonyítják, hogy mit tudnak. Engem úgy tanítottak, hogy annyira vagy jó, amennyire az utolsó meccsen jó voltál.

- 2021-ben akár az Eb szervezésében, lebonyolításában is részt vehet Magyarország, így akár hazai pályán is játszhat majd a válogatott csoportmeccseket. Mit jelenthet ez a magyar válogatott számára?

- 2017-ben húsz év után lehettünk újra Európa-bajnokságon, méghozzá Kolozsváron. Én nem voltam boldog, hogy oda megyünk, de kiderült, hogy nem rám kell hallgatni, a Magyar Kosárlabda Szövetség jó döntést hozott. Csodálatos élmény volt, hogy 48 év után sikerült nyerni, először a csehek ellen, utána pedig a románok ellen. Fantasztikus volt azon a helyszínen átélni, milyen szeretet van a magyar emberek szívében. 8000 ember maradt ott a meccs után, elkezdték kihúzni a zászlót és énekelni a himnuszt. Nekünk és azoknak, akik ott voltak, hatalmas tapasztalat volt, hogy milyen érzés elérni valami fontosat az országért. Az előző Eb-n és a vb-selejtezőkön kiharcoltuk, hogy benne legyünk a nagyok között. Ha 2021-ben lesz Magyarországon Európa-bajnokság, az nekem nagyon szép búcsú lesz, ugyanis én addig vezetem a válogatottat.

Szerintem tíz év így is nagyon sok idő a szövetségi kapitányi poszton. Ha túlmegyünk a selejtezőkön és ott leszünk az Eb-n, én nagyon boldogok leszek. Ha nem sikerül, akkor szomorú leszek, de ugyanúgy búcsú lesz.

- 2021-ig azért van még idő. Hogyan telnek most a napjai? Milyen feladatokat vállal? Kaposváron milyen munkát lát el? Hiszen felröppent a hír, hogy ott is dolgozik.

- Kecskeméten élünk, a Mercedes Kosárlabda Akadémiának a nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője vagyok, és néha gyerekeknek is tartok edzést. Most az U16 csapat edzője voltam, vittem őket játszani Hódmezővásárhelyre. Kecskeméten nyilvánvalóan a felnőtt csoportban is akadnak feladatok, amelyek nem szakmaiak, azokban segítek. Idén január 1-jén érkezett egy kaposvári megkeresés, hogy legyek az ottani sport szakmai tanácsadója. Négy évig játszottam Kaposváron, ott született Milán fiunk is. Négy év alatt szerintem 5-6 döntőt játszottunk, pár bajnoki címet és kupagyőzelmet is szereztünk. A kapcsolat nagyon erős maradt, így elvállaltam a felkérést. Egy kicsit ingáznom kell, hiszen hetente egy napot ott töltök. Azt azonban megbeszéltük, hogy továbbra is Kecskeméten fogunk élni, mert a feleségem itt dolgozik, ő semmi áron nem akarja feladni a Junior Sport Kft. vezetését.

- A válogatottal hogyan folytatódik a munka?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

- Augusztusban lesz egy három hetes ciklus, addig a FIBA meg fogja hozni a döntést, hogy hol lesznek Eb-meccsek, és attól függ a folytatás. Az a fontos, hogy most van egy nagyon erős keretünk. Szeretném, hogy mindenki akarjon jönni, aki oda való. A kiválasztás nálam úgy megy, hogy aki hazudott, azt nem fogjuk hívni. Vannak gyerekek, akiket behülyítenek Amerikával, vagy hívják ide-oda és elvileg nem érnek rá a magyar válogatottban játszani. Én úgy látom, hogy a válogatottban is rend kell, hogy legyen, ez a legfőbb szabály. Lehetnek fiatalok is a keretben, fő, hogy lehessen velük dolgozni.

- Kicsit a kecskeméti sportéletre kanyarodjunk még vissza. Hogyan látja az itteni helyzetet, akár a kosárlabdát, akár a kecskeméti sportot?

- Tíz évvel ezelőtt jöttem Kecskemétre. Mint szakember, 1992 óta vagyok Magyarországon, de olyan kaotikus állapotokkal még nem találkoztam, mint amilyen itt fogadott.

Én úgy látom, hogy azóta a kecskeméti sport erősebb lett és kitisztult. A város támogatja az utánpótlást és a fiatalokat, a profi sport pedig magánkézben van, és mindenki addig nyújtózkodik, ameddig a takarója ér.

Azzal van a baj, ha valaki többet akar mutatni, mint amennyit tud. Ha megnézzük a kosárlabdacsapatot, akkor tudjuk, hogy körülbelül a tizedik helyen vagyunk, ennyi pénzünk van, és érdekes módon mindig több ember van a csarnokban. A profi sport is fejlődik, gratulálunk a röplabdásoknak a kupagyőzelemhez, ez gyönyörű eredmény. Többi sportág a B ligában, ezek is szépen szerepelnek.

- Az utánpótlás sportról beszéljünk még, hiszen többszáz gyerek sportol a Mercedes Kosárlabda Akadémián.

- A feleségemet, Béres Tímeát már több város megkereste, hogy át szeretnék venni a kecskeméti mintát. Sok helyen ugyanis elég kaotikus az utánpótlás sport, nem átlátható, hogy ki-kinek a főnöke. A kecskeméti önkormányzat egy kitűnő modellt valósított meg, világos, átlátható, mindenki tudja, hol van a helye a rendszerben. A TAO-n keresztül pedig másfél-két milliárd nagyságrendű beruházás érkezett, ami szerintem rengeteg. Korábban mindenki csak könyörgött az önkormányzatnak, hogy adjanak a pénzt. Ezzel szemben most azt látjuk, hogy az utánpótlás sport biztos anyagi háttérrel rendelkezik, a fiatalok pedig komoly tőkét tudnak visszatermelni a város számára.

- Közülük Ön szerint hányan lesznek profi sportolók?

- Az én filozófiám szerint nem ez a fontos. Nekem az a lényeg, hogy legyen egészséges a gyerek, minél kevesebbet legyen az utcán, minél többet legyen közösségben, és tanuljon meg rendben, hierarchiában élni. Ha a gyereket jó élmény éri az edzéseken, akkor lehet ő később buszsofőr vagy igazgató, kötődni fog ehhez a sportághoz, és vissza fog jönni a csarnokba, sőt a gyerekét is elhozza. Minden a gyerektől indul, a gyerek a legfontosabb. Ha van sport, akkor az fékezi a rossz dolgokat a világban, és ha az utánpótlássportot jól csináljuk, az viszi előre az egész sportágat, sőt a város életére is pozitív hatása van.

Kozák Polett

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Indul az utak és járdák javítása

Indul az utak és járdák javítása

E héten kezdi meg a Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. a városi utakon keletkezett kátyúk eltüntet...

2020.07.13. 11:35

Segítségnyújtás nélkül továbbhajtott

Segítségnyújtás nélkül továbbhajtott

Megállás nélkül továbbhajtott a sofőr, miután elütötte a kerékpárost. A rendőrök vádemelést javas...

2020.07.13. 08:24

Vonattal ütközött, túlélte, most várja az ítéletet

Vonattal ütközött, túlélte, most várja az ítéletet

A Kecskeméti Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt...

2020.07.12. 14:54

A Kecskeméti ARC lecsúszott a dobogóról a hetesrögbi hatos döntőben

A Kecskeméti ARC lecsúszott a dobogóról a hetesrögbi hatos döntőben

Az Esztergomi Vitézek nyerte a hetesrögbi országos bajnokságot, amelynek szombati fináléjában a B...

2020.07.11. 22:47

KTE HUFBAU: vereség az NBII-es Szeged vendégeként

KTE HUFBAU: vereség az NBII-es Szeged vendégeként

Szombaton a másodosztályú Szeged-Csanád Grosics Akadémia vendége volt a KTE HUFBAU. A mezőnyben k...

2020.07.11. 16:35

A kecskeméti tűzoltók segítettek hazajutni Pocaknak, az eltévedt kutyusnak

A kecskeméti tűzoltók segítettek hazajutni Pocaknak, az eltévedt kutyusnak

Egy eltévedt kutya kért, és kapott is, segítséget a kecskeméti tűzoltóktól péntek reggel. A ...

2020.07.11. 11:26

Nem állította meg se tábla, se jelzőlámpa: szétverte őket

Nem állította meg se tábla, se jelzőlámpa: szétverte őket

A kecskeméti rendőrök vádemelést javasolnak egy román állampolgárságú gyanúsított ügyében, a...

2020.07.11. 07:48

Rekeszizmok, munkára fel! (videóval)

Rekeszizmok, munkára fel! (videóval)

Fiatal amatőr színjátszók szórakoztatják a Hunyadivárosban a kecskemétieket júliusban. A Közösség...

2020.07.10. 22:00

Gyalogost gázoltak a Margaréta Otthon előtt

Gyalogost gázoltak a Margaréta Otthon előtt

Gyalogosgázolás történt pénteken este a Nyíri úton, a Margaréta Otthonnál található zebránál. ...

2020.07.10. 20:04

Freund Tamás lett az MTA új elnöke (videóval)

Freund Tamás lett az MTA új elnöke (videóval)

Nemzeti érdek a tudomány és a politika együttműködése, ezért a két terület között kétirányú kommu...

2020.07.10. 19:37

Országszerte csökkenő a hallgatói jelentkezésszám (videóval)

Országszerte csökkenő a hallgatói jelentkezésszám (videóval)

Országszerte jelentősen visszaesett a felsőoktatásba jelentkezők száma. A Neumann János Egyetem G...

2020.07.10. 16:43

Két évet kapott a buszsofőr, aki a zebrán gázolta halálra a fiatal nőt (videóval)

Két évet kapott a buszsofőr, aki a zebrán gázolta halálra a fiatal nőt (videóval)

A Szolnoki Törvényszéken lezárult annak a büntetlen előéletű buszsofőrnek a büntetőügye, aki 2018...

2020.07.10. 16:04

400 ezerért kelt el a Linettke javára felajánlott szobor

400 ezerért kelt el a Linettke javára felajánlott szobor

Egy műkedvelő magánszemély 400 ezer forintért vásárolta meg Ulrich Gábor jótékonysági célra ...

2020.07.10. 15:49

Illegális árusok buktak le

Illegális árusok buktak le

Járókelőket zaklató, illegális utcai árusokat értek tetten csütörtökön a Kecskeméti Városrendésze...

2020.07.10. 15:13

Finisébe ért a Centrum környékének felújítása (videóval)

Finisébe ért a Centrum környékének felújítása (videóval)

Hamarosan befejezik a Centrum környékének felújítását, augusztus közepén már szabadon közlekedhet...

2020.07.10. 15:03

13 kép

Emléktáblát avattak Berente Terézia tiszteletére (videóval)

Emléktáblát avattak Berente Terézia tiszteletére (videóval)

Megható ünnepség helyszíne volt pénteken délelőtt a Neumann János Egyetem Pedagógiai Szakkönyvtár...

2020.07.10. 14:39

23 kép

Jogsi nélkül, ittasan vezetett

Jogsi nélkül, ittasan vezetett

A Kecskeméti Rendőrkapitányság július 9-én őrizetbe vett egy 53 éves dán állampolgárt. A fér...

2020.07.10. 14:27

Vonattal ütközött - 150 ezer forint a büntetése

Vonattal ütközött - 150 ezer forint a büntetése

A Kiskunfélegyházi Járásbíróság tárgyalás kitűzése nélkül 150.000 forint pénzbüntetés szabott ki ...

2020.07.10. 10:39

Letartóztatásban a rontásos csalással vádolt nő

Letartóztatásban a rontásos csalással vádolt nő

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte annak a 63 éves nőnek a letartóztatását, aki a g...

2020.07.10. 10:10

Folytatódik a prevenciós célú egészségfejlesztés

Folytatódik a prevenciós célú egészségfejlesztés

Bár a RÖPKE Kecskeméti Röplabda Sportegyesület által elindított prevenciós célú egészségfejleszté...

2020.07.10. 09:08

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies