Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Július 13. Hétfő  Jenő

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Dr. Vercz Tamás: „A futsalhoz szerelem kell!”

Kovács Nóra

2020.05.31. 06:43

Május 9-én ünnepelte a Scoregoal Kecskemét Futsal csapata fennállásának ötödik évfordulóját. Öt évvel ezelőtt nagyot álmodott az SG Kecskemét Futsal vezetősége és nyolc év után újra meghonosította a kispályás labdarúgást a Hírös városban. A klub felnőtt csapata négy év alatt feljutott az első osztályba, emellett pedig utánpótlás csapataik is az élbolyban küzdenek. A klub nagy utat tett meg, mára beverekedte magát városunk sporttörténelmébe. Dr. Vercz Tamás ügyvezető elnök emlékezett vissza az elmúlt öt évre.

Dr. Vercz Tamás: „A futsalhoz szerelem kell!”

Öt évvel ezelőtt alakult meg a Scoregoal Kecskemét Futsal Club, hogyan jött az ötlet, hogy annyi év kihagyás után ismét futsal klub működjön Kecskeméten?

Öt évvel ezelőtt még én is fociztam, legalábbis próbálkoztam. Volt egy baráti társaság, amelyben voltak korombeliek és fiatalabbak is. Az egyik ilyen fiatal, csapatunk jelenlegi játékosa, Móra Viktor volt, ezzel a csapattal heti rendszerességgel fociztunk a Kecskeméti Református Gimnázium tornatermében. Egy edzés után megkérdezte, hogy nem kellene-e jobban belemerülnünk a sportágba, akár amatőr szinten. A fiúk addig-addig rágták a fülemet, hogy rábólintottam. Akkor már volt egy amatőr baráti társaság, akik a városi bajnokságban indultak, én szponzoráltam őket. Végül arra az elhatározásra jutottunk, hogy próbáljuk ki magunkat. 2015. május 9-én összegyűltünk a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola tornatermében, ahova meghirdettünk egy úgynevezett „toborzót”. Hájer Sándor ült mellettem, akit felkértem edzőnek. A csattanó, hogy ugyan Móra Viktor volt az, aki a bogarat elültette a fülembe, hogy kezdjünk neki, csináljuk meg, rögtön utána fél évre Angliába utazott.

Mi az oka annak, hogy nyolc éven keresztül hiányolnunk kellett a futsalt Kecskemétről?

A közvetlen elődünk a 2007/2008-ban aktív Cucu FC, amiben Koós Károly is játszott. Hogy miért kellett hét-nyolc év ahhoz, hogy újrainduljon ez a történet? Szerintem azért, mert maga a futsal, a kispályás foci a nagypályának egyfajta mellékága, kiegészítése. Szerelem kell hozzá, hogy valaki komolyan csinálja. A 2007/2008-as szezonban nem is tudott annyira berögzülni Kecskemét szurkolói közönségébe, mint a nagypályás labdarúgás vagy a kosárlabda és kézilabda.

Hogy ment a toborzás? Nehéz volt összeszedni a játékosokat?

Meglepő, de nem volt nehéz, sokan jelentkeztek. Olyan is volt, akinek mondani kellett, hogy sajnos nem üti meg az elvárt szintet. Szerintem mindenki ki volt éhezve arra, hogy ismét legyen futsalunk. A városi bajnokság a Katona gimiben nem volt elég. Akkoriban 10-12 csapat is volt, sokan gondolkoztak azon, hogy az országos kispályás bajnokságot is megpróbálják.

A nagypályás csapatok hogyan fogadják, amikor a játékosaik a kispályán is kipróbálnák magukat?

Ez változó: van, aki támogatja és van, aki nem. Van, aki támogat és azt mondja, hogy lát benne fantáziát, hogy a nagypályás játékelemek mellett bele kell vinni a kispályás játékelemeket a játékba és ezt tudja kamatoztatni mondjuk a nagypályán, de szerintem még mindig kevesebb, az ilyen klubvezető, vagy vezetőedző, mint az, aki teljesen tiltja. A legnagyobb ellenérv általában, hogy féltik a játékosokat az esetleges sérülésektől, de olyat is hallottam, hogy problémás, ha a játékos agya „rááll” a kispályás taktikai elemekre, a nagypálya rovására. Továbbá olyan is, hogy a nagypályától veszünk el játékost.  Sok a negatív reakció, de én már látom az alagút végén a fényt, egyre több a modernebb felfogású edző, ők látják a pozitív hozadékokat is. Ilyen példa lehet Dárdai Pál, remélem, az üzenete sokakhoz eljut majd.

Mivel telt az első év?

Kizárólag tanulással. Kezdetben nagyon sok volt a kihívás, belecsöppentünk felkészületlenül egy nagyon komoly szabályrendszerbe. Megkülönböztető mellények alkalmazása, játékszabály, technikai feltételek – jó tanuló időszak volt! Ráadásul mivel még nem álltunk profi szinten, amatőr baráti társaságként egy nagy kalandként éltük meg az egészet, eredménykényszer nélkül.

Melyik volt a legemlékezetesebb meccs?

Az első évben az akkori Vasas ellen játszottunk, és addig mindig csak bukó vagy éppen döntetlen meccsünk volt, de még nem volt győzelmünk. Akkor a negyedik fordulóban pedig sikerült őket idegenben legyőznünk! Az mindenki számára emlékezetes mérkőzésként maradt meg. Ezt követte még két-három emblematikus meccs, egyet emelnék még ki, amit gyakran emlegetnek: a Dunakeszi elleni kilenc-hetes győzelmünket. Nekem ügyvezetőként azért emlékezetes, mert addig minden mérkőzésen jelen voltam, ide azonban betegség miatt nem jutottam el. Mivel akkoriban nem voltak élő közvetítések, cseten követtem végig a fejleményeket. Másodpercenként jöttek az üzenetek, minden helyzetről. Felejthetetlen élmény volt így átélni a győzelmet! Az egyik legnagyobb tragédia az életemben, hogy nem lehettem ott akkor. Maradandó a Csömör elleni NBII-es mérkőzés, vagy az idei szezonban a Csömör vagy a Debrecen elleni győzelmünk már NBI-ben, ezek szerintem mérföldkövek az ember életében.

A 2017/2018-as szezon nem alakult a legjobban a csapat számára, az alapszakasz utolsó meccsén még a felsőházért küzdöttetek, aztán végülis az alsóházban játszottatok. A tavalyi szezon viszont remekül sikerült és ezüstérmesek lettetek.

Ez a látványos fejlődés három pilléren nyugszik. Sokat jelentett, hogy a szakmai munka magasabb színvonalra emelkedett abban az évben, a dunaújvárosi kapcsolatnak és Fehér Zsoltnak köszönhetően. Nagy segítség volt, hiszen már nem csak felvételekből tudtuk megtanulni a különböző figurákat és a felépítést. Valamint már a negyedik évünket tapostuk, megvolt az a bizonyos rutin is… Ráadásul a nyári igazolások is nagyon jól sikerültek, gondolok itt Rutai Balázsra, Deák Donátra, Bánoczki Dánielre, azaz a szegedi különítményre. Az, hogy őket sikerült idehozni, adott egy nagy löketet. Persze, mint minden sportágban, marha nagy szerencse is kellett hozzá, hogy idáig eljuthassunk.

Lassan egy éve, hogy megvan a feljutás, hogy látja ezt egy év távlatából?

Kicsit olyan volt az érzésem, amikor ezt az egészet elkezdtük, hogy ez egy nagy kaland és belecsöppentünk egy más világba. Sajnos sokan lenézik a futsalt, vagy nem gondolják azt, hogy milyen szinten van Magyarországon az elsőosztályú futsal. Én viszont azt gondolom, hogy teljesen más kávéház. Bebizonyosodott, hogy az ezüstérmes NBII-es gárda, közül sokan nem felelnek meg az NBI-es szintnek. Óriási az iram! Technikailag nagyon magas szinten van, taktikailag a csapatok is nagyon magas szinten állnak. Az egyik legjobb példa erre, hogy eljött egy nagypályás játékos próbázni a tél folyamán, és az edzés végén mondta, hogy az aktivitásmérője azt mutatja, duplaannyit futott itt, mint a nagypályán szokott. Sokan lenéznek minket, de ők nem látnak bele, hogy ez az NBI mennyire kemény és ez az első év erről szól gyakorlatilag nekünk, hogy felfogjuk azt, hogy milyen magas szinten van szakmailag. Hogy mennyi mindent kell még tanulnunk ahhoz, hogy felérjünk a többi csapathoz. Ebből a szempontból nagy szakadék az első és a másodosztály. Összességében viszont, én nem vagyok csalódott. Hogy egy 90%-ban NBII-es brigád hogyan állja meg a helyét ebben a tízfős, nagyon magas szintű fociban? Én úgy gondolom, hogy nem vallottunk kudarcot. Ha kikaptunk, nem kaptunk ki sokkal, nem vertek agyon minket. Mindenki úgy nyilatkozott, és már kezdtük nagyon unni a vége felé ezt, hogy szimpatikus vesztesek. Az alsóbb régiókban lévő csapatokkal felvettük a versenyt. Volt, hogy győztünk, volt, hogy kikaptunk, persze egy Haladás, Berettyó mérföldekkel előttünk áll, de szerintem ez nem akkora gond. Amikor félévkor jöttek az idegenlégiósok, ott derült ki igazából minden. Játszottunk két mérkőzést, Dunaújváros ellen idegenben egy három-hármat, itthon egy kettő-egyes vereséget. Én azt gondolom, hogy nem vallottunk szégyent ebben a csonka szezonban. Büszkén nézek vissza erre az évre.

Meg kell említenünk az utánpótlás-nevelést, mivel azzal is foglalkoztok, mennyire nehéz toborozni őket?

Az első években nagyon nehéz volt, azért is, mert nem tudták, mi az a futsal. Hogy mit adhat nekik és milyen sikerélményeik lehetnek a gyerekeknek. Ma már azt mondom, hogy nem biztos, hogy a toborzással van a baj, hanem azzal, hogy eljutottunk odáig, hogy ezek a gyerekek már kezdik azt igényelni, hogy minél magasabb szakmai kihívást kapjanak. Az már nem elegendő, hogy lejönnek és játszanak egy jót, magasabb minőséget szeretnének képviselni. Szerintem ez a következő éveknek az egyik legnagyobb kihívása lesz, hogy ezeknek a gyerekeknek, most éppen 50-60 gyerekről beszélgetünk, minél magasabb szakmai munkát tudjunk adni. A legjobb példa: idén Móra Viktor edzette az U15-öt, és próbálgattuk ezt a szakmaiságot belevinni. Koós Károly útmutatásai alapján, Viktor nagyon emocionális hozzáállásával, próbáltuk felépíteni a struktúráját. Leraktuk az alapokat, de még ez is kevés, ettől is több kell. Ez a következő évek feladata lesz, hogy ezeknek a gyerekeknek szakmát adjunk.

Más sportágaknál is látjuk városunkban is, hogy a toborzás mellett a játékosok megtartásával is gond van.

Ez nem csak a felnőtt, hanem az utánpótlás csapatoknál is probléma. Miután átkerültünk profi státuszba, és egyre kevesebb olyan felnőttjátékos vesz körül minket, akik mellette akár nagypályáznak, akár dolgoznak valahol. A profizmus magával hozza azt, hogy nehéz megtartani őket. Kecskemét egy kisebb büdzsével rendelkező klub. Persze a cél az az, hogy minél jobban növeljük, és minél jobb játékosállománnyal rendelkezzünk. De azt ne feledjük el, hogy azért azzal, hogy az NBI-ben szerepeltünk ezek a játékosok megmutatták magukat a legfelsőbb szinten is. Ezáltal egy gazdagabb klub figyelmét felkelthették, ami ellen próbálunk valamit tenni, de nem áltatjuk magunkat. Szeretnénk együtt tartani ezt a csapatot. Melléjük még szeretnénk egy-két olyan játékost, akiknek a segítségével előrébb tudnak lépni a felnőttek, de nem fogunk megijedni, ha egy-két játékos távozik tőlünk. Akkor is  fel fogjuk építeni a csapatot. Nagyon szeretnénk továbbra is azt a vonalat tartani, hogy fele részben kecskeméti játékosok alkossák a keretet, és többnyire fiatalok. Nagyon jó példa Szedmák Roland, vagy Récsei Péter, Sallai Bence akik még nagyon fiatalok, előttük ott áll a futsal kapuja. Szeretnénk, hogy a következő években meg tudjanak ebből élni, és tényleg profin tudják ezt űzni, hogy újabb ilyen játékosokkal gazdagodhassunk. Rátérve az utánpótlásra, náluk pedig a nagypálya jelent kihívást. Azok a gyerekek szeretnek nagypályán is játszani. Látjuk, hogy vannak nagyon tehetséges gyerekek az egyes korosztályokon belül, az egyik legnagyobb kihívás, hogy azt mondhassuk nekik: nektek van kiugrási lehetőségetek, ne válasszátok a nagypályát alsóbb szinten, hanem próbálják meg a futsalt magas szinten!

Megemlítetted az U15-öt akik bajnokok lettek az idén a csonka szezon vége előtt. A többiek hogyan szerepeltek?

Az U20 különleges csapat volt ebből a szempontból, iszonyú tehetséges gyerekek alkották a keretet, viszont szerintem a korosztályukból adódóan már kacsingatnak a bulik felé, érettségi előtt állnak, így az ő csapatukat nagyon nehéz összetartani. Amikor kinyílik előttük a világ, hiába nagyon tehetségesek, sokan elfordulnak majd a sporttól… Ők az U20 első osztály keleti csoportjának a középmezőnyében végeztek. Voltak gyönyörű mérkőzéseik, ahol agyonverték az ellenfelet, meg voltak olyan mérkőzések is, amikor őket verték agyon, mivel nem úgy álltak ki. Az U17 szintén nagyon tehetséges, ott abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy 90%-ban az Akadémia adta a gyerekeket, így nekik meg is szeretném köszönni, hogy biztosították ennek a korosztálynak a futsalozását. Játszik ott 4-5 nagyon tehetséges gyerek. Amikor beütött  a krah, akkor pont az első-második helyen álltak, vesztett pontok alapján az első helyen. Így tőlük elvett egy országos aranyérmet ez a vírus, szerintem a klubcsapataink közül ők szenvedték a legnagyobb kárt. Nagyon tehetséges korosztály, sok tehetséges gyerekkel.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A beruházásokról is szót kell ejtenünk, a Kecskeméti Katona József Gimnázium tornacsarnoka hogy áll?

Ezt a folyamatot a járvány szerencsére nem fogta vissza, mivel az előkészítési munkák folynak gyakorlatilag. Örömmel mondhatom, hogy eljutottunk odáig, hogy kezünkben van egy jogerős építési engedély meg egy kiviteli terv dokumentáció. Ezt május 7-én küldtük fel a Magyar Labdarúgó Szövetség illetések osztályára, ellenőrzés szempontjából, és most várjuk a tényleges jóváhagyó határozatot. Azt látom, és ezt is meg kell említeni, hogy ebben mindenki partner. Legyen ez az iskola, a tankerület vagy Kecskemét Megyei Jogú Város, az építészmérnök csapat, gyakorlatilag mindenkinek egy cél lebeg a szeme előtt: hogy ez a projekt megvalósuljon. Fontos ez a projekt, a városnak és az iskolának is. Azt tudom mondani, hogy rendben haladnak a dolgok, ha minden igaz, egy-két hónapon belül a közbeszerzést kellene kiírnunk, és azt követően akár még ebben az évben elindulhatna az építkezés.

Ez a csonka bajnokság mit jelent a csapat számára?

Az egyik szemem sír, a másik nevet. Jó lett volna befejezni a bajnokságot természetesen, és mindenfajta hátsó mendemonda nélkül azt mondani, hogy mi így maradtunk bent az NBI-ben. De- és ezt laikusként sokan nem látják- azért ennek a bajnokságnak a folytatása úgy, hogy be kell tartani a különböző egészségügyi szabályokat, nagyon kemény lett volna, mind költségvetésügyileg, mind emberileg óriási terhet rótt volna a klubokra. Az NBI-es klubok is pengeélen táncolnak, mint oly sok sportágon belül költségvetés szempontjából. Ebből a szempontból jó, hogy le lett zárva a bajnokság. Nagyon hiányoljuk azt, hogy a gyerekekkel együtt legyünk és együtt edzünk. Karesz új ötlete, hogy ha találunk termet, akkor bajnokság ide vagy oda, azért heti két edzést levezet a srácoknak és akkor önkéntes alapon lehetne edzeni. Szerintem kell a csapatösszetartás, a fittség, az erőnlét, a taktikai megbeszélés. Szomorúak vagyunk, hogy ez egyik pillanatról a másikra gyakorlatilag szétesett, és nem tudunk együtt edzeni a brigáddal. Persze digitálisan tartjuk a kapcsolatot, de ez mégsem ugyanaz, mint a személyes kontaktus. Aztán a jövőt majd meglátjuk, hogy merre megy tovább.

Mit gondol, mikor indulhat el a következő szezon?

A Magyar Labdarúgó Szövetség úgy számol, hogy az eredeti tervnek megfelelően, a 2020/2021es szezon el fog indulni, valószínűleg zártkapus mérkőzésekkel. Azt tervezzük, hogy július utolsó hetében összerántjuk a csapatot és onnantól kezdve normálisan edzünk, a heti öt-hat edzést ismét be fogjuk vezetni. A jövőévi versenykiírás alapján augusztus utolsó hetében már bajnoki mérkőzést kellene játszanunk.

Akkor a klub létét nem fenyegeti ez a jelenlegi helyzet?

Ezt így nem mondanám. Ez egy nagyon nehéz kérdés. Én több helyen elmondtam, hogy egy klub akkor működik jól, ha több lábon áll. Tulajdonosi hozzájárulás, városi hozzájárulás, szponzori hozzájárulás. Ez a hármas pillér szerintem most meg fog inogni minden klub életében. A tulajdonosok kérdéses, hogy ugyanazt az összeget tudják hozzátenni, mint az előző években, vagy őket is érinti a válság, miután vállalkozásaik vannak. A szponzorok gazdasági társaságok, szintén kérdéses, hogy mennyire befolyásolja őket.. Már halljuk, hogy vannak nehézségek, vannak olyan cégek, akiknek a járvány korlátozásai eléggé odacsaptak, és emiatt nem biztos, hogy éppen a sport támogatására fogják fordítani azt az összeget, amit egyébként eddig erre fordítottak. A város részéről is megjelenhet egy úgynevezett szűkítő, spórolósabb időszak, amikor inkább a civilszférát, szociális kiadásokat támogatják majd és nem a sportra fordítják ezt az összeget. Az NBI-es klubvezetők között folyamatos a tanácskozás, hogy mit hogyan merre és ez volt az egyik oka, hogy le kellett zárni ezt a bajnokságot. Mert lehet, hogy újraindítjuk, és ráköltjük ezt az összeget, viszont akkor nem látjuk a következő évi bevételi forrásokat egyelőre. Hogy a Scoregoal hogyan áll? Én egyelőre bizakodó vagyok. Szerencse, hogy van egy tulajdonosi háttér, akik azért próbálják áthidalni ezt az időszakot, bizakodó vagyok abból a szempontból, hogy hosszabb időnk van arra, hogy összegyűjtsük azt a szponzori támogatást, viszont ne felejtsük el, hogy sokan még nem látják, hogy nagyobb lesz a visszaesés, mint amit gondolnak az emberek. Nagyon nehéz lesz összeszedni azt a költségvetést, ami szükséges ahhoz, hogy NBI-ben legyen egy klub egy csapat. Egyelőre bizakodó vagyok, de két hónap múlva fogjuk pontosan látni azt, hogy merre is halad pontosan a dolog.

Ennek tükrében: mik lehetnek a célok a következő szezonban?

Ha optimisták vagyunk, és azt látjuk, hogy ebből a hármas pillérből tényleg mindenki pozitívan áll hozzá ezekhez a nehézségekhez, és találunk még új befektetőket, támogatókat, akkor azt mondom, hogy tudunk egy picit fejleszteni saját magunkon, és tovább fejlődni. Abban az esetben én azt a célt tűzném ki magunk elé, hogy egy erős középmezőnyben szeretnénk helyt állni. Megcélozni egy ötödik-hatodik helyet vagy beverekedni magunkat a felsőházba. Ez persze kicsit nagyképűen hangzik, de én mindig azt az utat követtem akár a gazdasági szférában a vállalkozásaimnál, akár a futsalban, hogy mindig nagyobb célt kell kitűzni. Ne az legyen a célod, hogy vagy, mindig tegyél rá egy lapáttal! Ezt mutatta az elmúlt öt év is igazából és én errefelé szeretnék tekinteni és bízom abban, hogy sikerülni fog megvalósítani.

A hazai futsal helyzetét hogy látod?

Azt látom, hogy jelenleg Magyarországon van kettő olyan klub, akik bárkivel fel tudják venni a versenyt akár nemzetközi szinten is, ez a Berettyóújfalu és a Haladás. Nekik olyan játékosállományuk van, akik szerintem nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Ezt jól bizonyította a berettyóújfalui BL négyes csoportkör, ahol kazah, orosz és olasz csapatokkal vívott a Berettyó, egyáltalán nem alárendelt szerepben. Habár nem jutottak tovább, de kiderült, hogy a későbbiek során ebből a csoportból ketten is bejutottak a Final Fourba. Szóval ez a két csapat szerintem kimagaslik. Utána van egy erős középmezőny, a Ferencváros, a Nyírgyulaj, a Dunaferr, a Veszprém- ezek meghatározó tényezői voltak, vannak és lesznek is a futsalnak. És mi ebbe a közegbe szeretnénk beverekedni magunkat. A válogatott most egy Eb-selejtező sorozaton van túl, gyakorlatilag a rangsorban alatta lévő csapatokat mind megverte, és bejutottak egy következő körbe. Van esély arra, hogy ismét kijussunk az EB-re. Azt gondolom, hogyha ez a vírusjárvány nem okoz nagyon nagy törést egyrész a költségvetésben, másrészt a szakmai munkában, akkor azért a futsalnak a következő években lesznek kitörési pontjai.

A jövő évi keretről lehet valamit tudni?

Természetesen már leültünk a szakmai stábbal megbeszélni a dolgokat, szerintem egy hónapon belül kiderül, hogy milyen kerettel és kikkel tudunk nekivágni a jövő évnek.

Bár a folytatásról biztosat csak pár hónap múlva tudnak mondani, jelenleg bizakodik a csapat és az a cél lebeg a szemük előtt, hogy olyan ütőképes keretet alakítsanak ki, amely akár a középmezőnybe is képes lesz beverekedni magát.

Az öt év bajnoki helyezései

2015/2016 szezon NBII közép csoport 5. hely

2016/2017 szezon NBII közép-keleti csoport 4. hely

2017/2018 szezon NBII keleti csoport 8. hely

2018/2019 szezon NBII keleti csoport 2. hely

2019/2020 szezon NBI csonka szezon 10. hely

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Segítségnyújtás nélkül továbbhajtott

Segítségnyújtás nélkül továbbhajtott

Megállás nélkül továbbhajtott a sofőr, miután elütötte a kerékpárost. A rendőrök vádemelést javas...

Áramszünetek Kecskemét szerte

Áramszünetek Kecskemét szerte

Főleg Kadafalva városrészt érintően lesznek áramszünetek ezen a héten Kecskeméten. Mutatjuk az ér...

Vonattal ütközött, túlélte, most várja az ítéletet

Vonattal ütközött, túlélte, most várja az ítéletet

A Kecskeméti Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt...

A Kecskeméti ARC lecsúszott a dobogóról a hetesrögbi hatos döntőben

A Kecskeméti ARC lecsúszott a dobogóról a hetesrögbi hatos döntőben

Az Esztergomi Vitézek nyerte a hetesrögbi országos bajnokságot, amelynek szombati fináléjában a B...

KTE HUFBAU: vereség az NBII-es Szeged vendégeként

KTE HUFBAU: vereség az NBII-es Szeged vendégeként

Szombaton a másodosztályú Szeged-Csanád Grosics Akadémia vendége volt a KTE HUFBAU. A mezőnyben k...

A kecskeméti tűzoltók segítettek hazajutni Pocaknak, az eltévedt kutyusnak

A kecskeméti tűzoltók segítettek hazajutni Pocaknak, az eltévedt kutyusnak

Egy eltévedt kutya kért, és kapott is, segítséget a kecskeméti tűzoltóktól péntek reggel. A ...

Nem állította meg se tábla, se jelzőlámpa: szétverte őket

Nem állította meg se tábla, se jelzőlámpa: szétverte őket

A kecskeméti rendőrök vádemelést javasolnak egy román állampolgárságú gyanúsított ügyében, a...

Rekeszizmok, munkára fel! (videóval)

Rekeszizmok, munkára fel! (videóval)

Fiatal amatőr színjátszók szórakoztatják a Hunyadivárosban a kecskemétieket júliusban. A Közösség...

Gyalogost gázoltak a Margaréta Otthon előtt

Gyalogost gázoltak a Margaréta Otthon előtt

Gyalogosgázolás történt pénteken este a Nyíri úton, a Margaréta Otthonnál található zebránál. ...

Freund Tamás lett az MTA új elnöke (videóval)

Freund Tamás lett az MTA új elnöke (videóval)

Nemzeti érdek a tudomány és a politika együttműködése, ezért a két terület között kétirányú kommu...

Országszerte csökkenő a hallgatói jelentkezésszám (videóval)

Országszerte csökkenő a hallgatói jelentkezésszám (videóval)

Országszerte jelentősen visszaesett a felsőoktatásba jelentkezők száma. A Neumann János Egyetem G...

Két évet kapott a buszsofőr, aki a zebrán gázolta halálra a fiatal nőt (videóval)

Két évet kapott a buszsofőr, aki a zebrán gázolta halálra a fiatal nőt (videóval)

A Szolnoki Törvényszéken lezárult annak a büntetlen előéletű buszsofőrnek a büntetőügye, aki 2018...

400 ezerért kelt el a Linettke javára felajánlott szobor

400 ezerért kelt el a Linettke javára felajánlott szobor

Egy műkedvelő magánszemély 400 ezer forintért vásárolta meg Ulrich Gábor jótékonysági célra ...

Illegális árusok buktak le

Illegális árusok buktak le

Járókelőket zaklató, illegális utcai árusokat értek tetten csütörtökön a Kecskeméti Városrendésze...

Finisébe ért a Centrum környékének felújítása (videóval)

Finisébe ért a Centrum környékének felújítása (videóval)

Hamarosan befejezik a Centrum környékének felújítását, augusztus közepén már szabadon közlekedhet...

Emléktáblát avattak Berente Terézia tiszteletére (videóval)

Emléktáblát avattak Berente Terézia tiszteletére (videóval)

Megható ünnepség helyszíne volt pénteken délelőtt a Neumann János Egyetem Pedagógiai Szakkönyvtár...

Jogsi nélkül, ittasan vezetett

Jogsi nélkül, ittasan vezetett

A Kecskeméti Rendőrkapitányság július 9-én őrizetbe vett egy 53 éves dán állampolgárt. A fér...

Vonattal ütközött - 150 ezer forint a büntetése

Vonattal ütközött - 150 ezer forint a büntetése

A Kiskunfélegyházi Járásbíróság tárgyalás kitűzése nélkül 150.000 forint pénzbüntetés szabott ki ...

Letartóztatásban a rontásos csalással vádolt nő

Letartóztatásban a rontásos csalással vádolt nő

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte annak a 63 éves nőnek a letartóztatását, aki a g...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies