Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Augusztus 17. Szombat  Jácint

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés
Kovács Nóra

2019.07.20. 15:37

Alig négy éve van Kecskeméten ismét futsal, de a tavalyi ezüstérmes csapat a 2019/2020-as szezont már az első osztályban kezdheti meg. A Scoregoal Kecskeméti Futsal Club elnökével, dr. Vercz Tamással beszélgettünk.

Futsal: Az álmok valóra válnak

– Múlt hét pénteken, a Magyar Labdarúgó Szövetség felhívott minket, hogy hétfőn lejárnak a nevezési határidők a labdarúgó szövetség futsal szakágában, NBI és NBII-ben is. A következő szezonban egy új szabályozás lesz érvényben az első osztályban, mely szerint csak két olyan játékos lehet egy csapaton belül, aki betöltötte a 24. életévét, és nagypályán is játszik. Mindenki más csak kispályázhat. A szövetségnek jelezte egy-két klub, hogy olyan feltételeket támasztanak az első osztályban, melyet nem képesek teljesíteni. Ezen kívül a Magyar Televízióban Futsal Magazint indítanak, ahol mindenki megmutathatja magát, gyakorlatilag heti rendszerességgel. Ide technikai feltételeket kell biztosítani a kluboknak. Illetve az utánpótlás-benevezések szempontjából is voltak olyan kritériumok, amelyeket egy-két csapat nem feltétlenül tudott teljesíteni. Hétfő este jött a telefon, kedd reggel pedig meg is kaptuk a hivatalos felkérést, hogy az egyik klub, - a Szigetszentmiklós - nem tudja teljesíteni ezeket a kritériumokat és nem kéri ki a licenszt az NBI-re. A Scoregoal pontmutató szerint a legjobb másodikként zárta az NBII-es szezont, az MLSZ szabályzata alapján így mi kerültünk sorra, és felkértek az indulásra. Kaptunk 72 órát, hogy előteremtsük azokat a feltételeket, amik szükségesek az NBI-hez. Mi szerdán pedig le is adtuk a nevezést.

 – Néhány hete még arról szóltak a hírek, hogy lehet, hogy jövőre nem is lesz teremfoci csapata Kecskemétnek.

– Igen, amikor májusban az ezüstérmet megszerezte a csapat, akkor a klubvezetés elgondolkozott azon, hogy a csapatsportágaknál 80 %-ban a tulajdonoson múlik az egyesület működése. Ez nem egy jó klubmodell, abból kifolyólag, hogy ha egy személy elfárad, vagy bármi oknál fogva a költséget nem tudja összerakni, gyakorlatilag a klub pillanatok alatt szétesik. Ezért májusban megfordult a fejünkben, hogy vagy átalakítjuk ezt a rendszert, hogy több lábon álljunk, vagy nincs értelme tovább folytatni. Az is nyílt titok, hogy nagyon nehéz támogatókat, szponzorokat bevonni az élsportba, ez is megnehezíti a klubok életét. Elkezdtünk azon dolgozni, hogy az NBII-t tudjuk tovább folytatni. Nehéz elengedni egy ezüstérmes csapatot, pláne úgy, hogy ezernyi kecskeméti játékos van benne.  Három heti munka alatt megteremtettük azt a támogatók segítségével, hogy NBII-re biztos alapokkal tudtunk volna nevezni. Ezt akkor be is jelentettük: nincs visszalépés, megyünk tovább. Gondolkoztunk azon, hogy hosszú távon még jobban átalakítjuk az egyesület struktúráját. Az, hogy jött ez a lehetőség, villámcsapásként ért minket, ez a két-három nap pedig arra volt elegendő, hogy előteremtsük azt a plusz költséget, ami létszükséges az NBI-ben való részvételhez. A támogatók, köztük Kecskemét Megyei Jogú Város önkormányzata, az első kérelemre a klub mellé állt. Nélkülük nem jöhetett volna létre ez a lehetőség. Beszéltünk a játékosokkal, akik egyöntetűen igent mondtak az első osztályra, vállalva a többletmunkát.

– A költségvetésnél tudhatjuk, hogy egyéb sportágaknál igen nagy a különbség az NBI és az NBII között. A futsalnál is így van?

 – Nem feltétlenül. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok a futsallal kapcsolatban, hogy mi már az NBII-ben is magasabb költségvetéssel dolgoztunk, mint az átlag másodosztályban szereplő futsal klubok. Ehhez képest alapvetően meg kell dupláznunk ezt a büdzsét, de ez nem akkora lépés, mint a nagyobb kluboknál, ahol 50-100 milliókról beszélhetünk, ennél több árnyalattal kevesebb költségvetésről van szó.

– Tavaly kötöttek egy együttműködési szerződést a szintén NBI-es Dunaújvárossal. Hogy lesz a folytatása?

– Már felvettük velük a kapcsolatot, sőt, elsők között gratuláltak, hogy elvállatuk az indulást, de nem mellesleg az egész futsal-társadalom óriási örömmel vette, hogy Kecskemét egy újabb fellegvár lehet futsal berkeken belül. Valószínűleg megszakad az a fajta együttműködés, amit tavaly elkezdtünk, hiszen ellenfélként fogunk találkozni egymással.  Azonban a két klub között nagyon jó a kapcsolat, és ki kell emelni, hogy az ő érdemük is valahol, hogy eljutottunk idáig. Hiszen ha ők nincsenek, vagy Fehér Zsolt, az ottani szakmai vezető nincs mellettünk, és nem kötöttük volna meg az együttműködési megállapodást, akkor most nem biztos, hogy második helyről felkérnek minket, hiszen lehet, hogy csak hatodikak lettünk volna. Az együttműködés abban a formában megszűnik, de már beszéltünk róla, hogy egy másfajta, formailag és tartalmilag lazább együttműködés fog folytatódni. Ez leginkább edzőmérkőzésekben fog majd megnyilvánulni. Illetve a klubok közötti játékosmozgásoknál sem nagyon fogunk akadályt gördíteni, ha megvan az egyesség.

– A játékosokról mit lehet tudni? Az NBI-ben való részvétellel a Dunaújvárosnál szereplő Móra Viktor visszatérhet?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Az elmúlt három nap arról szólt, hogy megteremtsük a költségvetést. Csütörtöktől kezdődően foglalkozunk majd a játékosokkal. Azt el tudom mondani, hogy a tavalyi csapat magja, amely nyolc-kilenc játékost érint, marad. Természetesen vannak távozók, akik már az NBII vállalásában sem vettek volna részt. De annak külön örülünk, hogy az a nyolc-kilenc fős mag, akik tavaly ezüstérmet szereztek, együtt maradnak. Nagyrészt kecskeméti kötődésű fiatalokról van szó. A szegedi játékosok biztosan maradnak, és a megnövekedett edzésszámot is vállalják. Annyit már elárulhatok, hogy nagy valószínűség szerint Rutai Balázst is sikerül megtartani. Móra Viktor szerepe egy érdekes dolog, mindig nyitva marad a kapu előtte. Ha úgy dönt, hogy az NBI-et Kecskeméten szeretné folytatni, akkor örömmel fogadjuk majd vissza. Azonban, ha a Dunaújváros úgy gondolja, hogy egy kvázi érmes csapat esetében kell egy olyan típusú játékos, mint ő, akkor ezt elfogadjuk. Ez azonban még nem elegendő, most kezdtük felvenni a kapcsolatot az új játékosokkal. Szegedről még egy vagy két focista csatlakozik hozzánk, illetve nagyon szeretnénk két-három olyan játékost is igazolni, akik már megfelelő futsal múlttal rendelkeznek, és kicsit idősebb korosztály, mivel a mi csapatunk nagyon fiatal, az átlag életkor 21-22 év. Ami persze nem baj, mert hajtani fognak, de szeretnénk pár rutinos játékost igazolni, valószínűleg Pestről. A megbeszélések elkezdődtek ezekkel a játékosokkal. Én nagyon remélem, hogy sikerül olyan labdarúgókat igazolni, akik minőségben előre visznek minket.

– Egyre nagyobb igény van a városban a futsalra, azonban későn vannak a mérkőzések, sok gyermeknek sincs lehetősége kijárni az esti időpont miatt.

– A futsal szabályzatnak megfelelően, három napot adnak lebonyolítani a futsal bajnoki mérkőzéseket. A szombatot szinte minden nagy futsalos csapat háttérbe szorítja, abból kifolyólag, hogy 24 év alatt tudnak nagypályán játszani ezek a játékosok. Minden csapatban vannak olyanok, akik nagypályáznak, vagy valamilyen szinten még fociznak. Marad a péntek és a hétfő. Mi utóbbi mellett tettük le a voksunkat, abból kifolyólag, hogy egy hétfői mérkőzés szakmai szempontból jobb, hiszen így van egy nap pihenőjük a srácoknak és utána tudunk még három-négy napot edzeni, a hétvégét is beleértve. Hogy hétfő este hamarabb legyenek a mérkőzések- ez a következő heteknek lesz a feladata. A Messzi István Sportcsarnokban lévő sportklubokat teljes mértékben tiszteletben tartva, velük megegyezve próbálunk egy olyan időpontot találni, ami szurkolóbarát.

– Mik lesznek az idei célok?

– Egyértelműen a bennmaradás. Annyival előttünk járnak ezek az NBI-es klubok, mind költségvetés-ügyileg, mind pedig felépítésben, szervezettségben, játékostudásban. Ők tényleg futsalt játszanak, szinte már-már profi körülmények között. Gondoljunk csak a Berettyóújfalura, ahol portugál, brazil, spanyol játékosok játszanak vagy épp a Dunaújvárosra és a Veszprémre, ahol válogatott szintű játékosok szerepelnek, ők nagyon előttünk járnak. Ezért semmi más nem lehet a célkitűzésünk, mint hogy megmutassuk magunkat. Becsülettel oda kell tenni magunkat minden egyes mérkőzésen. A hazai szurkolókat ki kell szolgálni, egyetlenegy csapat sem mehet el úgy tőlünk könnyedén, hogy ne érezné, hogy a hírös város igenis fel tud mutatni bizonyos futsal tudást. Nehéz lesz, azonban egyértelműen a bennmaradást a cél. Nem szabad álmokat szövögetni arról, hogy nekünk hol van a helyünk.

 Belegondolva, villámcsapásként ért minket az, hogy ilyen hirtelen kellett ezt megteremtenünk, de ha a srácok oda tudják tenni magukat, akkor nem lehetetlen küldetés. Azt is fontos elmondani, hogy megtehetnénk, hogy sztárjátékosokat hozunk ide. Lehetőség lenne négy-öt olyan labdarúgóval is megtűzdelni a csapatot, akik nagyobb esélyt adnának arra, hogy bent maradjunk. Én viszont nem ezt az utat szeretném bejárni, hanem a kecskeméti kötődésű játékosokkal végigvinni a szezont, lehetőséget adva az NBI-hez. Nagyrészt azokkal, akik elérték az ezüstérmes helyet, akik megteremtették a lehetőséget arra, hogy NBI-ben játszunk.  Ha véletlenül nagyon rosszul végződne ez a történet, akkor ezt is megtanultuk, és tudjuk, hogy egy másik utat kell választanunk.

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Augusztus 20-án a belvárosi piaccsarnok nyitva tart!

Augusztus 20-án a belvárosi piaccsarnok nyitva tart!

Augusztus 20-án, - Magyarország nemzeti ünnepén - kedden a piaccsarnok és a hozzákapcsolódó szaba...

Egymilliót nyert a vásárlással egy kecskeméti háziasszony

Egymilliót nyert a vásárlással egy kecskeméti háziasszony

Egymillió forint volt a fődíj a Spájzolj és nyerj! játékban, amelyet egy kecskeméti háziasszony v...

A Szegények kenyerét ünnepelték a Wojtylában

A "Szegények kenyerét" ünnepelték a Wojtylában

Krakkói és wadowicei vendégekkel, valamint Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érsekéve...

Egymást támadta az ellenzék Kecskeméten

Egymást támadta az ellenzék Kecskeméten

Kis híján botrányba fulladt a Mi Hazánk Mozgalom polgármesterjelöltjének bemutatása.  A...

Indul a csatornázás a Tündérfürt és a Márai utcában

Indul a csatornázás a Tündérfürt és a Márai utcában

Két városrész egy-egy utcájában adták át augusztus 16-án szennyvízcsatornázásra a munkaterületet ...

Magyar Érdemrend Lovagkereszt díjat kapott dr. Pánczél Gyula kecskeméti nyugalmazott tüdőgyógyász főorvos

Magyar Érdemrend Lovagkereszt díjat kapott dr. Pánczél Gyula kecskeméti nyugalmazott tüdőgyógyász főorvos

Magas színvonalú munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetésével ju...

Idő gombostűjére tűzött lepkék a Negyedik Kecskeméti Fotószalonon

"Idő gombostűjére tűzött lepkék" a Negyedik Kecskeméti Fotószalonon

Huszonnégy kecskeméti kötődésű fotós képeivel nyílt meg csütörtök délután a Negyedik Kecskeméti F...

Kisteherautó hajtott személyautóba Kecskemétnél

Kisteherautó hajtott személyautóba Kecskemétnél

Egy ember életét vesztette és egy másik személy súlyosan megsérült, amikor egy kisteherautó beleh...

Új buszmegállókat telepítenek a városban

Új buszmegállókat telepítenek a városban

Mintegy 50 buszmegállót telepítenek és cserélnek Kecskeméten. Több helyszínen már elkezdődött a f...

Véradást szerveznek az Izsáki úti motorosbaleset áldozatának emlékére

Véradást szerveznek az Izsáki úti motorosbaleset áldozatának emlékére

Emlékvéradást szervez az Izsáki úti motorosbaleset áldozatának családja a tragédia közelgő évford...

Két autó ütközött az 5-ös főúton, Kecskemét és Lajosmizse között

Két autó ütközött az 5-ös főúton, Kecskemét és Lajosmizse között

A balesethez a kecskeméti hivatásos és a lajosmizsei önkormányzati tűzoltók érkeztek ki.

Baleset történt az 52-esen, Kecskemét közelében

Baleset történt az 52-esen, Kecskemét közelében

A rendelkezésre álló adatok szerint az 52-es számú főút 13-as kilométerénél 2019. augusztus 15-én...

Hétvégén útlezárások várhatók Kecskeméten

Hétvégén útlezárások várhatók Kecskeméten

E hét végén Kecskemét ad helyet a Nemzetközi Triatlon Európa Kupának. A szervező a Balatoni Úszói...

Díjmentes lesz a parkolás Kecskeméten augusztus 19-én és 20-án

Díjmentes lesz a parkolás Kecskeméten augusztus 19-én és 20-án

A 2019. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló 6/2018. (VIII.23.) PM rendelet 2. §...

„Ez egy kiváló próbatétel volt számomra” – Interjú a Kínából hazatérő Szrnka Leventével

„Ez egy kiváló próbatétel volt számomra” – Interjú a Kínából hazatérő Szrnka Leventével

Szrnka Levente, a Kecskeméti TE Kézilabda Szakosztályának játékosa idén nyáron a kínai Szuperliga...

Megrongálták a Luca szökőkút környékét

Megrongálták a Luca szökőkút környékét

Szinte naponta megrongálják a Luca szökőkút melletti csigavonal alakú labirintusjátékot a vandálo...

Szabadon engedik a gyógyult madarakat

Szabadon engedik a gyógyult madarakat

Nyolc fehér gólyát és egy egerészölyvet gyűrűztek meg a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai a Kec...

Isten tenyerén - Véget ért a XXVIII. Bugaci Lelkigyakorlatos Tábor

Isten tenyerén - Véget ért a XXVIII. Bugaci Lelkigyakorlatos Tábor

Augusztus 4. és 11. között rendezték meg a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye fiataljainak szo...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies