Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. Május 24. Kedd  Eszter

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Palkovits Pisti lehet "a fehér kenyai"

Az év U23-as férfi atlétáját és edzőjét köszöntötték a Kecskeméti Atlétikai Centrumban

Csenki Csaba

2022.01.27. 15:25

A Kecskeméti Atlétikai Centrumban köszöntötték ma (csütörtökön) Palkovits István futót és edzőjét, Németh Gyulát. Előbbit ugyanis az év U23-as atlétájának, utóbbit pedig az év edzőjének választotta 2021-ben a Magyar Atlétikai Szövetség. 

- A tallini U23-as Európa Bajnokság megnyerése egy olyan esemény volt a magyar atlétika történetében, ami nem minden nap ismétlődik meg. Örülök neki, hogy Kecskemét is feliratkozott az atlétika térképére. A város továbbra is minden támogatást megad Kecskemét híres versenyzőjének és edzőjének, hogy minden feltétel adott legyen ahhoz, hogy a jövőben is hasonló sikereknek tudjunk örülni – e szavakkal köszöntötte Palkovits István atlétát és edzőjét, Németh Gyulát, dr. Salacz László országgyűlési képviselő. Kiemelte, nagyon jó, hogy atlétáink a legmodernebb, európai szintű pályán tudnak edzeni, de ennél is fontosabb, hogy a közelmúlt eseményei azt bizonyítják, sikerült tartalommal is megtölteni a létesítményt.

A Kecskeméti Atlétikai Centrumban megtartott eseményen dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester és Ivkovicné Béres Tímea, a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője is köszöntötte a sportolókat, majd átadták a város elismerését, melyet pedig azzal érdemeltek ki, hogy Palkovits Istvánt az év U23-as atlétájának, edzőjét, Németh Gyulát pedig az év edzőjének választotta 2021-ben a Magyar Atlétikai Szövetség.

A most 20 éves Palkovits István 3000 méter akadályfutásban, az idei U23 Európa-bajnokságon megszerezte az aranyérmet.  8 perc 28 másodperccel tartja a korosztályos magyar rekordot. Célja, hogy megfussa a Vb szintjét is, ami mindössze 8 perc 22 másodperc. A fiatal futó Kenyában kezdte a felkészülést a következő szezonra.

– Az edzőtábor nagyon hosszú volt időben és edzés szempontjából is, megdolgoztatott rendesen. Ott csak föl és le van, semmi sík, de azt még mindig jobban ki lehet bírni, mint az ételeket, amiket adtak. Persze kibírható és megoldható a normálisnak nevezhető étkezés, amennyiben az ember az ebédre kapott rizs és lencse mellé főz virslit. Mondjuk, a tradicionális ételeik se sokkal finomabbak, az a liszt és víz keverék nem annyira jött be. De vettem kecsapot meg majonézt, és mindent meglocsoltam vele - mesélte nevetve élményeit Pisti. 

Persze nem gasztrotúra volt ez, így az edzésről is beszélgettünk.

– Napi 25-26 kilométer jött össze, de voltak pihenőnapok is, sőt, masszíroztatnom is sikerült, egy 2 óra 15-ös maratonista által. Ő, ugye ezzel a sebességgel nem nevezhető ott maratonistának, hiszen ott 2:01-eket futnak. Így ő csak ezzel maradhat országában a sport közelében, miközben nálunk király lenne. Egyébként az edzés mindig élménydús volt és jól megdolgoztatott. A pálya 4 kilométerre volt. Odafutottam, az volt a bemelegítés első része, ott még repülőztem vagy kettőt, szóval olyan 6,5-7 kilométer a végén, és utána jött a 12 kilométer résztáv, utána pedig hazakocogtam 4 kilométert. Stella Ruttoval edzettem, aki egy kenyai származású, de hamarosan Romániában versenyző nő, valamint egy kenyai sráccal. 4000-3000-2000-1000-et nyomtunk, de érződött, hogy ők otthon vannak a magaslaton. Persze pár nap után nagyjából én is megszoktam, de nem volt könnyű.

Viszont a Kenyában, magaslaton eltöltött három hét nagyon sokat fog segíteni, amikor egy-egy magaslat nélküli versenyen úgy érzem, fogy a levegőm. Jól alakul a pulzusszám, és nem nem csúszok annyira szét.

– Eb, VB, rekordok, adódik a kérdés: Cél az olimpiai arany?

- Én ilyen nagyot nem szeretek álmodni, próbálok minél reálisabban gondolkozni. Gyula bácsi is mindig mondja, hogy nagyon visszafogom magamban az álmodozást. Először ki szeretnék jutni egy olimpiára, aztán a döntőben szeretnék futni. Aztán, ha az élet úgy hozza, hogy olimpiát tudok nyerni, annak nagyon örülnék. Persze előbb jó lenne Európa Bajnokságot nyerni, hiszen az sem kis cél - mondja a kiváló atléta, akiről edzője elmondta, egyik nagy erőssége a szerénysége, a sport iránti alázata, tisztelettudó viselkedése, ami miatt nem csak sporttársai, de a sportvezetők is egytől-egyig nagyon szeretik.

És az edző:

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Németh Gyula 2015-ben érkezett Szekszárdról, neki köszönhető, hogy komolyra fordult Palkovits Pisti karrierje. Elmondta, az edzőtábor után hazatérve egy hónapon keresztül heti két versenyen vesznek részt, szeretnének minél több országos rekordot megfutni 1500, 2000 és 3000 méteren egyaránt, ez pedig kiváló alapot adhat terveik szerint a 2022-es évnek, amikor Pisti indul a felnőtt Európa Bajnokságon is, ahol döntőt szeretne futni, minél jobb helyezéssel.

Először a ballószögi Nyakvágó után beszélgettünk Németh Gyula edzővel a fiatal futóról, Palkovits Pistiről, akiről akkor azért beszélt a város, mert ő volt a futó srác, aki elfelejtett visszafordulni, és remek tempóval túltolta a versenyt, úgy kellett rászólni, hogy forduljon már vissza, legyen szíves (kis túlzással, persze).

- Fiatal, alulfejlett kisgyerek volt, különösebb célok nélkül. Az látszódott már, hogy jó a keringése, mert nem kapkodta a levegőt. De a futáshoz a levegő mellett erő is kell, az pedig még nem volt. Figyeltem a szülőket, édesapja szép szál legény volt, bíztam benne, hogy tőle örökölte a géneket. Szerencsére a Jóisten abba az irányba terelte – emlékezett vissza a kezdetekre az edző.

Pisti 18 évesen megnyerte a középiskolás mezeifutó világbajnokságot, ugyanabban az évben a Junior Atlétikai Világbajnokságon a legjobb európai versenyző lett, úgy, hogy 10000 méteren csak afrikai versenyzők tudták megverni. 2019-ben edzőjével – aki maga is akadályfutó volt - elkezdtek készülni a 3000 méteres gátfutásra, és Pisti élete első versenyén olyan gyorsan futott, hogy ha rendeztek volna abban az évben felnőtt EB-t, meglett volna a szintje. Gyorsabban futott, mint az edzője, amikor abbahagyta.

- És akkor az egész magyar közép- és hosszútávfutás és a szakvezetők, és mind, akik látták, megdöbbentek. Azt mondták, ez félelmetes. Van egy olyan adottsága, amit nem lehet megtanulni. Ő a zsigereiben érzi, hogy minden gerendát úgy tud venni, hogy nem aprózik, nem nyújt, törésmentesen veszi az akadályokat.

Érzékletes példa erre a 2000 méterese futás. Ezt a távot a kecskeméti futó lefutotta 5:27 alatt gáton, síkon pedig 5:10 alatt tette meg. Olyan, mintha nem is lennének ott azok a gerendák, nem lenne ott az a vizesárok. Persze mindehhez az edző és a versenyző között nagyon jó kapcsolat kell legyen.

- Ha jól tudnak együttműködni, kialakul a versenyző és az edző közt egy olyan kapcsolat, hogy ha azt mondom neki a kenyai edzőtábor után, hogy Budapesten a fedett csarnokban futunk 2000 métert, és 5:10-et tudsz futni. Ő pedig futott 5:997-et. Amikor megtervezem 3 hétre előre az edzésprogramját, betartja, megcsinálja, nem kérdez.

Mindig le van írva a tervekbe, hogy ekkor és ekkor országos csúcsot futunk, ő megnézi, a szemével lefényképezi, az agyában eltárolja, és elhiszi, hogy meg tudja csinálni. És eléri, megcsinálja.   

A tervekről szólva Németh Gyula elmondta, idén Európa Bajnokság lesz, szeretnének mindenképp döntőt futni a felnőttek közt, és terveik szerint a 2023-as világbajnokságon is meglehet a döntő. Sőt, nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint a 2024-es olimpiai részvételt, amiről az edző azt mondta, meggyőződése, hogy az is teljesen reális cél. Németh Gyula elárulta, Palkovits István olyan istenadta adottságokkal rendelkezik, hogy ő hiszi, le tudja győzni a legnagyobb futónemzetek atlétáit is.

- Biztos vagyok benne, egyszer úgy fogják majd becézni őt: "a fehér kenyai" - mondta Németh Gyula.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Nyári táborok a Hírös Népfőiskolai Lovardában

Nyári táborok a Hírös Népfőiskolai Lovardában

Kilenc hét alatt kilenc izgalmas nyári tábor várja a Neumann János Egyetem Hírös Népfőiskolai Lov...

Itt van KTE HUFBAU 7 gólja, amivel búcsút vett az NB II-től

Itt van KTE HUFBAU 7 gólja, amivel búcsút vett az NB II-től

A KTE HUFBAU labdarúgói az NB II. bajnokság utolsó mérkőzésén sem engedtek ki és hetet gurítottak...

GasztroSzéktó Fesztivál és Alsószéktói Családi Nap

GasztroSzéktó Fesztivál és Alsószéktói Családi Nap

Május 28-án a Melinda Parkban rendezik meg a GasztroSzéktó Fesztivál és Alsószéktói Csa...

Éjszaka gyakorlatoznak a Gripenek

Éjszaka gyakorlatoznak a Gripenek

Hétfőtől csütörtökig késő délutáni és éjszakai repüléseket hajtanak végre a kecskeméti Gripe...

Global Running Day lesz Kecskeméten

Global Running Day lesz Kecskeméten

Június 1-je a futás nemzetközi napja. A Hunyadivárosi Amatőr Sport Klub más helyi futószerve...

Korosztályos kupát nyert Czeglédi Diána a BÁCSVÍZ Kupán

Korosztályos kupát nyert Czeglédi Diána a BÁCSVÍZ Kupán

A BÁCSVÍZ KVSC és a Kecskeméti Fürdő közös rendezésében került sor a XXXVII. BÁCSVÍZ KUPA úszóver...

Lukács Dániel lett a szezon gólkirálya

Lukács Dániel lett a szezon gólkirálya

A KTE HUFBAU a Szentlőrinc elleni 7-2-es sikerrel zárta le a szezont, mellyel fieszta hangul...

KTE HUFBAU: Hét góllal búcsúztunk a szezontól

KTE HUFBAU: Hét góllal búcsúztunk a szezontól

A Merkantil Bank Liga 38. fordulójában a Kecskeméti TE- Hufbau közel 3000 néző előtt ünnepelhette...

Itt lesznek áramszünetek Kecskeméten

Itt lesznek áramszünetek Kecskeméten

Jövő hétre hétre újabb áramszüneteket jelentett be az MVM Démász Áramhálózati Kft....

Barta Dóra vehette át idén a Seregi-díjat

Barta Dóra vehette át idén a Seregi-díjat

A Kecskemét City Balett és a Badorda Társulat művészeti vezetőjét, a Magyar Állami Operaház több ...

Rubik-kocka játékshow és amatőr bajnokság Kecskeméten

Rubik-kocka játékshow és amatőr bajnokság Kecskeméten

A Rubik-kocka feltalálásának 48. évfordulója alkalmából nagyszabású Rubik-kocka játékshow-t és am...

Scoregoal: Három kecskeméti az U19-es válogatott összetartásán

Scoregoal: Három kecskeméti az U19-es válogatott összetartásán

Az SG Kecskemét Futsal három fiatal tehetsége; Kajtár Mátyás, Kovács Ádám és Haász Benjámin is me...

Rajzpályázat - Mi leszek, ha nagy leszek?

Rajzpályázat - "Mi leszek, ha nagy leszek?"

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Múzeumok éjszakája programsorozathoz kapcsolódv...

15 kesis birkózó érem és csapatban harmadik hely a Kiskun Kupán

15 kesis birkózó érem és csapatban harmadik hely a Kiskun Kupán

Erős nemzetközi mezőny, 30 csapat és közel 350 kis birkózó gyűlt össze a hagyományosan Kiskunféle...

Vereséget szenvedett utolsó idegenbeli bajnokiján a KTE-Piroska Szörp

Vereséget szenvedett utolsó idegenbeli bajnokiján a KTE-Piroska Szörp

Utolsó idegenbeli mérkőzését játszotta le a férfi kézilabda NB I-ben a KTE-Piroska Szörp. A kecsk...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies