Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Szeptember 18. Szombat  Diána

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Advertisement
Hirdetés

Kivételes startup: átültették a Farmville-t a valóságba

Juhász Csenge

2020.01.18. 14:06

A népszerű internetes játék, a Farmville mintájára jött létre a MyFarm nevű különleges startup, melyben egybefonódik a digitalizáció és a gasztronómia. Egy Hartán élő család több mint 500 négyzetméteren termeszt friss, vegyszermentes, háztáji zöldségeket és gyümölcsöket. Ez még nem annyira ritkaság. Csakhogy ügyfeleik – a néhány négyzetméteres parcellák többnyire budapesti „földbirtokosai” – egy mozgásérzékelő kamera segítségével egész nap nyomon követhetik a neten növényeik fejlődését, majd az innen származó kész csomagokat házhoz is kapják.

Rengeteg munka és belefektetett energia, szorgalom és önfeláldozás tette lehetővé mindazt, ami egy hartai gazdaságban megvalósult. A községben élő Kövesdi család ugyanis az internetes Farmville játék mintájára egy közösségi kertet hozott létre, ahol az előfizetők egy-egy pici földdarabot bérelnek tőlük. A területen lévő zöldségek és gyümölcsök termesztését azonban nem ők, hanem Kövesdiék végzik, amit ügyfeleik egy 0-24 órában működő, mozgásérzékelős kamerán keresztül folyamatosan figyelhetnek. Az egyedülálló ötlet Kövesdi Gábor fejéből pattant ki.

– Budapesten élek, ahol jó pár éve online gazdasági területen dolgozom. Azonban minden hétvégén hazajárok, és élvezem a hartai mezőgazdaság adta finomságokat, a házi kolbászoktól a zöldségeken át a gyümölcsökig. A kollegáim és a barátaim is megkóstolták a vidéki ízeket, amit természetesen nagyon megkedveltek az évek során. Így jött az ötlet, hogy hartai agrártermékek Budapestre juttatására akár vállalkozást is építhetnénk. Tavaly év végére összeállt a közösségi kert megvalósításának terve.

A kivételes ötletet azonban minél vonzóbban, transzparensen, és a lehető leghitelesebben kellett a potenciális vásárlóknak tálalni. Idén januárban elkészítették a honlapot, létrehozták Facebook-oldalukat, valamint a koncepciót. A szükséges tőke összegyűjtéséhez kampányt indítottak az Indiegogo nevű, speciális ötletek online közösségi finanszírozásával foglalkozó weboldalon. Ez azt jelenteti, hogy azok, akiknek imponált az ötlet, úgy fektettek be a startupba, hogy előre kifizették a földterület egy részét, így gyakorlatilag résztulajdonosok lettek. Az invesztíció összegét attól tették függővé, hogy a partner 2 vagy 8 négyzetméternyi területet igényel, illetve heti vagy havi eloszlásban kér egy-egy termékcsomagot.

– Ha a nyolc négyzetméterre előfizetőt vesszük alapul, akkor ez azt jelenti, hogy egy 400 négyzetméteres kertben a megtermelt zöldségnek az ötvened részét kapja meg a földbérlő. Ha egy adott héten például 50 kiló paradicsomot, 50 kiló paprikát, és 25 kiló cukkinit termelünk, akkor 1 kiló paradicsom, 1 kiló paprika, és fél kiló cukkini jár a vevőnek. Persze ez csak egy példa, hiszen 5-6 féle zöldséget, arányosan osztunk szét minden csomagba. Az egészből pedig levonunk 10 százalékot, amit jótékony célra fordítunk.

2019 elején a már meglévő négyszáz négyzetméteres kertből háromszázat kifizettek a befektetők, így az összegből megtérült a palánta és a vetőmag ára, a gazda munkadíja, valamint a benzinköltség. A szezon közben még további bő száz négyzetméterre érkezett előfizetés, így a maradék költségeket is tudták fedezni. A 2020-as értékesítést már több mint három hete elkezdték, és már most 600 négyzetméternyi területnek van gazdája, így a következő szezonra már nem kell semmilyen külső tőkét bevonnia a családnak.

A befektetés azonban egy komoly döntést és hozzáállást igényel. A legtöbb ember étkezésénél ugyanis a minőség helyett a mennyiség dominál, így egy nagyáruházban megvett paradicsom például sokkal olcsóbb, mintha a piacon vagy a hartai farmon vásárolnák meg. Viszont, ha valaki tudatosan táplálkozik, és fontos számára a garantáltan napérlelte, vegyszermentes zöldség, amit még házhoz is szállítanak, akkor számára a MyFarm a megfelelő hely.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– A növények vegyszermentes termesztése számunkra elsődleges. A rovarok és a gombák azonban mindig jelen vannak, ami ellen gyakran növénytársítással védekezünk. A paradicsom például nagyon szereti a bazsalikomot, hiszen illata miatt a bogarak távol maradnak. A gyorsan felszívódó vegyszerek helyett pedig csalánlét, szódabikarbónát vagy diólevél teát használunk – mondta Kövesdi Sándor – Gábor édesapja –, a főkertész.

Minden védekezés ellenére azonban előfordul, hogy egy növényt olyan szinten károsít valami külső tényező, hogy nem lehet eladni. A földbérlőkkel a kockázat és a nyereség is közös, így ha valami kiesne, akkor a Kövesdi család helyettesíti egy olyannal, amiből nagyon sok termett.

A tulajdonosok nagyon fontosnak tartják, hogy belevonják a vásárlókat a kert életébe. Létrehoztak a Facebookon egy zárt csoportot, ahol az előfizetők dönthetnek arról, hogy mikor legyen a házhozszállítás, vagy milyen zöldségek teremjenek a kertben. Ennek köszönhetően ültették el a 2019-es év egyik legsikeresebb termékét is, a mángoldot. 2020 ilyen újdonsága pedig, hogy házi, kapirgálós boldog tojást és háztáji füstölt árut is tartalmazhatnak majd a csomagok. Egy-egy kosár ára attól függ, hogy a havi, a heti vagy az egyszeri rendelést választja-e a vevő. A legnagyobb mennyiséget tartalmazó csomag idén évi 119 ezer forintba került, ami egy közel négy kilós zöldségkosarat jelentett egy héten. A 20-22-szer leszállított termény adagonként 5500-6000 forintra jött ki. Akik csak kipróbálták, hogy milyen a minőség és a mennyiség, és egyszeri csomagot rendeltek, közel 8000 forintot fizettek.

– 2019-ben összesen 100 előfizetőnk volt, ebből 60 körül volt rendszeres, 40 csak kipróbált minket. Voltak olyanok is, akiket már vissza kellett utasítanunk. A 2020-as évre pedig már most van 80 előfizető. A változás tavalyhoz képest az, hogy ezek a vásárlók már állandóak.

A MyFarm Harta vállalkozást elindulása óta nem csak a sajtó, hanem hírességek is felkeresték. Mautner Zsófi, gasztronómiai újságíró, blogger és szakácskönyvszerző is rendelt már tőlük próbakosarat, amivel nagyon elégedett volt.

De a startupot megtaláltak olyan vállalkozások is, akik a kert életébe tudnak besegíteni. Az egyik legnagyobb kertészeti eszközöket gyártó cég elektromos és okos öntözőrendszert és hatékony kerti szerszámokat biztosított a farm számára. Ennek köszönhetően jövő évben már nem kell a benzines szivattyúval dolgozniuk. S mivel az energiaellátás sem túl korszerű a farmon, így napelemre is szükségük volt, amit szintén biztosított nekik egy cég. 2020-ban tehát már minden szempontból zöld lesz a működésük.

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Újraválasztották Weninger Richárdot a VOSZ megyei elnökét

Újraválasztották Weninger Richárdot a VOSZ megyei elnökét

2021-ben a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségében teljes körű tisztújítás zajlik. A Sz...

2021.09.18. 08:40

Forgalomkorlátozások az M5-ösön Kecskemét térségében

Forgalomkorlátozások az M5-ösön Kecskemét térségében

Az Útinform szerint az M5-ös autópálya két szakaszán is lassabb a közlekedés felújítási munkálato...

2021.09.18. 07:54

SimplePay karbantartás lesz vasárnap

SimplePay karbantartás lesz vasárnap

Vasárnap öt órán keresztül nem lehet majd mobiljegyet vásárolni. A Kecskeméti Közlekedési Központ...

2021.09.18. 07:14

Bemutatóra készül a Kecskeméti Nemzeti - videóval

Bemutatóra készül a Kecskeméti Nemzeti - videóval

A 100 éve született Karinthy Ferenc két egyfelvonásos darabjával készül a Kecskeméti Katona Józse...

2021.09.17. 19:03

A Cédrusnettel összefogásban folytatódott a Hírös Szabadegyetem - videóval

A Cédrusnettel összefogásban folytatódott a Hírös Szabadegyetem - videóval

Elindult a Hírös Szabadegyetem 4. évada a Neumann János Egyetem és a CédrusNet Kecskemé...

2021.09.17. 18:20

A Kecskeméti Nemzeti Színház újra vendégül látja a jövő színművészeit

A Kecskeméti Nemzeti Színház újra vendégül látja a jövő színművészeit

A 12. SZÍN-TÁR, a Színművészeti Egyetemek Találkozója szeptember 21-26. között ígéretes előadások...

2021.09.17. 13:42

Újabb rangadó előtt az SG Kecskemét Futsal együttese

Újabb rangadó előtt az SG Kecskemét Futsal együttese

A rendkívül fontos Berettyóújfalu elleni győzelem után újabb kemény erőfelmérője lesz az SG Kecsk...

2021.09.17. 10:53

Európai Autómentes Nap - Forgalomkorlátozás Kecskeméten

Európai Autómentes Nap - Forgalomkorlátozás Kecskeméten

A Európai Autómentes Nap rendezvényei miatt több buszjárat közlekedése megváltozik vasárnap ...

2021.09.17. 07:47

Idén is sláger volt a strandolás - Videóval

Idén is sláger volt a strandolás - Videóval

Sokat segített az időjárás az idei strandszezonnak, így a pandémia ellenére is nagy látogató...

2021.09.16. 21:18

Szőlő és bor az Alföldön címmel jelent meg a Forrás nyári száma

Szőlő és bor az Alföldön címmel jelent meg a Forrás nyári száma

Zsúfolásig megtelt a Kápolna utca nagyterme a Forrás ez évi nyári dupla számának bemutatóján. A r...

2021.09.16. 21:12

16 kép

Komlón sem számíthat sétagaloppra a KTE-Piroska Szörp

Komlón sem számíthat sétagaloppra a KTE-Piroska Szörp

A K&H Kézilabda Liga 2. fordulójában idegenbe utaznak a hírös harcosok. Az úticél ezúttal a h...

2021.09.16. 20:06

Minden vakcina elérhető a kecskeméti kórházban

Minden vakcina elérhető a kecskeméti kórházban

Mindegyik vakcinatípussal oltanak a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban. A harmadik oltás kapcsán ...

2021.09.16. 17:29

18 kép

Veteránkerékpárok kiállítása az Ifjúsági Otthonban - Videóval

Veteránkerékpárok kiállítása az Ifjúsági Otthonban - Videóval

Veteránkerékpár kiállítás csatlakozik az Európai Mobilitás Hét eseményhez, amelynek keretében a k...

2021.09.16. 17:11

30 kép

KRESZ Szafari a Kecskeméti Vadaskertben - Videóval

KRESZ Szafari a Kecskeméti Vadaskertben - Videóval

KRESZ-SZAFARI néven közlekedésbiztonsági akadályversenyt rendezett általános iskolás gyermek...

2021.09.16. 16:06

44 kép

Legyen vendégünk szeptember 25-én a Tiszakécskei Értékjáró Sétán! - Videóval

Legyen vendégünk szeptember 25-én a Tiszakécskei Értékjáró Sétán! - Videóval

Térségi Értékjáró Séta sorozatot indít az Aranyhomok Egyesület, melyben tagtelepüléseiken belül t...

2021.09.16. 15:08

Családi nap a Tóth László Általános Iskolában

Családi nap a Tóth László Általános Iskolában

Színes programokkal telt a csütörtök a Tóth László Általános Iskola diákjai számára. Kenyeret süt...

2021.09.16. 15:04

33 kép

Rosszul lett és meghalt egy sofőr a Petőfi Sándor utcán

Rosszul lett és meghalt egy sofőr a Petőfi Sándor utcán

Rendőrök helyszíneltek a Petőfi Sándor utcán, ahol rosszul lett egy sofőr. A parkolóban állt...

2021.09.16. 13:09

12 kép

Nemzetközi versenyen nyert aranyat és ezüstöt az MKB Cycling Team

Nemzetközi versenyen nyert aranyat és ezüstöt az MKB Cycling Team

Elmondhatjuk, lassan megszokottá válik, hogy egyszerre több fronton küzd az MKB Cycling Team csap...

2021.09.16. 11:31

A Szeged nyert az utolsó felkészülési meccsen

A Szeged nyert az utolsó felkészülési meccsen

A szeptember 22-ei bajnoki rajt előtti utolsó edzőmeccsét játszotta az Europe Cup sorozatban is é...

2021.09.16. 10:14

A Budafok legyőzésével lépett fel a dobogóra a KTE HUFBAU

A Budafok legyőzésével lépett fel a dobogóra a KTE HUFBAU

A KTE HUFBAU a Merkantil Banki Liga 8. fordulójában a Budafokot fogadta a Széktói Stadionban. A m...

2021.09.15. 21:40

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies