Helyi önkormányzati választások - 2019. október 13.

Naptár 2020. Augusztus 11. Kedd  Zsuzsanna

Hiros.hu Facebook
12 13 1 11 9 10 7 8 3 4 5 2 6 14 Kecskemét adatai Választópolgárok száma: 88 347 fő Szavazókörök száma: 96 Testület létszáma: - egyéni választókerületekből 14 fő - kompenzációs listáról 6 fő Összesen 20 fő Kecskemét Város Polgármestere
Adatok betöltése folyamatban!

Összesített részvételi adatok - Képviselőjelöltek – sorsolási sorrendben


 

Képviselő jelöltek, sorsolási sorrendben

Indító szervezet: 
Választókerület: 
Strenner János
1. számú EVK - Strenner János
MI HAZÁNK MOZGALOM

Petőfivárosiként legfontosabb feladata a helyben élő nyugdíjasok gyógyszereinek házhoz szállításának megoldása, valamint az illegális szemétlerakás megszüntetése lesz.

Kovácsné Bozóky Rita
1. számú EVK - Kovácsné Bozóky Rita
FIDESZ-KDNP

Petőfivárosiként és családanyaként átlátja a megoldásra váró feladatokat. Ezek között elsőbbséget élvez a csapadékvíz elvezetésének kérdése, valamint a körzetet érintő autóbuszos közlekedés újraszervezése. A városrészben több helyszínt lát alkalmasnak zöldítésre, új közösségi terek létrehozására. Szakpolitikai területe: családvédelem.

Bodrozsán Alexandra
1. számú EVK - Bodrozsán Alexandra

Szövetség a Hírös Városért jelölésével indul

A szövetség alkotta pártok:

Szervezetbe delegáló párt:
MOMENTUM

Tősgyökeres petőfivárosiként feladatai között szerepel az Izsáki út biztonságos kerékpáros közlekedésének megoldása és az Izsáki út tehermentesítése. A több helyről kitiltott kutyáknak futtatókat létesítene a körzetben, illetve az Énekes utcai egykori játszóterét újjáélesztené. A Szent Miklós utcában lakók és közlekedők javára kiegyenesíttetné a macskaköves utat.

dr. Papp Zoltán
2. számú EVK - dr. Papp Zoltán
FIDESZ-KDNP

A mentőtiszt Hetényegyházán lakik, ahol gőzerővel akarja folytatni a közúti infrastruktúra építését. Mielőbb létrehozna egy Hetényegyházát kiszolgáló vérvételi laboratóriumot, az új bölcsőde megépítésével párhuzamosan pedig egy óvodai mini csoportot. Szakpolitikai területe: prevenció, egészségmegőrzés.

Süli Csontos Ottó
2. számú EVK - Süli Csontos Ottó
Független

Hetényegyháza legfőbb feladatai: Az autópálya bekötés mielőbbi megvalósítása és az elkerülő megépítése a kerekegyházi útig! Főtér és környezete rendbetétele, közterületek – parkok szépítése, gondozása. Munkahely teremtés helyben. Ménteleki legfontosabb célok: Állandó körzeti orvosi ellátás! ATM telepítése! Autóbusz közlekedés rendbetétele, helyi piac létrehozása, utcák aszfaltozása. Villamoshálózat és a közvilágítás fejlesztése. Mindkét településen rendszeres kapcsolattartás lakossági fórumok tartásával!

Fejes Ferenc
2. számú EVK - Fejes Ferenc

Szövetség a Hírös Városért jelölésével indul

A szövetség alkotta pártok:

Szervezetbe delegáló párt:
LMP

Kecskeméti vállalkozó, aki nap mint nap kerékpárral jár Hetényegyházáról a reptér mellett fekvő munkahelyére, elsődleges feladatának tekinti a hetényi út tehermentesítését. Ökotudatos állampolgárként kiemelten fontosnak tartja a kecskeméti gazdák támogatását, és egészében véve a város iparának zöldítését.

dr. Vancsura István
3. számú EVK - dr. Vancsura István

Szövetség a Hírös Városért jelölésével indul

A szövetség alkotta pártok:

Szervezetbe delegáló párt:
MOMENTUM

Ügyvéd, belvárosi lakos, akinek első feladatai között szerepel a belvárosi rossz utak és járdák megújítása. A Csaba utcai szellemházból egészségügyi közintézményt alakítana ki. A fiatalok számára növelné a sportolásra, illetve játékra lehetőséget adó terek, létesítmények számát, illetve az elhanyagoltakat felújíttatná.

Balanyi István
3. számú EVK - Balanyi István
Magyar Munkáspárt

Tisztelt Választók! Balanyi István vagyok. Kecskeméten a 3-as számú egyéni választókerületben indulok képviselő-jelöltként. Szociális bérlakások építése megfizethető bérleti díjakkal. Helyi járatos buszmegállók rendbetétele, új burkolattal való ellátása, folyamatos tisztántartása. Közvilágítás a Máriavárosba, járdák, vízelvezető árkok rendbetétele. A juhar utca szilárd útburkolattal, aszfalttal történő felújítása. Kerékpár utak kiépítése a Széchenyi városban, megfelelő közvilágítással. Ne külföldi vendégmunkásokkal töltsék fel a kecskeméti munkahelyeket. Az itt élőknek jusson munka. Amit ígérünk, azt megtartjuk! Mi nem függünk sem a Fidesztől, sem az ellenzéktől. Mi nem adtuk el magunkat a milliárdosoknak. Lehet, hogy egy csapásra nem váltjuk meg a világot, de teszünk egy nagy lépést feléje. Szavazzon a Munkáspárt jelöltjeire!

Nemcsik Mátyás
3. számú EVK - Nemcsik Mátyás
FIDESZ-KDNP

Az ifjúságpolitikában tevékenykedő képviselő újraválasztása esetén a már elkezdett intézményi fejlesztések folytatásáért akar dolgozni. Ilyen például a Bányai gimnázium sportcsarnoka és a széchenyivárosi óvoda. Kiemelt célja a térfigyelő kamerarendszer bővítése is. Szakpolitikai területe: ifjúsági ügyek.

Sajti Levente
3. számú EVK - Sajti Levente
MI HAZÁNK MOZGALOM

Zenész, pedagógus, családapa. Megválasztása esetén a körzet kultúrális programjainak színesítése, gyermekeknek szóló ingyenes hangszer-tanulás lehetőségének megadása lesz fő feladata.

Szőkéné Kopping Rita
4. számú EVK - Szőkéné Kopping Rita

Szövetség a Hírös Városért jelölésével indul

A szövetség alkotta pártok:

Szervezetbe delegáló párt:
Demokratikus Koalíció

Az elmúlt öt év önkormányzati képviselői tapasztalataira építve feladatának tekinti a Széchenyivárosban a panelprogram folytatását, és ezzel együtt a házak akadálymentesítését. A kórháznál lévő parkolási lehetőség bővítését. A zöldfelület nagyságának növelését. Az illegális szemétlerakók felszámolását. A biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtését.

Bogasov István
4. számú EVK - Bogasov István
FIDESZ-KDNP

Jelenlegi önkormányzati képviselői tapasztalatai alapján a jövőben a közösségépítést akarja fejleszteni, amelyhez méltó hátteret nyújt a most létrejövő új közösségi ház. A tősgyökeres széchenyivárosiak védelme érdekében pedig térfigyelő kamerákkal akar véget vetni a vandalizmusnak. Szakpolitikai területe: sport.

Józsa Bálint
5. számú EVK - Józsa Bálint

Szövetség a Hírös Városért jelölésével indul

A szövetség alkotta pártok:

Szervezetbe delegáló párt:
JOBBIK

A Széchenyiváros élhetőségét a városrész kizöldítésével, a panelprogram folytatásával, a közterek rendbetételével, a szemét eltüntetésével érné él. A Kristály tér és a Március 15. utca élhetőbbé tételét parkosítással, padok kihelyezésével, kerékpártárolók építésével és árnyékot biztosító helyek kialakításával javítaná. A Nagy László utcát egyirányúsítaná a lakók kérésére. Növelné a rendőri jelenlétet.

B. Tóth Katalin
5. számú EVK - B. Tóth Katalin
FIDESZ-KDNP

A három gyermeket nevelő fiatal édesanya a Széchenyiváros kihasználatlanul álló zöldfelületeinek parkosítását és a parkolási feltételek javítását tűzte ki elsődleges célul. Máriahegy esetében az ott élők igényeinek megfelelő infrastrukturális beruházásokat támogatja. Szakpolitikai területe: szociális védőháló.

Dobos József
6. számú EVK - Dobos József

Szövetség a Hírös Városért jelölésével indul

A szövetség alkotta pártok:

Szervezetbe delegáló párt:
MSZP

Vállalkozó, édesapa és több ciklus óta dolgozó önkormányzati képviselő javítaná a közösségi és a kerékpáros közlekedést a Széchenyiváros és a Belváros között. A Széchenyivárosban és környékén szorgalmazná több körforgalom kiépítését. A külterületen is kiépítené a WIFI hálózatot. Folytatná a panelprogramot. A földes utak karbantartása mellett azokat fokozatosan aszfalttal boríttatná le.

Szamler László
6. számú EVK - Szamler László
FIDESZ-KDNP

Másfél évtizede tevékenykedik a civil szférában. Elsődleges célja az illegális szemetelők elleni harc, amelyet eddig is közösen vívott az őt segítő szülőkkel, gyerekekkel. Választóival folyamatos kapcsolattartást, rendszeres lakossági fórumokat tervez a hatékony képviselet érdekében. Szakpolitikai területe: civil szféra.

dr. Tóth Szilárd
7. számú EVK - dr. Tóth Szilárd

Szövetség a Hírös Városért jelölésével indul

A szövetség alkotta pártok:

Szervezetbe delegáló párt:
LMP

A háromgyermekes családapa a Vacsi köz kedvező adottságait jobban kihasználná: a rendezetlen Rózsavölgyi teret valódi köztérré alakítaná, a Rét utcában sportparkot létesítene, s egy közösségi házat alakítani ki. A számtalan sok rossz utat felújíttatná. A Vacsi közi ABC helyén tervezett négy emeletes ház építését – a helyi tulajdonosokkal egyetértve – nem támogatja. A 9-es és a 16-os buszjáratokat újraszervezné.

Walter Pál Péter
7. számú EVK - Walter Pál Péter
MI HAZÁNK MOZGALOM

A Mi Hazánk Ifjainak elnöke, feladata a kerületben élő fiatalok keresztény- konzervatív értékek irányába való elmozdítása, különböző hagyományőrző programok szervezésével egy örökmozgó bajtársi közösséget fog szervezni a városrészben.

Bus András Gábor
7. számú EVK - Bus András Gábor
FIDESZ-KDNP

A fiatal joghallgató úgy véli, az ifjú korosztálynak van a legnagyobb lehetősége a jövő formálására. Céljai között szerepel egy komplex „Bethlenváros fejlődéséért” Program elindítása, az önkéntesség népszerűsítése, valamint az „ökotudatos” szemléletformálás városi szintű megszervezése. Szakpolitikai területe: környezetvédelem.

Király József
8. számú EVK - Király József

Szövetség a Hírös Városért jelölésével indul

A szövetség alkotta pártok:

Szervezetbe delegáló párt:
MSZP

Évtizedek óta önkénteskedő városszépítő civilként és kilenc éve önkormányzati képviselőként úgy véli, hogy ha már a Mercedes-gyár milliárdos bevételt hoz a városnak, jó lenne, ha ezt a kecskemétiek végre közvetlenül is megtapasztalnák. Kiemelt céljai közé tartozik a kiskőrút és a belváros tehermentesítése, a járdák és az utak azonnali felújítása. A volt KTE pálya ügyében kezdeményezni fogja, hogy a város vásárolja vissza a területet.

Hörcsök Imre
8. számú EVK - Hörcsök Imre
FIDESZ-KDNP

Az elmúlt öt év önkormányzati képviselői tapasztalataira építve célja a belváros forgalmi tehermentesítése, különösen a közösségi közlekedés újragondolásával. A fesztiválokat szétosztaná a városban létrejövő új helyszíneken. A parkokat Európa nagyvárosainak mintájára zárhatóvá tenné, a belvárosi játszótereket tovább fejlesztené. Szakpolitikai területe: kecskeméti értékek megőrzése, kulturális örökség ápolása.

Horváth Sándor
8. számú EVK - Horváth Sándor
Független

Horváth Sándor független jelöltként indul a belvárosban. Volt békefenntartóként és rendészeti szakemberként legfontosabb feladatnak tartja a jelzőlámpa nélküli gyalogos átkelőhelyek biztonságosabbá tételét a belvárosban. Ne legyen több áldozat! Soha nem volt semmilyen pártnak a tagja, és meggyőződése, hogy a belvárosban felmerülő és megoldásra váró problémák, fejlesztések nem pártpolitikai, hanem elsősorban szakmai kérdések.

Szeberényi Gyula Tamás
9. számú EVK - Szeberényi Gyula Tamás
FIDESZ-KDNP

Két évtizede dolgozik önkormányzati képviselőként, jelenleg a város alpolgármestere. Az illegális hulladék elleni küzdelemben a jövőben még jobban számít a lakosság támogatására. Ezért, illetve a közbiztonság növelése érdekében a térfigyelő kamerák számát tovább növelné. Körzete sajátosságára tekintettel célja a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatása. Szakpolitikai területe: közszolgáltatások fejlesztése.

Gulyás Zoltán
9. számú EVK - Gulyás Zoltán

Szövetség a Hírös Városért jelölésével indul

A szövetség alkotta pártok:

Szervezetbe delegáló párt:
Demokratikus Koalíció

A színészettől a politikusi pálya felé kacsintgató jelölt szerint a Rávágy tér az egyetlen olyan tér az országban, ahol se pad, se játszótér, se kutyafuttató nincs. Ezért ide egy éjszakára zárható játszóteret képzelt el padokkal. A közbiztonság érdekében növelné a rendőrség és a polgárőrök jelenlétét. Folytatná a panelprogramot, és szintben összeköttetné a Szegedi utat és a Külső Szegedi utat.

Földi János Barnabás
9. számú EVK - Földi János Barnabás
MI HAZÁNK MOZGALOM

A Kuruc.info publicistája, több nemzeti mozgalom kezdeményezője. A körzetben hazakísérő programot és minőségi közvilágítást szeretne. Rendszeres idősgondozást vezetne be, önkéntes alapon.

Szabó Zoltán
10. számú EVK - Szabó Zoltán

Szövetség a Hírös Városért jelölésével indul

A szövetség alkotta pártok:

Szervezetbe delegáló párt:
Demokratikus Koalíció

Legfőbb célkitűzései között szerepel a Géza fejedelem körúton az esővíz elvezetése, csatornázása. Összekötné a Mátyás király és a Nagy Lajos körutat. Növelné a rendőri jelenlét a körzetben. Fontosnak tartja egy állatorvosi rendelő nyitását. A piac terét fejlesztené.

Pászti András
10. számú EVK - Pászti András
FIDESZ-KDNP

Két évtizedes képviselői tapasztalattal felvértezve rendületlenül folytatná a városrész közúti és intézményi infrastrukturális beruházásait. Fontosnak tartja a közösségi ház mielőbbi megépítését. A Hunyadivárosban a csapadékvíz elvezetésének megoldása hosszú távú feladat, amelyet fokozatosan tervez megvalósítani. Szakpolitikai területe: köznevelés.

Székely Krisztián
11. számú EVK - Székely Krisztián
MI HAZÁNK MOZGALOM

Megválasztása esetén a Műkertváros és a Rendőrfalu, modern 21. századi városrész képét keltené. Székely úr nem a szavak embere, hanem a tetteké. Várja a városrész lakóinak megkeresését, programja közösségi összefogással fog elkészülni és megvalósulni.

Lévai Jánosné
11. számú EVK - Lévai Jánosné
FIDESZ-KDNP

A Műkertváros-Rendőrfalu-Kósafalu-Muszáj városrészek képviselője az elmúlt években is kiemelten kezelte az út- és járdaépítéseket, a parkosításokat, a közvilágítás bővítését. A munkát folytatni akarja, mellette kiemelt célja, hogy a város újonnan létrehozott közlekedési társaságával felülvizsgálja a közösségi közlekedéssel kapcsolatos igényeket. Szakpolitikai területe: egyházak, hitélet.

Tancsa János
11. számú EVK - Tancsa János

Szövetség a Hírös Városért jelölésével indul

A szövetség alkotta pártok:

Szervezetbe delegáló párt:
MSZP

16 évnyi képviselői tapasztalattal rendelkezik, aki szerint a Műkertváros és a Rendőrfalu az elmúlt tíz-tizenöt esztendőben a város legkevésbé fejlődő területei közé esett vissza. A közlekedést biztonságosabbá tenné, több zebrát alakítana ki. A halasi úton megoldaná a biztonságos kerékpáros közlekedést. A Gizella téren álló Közösségi Házat újra élettel töltené meg, a Rendőrfaluban közösségi teret alakítana ki.

Sipos László
12. számú EVK - Sipos László
FIDESZ-KDNP

A körzethez tartozó Kisfái, Matkópuszta, Kiskertváros, Szeleifalu, Homokbánya a jövőben is infrastrukturális beruházások sokaságát igényli. A jelölt ezzel párhuzamosan a városrészek többségében a közösségi terek kialakítását tartja prioritásnak. Homokbányának az újjászülető városrész Kiskőrösi úttal történő összekötése jelenthet majd nagy előrelépést. Szakpolitikai területe: polgárőrség, közterületeink védelme.

Nagy Szilveszter
12. számú EVK - Nagy Szilveszter

Szövetség a Hírös Városért jelölésével indul

A szövetség alkotta pártok:

Szervezetbe delegáló párt:
JOBBIK

Az egyik legnagyobb választókörzet - Kisfái, Matkópuszta, Kiskertváros, Szeleifalu, Homokbánya – szerteágazó fejlesztéseket és önkormányzati beavatkozást igényel. Az izsáki út tehermentesítésével párhuzamosan megújításra vár a kerékpárút burkolata. Új problémaként jelenik meg a munkásszállásokkal összefüggésben a közbiztonság kérdése – itt nagyobb rendőri jelenlétre lesz szükség a jövőben.

Koskár István
13. számú EVK - Koskár István

Szövetség a Hírös Városért jelölésével indul

A szövetség alkotta pártok:

Szervezetbe delegáló párt:
JOBBIK

Tősgyökeres szarkási, aki a belváros felé vezető utak minőségét is javítaná, Kadafalván a Beretvás köz túlterheltségét csökkentené, a Decathlon mögött utat, illetve az autópálya fölött gyalogos és kerékpáros utat építene. A Széles köz és a Miklóstelepi út azonnali beavatkozást igényel. A tanyás területeken kamerával rettentené el az illegális szemetelőket.

Leviczky Cirill
13. számú EVK - Leviczky Cirill
FIDESZ-KDNP

A várospolitikában közel három évtizedes tapasztalattal rendelkező jelölt méltó kihívásnak tartja, hogy számára új körzetben teheti próbára képességeit. Már most felmérte, hogy Kadafalvának is szüksége van egy laboratóriumra, azaz önálló vérvételi helyre. A városrészben egyre több a fiatal család, az ő igényeiket kell elsősorban figyelembe venni, ennek érdekében pedig mielőbb bővíteni az iskolát,és végre megnyugtatóan rendezni a kerékpáros közlekedés feltételeit. Szakpolitikai területe: képzett munkaerő biztosítása, szakképzés, felsőoktatás.

Jászfalvi József
13. számú EVK - Jászfalvi József
Független

Kadafalván élek a családommal. Fontosnak tartom a közösségi terek kialakítását, közösségi ház megépítését, a nyugdíjas klub támogatását, a térség sportéletének fellendítését, szorosabb kapcsolatot a térségben működő cégekkel, lakossági tájékoztatás fejlesztését, rendszeres fórumok tartását, a felüljárón a kerékpáros közlekedés megoldását, a beretvásköz és Miklós telepi út felújítását. Szeretném, hogy a térség Kecskemét gyöngyszemévé váljon. Ha október 13-án támogatnak szavazataikkal akkor azon leszek, hogy ez meg is valósuljon.

dr. Fekete Gábor
14. számú EVK - dr. Fekete Gábor
FIDESZ-KDNP

Az ügyvédként tevékenykedő, két gyermeket nevelő családapa tősgyökeres kecskeméti. Katonatelep, Borbás, Reptéri lakótelep, Szolnokihegy, Törekvés lakótelep és Vacsihegy komplex fejlesztését akarja megvalósítani, összehangolva azt az egyes városrészekben felmerülő igényekkel. A 441-es út építésének előzetes tárgyalásaiba már bekapcsolódott, és civilként is dolgozik a lakossági önerős beruházások elősegítésén. Szakpolitikai területe: önkormányzati jogharmonizáció.

Kohajda László
14. számú EVK - Kohajda László

Szövetség a Hírös Városért jelölésével indul

A szövetség alkotta pártok:
Független

2014-ig 16 éven keresztül képviselte Katonatelepet, aki szerint bosszantó, hogy fél évtized nem volt elég a sportpálya tisztességes befejezésére. Megfelelő vállalkozóval és munkaszervezéssel a jelenlegi városi forrás lehetőségekből osztrák minőségű utakat építene Katonatelepen. A városrészben lévő kerékpárutat azonnal felújítaná, biztonságossá tenné.

A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies