Megalakult az új Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés

KÖZLEMÉNY
2024. 10. 08., 20:33
„Közös a felelősségünk, éppen ezért ebben a ciklusban alázattal állunk az előttünk tornyosuló feladatok elvégzéséhez” – fogalmazott Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés új elnöke, akit a Hajósi Érseki Kastélyban tartott alakuló ülésen választottak meg a képviselők

A Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés 2024. június 9-én megválasztott testülete kedden tartotta az alakuló ülését a Hajósi Érseki Kastélyban. Az ünnepi eseményt több országgyűlési képviselő, vármegyei vezető és polgármester is megtisztelte jelenlétével. 

Elsőként dr. Jobbágy Lajos, a területi választási bizottság elnöke tartott tájékoztatót, ahol elmondta, hogy a választás óta 3 mandátumváltozás történt. Szabadi István és Faragó Dániel a Mi Hazánk Mozgalom, valamint Nagy Szabolcs a Demokratikus Koalíció képviselői lemondtak, helyükre a jelölő szervezetek Rendek Csabát, Bús Józsefet és Székely Dánielt jelölték. A megbízólevelek minden képviselő részére átadásra kerültek, így 23 fővel kezdhette meg a munkát testület. A képviselők letették esküjüket, majd dr. Finta József érseki helynök mondott köszöntőt, és megáldotta a közgyűlés munkáját.

Az alakuló ülés napirendjén személyi és szervezeti kérdések szerepeltek. A közgyűlés – megbízatása idejére – elnökének Vedelek Norbertet, majd az elnök javaslatára főállású alelnököknek dr. Kerényi Jánost és dr. Mák Kornélt, továbbá külsős, nem képviselő, társadalmi megbízatású alelnöknek Szűcs Csabát választotta titkos szavazással. A törvény keretei között döntött a testület illetményükről és költségtérítésükről. 

Az elnöki székben Rideg Lászlót váltó Vedelek Norbert hangsúlyozta: „Közös a felelősségünk, éppen ezért ebben a ciklusban alázattal állunk az előttünk tornyosuló feladatok elvégzéséhez. A végső cél az, hogy Bács-Kiskun vármegye félmillió lakosának érdekeit figyelembe véve végezzük a területfejlesztési feladatainkat.” Kiemelte, hogy jó munkakapcsolatot szeretnének ápolni a polgármesterekkel, hiszen „úgy kell dolgoznunk, hogy ne köveket görgessünk egymás elé, hanem segítsünk egymás elől elvenni az akadályozó köveket”.

Az együttműködés és a közös munka példájaként említette, a dunai árvízi védekezés során a vármegyei önkormányzat fél nap alatt állított fel egy önkéntes toborzó irodát Baján, ahol 400 önkéntes jelentkezett önkéntes munkára.

Ugyancsak megválasztották az állandó bizottságok tagjait. A jövőben is 2 állandó bizottság működik, melyek elsősorban döntés-előkészítő, véleményező feladatkörrel rendelkeznek, és egyes átruházott hatáskörökben járnak el. A 14 tagú Pénzügyi és Eljárásjogi Bizottság elnökének Gáspár Ferencet, alelnökének András Károlyt, a 12 tagú Fejlesztésekért, Turizmusért és Klímaügyekért Felelős Bizottság elnökének Patkós Zsoltot, alelnökének dr. Magóné Tóth Gyöngyi Máriát választották. A bizottságok a korábbiakhoz képest nagyobb létszámmal, külső, szakértő tagok bevonásával dolgoznak majd. 

Rideg László volt vármegyei közgyűlési elnök 2 cikluson át töltötte be e tisztséget, azt megelőzően 4 éven át pedig alelnök volt. Tisztsége megszűnésére tekintettel végkielégítés illeti, melyet a testület méltatva a vármegye fejlődése érdekében végzett magas színvonalú, kimagaslóan eredményes vezetői munkáját kiegészített, így mindösszesen 6 havi illetményének megfelelő juttatást állapított meg részére.

A közgyűlésen belül két frakció alakult: a Fidesz-KDNP képviselőcsoport vezetője dr. Skribanek Zoltán, a Mi Hazánk képviselőcsoportját pedig András Károly irányítja.