Kategória: Zene
Keresés
Dátum választó
Rendezés
225 találat
2024.03.19

Peer Gynt története elevenedett meg a Hírös Agórában

Edvard Grieg nagyszabású kísérőzenéjét szólaltatta meg a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar hétfő este a Hírös Agóra színháztermében. A Filharmónia Magyarország Kodály-bérletének harmadik estjén – amely egyúttal a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál nagyzenekari nyitánya is volt – az együttest Kocsár Balázs Liszt-díjas karmester, érdemes és kiváló művész dirigálta, az alkalom szólistája Kriszta Kinga szoprán énekesnő, narrátora Kovács J. István színművész, a Térszínház tagja volt.
2024.03.18

Örömmel adták tovább Bach és kortársai örökségét

A Bach Mindenkinek Fesztivál keretében kamaraestet rendeztek vasárnap este az evangélikus templomban. A hangversenyen Gerhátné Papp Rita zongora- és csembalóművész, a Kodály Iskola tanára, valamint két fia – Balázs hegedűn, Domonkos orgonán játszva –, illetve cselló- és viola da gamba-művész zenész társa, Szászvárosi Sándor Johann Sebastian Bach, Georg Philipp Telemann és Carl Friedrich Abel műveit szólaltatták meg.
2024.03.15

Nagy durranás lesz az utolsó Bohém Fesztivál!

A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében március 22-24-én lesz az utolsó Bohém Fesztivál, viszont ez nagyot fog durranni! A házigazda Bohém Ragtime Jazz Band a szenzációs Bratislava Hot Serenaders és az Original Prague Syncopated Orchestra társaságában mutatja be a XX. század első felének magyar, szlovák és cseh tánczenéjét, elfeledett, de a két világháború között népszerű számokat előásva és újrahangszerelve. A fesztiválon lesz Gershwin-emlékkoncert is és nem maradhat el a közös örömzenélés sem.
2024.03.15

Erkel Ferenc "hét életéről" tartott előadást a könyvtárban Ókovács Szilveszter

Erkel Ferenc szerteágazó munkásságáról, "hét életéről" tartott izgalmas előadást március 15-én Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a Katona József Könyvtárban. "Erkel nem volt harcias típus, de valahol ő is ott áll március idusának eseményei mögött. A maga küzdelmeivel, rengeteg feladatvállalásával és az állandó nemzeti elkötelezettségével ugyanolyan márciusi ifjú, mint a többiek voltak" – fogalmazott Ókovács Szilveszter.
2024.03.15

Március 15 - Leleplezték a könyvtár előtt Lakatos Pál Jel című szobrát

Március 15-én délelőtt leleplezték a Katona József Könyvtár előtti téren Lakatos Pál Munkácsy-díjas képzőművész Jel című szobrát a nemzeti ünnep alkalmából rendezett városi ünnepségsorozat első állomásaként. Az eseményen az M. Bodon Pál Iskola és a Katona József Könyvtár egyesített kórusa Kodály Háry Jánosából énekelte el a Toborzót a Kecskeméti Városi Fúvószenekar kíséretével, majd Szemereyné Pataki Klaudia polgármester tartott ünnepi beszédet, melyben kijelentette: "Minden, amit Kecskeméten elértünk, amit fel tudunk mutatni, abból a hősiességből, abból az alkotó erőből fakad, melyet Petőfi ránk hagyományozott."
2024.03.08

Indul a tavaszi fesztivál-Barta Dóra volt a KTV vendége

Csaknem 60 programmal várja majd a tavaszi fesztivál az érdeklődőket március 14. és április 14. között Kecskeméten. A pezsgő, színes, tartalmas hetek alatt több mint 20 helyszínen minden művészeti ág bemutatkozik. A programkavalkádról Barta Dóra, a Hírös Agóra ügyvezető igazgatója árult el részleteket a KTV pénteki Kiemelő magazinjában.
2024.03.08

Egy örökifjú hegedűs zenés bolondozása

„Egy szerelem története” címmel a nőket is köszöntő vidám programot rendezett szerdán a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a Katona József Könyvtár. Az est főszereplője, Szecsődi Ferenc Liszt-díjas érdemes és kiváló hegedűművész – közreműködött Benedekfi István (zongora) és testvére, Benedekfi Zoltán (hegedű) – zenés bolondozásra hívta az érdeklődőket.
2024.03.07

Világhírös Kecskemét - Csaknem 60 programmal vár a tavaszi fesztivál

Három nagyszabású néptáncelőadással, Cseh Tamás-koncertszínházzal, Bach-hangversennyel és bohém jazzel, Nagy István-kiállítással, három művészeti vásárral, a SZÍN-TÁR előadásaival és megannyi más programmal, összesen csaknem 60 eseménnyel várja látogatóit a 39. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál március 14. és április 14. között.
2024.03.05

Kodály halálának és a Kodály Zoltán Vegyeskar alapításának évfordulójára emlékeztek

Kettős jubileumról emlékeztek meg kedden délután a vasútállomás falán lévő Kodály-emléktáblánál. A kecskeméti születésű zeneszerző 57 éve, 1967. március 6-án hunyt el, a nevét viselő kecskeméti vegyeskart pedig 136 évvel ezelőtt, 1888. március 9-én alapították, eredetileg Iparos Dalárda néven. Kodály Zoltán 1949-ben személyesen járult hozzá, hogy a kórus felvegye a nevét. A keddi megemlékezésen Varga Sándor, a kórus titkára idézte fel Kodály életét és a kórus történetét, személyes élményeit is megosztva arról, amikor mint Kodály iskolás diák találkozott a mesterrel.
2024.03.05

Közös tanári hangversenyt rendeztek a Kodály Iskolában

„Nem lehet egészen boldog ember, akinek nem öröm a zene. Erre az örömre azonban tanítani kell az emberiséget, mert magától nem jut el odáig” – hirdette Kodály Zoltán, Kecskemét neves szülöttje. E megállapítás igazát bizonyították az M. Bodon Pál Zeneiskola és a Kecskeméti Kodály Iskola zenetanárai is hétfő esti, magas színvonalú koncertjükkel.
2024.03.04

Rangos nemzetközi felkérést kapott Polyák Zsuzsanna

A Zeneakadémia nagyhírű nemzetközi zenepedagógiai műhelye, a Kodály Intézet tudományos munkatársa, tanára a Nemzetközi Kodály Társaság alelnöke lett. Polyák Zsuzsanna a testület rendkívüli, online közgyűlésén egyhangú szavazással kapta meg az igen megtisztelő felkérést.
2024.03.01

Komolyzenei programajánló – 2024. március

Az M. Bodon Pál Zeneiskola és a Kecskeméti Kodály Iskola hagyományos közös tanári hangversenye, Szecsődi Ferenc hegedűművész zenés bolondozása és dr. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója előadása a Himnuszról a Katona József Könyvtárban, valamint a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál koncertjei – többek között ezek a programok várják a zeneszeretőket a következő napokban, hetekben.
2024.02.28

Múzsa: jön az utolsó Bohém Fesztivál

Az idei, sorrendben 33. Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál lesz az utolsó. Erről beszélt a KTV Múzsa magazinjában Ittzés Tamás fesztiváligazgató. Mint a műsorból kiderült, a fesztivál befejezésének gondolta már több alkalommal felmerült, de a mostani döntés végleges. A már szintén hagyományossá vált nyári fesztivál azonban folytatódik.