Kategória: Irodalom
Keresés
Dátum választó
Rendezés
4 találat
2023.11.28

550 éves a Budai krónika

2023-ban 550 éves Magyarország első nyomtatott könyve. A jeles évfordulóra honlap, hangoskönyv és hasonmás kiadás is készült. A fakszimile példányokból a Katona József Könyvtár is kapott egyet ma délután. Így a kecskemétiek is megtudhatják, hogy Hess András nyomdász, tipográfus szerint, mi az ami „minden magyar ember számára kedves és szívderítő”.
2023.11.25

Könyvajánló – Knut Hamsun: Éhség

„Soha méltóbbnak még nem jutott ez a dicsőség" – mondta Thomas Mann, mikor Knut Hamsun megkapta az irodalmi Nobel-díjat 1920-ban. Később fasizmussal vádolták, számkivetetten halt meg több mint kilencven éves korában. Ez a tébolyult fényekben pompázó remekmű, a szerző első, fiatalkori remekműve, mely az egyik legfontosabb testi szükséglet, a táplálkozás köré, az éhség mindent átalakító kínszenvedésein keresztül vezet bennünket a norvég kisvárosi lét nyomorába, műfaját tekintve színdarab, dráma is lehetne – ahogyan készült is belőle átirat. Villanásaival, mélyen emberi szembefordulásaival, folytonos megalázkodások maró öniróniáján keresztül csiszolja és érzékenyíti lelkiismeretünket.
2023.11.18

Könyvajánló – Hegyi Botos Attila: Evangélium

Szükségünk van az örömhírre. Hegyi Botos Attila kötete mintegy gyógy-hírként, gyógyírként hat a mindennap felénk áramló rémhírek arzenáljában. Bár első gondolatunk az lehetne, mit is képzel ez a szerző: talán fölülírná magát az evangéliumot? Vagy istent játszik? Kinek is képzeli magát? De hogyha fölnyitjuk a könyvet, rájövünk, hogy keresve se nagyon találunk nála szerényebb, s a természet ritmusához, lényegéhez alázatosabban aláhajló, halk hangon éneklő szerzőt. S amit hirdet: puszta örömhír.
2023.11.16

Könyvet írt Bán János B. Tóth Ferenc életéről

Bán János: B. Tóth Ferenc - 3 évtized Nagykőrösért című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket november 17-én, pénteken 15 órára a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ földszintjére. B. Tóth Ferenccel Molnár H. Boglárka, Junior Príma díjas szerkesztő-riporter, a Kecskeméti Televízió és az MTVA tudósítója beszélget.
2023.11.13

Könyvajánló – Joris-Karl Huysmans: A különc

„Titkos remekmű” – írták róla korábban magyarországi kritikusai, azóta tananyag, de mindenekelőtt egy 19. század végi, botrányos fogadtatású, különös összefoglaló a korról. Hatalmas bátorsággal és bravúros írói tehetséggel kavarja föl a társadalom zavaros vizét, s szinte kéjes érzékletességgel és részletességgel tárja föl a művészet és a kultúra tályogait. Amellett, hogy afféle „enciklopédikus” lenyomatot ad a legfontosabb művekről, alkotókról, megmutatja, hogy milyen állapotba kerülhet az, aki elmerül a „mesterséges paradicsomok” orgiájában, s teret ad az érzékelés mindent fölemésztő vágyának.
2023.11.05

Könyvajánló – Hegedűs Gyöngyi: lehessen bármi

„A hideget érezni nem ugyanaz, mint fázni” – aki eljut a megkülönböztetés ilyen fokára, legalábbis figyelemreméltó. Hegedűs Gyöngyi költészete egyszerre intellektuális, posztmodern és metafizikus, vagy jó verset ír, vagy nem ír, nincsenek mélypontjai. Ahogyan azt is érezzük, saját olvasatunk csak egy lehetséges fordítás, a megfejtés titok. Annyi dimenziót jár át, hogy épp egy kis időnk marad, hogy a köztes lebegésben némi levegőhöz jussunk. Mert ahhoz, hogy „lehessen bármi”, nem elég akármi: „istenkoncentráció”, „angyalok” „horrorkaraván”…
2023.10.28

Könyvajánló – Georges Bernanos: Egy falusi plébános naplója

Megbántam, hogy ezt a könyvet választottam a hétre – menekülnék mint a vevő a boltból, ki miután lehúzták az árut, nincs nála elég pénz, de mégsem akar gyáván elszaladni…Talán nem is volna illendő másként kezdeni ennek a kivételes műnek az ajánlóját, mint egy (máskor inkább tolakvónak-személyeskedőnek minősülő) vallomással – de lépjünk tovább. Mert itt az üres oldal és egy megdöbbentő erejű, csendes szavain keresztül is velőtrázó remekmű, mely irodalmi értékét tekintve nem mutat föl kevesebbet, mint a Bűn és bűnhődés, avagy a világirodalomból jól ismert, vitathatatlan mesterművek. Amellett, hogy többszöri olvasásra is zavarba ejtő, megkerülhetetlen, s mélységesen megrendítő vallomás Bernanos naplóregénye, így halottak napja tájékán ráébreszthet bennünket arra, hogy a lélek útjai a sátán árnyékában is milyen gyönyörűséggel fölragyognak, hogyha a jó utat, lelkünk igazi útját választjuk.
2023.10.21

Könyvajánló – Basa Viktor: Előkészületek térváltáshoz

Az idén megjelent Basa Viktor verseskötete egyszerre céltudatos és elhelyezhetetlen, szándékoltan megfoghatatlan. Nem véletlen a címadó vers kiemelése, mintha előkészülne az ugráshoz, várnánk, szurkolnánk, hogy megugorja a magasságot, majd valami egészen váratlan történik, s a szavak önmagukba fordulnak, visszapattannak tudatunkról, hogy egy másik tér-dimenzióban bukkanjanak föl, helyüket keresve újra és újra.
2023.10.20

Versvándor: Petőfi és Arany nyomában

Petőfi és Arany nyomában járva indult verszarándoklatra Tóth Péter Lóránt Pro Cultura Hungarica – díjas történelem tanár. Gyalogszerrel, vízen és kis szakaszon lovaskocsival utazik majd a vándor, aki tegnap a Kiskunfélegyházi gyerekeket is meglepte előadásával.
2023.10.14

Könyvajánló: Dragomán György – Máglya

„A legfájdalmasabb történeteket csak úgy szabad elmondani, hogy aki hallja, azt érezze, hogy vele történt meg, az ő története.” – mondja a Máglya mágikus hatalmú szereplője. Dragomán György elementáris erővel von be regényfolyamába, úgy, hogy azt érezzük, jelen vagyunk egy másik valóságban, mely a történelem egyik legkegyetlenebb és legembertpróbálóbb korszakának határán, a Szeku árnyékának peremén, éppen egy védtelen kislány bátor kiállásán keresztül, a világ rettenetes csillaghálójában, egy boszorkányos nagymama útmutatásában mutatkozik meg.
2023.10.08

Zenés-táncos műsorral indult a könyvtári napok záró napja

Ma (vasárnap) zárul az Országos Könyvtári Napok egy hetes kecskeméti rendezvénysorozata. A programok 10 órakor kezdődtek a Katona József Könyvtár előterében, ahol a FolKvartett együttes zenés-táncos műsora szórakoztatta az érdeklődőket. A délelőtti programok elsősorban a gyermekekhez illetve a családokhoz szóltak, hiszen a legkisebbek megismerkedhettek a mesékben is gyakran szereplő bogarakkal, de volt mondókázó és átadták az intézmény újabb baba-mama szobáját is.
2023.10.07

Könyvajánló – Pálos Rozita: Úton

„Isten a tanúm, hogy nem tettem soha többet, mint ami gyönge erőmből telt, hogy megélhessek. És most a legnemesebb örömben és megbecsülésben van részem!” idézi Andersen kékvirágú lenét önéletrajzában a költő. Pálos Rozita figyelemreméltó, mert maga is oda tud figyelni a világ érzékeny rezdüléseire. Ezt a régi, csendes kis kötetet érdemes kézbe venni, hogy újra rátaláljunk benső életünkre, magányunkra, békénkre.
2023.10.06

„Kincsestár – Örökség – Tudástár”

A Katona József Könyvtárban „Kincsestár – Örökség – Tudástár” címmel tartotta meg nyilvános összejövetelét a Nyugdíjas Könyvbarátok Klubja. A szegedi Somogyi Károly könyvtár alapítójának hagyatékáról a könyvtár egykori igazgatója, Szőkefalvi-Nagy Erzsébet beszélt a közönségnek. Somogyi Károly hagyatékát művein és azok mellé hagyott kommentárjain keresztül igyekezett bemutatni. Így bontakozhatott ki mindenki előtt Somogyi Károly esztergomi kanonok, […]