Kategória: Irodalom
Keresés
Dátum választó
Rendezés
139 találat
2023.01.21

Könyvajánló - Thomas Bernhard: A mészégető

Sorra dobálta ki a kukába könyveinek postán kapott különböző nyelvű fordításait az osztrák származású író, Thomas Bernhard, mondván, hogy a fordítások már semmit sem érnek. Sorra utasította el a rangos irodalmi díjakat, miközben kegyetlenül kritizálta szülőföldjét, szellemtelenséggel és egyéb válogatott szitokszóval bombázva azt évszázadokra visszamenőleg, s a botrányig fokozta igazságkereső fanatizmusát. Zsenialitását, eredetiségét mégsem meri senki érdemben kérdőre vonni. Egy rendkívüli elme rendkívüli irodalmi munkásságába tekinthet most be az, ki föllapozza velünk ezt a hazánkban oly keveset emlegetett, forradalmian új hangú szerzőt, nem mellesleg egy hasonló kaliberű magyar alkotó tolmácsolásában.
2023.01.15

Berecz András mesélt a Szórakaténuszban

Félbevágott pipafüst címmel másfél órán át mesélt Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó január 15-én a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely rendezvényén. Az estet eredetileg az intézmény 40. születésnapjára tervezték, amely akkor az előadóművész betegsége miatt elmaradt.
2023.01.14

Nincs bátorsága nem írni

A Bécs-Kecskemét tengelyen hosszú ideje ingázó S. Csoma János könyvbemutatóját tartották január 13-án, pénteken a Katona József Könyvtár 2. emeleti termében. A többkötetes költő legújabb, Utóéletem című könyvét dr. Turai Kamil mutatta be, az est moderátora Martos Péter szerkesztő volt, közreműködtek Pohl Balázs színész és Szabó Sándor tárogatóművész.
2023.01.11

Múzsa: Petőfi Sándorra emlékezik a Forrás idei első száma

Megjelent a Forrás folyóirat idei első száma, amely a 200 éve született Petőfi Sándornak állít emléket. A KTV keddi Múzsa című műsorában dr. Füzi László irodalomtörténész, a folyóirat főszerkesztője beszélt az aktuális szám tartalmáról. Mint elmondta, meghatározó élmény volt számára az 50 évvel ezelőtti 150. évfordulós megemlékezés, most pedig személyes vágya volt, hogy egy jó Petőfi szám készüljön.
2023.01.08

Könyvajánló - Bán Judit: Anya vagyok, bombanő

Nem bánja meg, s jó eséllyel bánatos sem marad, ki elolvassa Bán Judit humoros, közvetlen hangvételű regényét az anyaságról, az anyává válás könnyesen komikus útvesztőjéről, melyből többet nem keveredhet ki, aki egyszer belevág. Szürke téli-koratavaszi, avagy hótakarós télnek álmodott langyunalmas éveleji bús napokra kiváló olvasmány e kis regény mindazoknak, kik nemrég csöppentek bele az anyaságba, de azoknak is, kik távlatokból nosztalgiáznának a régmúlt megszépült emlékképei közt…
2023.01.03

Az evangélikus egyház is csatlakozott a Petőfi200 emlékévekhez

A Magyarországi Evangélikus Egyház is csatlakozott Kiskőrös háromnapos ünnepi sorozatához, a kétszáz éve született Petőfi Sándor emlékére rendezett Petőfi-szilveszter eseményhez. Mivel a költőt a kiskőrösi ágostai hitvallású evangélikus templomban keresztelték meg, ezért annak helyszínén ünnepi istentiszteletet tartott az evangélikus egyház január 1-jén.
2022.12.20

Itt a Petőfi-sorozat első része!

Az új Petőfi-sorozat első hat epizódja ezen a héten, hétfőtől szombatig látható a KTV műsorán. Az "Ej, mi a kő!” című sorozat 1. része azt járja körül, hogy a Petőfi 200 emlékévek keretében - és azon túl is - milyen széles munka folyik a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnál annak érdekében, hogy nagy nemzeti költőnk örökségét ma is sajátunknak érezhessük.
2022.12.19

Ma este indul az új Petőfi-sorozat a KTV-n

Mától szombatig esténként 19.30-tól látható a KTV-n az új Petőfi-sorozat első hat epizódja. A Petőfi-bicentenárium alkalmából a megyei önkormányzat kezdeményezte a költőgéniusz életét bemutató filmsorozat elkészítését. Az Ej, mi a kő! címet viselő sorozat tíz részből áll, melyből hatot a Kecskeméti Televízió munkatársai készítettek el.
2022.12.07

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden este a Neumann János Egyetemen. Az előadó dr. Milbacher Róbert irodalomtörténész volt, vele folytatódott a nemrégiben elindult Petőfi értelmezések a 21. században előadássorozat.
2021.11.30

Gyógyító lámpamesék: terápiás mesekönyv jelent meg a KTV gondozásában

Újabb különleges mesekönyv jelent meg a Kecskeméti Televízió gondozásában. Pásztor Andrea „Gyógyító lámpamesék” című képeskönyve terápiás céllal született meg a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházzal együttműködésben. A Nagy-Bán Kitti grafikusművész által illusztrált hiánypótló mesekönyv különösen aktuális: amellett, hogy szórakoztatja a gyerekeket, segíti a betegségekkel, a kórházzal kapcsolatos félelmeik feloldását is.