Kategória: Hagyomány
Keresés
Dátum választó
Rendezés
6 találat
2023.01.22

Valódi közönségsiker volt Agócs Gergely kecskeméti előadása

Hagyomány és társadalom címmel dr. Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza osztályvezetője tartott előadást szombat délután a magyar kultúra napja alkalmából a Katona József Könyvtárban. A másfél órás előadásban Agócs Gergely felvázolta műveltségünk mai állapotát, a fogyasztói társadalom romboló hatásait, és hangsúlyozta a személyes aktivitások fontosságát a kultúra megőrzésében és továbbfejlesztésében.
2023.01.19

A magyar kultúra napja: kevés, de színvonalas programmal ünnepel Kecskemét

Idén a szokásosnál kevesebb, de ezúttal is színvonalas programokkal ünneplik Kecskeméten a magyar kultúra napját január 22-én, vasárnap és a környező napokon. A megyei könyvtárban szombaton Agócs Gergely népzenekutató, népzenész tart előadást, vasárnap egy Fehérlófia-előadással újra kinyit a Ciróka Bábszínház, hétfő este pedig a Kodály Iskolában ad koncertet a neves fuvolaművész, Ittzés Gergely.
2022.12.26

Itt nézhető meg a KTV Hírös Históriák magazinműsora

A Hírös Históriák magazinműsor decemberi, 2022. évi utolsó adásában Hajagos Csaba egy legendás orvos- és gyógyszerész család nyomába eredt. Az egykori Mintsek Géza által üzemelttett drogéria története kapcsán volt a stúdió vendége Kovács Ágnes művészettörténészt, a Séramóra Sétairoda munkatársa, akivel a "Drogéria az Arany Kereszthez" nevet viselő bolt, illetve az annak helyet adó Luther palota históriájáról beszélgettek. A műsor ezt követően egy, a Kecskeméti Katona József Múzeum által az ünnepek apropóján létrehozott virtuális kiállítást mutatott be, amely az intézmény néprajzi gyűjteményében őrzött mézeskalács, valamint gyertyakészítő mesterség emblematikus eszközeit, műtárgyait ismerteti meg. A Hírös Históriák folytatta a rendszerváltás 30. évfordulóján és azt követő néhány év során készült KTV-s archív felvételek bemutatását is.
2022.12.04

Civil szervezetek összefogásával érkezett a Mikulás Hetényegyházára

A programról és a csomagokról idén is a Móricz Zsigmond Közművelődési Alapítvány gondoskodott, a Nagyszakállúval is ők vették fel a kapcsolatot. A Hetényegyházi Közösségi Ház téli időszakra való bezárása miatt azonban a szokásos helyen nem várhatták a Mikulást a gyerekek, így esett a választás a településrész központjára, ahová a Hetényegyházi Városrész Szépítő Egyesület csodaszép lovasszános, szarvasos térinstallációt készített, tujákkal erdei, karácsonyfával ünnepi hangulatot varázsolva a térre.
2022.12.04

Táblát avattak Slavko Truntic kungfu-mester emlékére Katonatelepen

Táblát avattak az idén elhunyt horvát Wing Tsun kungfu-mesternek, Slavko Trunticnak, az EEWTO Kelet-Európai Wing Tsun Szövetség alapítójának emlékére vasárnap délelőtt a katonatelepi Mathiász János Általános Iskolánál. A megyei önkormányzat és a Magyar Wing Tsun Egyesület által állított emléktábla azt hirdeti, hogy Slavko Truntic 1989-ben Katonatelepen rakta le a Wing Tsun kungfu alapjait.