Kategória: Hagyomány
Keresés
Dátum választó
Rendezés
44 találat
2024.07.24

Ilyen volt a Kodály Fesztivál második napja

A Kodály Művészeti Fesztivál keretében a magyar és nemzetközi zenei élvonal és a kecskeméti művészeti élet legkiválóbbjaival találkozhatnak azok, akik maradandó élményt nyújtó szórakozásra vágynak. Nézze meg a Kecskeméti Televízió összeállítását a második nap eseményeiről!
2024.07.23

Ilyen lesz a 2024. évi Kurultaj

A Magyar Turán Szövetség a legnagyobb magyar hagyományőrző közösség a Kárpát-medencében. A szövetség a Magyar Turán Alapítvánnyal közösen, 2024-ben, augusztus 9-10-11-én Bugacon ismét megrendezi a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlést. A Kurultaj a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket, és olyan összekötő kapoccsá vált, ami az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja. Az ünnep az sztyeppei lovas-nomád népekkel való rokonság révén egy nagy törzsi gyűlés, a magyarokkal rokon keleti népek kulturális találkozója is.
2024.07.23

Közvilágítást kapott a Hunyadi tér és a szekérkerék is visszakerült a helyére

Az 1456-os nándorfehérvári diadal emléknapját ünnepelték hétfő este a Hunyadi János téren, ahol ez alkalomból visszahelyezték a Hunyadi-szoboregyüttes részét képező, korábban ellopott szekérkereket, és felgyulladt az a három lámpa is, mely mostantól minden éjjel megvilágítja a lovasszobrot, valamint a közeli haranglábat. Az eseményen részt vett Szemereyné Pataki Klaudia polgármester is.
2024.07.21

Visszatér az élő cigányzene jó néhány étterembe

Újra hallgathatunk élő cigányzenét a Bugaci Karikás Csárdában. A tradíciót a kormány „Muzsikáló Magyarország 2024” elnevezésű programjának köszönhetően tudják újraéleszteni. Radics Sándor és zenekara heti négy alkalommal 3 órán keresztül lép fel a csárdában. Július 19-én stábunk is meglátogatta a zenészeket Bugacon.
2024.07.19

Befejeződött a VI. Tőserdei Népzenei Tábor

Ismét megrendezték a Tőserdei Népzenei Tábort, Lakiteleken július 15-e és 19-e között. Az ötletgazda a Kossuth-díjas Csík János, és zenésztanár kollégái vezették be a fiatalokat a népzene rejtelmeibe. A választható hangszerek között szerepelt a hegedű, a citera, a furulya, a bőgő és a népi ének. A táborban 62 általános és középiskolás vett részt, többen a határon túlról érkeztek.
2024.07.17

Ismét Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten - Egy héten keresztül 9 helyszínen 11 főesemény, 7 kísérőprogram

Július 22-én indul a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten. A rendezvénysorozat idén is gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. Egy hét leforgása alatt neves hazai és nemzetközi művészek adnak majd koncerteket a város több helyszínén. A Kodály Művészeti Fesztivál keretében a magyar és nemzetközi zenei élvonal és a kecskeméti művészeti élet legkiválóbbjaival találkozhatnak azok, akik maradandó élményt nyújtó szórakozásra vágynak. A részletekről nyilatkozott Barta Dóra a szervező Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft. ügyvezető-igazgatója.
2024.07.13

Nomád esküvőt is rendeznek az idei Kurultajon Bugacon

Új programelemekkel bővül idén a Kurultaj. A háromnapos eseményre megépül újra a hatalmas nomád tábor, de számos sportverseny, előadás is látható lesz, valamint sor kerül majd a honfoglalás-korát megidéző nomád vonulásra és a seregszemlére, melyen több száz lovas, gyalogos harcos mutatkozik majd be. A Magyar Turán Szövetség augusztus 9. és 11. között rendezi meg Európa legnagyobb hagyományőrző ünnepét Bugacon
2024.07.09

A Hírös Lovarda a lovaskultúra oktatási központjává válik

Átadták a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Nemzeti Lovaskultúra Oktatási és Képzési Központját Kecskeméten kedden délelőtt. Az épületkomplexumban az általános iskolások, az egyetem hallgatói és testnevelő tanárok tanulhatják szeptembertől a lovas kultúrát. Cél, hogy minden járásban elérhető legyen a lovaglás, valamint hogy a Kárpát-medence lovas központjává váljon a Hírös Lovarda, melyet az építő B. Tóth Ferenc ajánlott fel az államnak.
2024.07.07

Megmozdult a föld a 400 szürkemarha vonulásától

Nem mindennapi látvány volt, ahogy közel 400 szürkemarha átvonult a Tisza-hídon. Tiszaalpárról indultak az állatok szombaton kora reggel, és fél 10 magasságában érkeztek meg. A gulya kíséret, ostorcsattogtatókat is kapott, köztük volt Bársony Anett világbajnok ostorpattogtató is. A hajtás után az Agrohof Kft. telephelyén zajlottak a programok, ahol többet között egy 400 kilós ökröt is megsütöttek.
2024.07.06

Kunszálláson a kézi aratás hagyományát elevenítették fel

Hagyományőrző Aratófesztivált szervezett szombaton Kunszálláson a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezete, karöltve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyarok Kenyere Alapítvány közös együttműködésével. Az esemény a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program részét képezte.
2024.06.27

Óriási buli volt a Street Food fesztivál első napján

Június 26-án indult el nyár egyik legnagyobb főtéri fesztiválja, a Street Food Street Art és Borsétány. Ismét a minőségi street food ételek, a jó borok, pezsgők és a finom pálinkák valamint az utcai művészet és a zene a főszerepben június 29-éig Kecskemét főterén. A fesztivál csütörtöki sztárja Charlie lesz.
2024.06.24

Idén is felvonultak a veterán csodajárgányok

A Hírös Veterán Sportegyesület idén sem aprózta el. 79 csodajárgányt hoztak el az autótulajdonosok a Múzeumok Éjszakájára, akik egy felvonulással nyitották meg a kiállításukat. A korelnök egy Ford-T modell volt, amit 1914-ben gyártottak. Orlov Sándor magángyűjtő pedig igen ritka és értékes Csepel kemping bicikliket mutatott be a GAMF-on.