Kategória: Hagyomány
Keresés
Dátum választó
Rendezés
1 találat
2024.03.18

50 éve hunyt el a kecskeméti paradicsomnemesítés megteremtője

„Nem kedvelem a tudós szót. Növénynemesítő a hivatásom, s arra törekszem, hogy segítsek megvalósítani a gyakorlatban mindazt, amire a tudomány eredményei és a mi gazdálkodásunk körülményei módot adnak” – vallotta dr. Mészöly Gyula. A kiváló biológus, növénynemesítő, Bács-Kiskun megye első Kossuth-díjasa 50 évvel ezelőtt, 1974. május 18-án Kecskeméten hunyt el.
2024.03.15

Fegyverropogással és ágyúdörgéssel elevenedett meg a történelem a Nyíri-erdőben

Csodás napsütésben emlékezhettünk meg március 15-én az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról a hetényegyházi Nyíri-erdei Szent Hubertusz Parkerdőben. Idén 35 éve, hogy hivatalosan is megszervezik az ünnepséget. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester beszédében hangsúlyozta, „Hőseink értünk mentek a csatamezőre, értünk, magyarokért, a magyar nemzetért harcoltak.”
2024.03.15

Szemereyné Pataki Klaudia: napjainkban is szükségünk van Petőfi szellemiségére és az abban lakozó erőre

– Mi, itt Kecskeméten hiszünk a közösség felszabadító és alkotó erejében. Hiszünk, mert tudjuk, tapasztaljuk, hogy micsoda teremtő erő lakozik benne - mondta Szemereyné Pataki Klaudia a Katona József Könyvtár előtti téren Lakatos Pál Munkácsy-díjas képzőművész Jel című szobrának leleplezésénél, mely a nemzeti ünnep alkalmából rendezett városi ünnepségsorozat első állomása volt. A polgármester beszédében kérte: „Nézzünk körül, tekintsünk egy pillanatra vissza csak az elmúlt 10 évünkre.”
2024.03.15

Március 15 - Leleplezték a könyvtár előtt Lakatos Pál Jel című szobrát

Március 15-én délelőtt leleplezték a Katona József Könyvtár előtti téren Lakatos Pál Munkácsy-díjas képzőművész Jel című szobrát a nemzeti ünnep alkalmából rendezett városi ünnepségsorozat első állomásaként. Az eseményen az M. Bodon Pál Iskola és a Katona József Könyvtár egyesített kórusa Kodály Háry Jánosából énekelte el a Toborzót a Kecskeméti Városi Fúvószenekar kíséretével, majd Szemereyné Pataki Klaudia polgármester tartott ünnepi beszédet, melyben kijelentette: "Minden, amit Kecskeméten elértünk, amit fel tudunk mutatni, abból a hősiességből, abból az alkotó erőből fakad, melyet Petőfi ránk hagyományozott."
2024.03.11

Lovas tartalékosokat toboroz a honvédség

Milyen feltételekkel lehet jelentkezni önkéntes tartalékos katonának? Hogy lehet bekerülni a 4. Területvédelmi Ezred Lovas Századába? Ezekre és hasonló kérdésekre adtak választ szombaton a Bugaci Ménesnél, ahol a Magyar Honvédség a lovas tartalékos toborzást népszerűsítette.
2024.03.08

Indul a tavaszi fesztivál-Barta Dóra volt a KTV vendége

Csaknem 60 programmal várja majd a tavaszi fesztivál az érdeklődőket március 14. és április 14. között Kecskeméten. A pezsgő, színes, tartalmas hetek alatt több mint 20 helyszínen minden művészeti ág bemutatkozik. A programkavalkádról Barta Dóra, a Hírös Agóra ügyvezető igazgatója árult el részleteket a KTV pénteki Kiemelő magazinjában.
2024.03.07

Világhírös Kecskemét - Csaknem 60 programmal vár a tavaszi fesztivál

Három nagyszabású néptáncelőadással, Cseh Tamás-koncertszínházzal, Bach-hangversennyel és bohém jazzel, Nagy István-kiállítással, három művészeti vásárral, a SZÍN-TÁR előadásaival és megannyi más programmal, összesen csaknem 60 eseménnyel várja látogatóit a 39. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál március 14. és április 14. között.
2024.03.03

Örökségül – A magyarság értékeit felvonultató film bemutatója Kecskeméten

Az Otthon Moziban láthatták a kecskeméti érdeklődők vasárnap délután a Mészáros László írása alapján, Pozsgai Zsolt Balázs rendezésében készült Örökségül című filmet, alig néhány hónappal a bemutatót követően. A tánccal, zenével, versekkel teljessé váló összművészeti alkotás egyik legfontosabb üzenete, hogy az Isten, a haza és a család hármas egységének nemzetmegőrző ereje van.
2024.03.02

Hetedjére ünnepelték az alapítást a helvéciaiak

Harminchárom főzőcsapattal rajtolt el ma reggel Helvécián a 7. Alapítási Ünnep. Pecsenyét és kolbászt is készítettek a résztvevők. A süteménysütő versenyre pedig 40-en jelentkeztek. Az esemény megnyitóján dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő a település alapításának történetét osztotta meg a helyiekkel.
2024.03.01

Folytatódhat a főtér revitalizációja

A külső városrészek fejlesztése mellett nem állhat meg a városközpont, közelebbről a főtér revitalizációja sem. Boros Pál építész jóvoltából nemrég áttekintés készült a még felújításra váró jelentősebb épületekről, a következő hónapokban pedig megkezdődhet a tervek, és esetenként a funkcióbővítés részletesebb kidolgozása a KIK-FOR bevonásával. A megvalósítás az elkövetkező években történhet meg önkormányzati, állami és uniós források igénybevételével, az egyházak közreműködésével, továbbá a minőségi szemléletet képviselő privát partnerek bevonásával. A nagyszabású tervekről Öveges Lászlóval, Kecskemét főépítészével beszélgettünk.
2024.02.26

Hajagos Csabával emlékeztünk a kommunista diktatúrák áldozataira

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek vasárnap délután Kecskeméten a Lestár téren. A téren álló egykori ÁVH épületről, amely Kékítőként vonult be a korabeli nyelvhasználatba, Hajagos Csaba készített egy filmet. A kommunista diktatúrákról és azok hatásáról a Kecskeméti Katona József Múzeum történész-muzeológusa beszélget a KTV hétfői Kiemelő magazinjában.