Kategória: Hitélet
Keresés
Dátum választó
Rendezés
139 találat
2023.01.29

ÉlŐvíz - Beszélgetés dr. Kishonti Rolland gyermeksebésszel

Dr. Kishonti Rolland kecskeméti születésű gyermeksebésszel, a katolikus Fokoláre közösség tagjával láthatnak beszélgetést a KTV ÉlŐvíz című vallási magazinműsorának januári adásában. A tavaly Város kulcsa-díjjal kitüntetett orvos vall az Afrikában végzett gyógyító munkájáról, a gyógyulás lelki oldaláról és az evangélium mindennapi megéléséről.
2023.01.28

XVI. Benedek pápa hagyatéka - beszélgetés Görbe László piarista plébánossal

A december végén elhunyt XVI. Benedek pápa életéről, teológiai munkásságáról és pápaságáról beszélgettünk Görbe László piarista plébánossal a KTV ÉlŐvíz című vallási magazinműsorának januári adásában. Görbe László kitért Joseph Ratzinger tevékenységének egyik fontos magyar vonatkozására, Bulányi György ügyében vállalt szerepére is.
2023.01.27

Holokauszt-emléknap - A zsidóság vesztesége az egész világ vesztesége

A szörnyű veszteség egész Európáé, az egész világé, a magyar zsidóságot ért veszteség pedig az egész nemzet örök vesztesége - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen, amelyet a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány szervezett pénteken Budapesten.
2023.01.24

Stúdióbeszélgetés a Raoul Wallenberg-díjas Szabó Gábor református lelkésszel

Átadták az idei Raoul Wallenberg-díjakat január 17-én Budapesten, a Mazsihisz székházának Goldmark termében. Az ünnepségen a Raoul Wallenberg Egyesület 15. alkalommal díjazta azoknak a civileknek a munkáját, akik a hátrányos helyzetben élők érdekében tevékenykednek. Az elismerést ezúttal egy szervezetnek és hat magánszemélynek, köztük Szabó Gábor nagykőrösi református lelkésznek ítélték oda. A méltatás szerint Szabó Gábor kiemelkedő szerepet tölt be a vallásközi párbeszéd elősegítésében, sokat tett a helyi református és zsidó közösség együttműködéséért. Vele beszélgettünk a KTV Kiemelő című műsorának kedd esti adásában.
2023.01.24

Elhunyt Kovács Géza baptista lelkipásztor

Életének 98. évében, 2023. január 23-án elhunyt Kovács Géza baptista lelkipásztor, evangélista, bibliatanító, teológiai tanár, író, történész, újságíró. 1997 és 2006 között a Kecskeméti Baptista Gyülekezet élén állt. Szolgálatának kilenc éve alatt a gyülekezet taglétszáma több mint a duplájára nőtt, a közösség új imaházat épített. Munkássága a megtértek növekedését és a lélekmentést szolgálta.
2023.01.20

Megáldották a Gondviselés Házát

A vízkereszt ünnepéhez kapcsolódó hagyományhoz híven, a mai napon megáldották a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Regionális Központjának épületeit. Elsőként a Matkói úti telephelyüket, majd a Hoffman János utcán található Gondviselés Házát szentelte meg dr. Jeney Gábor atya.
2023.01.18

Ma este újra Élővíz a KTV műsorán

Ma este 20.00 órától látható a Kecskeméti Televízió műsorán az Élővíz című vallási magazinműsor januári adása, melyben portrét láthatnak dr. Kishonti Rolland kecskeméti születésű gyermeksebésszel, valamint Görbe László piarista plébánossal beszélgetünk a december végén elhunyt XVI. Benedek pápa örökségéről.
Ökumenikus imahét lesz Kecskeméten
2023.01.11

Ökumenikus imahét lesz Kecskeméten

Az Ökumenikus imahét, vagyis a keresztény felekezetek egységéért végzett közös ima kiemelt időszaka idén január 16-21-ig lesz Kecskeméten. Az istentiszteletek a Baptista Imaházban 17 órakor kezdődnek.
2023.01.05

Görbe László: XVI. Benedek enciklikái kristálytiszta útmutatók

XVI. Benedek három enciklikája, amelyet megfogalmazott a hitről, az egyházról és a reményről, nagyon rövid megnyilatkozások, de annyira kristálytiszta útmutatók, hogy hosszú ideig meg fogják határozni a tisztánlátásunkat - mondta a Kecskeméti Médiacentrumnak Görbe László piarista plébános XVI. Benedek nyugalmazott pápa temetésének napján.
2023.01.05

Ingyen utazhatnak az ukrán menekültek a karácsonyi misékre

Ingyen utazhatnak a MÁV-START járatain az ukrán menekültek az ortodox karácsony első napján Budapestre, Miskolcra és Debrecenbe az ünnepi misékre. A Magyar Kormány és az Építési és Közlekedési Minisztérium a vasúttársasággal közösen, a nehéz helyzetben lévő, hazájukat elhagyni kényszerülő ukránok kulturális és hitéletét továbbra is támogatja. Az ukrán nemzetiségi parlamenti szószóló, Grexa Liliána kezdeményezésének köszönhetően szolidaritási jeggyel utazhatnak január 7-én a háborús menekültek Budapestre, Miskolcra és Debrecenbe, ahol ukrán nyelvű karácsonyi mise és ünnepség lesz az ortodox karácsony első napján.
2023.01.03

Az evangélikus egyház is csatlakozott a Petőfi200 emlékévekhez

A Magyarországi Evangélikus Egyház is csatlakozott Kiskőrös háromnapos ünnepi sorozatához, a kétszáz éve született Petőfi Sándor emlékére rendezett Petőfi-szilveszter eseményhez. Mivel a költőt a kiskőrösi ágostai hitvallású evangélikus templomban keresztelték meg, ezért annak helyszínén ünnepi istentiszteletet tartott az evangélikus egyház január 1-jén.
2022.12.30

Újra beszóltak a papnak

Mit adott nekünk 2022? Ezt a témát boncolgatták a Szólj be a papnak! rendezvényen tegnap este a Kulissza Kávézóban. Árvai Tamás adventista lelkésszel és Hankóczi Gergely református tábori lelkésszel Tóth Kata dramaturg beszélgetett a mögöttünk álló évről.
2022.12.25

Ünnepi Lélektől Lélekig a karácsony jegyében

A karácsony és a hanuka ünnepe áll a Lélektől Lélekig december 24-i adásának középpontjában. Varga Mónika felelős szerkesztő, műsorvezető ezúttal is Kecskeméten szolgáló papokkal, lelkészekkel, valamint Róna Tamás főrabbival beszélgetett a KTV műsorában.
2022.12.24

A karácsony az, ami elhozta a reményt 

Karácsony a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, amikor Jézus születését ünnepeljük. Mind a négy gyertya ég már az adventi koszorún. December 24. karácsony előestéje, a testi és lelki felkészülés napja, a szeretet ünnepe. December 25-én pedig Jézus születésnapját, ezzel a fény eljövetelét ünnepeljük. A KTV ÉlŐvíz című vallási műsorának karácsonyi adásában mások mellett Kis János nyugalmazott evangélikus lelkész és Görbe László piarista plébános üzen nekünk az ünnep alkalmából.