Kategória: Kultúra
Keresés
Dátum választó
Rendezés
1 találat
2024.03.03

Örökségül – A magyarság értékeit felvonultató film bemutatója Kecskeméten

Az Otthon Moziban láthatták a kecskeméti érdeklődők vasárnap délután a Mészáros László írása alapján, Pozsgai Zsolt Balázs rendezésében készült Örökségül című filmet, alig néhány hónappal a bemutatót követően. A tánccal, zenével, versekkel teljessé váló összművészeti alkotás egyik legfontosabb üzenete, hogy az Isten, a haza és a család hármas egységének nemzetmegőrző ereje van.
2024.03.03

Útjára indult a Naptárlányok próbafolyamata

Napraforgó mögé bújt naptárlányok történetének bemutatójára készül a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. Lévay Viktória első rendezése egy női energiákkal teli, valódi ínyencséget hoz el a közönség számára április 12-én. A próbafolyamat a minap a Kelemen László Kamaraszínházban az olvasópróbával elkezdődött.
2024.03.03

Könyvajánló - Truman Capote: Mozart és a kaméleonok

„Ha valakinek tehetséget ad az Isten, korbácsot is ad hozzá; és a korbácsot kizárólag önostorozásra szánja” – írja Truman Capote könyve bevezetőjében. A tökéletes, eszményi próza megteremtésére törekvés, a műfajok ötvözésének kísérleti munkája és egyben az író vitathatatlan zsenialitásának ékköve ez a novellagyűjtemény. Az önostorzás kíméletlen őszinteségében és önmaga felvállalásában mutatkozik meg, mely lebilincselő olvasmánnyá varázsolja Capote egyik utolsó művét.
2024.03.02

Hetedjére ünnepelték az alapítást a helvéciaiak

Harminchárom főzőcsapattal rajtolt el ma reggel Helvécián a 7. Alapítási Ünnep. Pecsenyét és kolbászt is készítettek a résztvevők. A süteménysütő versenyre pedig 40-en jelentkeztek. Az esemény megnyitóján dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő a település alapításának történetét osztotta meg a helyiekkel.
2024.03.01

Komolyzenei programajánló – 2024. március

Az M. Bodon Pál Zeneiskola és a Kecskeméti Kodály Iskola hagyományos közös tanári hangversenye, Szecsődi Ferenc hegedűművész zenés bolondozása és dr. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója előadása a Himnuszról a Katona József Könyvtárban, valamint a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál koncertjei – többek között ezek a programok várják a zeneszeretőket a következő napokban, hetekben.
2024.03.01

Folytatódhat a főtér revitalizációja

A külső városrészek fejlesztése mellett nem állhat meg a városközpont, közelebbről a főtér revitalizációja sem. Boros Pál építész jóvoltából nemrég áttekintés készült a még felújításra váró jelentősebb épületekről, a következő hónapokban pedig megkezdődhet a tervek, és esetenként a funkcióbővítés részletesebb kidolgozása a KIK-FOR bevonásával. A megvalósítás az elkövetkező években történhet meg önkormányzati, állami és uniós források igénybevételével, az egyházak közreműködésével, továbbá a minőségi szemléletet képviselő privát partnerek bevonásával. A nagyszabású tervekről Öveges Lászlóval, Kecskemét főépítészével beszélgettünk.
2024.02.28

Csecsemők és gyermekek maradványaira bukkantak a régészek a Kéttemplom közben

18 csecsemő és gyermek teljes vagy részleges csontvázát tárták fel a régészek a Kodály Intézet felújításához kapcsolódó ásatás újabb szakaszában az elmúlt hetekben. A mintegy 15 m2 -es területen, ahol Kecskemét legősibb temetője volt, jelentős mennyiségű szórvány embercsontot gyűjtöttek és dokumentáltak a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársai. Előkerült a föld mélyéről többek között egy kislány, akinek bronzspirállal kivarrt gyöngyös pártát helyeztek a fejére.
2024.02.28

A JEL kitárul, titkokat rejt és befogad

Nyitott könyv? A feltáruló titok metaforája? Az egyetemes emberi kultúra emlékműve? Ahány befogadó, annyi lehetséges, érvényes olvasat. Ami azonban biztos, napokon belül felavatják Lakatos Pál Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára (is) emlékező új szobrát a Katona József Könyvtár előtti téren, szemben a piarista gimnáziummal. A művésszel az alkotói folyamat utolsó fázisa során készítettünk interjút.
2024.02.28

Ma este újra ÉlŐvíz!

Ma (szerda) este 20 órakor ismét várja nézőit az ÉlŐvíz, a Kecskeméti Televízió vallási magazinja. Az adásban elsőként Hatházi Róbert atyával, a Szentcsalád Plébánia plébánosával beszélgettünk a nagyböjtről, ezután pedig dr. Tóth Tamással, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárával is láthatnak egy portrébeszélgetést.
2024.02.28

Múzsa: jön az utolsó Bohém Fesztivál

Az idei, sorrendben 33. Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál lesz az utolsó. Erről beszélt a KTV Múzsa magazinjában Ittzés Tamás fesztiváligazgató. Mint a műsorból kiderült, a fesztivál befejezésének gondolta már több alkalommal felmerült, de a mostani döntés végleges. A már szintén hagyományossá vált nyári fesztivál azonban folytatódik.