Kategória: Kultúra
Keresés
Dátum választó
Rendezés
166 találat
2024.03.18

Tóth Kata szakmai vezető a 15. SZÍN-TÁR fesztiválról

A KTV Kiemelő magazinjának hétfő esti adásában Tóth Katával, a SZÍN-TÁR fesztivál szakmai vezetőjével láthattak rövid beszélgetést az immár 15. alkalommal megrendezett kecskeméti seregszemléről, melyen a Kárpát-medence színművészeti egyetemeinek növendékei mutathatják meg produkcióikat. A 15. SZÍN-TÁR előadásai ezen a héten láthatók a Kelemen László Kamaraszínházban és a Ruszt József Stúdiószínházban.
2024.03.18

A refis Tóth Áron Dániel beszélt meséjéről, mellyel országos első díjat nyert

Tóth Áron Dániel, a Kecskeméti Református Általános Iskola tanulója Az utolsó tánc című meséjével első helyezést ért el korcsoportjában a „Richter TETT: Te és a természettudományok – mesés történetek 2023” elnevezésű mese- és történetíró pályázaton. Idén 710 alkotó nevezett a versenyre, a kiskamaszok voltak a legtermékenyebbek. A KTV Kiemelő magazinjának hétfő esti adásában Tóth Áron Dániellel és szüleivel beszélgettünk.
2024.03.18

HA Design - innovatív iparművészeti vásár április első hétvégéjén

Kecskeméten az elmúlt években kiemelt szerepet kapott a művészet, az alkotás, az egyediség és a minőség. A Hírös Agóra új sorozatként életre hívja a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében a HA DESIGN stílusteremtő eseményét. Mások mellett olyan prémium színvonalat képviselő iparművész-tervezők fogadták el a meghívást, mint Király Fanni, Konsánszky Dóra és Horn Enikő, akiknek lételeme a kreativitás, az önálló szemlélet, az innovatív alkotás létrehozása. A vásár április 6-án és 7-én (szombat-vasárnap) várja a látogatókat a Hírös Agóra főépületében.
2024.03.18

Tércsapdák - A mester és tanítványai

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából Kecskeméten sokféle program várta az emlékezőket. A Katona József Könyvtárban például Lakatos Pál Sándor Munkácsy-díjas szobrászművésszel és tanítványaival is találkozhattak az érdeklődők. A beszélgetésben természetesen szó esett Lakatos Pál aznap délelőtt leleplezett Jel című szobráról is.
2024.03.18

Örömmel adták tovább Bach és kortársai örökségét

A Bach Mindenkinek Fesztivál keretében kamaraestet rendeztek vasárnap este az evangélikus templomban. A hangversenyen Gerhátné Papp Rita zongora- és csembalóművész, a Kodály Iskola tanára, valamint két fia – Balázs hegedűn, Domonkos orgonán játszva –, illetve cselló- és viola da gamba-művész zenész társa, Szászvárosi Sándor Johann Sebastian Bach, Georg Philipp Telemann és Carl Friedrich Abel műveit szólaltatták meg.
2024.03.18

50 éve hunyt el a kecskeméti paradicsomnemesítés megteremtője

„Nem kedvelem a tudós szót. Növénynemesítő a hivatásom, s arra törekszem, hogy segítsek megvalósítani a gyakorlatban mindazt, amire a tudomány eredményei és a mi gazdálkodásunk körülményei módot adnak” – vallotta dr. Mészöly Gyula. A kiváló biológus, növénynemesítő, Bács-Kiskun megye első Kossuth-díjasa 50 évvel ezelőtt, 1974. május 18-án Kecskeméten hunyt el.
2024.03.16

Könyvajánló – Sarkadi Imre: A gyáva

Mi a nagyobb bátorság: viperát tartani kezünkben, vagy elszántan felvállalni a mindennapi élet terheit? Lenyelni egy hernyót, vagy hűséges társnak maradni egyvalaki mellett életfogytig? Sarkadi Imre kisregénye az önpusztító hazardírozás és a tiszta tudat őszinte megnyilvánulásait ötvözi, miközben fellebbenti a leplet a korabeli művészvilágról, a férfi-női szerepekről két igen különböző létformát ábrázolva. Még különlegesebbé teszi a művet, hogy épp a szerző tragikus és talányos halálának napján jelent meg első publikációja, tehát egyben egy életmű lezárása is.
2024.03.15

Nagy durranás lesz az utolsó Bohém Fesztivál!

A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében március 22-24-én lesz az utolsó Bohém Fesztivál, viszont ez nagyot fog durranni! A házigazda Bohém Ragtime Jazz Band a szenzációs Bratislava Hot Serenaders és az Original Prague Syncopated Orchestra társaságában mutatja be a XX. század első felének magyar, szlovák és cseh tánczenéjét, elfeledett, de a két világháború között népszerű számokat előásva és újrahangszerelve. A fesztiválon lesz Gershwin-emlékkoncert is és nem maradhat el a közös örömzenélés sem.
2024.03.15

Erkel Ferenc "hét életéről" tartott előadást a könyvtárban Ókovács Szilveszter

Erkel Ferenc szerteágazó munkásságáról, "hét életéről" tartott izgalmas előadást március 15-én Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a Katona József Könyvtárban. "Erkel nem volt harcias típus, de valahol ő is ott áll március idusának eseményei mögött. A maga küzdelmeivel, rengeteg feladatvállalásával és az állandó nemzeti elkötelezettségével ugyanolyan márciusi ifjú, mint a többiek voltak" – fogalmazott Ókovács Szilveszter.
2024.03.15

Fegyverropogással és ágyúdörgéssel elevenedett meg a történelem a Nyíri-erdőben

Csodás napsütésben emlékezhettünk meg március 15-én az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról a hetényegyházi Nyíri-erdei Szent Hubertusz Parkerdőben. Idén 35 éve, hogy hivatalosan is megszervezik az ünnepséget. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester beszédében hangsúlyozta, „Hőseink értünk mentek a csatamezőre, értünk, magyarokért, a magyar nemzetért harcoltak.”
2024.03.15

Szemereyné Pataki Klaudia: napjainkban is szükségünk van Petőfi szellemiségére és az abban lakozó erőre

– Mi, itt Kecskeméten hiszünk a közösség felszabadító és alkotó erejében. Hiszünk, mert tudjuk, tapasztaljuk, hogy micsoda teremtő erő lakozik benne - mondta Szemereyné Pataki Klaudia a Katona József Könyvtár előtti téren Lakatos Pál Munkácsy-díjas képzőművész Jel című szobrának leleplezésénél, mely a nemzeti ünnep alkalmából rendezett városi ünnepségsorozat első állomása volt. A polgármester beszédében kérte: „Nézzünk körül, tekintsünk egy pillanatra vissza csak az elmúlt 10 évünkre.”
2024.03.15

Banczik Róbert fotói a Katona József Könyvtárban

Banczik Róbert fotoriporter kollégánknak nyílt kiállítása a 39. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében a Katona József Könyvtár nagytermében. A jeles fotográfus ezúttal a kecskeméti könyvtár különféle rendezvényein, egy évtizeden át készített munkáiból mutat be egy kiállításnyi anyagot – úgy, ahogyan azt gépének objektívje megrajzolta.
2024.03.15

Március 15 - Leleplezték a könyvtár előtt Lakatos Pál Jel című szobrát

Március 15-én délelőtt leleplezték a Katona József Könyvtár előtti téren Lakatos Pál Munkácsy-díjas képzőművész Jel című szobrát a nemzeti ünnep alkalmából rendezett városi ünnepségsorozat első állomásaként. Az eseményen az M. Bodon Pál Iskola és a Katona József Könyvtár egyesített kórusa Kodály Háry Jánosából énekelte el a Toborzót a Kecskeméti Városi Fúvószenekar kíséretével, majd Szemereyné Pataki Klaudia polgármester tartott ünnepi beszédet, melyben kijelentette: "Minden, amit Kecskeméten elértünk, amit fel tudunk mutatni, abból a hősiességből, abból az alkotó erőből fakad, melyet Petőfi ránk hagyományozott."
2024.03.14

Év végén kerülhet képernyőre a grandiózus Hunyadi-sorozat

Várhatóan az idei év vége felé kerülhet képernyőre a nemzetközi produkcióban és színészgárdával készülő grandiózus Hunyadi-tévésorozat tíz epizódja. Bán János – írói nevén Bán Mór –, a filmsorozat alapjául szolgáló könyvsorozat szerzője a nemzeti ünnep előestéjén tartott előadást Kecskeméten a Hunyadiak történelmi szerepéről, történelmi sikereink és tragédiáink ellentmondásos feldolgozásáról és az e téren fennálló adósságainkról.
2024.03.14

Hajagos Csaba volt a stúdióvendégünk

Befejeződött a fűtés-korszerűsítés a Népi Iparművészeti Gyűjteményben, így a mai naptól ismét fogad látogatókat, március 15-én pedig ingyenes belépést biztosítanak az érdeklődőknek. Ennek kapcsán beszélgettünk Hajagos Csabával, a Kecskeméti Katona József Múzeum Történeti-Néprajzi Osztályának vezetőjével.