Így jár a kisvasút a Kurultaj ideje alatt

2024. 08. 09., 18:24
Az idei Kecskeméti Kisvasúti Nap és Hajtányparádé időpontja egybeesik a Kurultáj rendezvénnyel, így a már megszokott napközbeni Jakabszállás - Bugac felső és Jakabszállás - Kiskunmajsa járatokon felül Bugac felső és Kecskemét között is indulnak menetrend szerinti járatok, segítve ezzel a Kurultájra való el- és hazajutást.

A Kecskeméti Kisvasút napját hagyományosan augusztus második szombatján ünnepeljük. A régi időkben ilyenkor még gőzmozdonnyal külön vonat közlekedett a bugaci pusztára Kecskemétről. Most erre nincsen lehetőségünk, de hajtányokkal szeretnénk megidézni ezt az időt, amikor a kisvasút valódi kisvasútként működött. Emiatt hajtányjáratokat indítanak pénteken, szombaton és vasárnap, a vonal teljes hosszán Kecskeméttől Jakabszállás és Bugac érintésével egészen Kiskunmajsáig – tájékoztatta a Kecskeméti Médiacentrumot Kékesi Márton, a Kecskeméti Kisvasút vasútüzem-vezetője.

Azt is megtudtuk a vasútfejlesztési szakembertől, hogy a jövőben várhatók további fejlesztések, ezek között szerepel, hogy ezeket a hatjtányjáratokat legalább havi rendszerességűre szeretnék hozni, akár már néhány hónap múlva is.

– Egyre inkább kacsintgatunk a vonatközlekedés irányába is, ha nem is mozdonnyal és kocsikkal, hanem valamiféle könnyűmotor kocsival. Ez azért fontos, mert a hajtányok az időjárás hatásai ellen kevésbé védettek, viszont ha sikerül egy kicsit komolyabb járműveket forgalomba állítanunk, akkor azokkal rendszeressé tudjuk tenni a közlekedést a Kecskemét és Jakabszállás közötti szakaszon is
— árulta el Kékesi Márton.

– A Kurultáj rendezvény ideje alatt, a hétvégén is több időpontban kisvasutazhatunk:

– Kecskemétről Jakabszállás/Bugac érintésével Kiskunmajsa felé: 9:00, 19:00 és 21:00-kor

– Jakabszállásról Bugac/Kiskunmajsa felé 10:00-tól - 22:00 óráig 2 óránként

– Bugac felsőről Jakabszállás érintésével Kecskemét felé: 9:07- 21:07 között  - 2 óránként

– Bugacról Kiskunmajsa felé: hétvégén: 10:35 és 14:35-ös indulással.

– Kiskunmajsáról Bugac/Jakabszállás/ irányában Kecskemét felé szombaton és vasárnap 12:10-kor és 16:10-kor indul a kisvasút járata.

A hajtányjáratokra előzetes helyjegy foglalása szükséges, ugyanis a férőhelyek száma korlátozott. Jegyek a Kecskeméti Kisvasút weboldalán foglalhatók.  A menetrend szerint közlekedő motoros járatok mellett lehetőség lesz kézi és lábhajtányozásra is.

A részletes menetrend ITT olvasható!