Organikus intézménnyé avatták a Szent Imre Iskolát

2024. 09. 02., 14:25
Az idei tanévtől hivatalosan is organikus nevelési intézményként működik a Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola. Bár eddig is az élet pedagógiájának szellemiségét követték, az erről szóló oklevelet és táblát vasárnap délután vehette át Papp Zsolt, az intézmény igazgatója a Mária-kápolnánál rendezett tanévnyitó szentmise keretében.
A galéria 24 képet tartalmaz

Különleges eseménnyel indult vasárnap délután a Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola tanévnyitó szentmiséje az Arborétumban, a Mária-kápolnánál. Az organikus nevelési intézmények nagy családjának tagja lett a kecskeméti iskola, most vehették át az erről szóló oklevelet és táblát.

Elsőként dr. Pécsi Rita, az Organikus Pedagógiai Egyesület elnöke és zászlóvivője beszélt a jelenlévőknek erről az értékes és rendkívül hatékony pedagógiáról. Mint elmondta, 15 éve kezdődött a közös gondolkodás Papp Zsolttal, a Szent Imre igazgatójával, aki azóta mindent megtesz annak érdekében, hogy ebben a szellemiségben neveljék-oktassák diákjaikat.

Az organikus pedagógia szerint ugyanis a nevelés a legmélyebb értelemben az élet szolgálata. Legfőbb célja a gondolkodni, ítélni képes nemzedék felnevelése az élmények erejével, Jézus tanításait követve. Mindemellett fontosnak tartják azt is, hogy soha ne próbálják megkímélni a gyerekeket a küzdéstől.

– Gondoskodnunk kell arról arról, hogy mindenki megharcolja saját harcát, kibogozza saját gubancait - fogalmazott dr. Pécsi Rita. Üdvözölte a Szent Imre Iskolát a természet pedagógiájának nagy családjában, és átadta az erről szóló oklevelet. Dr. Csáki Tibor atya, az egyesület alelnöke azzal a táblával ajándékozta meg az intézményt, amely kifelé is hirdeti az iskola szellemiségét: ORGANIKUS PEDAGÓGIA - ÉLETRE NEVEL.

Papp Zsolt igazgató meghatottan mondott köszönetet. Felidézte, amikor 15 évvel ezelőtt megismerte Pécsi Ritát és vele együtt az organikus pedagógiát is.

„Hiszünk abban, hogy szeretni nem kell félni, abból baj nem lehet. Ha összefogunk, erősek vagyunk” – hangsúlyozta az igazgató. Megköszönte kollégái, a szülők és a gyerekek támogatását. Mint elmondta, velük együtt haladnak majd tovább a megkezdett úton.

A Szent Imre Általános Iskola az országban a második, amely megkapta az organikus nevelési intézmény címet. A hálózat tagjainak célja, hogy az emberségen, a gyerekek szeretetén alapuló nevelési programjukat minél több intézményben honosítsák meg.