Nagy érdeklődés mellett zajlott a Művészetek Főutcája összművészeti fesztivál Kecskeméten

2024. 09. 17., 16:31
Szeptember 14-15-én nagy érdeklődés kísérte Kecskemét legújabb fesztiválját, a Művészetek Főutcáját. Az alapötlet Cseke Pétertől, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Kossuth-díjas direktorától származik, aki a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjaként egyben a Magyar Művészeti Akadémia Kecskeméti Regionális Munkacsoportjának elnöke is.

Az eseményt eredetileg a Rákóczi úton tervezték megvalósítani a szervezők, de a kedvezőtlen időjárásra való tekintettel a kültéri programokat a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházba, illetve a Kelemen László Kamaraszínházba helyezték át. A Rákóczi út ikonikus intézményei is helyszínéül szolgáltak a fesztivál egy-egy programelemének, úgy mint a Cifrapalota, a Tudomány és Művészetek Háza, a „Kirakat Galéria”.

A kötetlen, jó hangulatú fesztivál keretében bemutatták az MMA mind a kilenc tagozatának művészeti sokszínűségét és azt, hogy a kecskeméti régió művészei és fiatal tehetségei milyen sokféleképpen is kapcsolódnak ehhez.

Számos programmal várták az érdeklődő közönséget, amiben a legkülönbözőbb formákban jelent meg mind az építőművészet, a film-és fotóművészet, az ipar-és tervezőművészet, az irodalom, a képzőművészet, a népművészet, a színházművészet, a zeneművészet és a művészetelmélet.

Számos programmal várták az érdeklődő közönséget, amiben a legkülönbözőbb formákban jelent meg mind az építőművészet, a film-és fotóművészet, az ipar-és tervezőművészet, az irodalom, a képzőművészet, a népművészet, a színházművészet, a zeneművészet és a művészetelmélet.

A Kecskeméti Képzőművészek Közössége és a Szolnoki Művésztelep, valamint a Katona József Múzeum is képzőművészeti programmal jelentkezett a fesztivál idején. Korábbi MMA-ösztöndíjas kecskeméti művészek iparművészeti kiállítással várták az érdeklődőket. De nem maradt ki a fotóművészeti és a népművészeti kiállítás sem a repertoárból.  A tárlatokat a fesztivál idején túl, szeptember 30-ig, a Cifrapalota esetében pedig még tovább látogathatják az érdeklődők.

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház lett a helyszíne a megnyitóünnepségnek. Szombaton 18 órától a Kecskeméti Kodály Iskola fergeteges ütőhangszeres műsorával indult a program Palotás Gábor ütőhangszeres tanár közreműködésével. Majd Durányik László vezényletével a Miraculum Gyermekkórus csodálatos előadását élvezhették a vendégek. Eszenyi Enikő és Járai Máté mutatott be ízelítőt novemberben debütáló Élet Rapszódia című új darabjukból, Mester Dávid kiváló zongorakíséretével. 19:30-tól a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tavaly bemutatott Felhangolva című produkciója következett, amely állótapsos, óriási sikert aratott.

Vasárnap délelőtt 10 órától a Ciróka Bábszínház „Az aranyszőrű bárány” című előadásával indult a nap a kisebbeknek a Kelemen László Kamaraszínház előcsarnokában. 11 órakor Csík János és a Mezzo Zenekar koncertje teremtett kiváló hangulatot a kamaraszínházban.  Kora délután a Nemzeti Dobogó drámaműhely tagjainak produkciója szórakoztatta a közönséget. 14 órától Pintér Lajos legújabb verseiből Danyi Judit és Hegedűs Zoltán, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművészei olvastak fel. Piros Ildikó színművésznő és akadémikus fia, az író Huszti Gergely fantasztikus hangulatú felolvasást tartott. Sáfár Mónika és lánya, Monos M. Franciska vidám délutánra várta a közönséget zenével és versekkel.

17 órától Szerényi Béla zenekara, a Bokros trió adott különleges világzenei koncertet Savanya István és Várkonyi Eszter közreműködésével. A színpadi programokat a Kecskeméti Kurázsi Táncműhely zárta nagyszabású ünnepi műsorral.

 A kamaraszínházban szombaton filmvetítések várták a közönséget. A fesztivál részeként tartották Kecskeméten a „30 éves a Dunatáj Alapítvány” című országos vetítéssorozat kecskeméti állomását: szombaton kiváló dokumentum- és természetfilmeket tekinthettek meg az érdeklődők kötetlenül és ingyenesen.

A KIK-FOR Kft. biztosította a helyszínt a „Kirakat Galériában” a KKK Kecskeméti Képzőművészek Közössége és a Szolnoki Művésztelep közös „Keresztmetszet” című tárlatának. Nagy Gábor ügyvezető igazgató úr nagylelkű felajánlással élt, ugyanis az 1884-ben készült Jacob Czapka bécsi mechanikás, különleges zongoráját kifejezetten a Művészetek Főutcája apropóján újíttatta fel. A zongorát ki is lehetett próbálni. Ezúton is köszönik a szervezők a felajánlást!

Az olvasás kedvelői szombaton és vasárnap könyvbemutatókon és könyvvásáron találkozhattak az MMA Kiadó kiadványaival.

Vasárnap a Cifrapalotában művészetpedagógiai foglalkozással várták a kisebbeket és a nagyobbakat.

Különleges lehetőség nyílt találkozni a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház művészeivel a „Színészek a padon” program keretében a Kirakat Galériában, ahol verseket kérhetett a közönség Sirkó Lászlótól, Märcz Fruzsinától, Bori Rékától, Kovács Leheltől, Sipos Imrétől, Varga-Huszti Mátétól, Kovács Pankától, Körtvélyessy Zsolttól. A köteteket ezúton is köszönik a szervezők a Katona József Könyvtárnak.

Az MMA Kecskeméti Regionális Munkacsoportjának számos akadémikus és nem akadémikus köztestületi tagja csatlakozott az eseményhez. Partnere a fesztiválnak a Magyar Művészeti Akadémia intézményei közül a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ és az MMA Kiadó. Társszervezőként fogott össze a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület és Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a Regionális Munkacsoporttal a szervezés legoptimálisabb megvalósításáért.

A szervezők bíznak benne, hogy a fesztivál vendégei kellemesen kikapcsolódtak az összművészeti események sokasága során.