Árvíz - Egyre nagyobb területet önt el a víz Hartán és Kalocsán

2024. 09. 20., 20:09
Bács-Kiskun vármegyében egyre csak nő a Duna vízszintje. Hartán a 88 nyaralóban élők elhagyták otthonaikat és az önkormányzat által felajánlott ideiglenes szállásokra, rokonokhoz, barátokhoz költöztek. Kalocsán az ártérben található ingatlanok egy nagyobb részébe már betört a Duna, a pincék színültig teltek.
A galéria 37 képet tartalmaz

70 cm-es víz ostromolja a hartai nyaralókat a pincékben, eddig a magasságig tört már be a Duna. A hartai önkormányzat egy olyan határozatot hozott, amely szerint péntek délután 6 óráig mindenkinek el kellett hagyni az otthonát. Az áramot és a vizet lekapcsolták ezen a területen. A 88 nyaraló mellett egy büfét, egy halsütödét, egy éttermet és 2000 hektárnyi termőföldet veszélyeztet az áradás. A település nyári gátját 22 ezer homokzsákkal erősítették meg.

Kalocsán a védgát megfogja a vizet, tehát a település biztonságban van. Nem úgy az ártér, ahol kb. 100 ingatlan található. A nyaralók egy részéhez már nem lehet le- illetve bejutni, a pincék színültig teltek vízzel, ami a házakba is betört. A nyaralókban lakó 10 család már elhagyta az otthonát, az áramot és a vizet itt is elzárták.

Fontos kiemelni, hogy a kíváncsiskodók ne közelítsék meg a vizet, ugyanis az alap 5 km/h-s sebességhez képest most 25-30 km/h-s is lehet Kalocsa bizonyos részein a sodrás. A kalocsai polgárőrök vízimentő csoportja 24 órás szolgálatot lát el, folyamatosan figyelik az ingatlanokat, ha bármi gond adódna, mentőcsónakokkal bárhova eljutnak.

A Duna tetőzését mindkét településen hétfő hajnalra várják.