Árvíz - Kalocsán és Hartán egy-két napon belül elkezdődhet a károk felszámolása

2024. 09. 23., 16:16
Vasárnap délben tetőzött a Duna a paksi vízmérce szerint Kalocsán és Hartán 806 cm-rel. Este 11 óráig stagnált a Duna vízszintje, és ezután kezdődött meg a lassú apadás. Az érintett településeken egy-két napon belül elkezdődhet a károk felszámolása is.
A galéria 8 képet tartalmaz

A legkritikusabb pont a szigetrészen volt Hartán, amit az áradás szinte teljes egészében elöntött. Utcák, pincék süllyedtek el, pár házba be is tört a Duna, valamint a víz által meglazult földből a fák elkezdtek kidőlni. A több mint 10 méteres akácok, nyárfák a vezetékekre is rázuhantak, leszakítva és megnyújtva azokat.  A helyszínről a fákat megpróbálták a lehető leggyorsabban felaprítani és eltávolítani, hogy az MVM munkatársai helyre tudják állítani a vezetéket, hogy egy-két napon belül az áramot is visszaállítsák.

Az ártérből kiköltözött 30 ember akkor térhet vissza otthonába, ha még egy métert lentebb megy majd a víz szintje. A reggeli órákra már közel 800 cm-ig apadt le a folyó.

Kalocsán az apadás már jóval lassabb ütemben történik. Azok, akik az ártérben hátrahagyták otthonaikat még egy-két napot várniuk kell arra, hogy hazatérhessenek. Kalocsán is 1-1,5 métert kell még várni a vízszint csökkenésére. Kalocsa medrének nagyobbik része továbbra is víz alatt van. A járőrszolgálat mind a két településen továbbra is folyamatosan dolgozik, addig amíg meg nem indul a Duna nagyobb ütemű apadása.