A magasból figyelták a szabálytalankodókat az M5-ösön

2024. 09. 24., 10:18
Az M5-ös autópályát a légtérből ellenőrizték az egyenruhások a múlt héten. Vármegyénkben egy hét alatt 62 rendőri intézkedést igénylő baleset történt. Az egyenruhások 16 olyan autóst igazoltattak, akik a vezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztottak - derült ki a rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti híreiből.

Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2624-en lépték át. A szabálytalankodóknak legalább 50.000 forint közigazgatási bírságot kell fizetniük, ám most is akadt olyan, akinek ennél magasabb összegű bírságra számíthat.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti munkatársai – a Készenléti Rendőrség helikopterének közreműködésével – szeptember 17-én fokozott ellenőrzést hajtott végre az M5-ös autópálya vármegyei szakaszán. Az akcióban részt vevő „földi” egységek tevékenységét a légtérből irányították.

A közlekedésbiztonság javítására irányuló rendőri fellépés elsősorban az autópálya leállósávjának szabálytalan használatára, a nehéz tehergépjárművekkel történő szabálytalan előzések számának visszaszorítására, a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzésére és a követési távolság betartásának ellenőrzésére irányult.

Az ellenőrzés ideje alatt 34 szabálytalankodó sofőrrel szemben szabtak ki helyszíni vagy közigazgatási bírságot: közülük huszan szabálytalanul előztek tehergépjárművel, nyolcan nem használták a biztonsági övet, és akadt olyan is, aki figyelmen kívül hagyta az „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblát.

A biztonsági övet a passzív biztonsági eszközökhöz soroljuk, tehát jelentősége nem a baleset elkerülhetőségében, hanem a már bekövetkezett baleset következményeinek a csökkentésében mutatkozik meg. Tegyen a saját biztonságáért, használjon biztonsági övet, …hogy mindenki hazaérjen!