Beköszöntött a csillagászati ősz

2024. 09. 24., 18:35
Az őszi napéjegyenlőség időpontja vasárnap délutánra esett, ekkor köszöntött be a csillagászati ősz. A napéjegyenlőség egy csillagászati esemény, melynek folyamán a földi egyenlítő síkja áthalad a Nap középpontján, ez évente kétszer fordul elő, március 21. és szeptember 23. körül.

Az idei őszi napéjegyenlőség szeptember 22-én, közép-európai idő szerint 14 óra 44 perckor következett be, ez a csillagászati ősz kezdete is egyben. A Nap ilyenkor 90 fok magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka is ugyanolyan hosszúságú ezen a napon.

Lesz két olyan időpont ősszel és tavasszal – ugye ez most az aktualitása éppen ennek a dolognak, – amikor kóros tengelyferdeségük miatt nagyjából egyformán süti meg a Nap a Föld  északi és déli oldalát. Ilyenkor bekövetkezik az őszi és a tavaszi napéjegyenlőség. Ilyenkor egyforma hosszúságúak nagyjából a napok és az éjszakák.
— mondta el Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója.

Az idei csillagászati ősz az északi féltekén szeptember 22-től december 21-éig tart, ez idő alatt naponta átlagosan 4 perccel rövidülnek a nappalok a téli napfordulóig, az év legrövidebb napjáig.

Évente kétszer van napéjegyenlőség. Ugye van az a klasszikus mondóka, ami így hangzik, hogy előttem van észak, hátam mögött dél, balra a Nap nyugszik, jobbra pedig kél. Azt hiszi mindenki, hogy ez szó szerint igaz, pedig ez igazából az évnek csak két napján igaz, ebből az egyik most volt szeptember 22-én, ugyanis ekkor volt az őszi napéjegyenlőség. És ekkor tényleg keleten kél a nap és nyugaton nyugszik. Majd tavasszal lesz még egy ilyen.
— magyarázta az igazgató.

Az ősz kezdetének három időpontja is van. A naptári ősz szeptember elsejével veszi kezdetét, a meteorológiai ősz a hőmérséklet csökkenésével, a lombhullató növények leveleinek elsárgulásával kezdődik, míg a csillagászati ősz kezdete az őszi napéjegyenlőség, vagyis szeptember 22.