„A legszebb konyhakertek” – Átadták a verseny díjait

2024. 09. 27., 15:03
Kecskemét városa 12. alkalommal csatlakozott „A legszebb konyhakertek” elnevezésű Magyar Örökség díjas országos programhoz. A díjátadót tegnap délután a Málnás kert közösségi kertben tartották meg.
A galéria 7 képet tartalmaz

„Kicsik és nagyok kertje”, „példaértékű kert”, „a nagymama és unoka kertje”… ilyen, és ehhez hasonló szlogeneket kaptak a pályaművek, amelyekkel a kertművelők jelentkeztek a versenyre.

Májusban indult el a pályázat, amelyre a kicsi balkonkertektől egészen a nagy közösségi kertekig várták a jelentkezőket.

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében idén 12. alkalommal rendezték meg a „legszebb konyhakert” versenyt Kecskeméten, amely egy Magyar Örökség díjas országos program része.

A legszebb konyhakertek minden évben ad egy szlogent az éves programnak, most a sokszínűség volt a szlogen. Az volt a cél, hogy minél többféle gyümölcsöt termeljenek a kedves kertművelők, ez adta nekünk a mankót
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára.

A városban meghirdetett versenyre 3 kategóriában 8 kerttulajdonos összesen 125 kertjét nevezte be. Többek között normál, 50 négyzetméter feletti, zártkert, vagy közösségi kategóriában. A legfiatalabb kertművelő 2 éves, a legidősebb pedig 81 éves volt.

A verseny figyelemfelhívás arra, hogy jó ezt a tevékenységet végezni. Biztatunk mindenkit, hogy kezdjen el kertet művelni, akinek csak balkonja van otthon, ültessen el egy kis magot, nevelgesse azt a növényt. Rengeteg öröme lesz benne.
— tette hozzá az Egyesület titkára.

A Zsűri tagjai Győri András, Kecskemét Megyei Jogú Város főkertésze, Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára, a program koordinátora, valamint Kocsis Pál a Mathiász János Borrend nagymestere volt.

Az eredményhirdetésen ügyeltek arra, hogy minden jelentkező díjjal térhessen haza, ezzel is ösztönözve mindenkit a további kertművelésre.

A díjazottak listája:

Közösségi kert kategória

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének díját kapja:

KRE – Kaszap Utcai Református Óvoda – „A kicsik és nagyok kertje”

A GuMo Kft, és a Hírös Kert Kft. díját kapta:

Első Széchenyivárosi Közösségi Kert- „A sokszínűség kertje”

A Hírös Kert Kft. díját kapta:

Hunyadivárosi Közösségi Kert – „A többgenerációs kert”

A Hírös Kert Kft. díját kapta:

Málnáskert Közösségi Kert – „A lelkes közösség kertje”

A Hírös Kert Kft. díját kapta:

Forradalom Utcai Közösségi Kert – „A rendezett kert”

Normál, 50 m2 feletti kategória

Gyenes Kertészet díját kapta:

Somodi Anna Mária„A példaértékű kert”

Gyenes Kertészet díját kapta:

Simon Istvánné – „A nagymama és az unoka kertje”

Zártkert :vegyes kategória

Hírös Kert díját kapta:

Bakró Dániel és Gyuris Fanni„A szakértelem kertje”