Szakmai nap az Iparkamarában-Középpontban a szálláshelyek kémiai biztonsága

2024. 10. 01., 15:19
A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara vállalkozókat segítő őszi előadássorozatának középpontjában ma (kedd) a szálláshelyek kémiai biztonsága állt. A téma aktualitását jelzi, hogy a hatósági ellenőrzések tapasztalatai lesújtóak, 10-ből 10 helyet megbírságolnak a helyszíni vizsgálatok során. Ráadásul a tisztítószerek és vegyi anyagok használatának, tárolásának uniós szabályozása is szigorodni fog, a zéró tolerancia jegyében.

A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatalának Népegészségügyi Osztálya és a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara újabb aktuális tájékoztatóval szólította meg a térség vállalkozóit, ezúttal a szálláshelyeket üzemeltetőket. Az előadás középpontjában a kémiai biztonság állt, vagyis azoknak a veszélyes anyagoknak a használata, amelyek ebben a tevékenységben mindennaposak és lényegében kikerülhetetlenek. Süveges Melinda közegészségügyi-járványügyi felügyelő, az ellenőrzések tapasztalatai alapján már bevezetőjében kritikus helyzetről beszélt.

- Sajnos azt kell mondanom, hogy 10 szálláshely ellenőrzése esetében 10-nél kell intézkednie a hatóságnak. Ez azt jelenti, hogy 100 százalékos a nem megfelelés vagyis szinte minden esetben bírság kiszabásra kerül sor
— mondta Süveges Melinda, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának közegészségügyi-járványügyi felügyelője.

Mint a rendezvényen elhangzott, a kémiai biztonság egy rendkívül összetett és nehéz szakterület, mely magába foglalja és nyomon követi a vegyi anyagok teljes életútját, illetve az ennek során bármilyen szerepkörben érintetteket, azaz a gyártótól a végfelhasználókig. A legfőbb cél az emberi egészség védelme és a környezet biztonságának biztosítása.

A szálláshelyek esetében a leggyakrabban használt vegyszerek takarításkor, fertőtlenítéskor, konyhai mosogatás során, textíliák mosásakor, kártevőírtáskor illetve a wellness és gyógyászati részlegek takarításakor kerülnek elő. Amennyiben ezen szolgáltatások valamelyikét alvállalkozó vagy külsős cég végzi, akkor a felelősség is őt terheli, nem pedig a tulajdonost – hangzott el az előadáson.

- A kémiai szerek használata során a jogszabály azt írja elő, hogy meg kell próbálni a lehető legkevésbé veszélyes szer használatát. Vagyis törekedni kell arra, hogy a lehető legkisebb legyen az egészségügyi kockázat
— hangsúlyozta Süveges Melinda.

A közegészségügyi-járványügyi felügyelő szerint kritikus pont az ellenőrzések során a vegyi anyagok tárolása. Előfordul ugyanis, hogy élelmiszer tárolásra alkalmas palackokba töltenek vegyi anyagot, ami külsőleg összetéveszthető akár az ásványvízzel is. A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szakmai napján elhangzott az is, hogy a kémiai biztonsága terén a vállalkozó szektor felzárkóztatása egyre sürgetőbb feladat lenne, mivel már készülőben van egy új uniós szabályozás, amely a jelenleginél is szigorúbb előírásokat tartalmaz majd, a zeró tolerancia jegyében.