A bolygók és zenészcsillagok várják a zeneszeretőket

2024. 05. 15., 13:29
Ne hagyja ki a tavasz legnagyobb klasszikus koncertjét! Ezzel a felütéssel invitálja a komolyzene kedvelőit – és minden vendéget egy pohár pezsgővel is köszöntenek majd – május 17-i hangversenyére a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar. A hírös város patinás együttese Elgar Csellóversenyét és Holst A bolygók című népszerű szvitjét adja elő a Hírös Agórában két fiatal, de már világhírű vendégművész, Szabó Ildikó és Leo McFall, valamint az Aurin Leánykar közreműködésével.
A galéria 15 képet tartalmaz

Rendkívül izgalmasnak ígérkező, önálló koncertre készül a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar. A Planéták című hangversenyen két fiatal zenészcsillag tolmácsolásában az angol zeneirodalom klasszikusai – Edward Elgar Csellóversenye és Gustav Holst A bolygók (The Planets) című zenekari szvitje – csendülnek fel. Az est vendégkarmestere, Leo McFall hétfő este érkezett Kecskemétre. Először jár a hírös városban, s mivel eddigi itt töltött óráit a zenekarral közös próbákra fordította, még nem jutott ideje arra, hogy megismerje az itteni nevezetességeket. A koncertre való készülődésről, a zenekarral közös eddigi munkájáról azonban készségesen beszélt a Hírös.hu-nak. „Igazán kedves, energikus és nyitott zenészekkel találkoztam – mondta a fiatal angol karmester –, érezhetően valamennyien élvezik a zenélést, nagy öröm velük együtt dolgozni! A péntek esti koncerten elhangzó zeneműveket korábban többször is dirigáltam, Elgar Csellóversenyét már vagy tízszer. Holst szvitjét meg legutóbb egy olyan produkcióban adtuk elő, amelyben a kórust egy cseleszta helyettesítette. Nagyon örülök, hogy itt, Kecskeméten az eredeti formájában szólalhat meg ez a csodálatos mű.”

A zenekari próbákon részt vesz a kecskeméti szimfonikusok művészeti vezetője is. Hollókői Huba is elégedetten nyugtázta a látottakat. „Leo nagyon gyors munkatempót diktál, hiszen ő profi zenekarokhoz szokott (a Thesszaloniki Állami Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, a Symphonieorchester Vorarlberg vezető karmestere, fellépett többek között a BBC Filharmonikusokkal stb. – a szerk.), de úgy látom, felvesszük velük a versenyt” – mondta. – „Egyébként fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy kecskeméti bemutatónak lehetnek majd tanúi a zeneszeretők, mert ebben a formájában Holst műve minden bizonnyal még nem hangzott el itt. Mindig egy fokozottan várt esemény a zenészek életében, amikor közel 100 fős apparátus áll a színpadon, nekünk is óriási élmény a darab megszólaltatása, talán a Carmina Buranához hasonlítható. Arról meg nem is beszélve, hogy A bolygók egy olyan sarokköve a zenetörténetnek, amelyre az 1900-as évek eleje óta építkezik a hollywoodi filmzene.”

Az est fiatal szólistáját, Szabó Ildikót 14 éves korában, 2007-ben Starker János úgy jellemezte, hogy olyan rendkívüli tehetséggel rendelkezik, mely a világkarrier lehetőségét hordozza magában. Azóta beváltotta a hozzá fűzött reményeket: 16 nemzetközi versenyen nyert díjat, köztük a 2014-es Pablo Casals Csellóversenyen, ahol csak neki nyolc díjat ítéltek oda. Vásáry Tamás Kossuth-díjas művész, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának örökös tiszteletbeli főzeneigazgatója is szuperlatívuszokban beszélt róla: „Szabó Ildikó egy fantasztikus csellista és muzsikus. Kivételesen ritka technikával, briliáns intellektussal, kreatív és ötletes zenei szellemmel rendelkezik. Ildikó felhőtlen öröme az előadásban és titokzatos képessége a közönséggel való kommunikációhoz biztosíték arra, hogy a klasszikus zenei művek megfelelő kezekben lesznek.”

Ötévesen szerepelt először nyilvános koncerten, 12 évesen szólókoncertet adott a Művészetek Palotájában, egy évvel később hangversenyét a Magyar Rádió élőben közvetítette. Többször fellépett a Duna Televízió különböző műsoraiban, 2007 novemberében „Magyar Csillagok” díjjal jutalmazták. A május 17-i kecskeméti koncerten elhangzó versenyművet, Elgar egyetlen csellóversenyét is játszotta már. Így például alig múlt el 20 éves, amikor a kompozíciót a Savaria Szimfonikus Zenekarral megszólaltatta. A darab kapcsán egy figyelemre méltó gondolatot fogalmazott meg. „Számomra elképzelhetetlen, hogy egy zenész elkezdjen úgy játszani egy művet, hogy ne ismerné a zeneszerző életét” – mondta Szabó Ildikó. – „Amikor Elgar csellóversenyét játszom, ezt is el kell helyezni a megfelelő történelmi kontextusba. Első világháború, pusztulás, meghalt a felesége – ezek mind olyan tényezők, amiket tudni kell egy darabról.”

A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar Planéták című hangversenye május 17-én 19 órakor kezdődik a Hírös Agórában. A koncertre jegyek (Kecskemét kártyával 5% kedvezménnyel) elővételben és a helyszínen is vásárolhatók még.

Hollókői Huba, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője a Kiemelőben beszélt a koncertről: