Archívum

Varga Géza

Keresés
Dátum választó
Rendezés
124 találat
2023.06.06

Zenés áhítat messiási zsoltárokkal

Az elmúlt év örömeire és szomorú eseményeire hálaadással visszaemlékező közösségi alkalmat tartottak hétfő délután a református internátus dísztermében. A zenés áhítaton a Kecskeméti Vég Mihály Énekkar tagjai a Messiás személyére és majdani országára utaló zsoltárokat szólaltattak meg.
2023.06.04

Kórusünnep kecskemétiekkel a fővárosban

„Hisszük, hogy az éneklés boldoggá tesz és közösséget kovácsol” – e nemes gondolat jegyében tartották meg szombat este Budapesten, a Palotanegyedben a Kórusok Éjszakáját. Az immár 11. alkalommal szervezett amatőr kórusfesztiválon szép közönségsikert aratva a Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus is részt vett.
2023.05.27

Elhunyt Szegedi Erika színésznő

Életének 82. évében elhunyt Szegedi Erika Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész. Pályáját Kecskeméten, a Katona József Színház társulatának tagjaként kezdte. S bár csak egy évadot töltött a hírös városban, a helyi színházszeretők hamar a szívükbe fogadták – számos darabban aratott szép sikert – és mindmáig szeretettel emlékeznek rá.
2023.05.02

Elhunyt Gonda József

Életének 90. évében elhunyt Gonda József, a legendás Zöldfa vendéglő egykori mesterszakácsa, tulajdonosa. Mint vendéglátóipari szakember vált ismertté Kecskeméten, de élénk közéleti szerepet is vállalt: a Vállalkozók Pártja helyi, majd országos elnöke volt, illetve két cikluson át mint képviselő részt vett a kecskeméti közgyűlés munkájában.
2023.04.29

Emlékezetes koncertet adott a Kodály Intézet kórusa

Változatos programot állított össze péntek kora esti hangversenyére a Kecskeméti Kodály Intézet kórusa. A Fűri Anna vezette együttes egyházi témájú darabokat szólaltatott meg, a koncerten Poulenc és Rheinberger népszerű kompozíciói mellett több kortárs magyar kórusmű is felcsendült. A megjelent zeneszeretők örömére nemcsak a műsor-összeállítás volt tudatos és igényes, a karnagyuk tiszta és érthető mozdulataira maximálisan odafigyelő fiatal diákok énekét is csak dicsérettel lehet illetni, méltán kaptak vastapsot.
2023.04.28

Családbarát matinékoncert lesz a Cifrapalotában szombaton

Szombat délután egy kötetlen órára hívja a zeneszeretőket három kecskeméti zenei együttes. A Corvin Gyermekkar, a Scherzo Vegyeskar és a Zegernye Zenekar közös koncertet ad a Cifrapalotában. A 16 órakor kezdődő rendezvényen különböző korosztályok zenélnek majd együtt sokszínűen.
2023.04.28

Két koncerttel zárul a Kecskemét Stringfest

A csellisták számára szervezett nemzetközi mesterkurzus tanárai, résztvevői és a programsorozat, a Kecskemét Stringfest megálmodója szerint is sikeres rendezvény ér véget a ma esti és a holnap délutáni hangversenyekkel. A hírös város optimális helyszínnek bizonyult, és hogy szakmai szemmel is sikeres volt a hétfő óta tartó közös munka, arra bizonyság lesz a két hátralévő koncert, amelyeken a 6 országból érkezett diákok mellett professzoraik, Onczay Csaba és Onczay Zoltán gordonkaművészek játékában is gyönyörködhetnek majd a zeneszeretők.
2023.04.25

Stringfest - Vonósok ünnepe Kecskeméten

A héten vonós hangszerek, elsősorban gordonkák hangjaival telik meg a Hírös Agóra. A kulturális intézményben fiatal csellisták számára tartanak nemzetközi mesterkurzust, emellett négy nyilvános hangversenyt is rendeznek. A nyitókoncert, melyen a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar játszott Hollókői Huba vezetésével, nagy közönségsikert aratott.
2023.04.14

Zenei határokon átívelő hangversenyre készülnek

A kincses és a hírös város énekesei, muzsikusai adnak közös koncertet szombaton este Kecskeméten. Az evangélikus templomban 18 órakor kezdődő hangversenyen a kolozsvári Guttman Mihály Pedagóguskórus és a kecskeméti Lakó Sándor Kamarazenekar többek között Purcell, Pergolesi, Csajkovszkij és Kodály műveit szólaltatja meg.
2023.04.01

A zsűri tagjai kápráztatták el a közönséget a Starker János Gordonkaverseny nyitókoncertjén

A XIV. Országos Starker János Gordonkaverseny ünnepi nyitóhangversenyét péntek este tartották meg a Kodály Iskolában, az országban elsőként Kecskeméten elindított ének-zenei általános iskola alapítójáról, egykori igazgatójáról, Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Mártáról elnevezett díszteremben. A koncerten a háromnapos megmérettetés zsűrijének tagjai, Rohmann Ditta, Pólus László és Zétényi Tamás gordonkaművészek játékában gyönyörködhettek a zeneszeretők.
2023.03.28

Tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Kodály Társaság kecskeméti tagcsoportja

Új elnökkel és elnökséggel folytatja munkáját a Magyar Kodály Társaság kecskeméti tagcsoportja. A Kodály Zoltán teljes szellemi hagyatékát ápoló és népszerűsítő közösség hétfő este tartott tisztújító közgyűlést az Ókollégiumban. A megjelentek egyhangú szavazatai alapján részben új tagokból álló ötfős elnökség alakult, akik azután maguk közül Virág Barnabást választották elnöknek.
2023.03.20

Orbán Györgyöt köszöntötte az Ars Nova Énekegyüttes

Hetvenötödik születésnapját ünnepelte tavaly hazánk egyik legmeghatározóbb kortárs zeneszerzője, Orbán György. A világszerte nagy népszerűségnek örvendő komponistát az Ars Nova Énekegyüttes nemrég egy új CD-vel lepte meg, amelyen előadásukban a Kossuth-díjas szerző 14 műve hallható. Az album ünnepélyes bemutatóját vasárnap este tartották meg a Hírös Agórában. A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében rendezett koncertet személyes jelenlétével az ünnepelt és felesége is megtisztelte.
2023.03.17

100 éve született Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta, a Kodály Iskola alapítója

100 évvel ezelőtt, 1923. március 17-én született Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta ének- és zenetanár, iskolaigazgató, akinek tudatos iskolaépítő és minden akadályt legyőző áldozatos munkájának köszönhetően jött létre Kecskeméten az ország első ének-zenei általános iskolája.
2023.02.26

Kecskeméti énekesek a Kórusok Téli Éjszakáján

Szombat este rendezték meg Budapesten a Kórusok Téli Éjszakáját. Az immár hatodik alkalommal életre hívott kórusünnepnek a Magyar Zene Háza tárta ki kapuját, a Városligetben tavaly átadott gyönyörű épületben 15 kórus – köztük a kecskeméti Ars Nova Énekegyüttes és a Kodály Intézet kamaraformációja, a Sajt együttes – várta minikoncertekkel a zeneszeretőket.
2023.02.26

Molnár Péter festő- és grafikusművésszel beszélgettünk

Egyik kiállításának megnyitóbeszédében így jellemezték: „Rejtőzködés, eltűnés – csendes elmélyültség jellemzi életét és művészetét egyaránt.” S valóban, régebben és az utóbbi években is nagyon keveset lehetett róla hallani. Immár 80 éves, de most is dolgozik, csöndesen és szép lassan, megfontoltan alkot, épp mint évtizedekkel ezelőtt.
2023.02.24

Kardos Pálra emlékeztek a Kodály Iskolában

A magyar kórusművészet egyik legnagyobb egyénisége, Kardos Pál halálának 45. évfordulója alkalmából hangversenyt rendeztek csütörtökön a Kodály Iskolában. Az emlékkoncerten az intézmény öt kórusa lépett színpadra. Az emelkedett hangulatú est során – életművét megköszönve – a Kardos Pál Alapítvány emlékérmének arany fokozatát vehette át Ladics Tamásné, az iskola korábbi igazgatónője.
2023.01.27

A magyar King's Singers énekelt a Kodály Iskolában

Forró hangulatú koncertet tartottak csütörtök este a Kecskeméti Kodály Iskolában. A zsúfolásig megtelt Nemesszeghy Márta-teremben a nyíregyházi AcapellArt Énekegyüttes lépett fel. A hat férfi énekesből álló zenei formáció – sokan a magyar King's Singersként tartják őket számon – hatalmas sikert aratott.
2023.01.24

Elhunyt Kovács Géza baptista lelkipásztor

Életének 98. évében, 2023. január 23-án elhunyt Kovács Géza baptista lelkipásztor, evangélista, bibliatanító, teológiai tanár, író, történész, újságíró. 1997 és 2006 között a Kecskeméti Baptista Gyülekezet élén állt. Szolgálatának kilenc éve alatt a gyülekezet taglétszáma több mint a duplájára nőtt, a közösség új imaházat épített. Munkássága a megtértek növekedését és a lélekmentést szolgálta.