Archívum

Varga Géza

2024.04.16

Dr. Kiss Katalin a közrádió kórusmagazinjának vendége volt

A Bartók Rádió Énekelj velünk című műsora minapi adásának vendége dr. Kiss Katalin volt. A közrádió népszerű kórusmagazinjában a kóruszene, illetve a zeneoktatás területén széleskörű nemzetközi gyakorlattal és hírnévvel rendelkező karnagynő többek között Kecskemét szülöttje, Kodály Zoltán amerikai követőiről, valamint az alapításának idén 50. évfordulóját ünneplő Amerikai Kodály Tanárok Szervezetének konferenciáján megtartott előadásáról beszélt.
2024.04.15

Kocsár Miklósra emlékeztek városunk muzsikusai és zeneszeretői

A 39. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál komolyzenei záróprogramját szombat este a Kodály Iskolában tartották meg. A hangversenyen városunk zeneművészei – születésének 90. évfordulója apropóján – a Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, Kocsár Miklós emléke előtt tisztelegtek. A jó hangulatú koncert szép számú közönséget vonzott, a zeneszeretők a Kecskeméti Énekes Kör, a Miraculum Gyermekkar, Madarász Éva zongoraművész-tanár és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar tagjaiból alakult fúvósötös jóvoltából a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia egykori rendes tagja műveiből kaptak ízelítőt.
2024.04.13

Kodályos diákok spanyol földön

Az elmúlt napokban Spanyolországban járt a Kecskeméti Kodály Iskola Aurin Leánykara, a Durányik László vezette kórus a Katalóniai Nemzetközi Húsvéti Kórusfesztiválon énekelt. Spanyol földön muzsikált Rain Yang Yuxuan, az intézmény épp a napokban 16. életévét betöltő diákja is. Radványi Mária zongoraművész-tanár növendéke az Alicantei Nemzetközi Zongoraversenyre kapott meghívásának tett eleget.
2024.04.12

Ütőhangszeres koncertsorozat nyitóhangversenye ősbemutatókkal

A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében Vibes & Wires címmel csütörtökön szólókoncertet adott Palotás Gábor ütőhangszeres művésztanár. A Kecskeméti Kodály Iskolában megtartott hangverseny során öt magyar zeneszerző – Iván Sára, Solti Árpád, Baráth Bálint, Horváth Balázs és Magda Dávid – egy-egy szólóvibrafonra írt darabja mellett egy saját, szólókisdobra írt művét szólaltatta meg. Valamennyi alkotás most hangzott el először koncerten, műveik ősbemutatójára egy kivételével a szerzők is eljöttek.
2024.04.12

A világ legjobb felsőoktatási intézményei között a Zeneakadémia

Nemzetközi téren is kiemelkedőnek számít a Kodály Intézetben zajló tudományos tevékenység. A kecskeméti zenepedagógiai műhelyben folyó magas színvonalú szakmai munka is hozzájárult ahhoz, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jelentősen előrelépett az egyik legismertebb felsőoktatási rangsor, a brit Quacquarelli Symond (QS) 2024-as szakterületi világranglistáján, az előadó-művészeti kategóriában elfoglalt 22. helyezésével a magyar felsőoktatási intézmények közül a legmagasabb pozícióban található.
2024.04.11

A cimbalom virtuóza játszott az Ókollégiumban

A Kodály Intézet meghívásának eleget téve a magyar és a nemzetközi zenei élet egyik legkivételesebb alakja, hangszerének igazi úttörője, Lukács Miklós cimbalomművész szerda délután kurzust tartott a kecskeméti intézmény diákjainak, este pedig az Ókollégiumban szólókoncertet adott. A hangverseny során a barokk és a kortárs zene, a dzsessz és különböző népek dallamai csendültek fel a cimbalom hangzását és szerepét újraértelmező világhírű művész varázslatos előadásában.
2024.04.10

Pályája újabb fontos mérföldkövéhez érkezett Szalai Éva

Hatalmas ünnepléssel ért véget hétfő este a Zeneakadémián megtartott DLA zárókoncertje, kedd délben pedig sikeresen teljesítette doktori védését a tanulmányainak egy részét Kecskeméten végző ifjú zongoraművész, Szalai Éva. Generációjának egyik legtehetségesebb magyar zongoristájának hangversenyére sokan voltak kíváncsiak, a zsúfolásig megtelt Solti teremben korábbi, hírös városbeli tanárai közül is többen jelen voltak.
2024.04.08

Királyi udvarrá változott a Városháza díszterme

Hét évvel az emlékezetes Kodály-est után vasárnap este ismét Kecskemét büszkeségében, a „tündérpalota” névvel illetett Városháza gyönyörű dísztermében szervezett koncertet dr. Kiss Katalin Katona József- és Artisjus-díjas karnagynő. A Királyok zenéje, zenész királyok címmel megtartott koncerten az Ars Nova Énekegyüttes és vendégei az elmúlt évszázadok királyi udvaraiban elhangzott művek közül szólaltattak meg néhányat.
2024.04.03

ANNO: Hortenziák az ablakom alatt

Hortenziák az ablakom alatt címmel 20 évvel ezelőtt nagy sikerű nótaestet tartottak az Erdei Ferenc Művelődési Központban. Visszatekintő magazinunk e heti adásában a több órás programból idézünk fel részleteket, az idősb Farkas Béla vezette Kecskeméti Hírös Cigányzenekart, Szentendrei Klárát, Bokor Jánost és a hírös város ismert magyarnóta-énekesét, Fejős Jenőt láthatják.
2024.04.02

Komolyzenei programajánló – 2024. április

Királyok zenéje a Városházán, cimbalomest az Ókollégiumban, dr. Kovács Sándor előadása Bartók amerikai éveiről a Katona József Könyvtárban, valamint fiatal virtuózok koncertje a Kecskeméti Szimfonikus Zenekarral, Palotás Gábor ütőhangszeres szólóestje és Kocsár-emlékhangverseny a Kecskeméti Kodály Iskolában – április hónapban többek között ezek a programok várják Kecskeméten a zeneszeretőket.
2024.04.01

Az élet győzelméről szólt a barokk bérlet első koncertje

Élő barokk címmel öt hangversenyből álló koncertsorozatot indított a Hírös Agóra a Kecskeméti Szimfonikus Zenekarral és a Kecskeméti Énekes Körrel. A bérlet első alkalmát – melyen Heinrich Schütz: Jézus Krisztus hét szava a keresztfán című oratóriuma, valamint Antonio Vivaldi két concerto grossója és Credója csendült fel – nagyszombat este rendezték meg az evangélikus templomban.
2024.03.28

Rangos elismerést kapott a Kodály Intézet vezette nemzetközi projekt

A Tempus Közalapítvány Erasmus+ Kiválósági Díjjal jutalmazta a PRESTO nevű nemzetközi projektet, amelynek keretében a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete – mint a konzorcium vezetője – és külföldi partnerei a hatékony zenei távoktatást segítő módszertani anyagok gazdag választékát hozták létre gyakorló pedagógusok számára. A 2023-ban zárult program korábban kimagasló uniós értékelést kapott, ennek köszönhető a napokban odaítélt rangos elismerés.
2024.03.27

Idegenvezetők jártak tanulmányúton Kecskeméten

Több mint 20 turistákat kalauzoló szakember látogatott el a napokban városunkba. A Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége által tagjaik számára szervezett tanulmányút résztvevői megtekintették a főtér nevezetes épületeit, megcsodálták többek között a nemrég felújított Városházát és a Nagytemplomot is. A csoport tagjai, köztük a MISZ elnöke és alelnöke, jól érezték magukat. Ígérték, továbbviszik Kecskemét jó hírét.
2024.03.26

Muzsikusnak készülő fiatalok ünnepelték neves elődeiket

A Bach Mindenkinek Fesztivál kecskeméti zárókoncertjét – amely egyúttal a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál első felének utolsó komolyzenei eseménye volt – hétfő este tartották meg az evangélikus templomban. A Korál és népdal / Bach és Kodály címmel szervezett hangversenyen a Zeneakadémia Egyházzene Tanszéke és Kodály Intézete hallgatói és tanárai Johann Sebastian Bach és kortársai, valamint Kodály Zoltán orgonaműveit, vokális és hangszeres kompozícióit szólaltatták meg. Az est előadói születésnapja apropóján Bartók Béláról is megemlékeztek.
2024.03.23

Ifjú tehetségek közös koncertje az evangélikus templomban

A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében Komoly mosolyok – Vox Iuventutis (Az ifjúság hangja) címmel rendeztek hangversenyt péntek este az evangélikus templomban. A Kecskeméti Zenészegylet által szervezett koncerten a Kecskeméti Kodály Iskola végzős diákjai léptek fel – hangszeres muzsikájukban, közös énekükben és az est narrátora jóvoltából egy szép költeményben gyönyörködhettek a zeneszeretők.
2024.03.20

Szülők és gyermekek bensőséges hangulatú koncertje

Jóízű családi muzsikálásnak lehettek tanúi mindazok, akik szerda kora este az M. Bodon Pál Zeneiskola dísztermében szervezett hangversenyre ellátogattak. A családi kamarakoncerten testvérek, szülők-gyermekek és unokatestvérek léptek pódiumra. Előadásukban rövid, könnyen eljátszható, vidám darabok csendültek fel.
2024.03.19

Peer Gynt története elevenedett meg a Hírös Agórában

Edvard Grieg nagyszabású kísérőzenéjét szólaltatta meg a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar hétfő este a Hírös Agóra színháztermében. A Filharmónia Magyarország Kodály-bérletének harmadik estjén – amely egyúttal a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál nagyzenekari nyitánya is volt – az együttest Kocsár Balázs Liszt-díjas karmester, érdemes és kiváló művész dirigálta, az alkalom szólistája Kriszta Kinga szoprán énekesnő, narrátora Kovács J. István színművész, a Térszínház tagja volt.
2024.03.18

Örömmel adták tovább Bach és kortársai örökségét

A Bach Mindenkinek Fesztivál keretében kamaraestet rendeztek vasárnap este az evangélikus templomban. A hangversenyen Gerhátné Papp Rita zongora- és csembalóművész, a Kodály Iskola tanára, valamint két fia – Balázs hegedűn, Domonkos orgonán játszva –, illetve cselló- és viola da gamba-művész zenész társa, Szászvárosi Sándor Johann Sebastian Bach, Georg Philipp Telemann és Carl Friedrich Abel műveit szólaltatták meg.
2024.03.18

50 éve hunyt el a kecskeméti paradicsomnemesítés megteremtője

„Nem kedvelem a tudós szót. Növénynemesítő a hivatásom, s arra törekszem, hogy segítsek megvalósítani a gyakorlatban mindazt, amire a tudomány eredményei és a mi gazdálkodásunk körülményei módot adnak” – vallotta dr. Mészöly Gyula. A kiváló biológus, növénynemesítő, Bács-Kiskun megye első Kossuth-díjasa 50 évvel ezelőtt, 1974. május 18-án Kecskeméten hunyt el.
2024.03.08

Zeneiskolás diákok sikerei itthon és külföldön

Az elmúlt napokban rangos megmérettetéseken szerepeltek sikeresen az M. Bodon Pál Zeneiskola diákjai. Olajos Balázs (szaxofon) Szabadkán második díjat, Heródek Zorán (trombita) Budapesten arany minősítést kapott, míg Kohut Péter Pál (gitár) bejutott az országos döntőbe.
2024.03.08

Egy örökifjú hegedűs zenés bolondozása

„Egy szerelem története” címmel a nőket is köszöntő vidám programot rendezett szerdán a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a Katona József Könyvtár. Az est főszereplője, Szecsődi Ferenc Liszt-díjas érdemes és kiváló hegedűművész – közreműködött Benedekfi István (zongora) és testvére, Benedekfi Zoltán (hegedű) – zenés bolondozásra hívta az érdeklődőket.
2024.03.05

Közös tanári hangversenyt rendeztek a Kodály Iskolában

„Nem lehet egészen boldog ember, akinek nem öröm a zene. Erre az örömre azonban tanítani kell az emberiséget, mert magától nem jut el odáig” – hirdette Kodály Zoltán, Kecskemét neves szülöttje. E megállapítás igazát bizonyították az M. Bodon Pál Zeneiskola és a Kecskeméti Kodály Iskola zenetanárai is hétfő esti, magas színvonalú koncertjükkel.
2024.03.04

Rangos nemzetközi felkérést kapott Polyák Zsuzsanna

A Zeneakadémia nagyhírű nemzetközi zenepedagógiai műhelye, a Kodály Intézet tudományos munkatársa, tanára a Nemzetközi Kodály Társaság alelnöke lett. Polyák Zsuzsanna a testület rendkívüli, online közgyűlésén egyhangú szavazással kapta meg az igen megtisztelő felkérést.
2024.03.01

Komolyzenei programajánló – 2024. március

Az M. Bodon Pál Zeneiskola és a Kecskeméti Kodály Iskola hagyományos közös tanári hangversenye, Szecsődi Ferenc hegedűművész zenés bolondozása és dr. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója előadása a Himnuszról a Katona József Könyvtárban, valamint a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál koncertjei – többek között ezek a programok várják a zeneszeretőket a következő napokban, hetekben.
2024.02.25

Ismét fergeteges sikert hozott a Kórusok Téli Éjszakája

A kórusmuzsikát kedvelők egyik legnagyobb zarándokünnepét, az immár több éves hagyománnyal bíró Kórusok Téli Éjszakáját szombat este rendezték meg Budapesten. Az elmúlt évhez hasonlóan ezúttal is a Magyar Zene Háza adott otthont a különleges programnak. S mint tavaly, úgy idén is nagy ünneplésben részesültek a kórusünnep kecskeméti résztvevői. A Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus és a Kodály Intézet kamaraformációja, a Tulipán együttes minikoncertjeit óriási érdeklődés kísérte, az énekesek valamennyi fellépésük után vastapsot kaptak.
2024.02.24

Öröménekléssel ünnepelte jubileumát a tízéves MEDrigál Kórus

Megalakulásuk 10. évfordulója alkalmából péntek este az evangélikus templomban ünnepi koncertet rendezett a MEDrigál Kórus. Az együttes 2014 februárjában tartotta meg első közös próbáját, azóta Szabó Sándor vezetésével számos kórházi rendezvényen léptek már fel, emellett Gödtől Ballószögön és Kecskeméten át Jánoshalmáig több településen is szerepeltek. A jubileumi hangversenyen – amelyen zongorakísérőként Szűcsné Sátorhegyi Erzsébet volt a segítőjük – a tagok legkedveltebb kórusműveit szólaltatták meg. A szép számban megjelent zeneszeretők igazi öröméneklésnek lehettek tanúi, a MEDrigál Kórus és vendégeik, a Berta István vezette Lajosmizsei Városi Kamarakórus énekeikkel bizonyították Kodály Zoltán szavainak igazságát: „A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.”
2024.02.20

Áriaest és nemzetközi kurzus a Kodály Iskolában

Neves horvát operaénekes vendégeskedik ezekben a napokban Kecskeméten. Dr. Berislav Jerković, az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem professzora hétfő este a Kodály Iskola dísztermében hangulatos áriaestet adott, míg kedden kurzust tartott az intézmény magánének szakos növendékeinek.
2024.02.12

In memoriam Szurdi Miklós

Életének 74. évében elhunyt Szurdi Miklós színész, rendező, színházigazgató, forgatókönyvíró. A Hatásvadászok című mozifilm, valamint az Angyalbőrben, a Privát kopó, a Linda és a Família Kft. című tévésorozatok készítője, a Bohóc a falon, A törökfejes kopja és a Sose halunk meg című filmek szereplője volt. Már főiskolás korában rendezett Kecskeméten, és diplomája átvétele után három évadon át a hírös város teátrumának tagja volt.
2024.02.09

Fergeteges koncert a megálmodott vibrafonért

Csaknem napra pontosan egy évvel a tavalyi, karneváli hangulatú jótékonysági hangverseny után csütörtök este ismét fergeteges ütőhangszeres koncertet rendeztek a Kodály Iskolában. Az intézmény ütőtanára, Palotás Gábor szervezésében ifjak és örökifjak, kezdő és már rutinos ütősök, fúvós, húros és billentyűs hangszereken játszó művészek és növendékek – összesen 25-en – ismét varázslatos estében részesítették az intézmény Nemesszeghy Márta-termében szép számban megjelent érdeklődőket. Céljuk a korábban indított adománygyűjtés folytatása volt, amelynek révén egy több ezer euróba kerülő vibrafont szeretnének beszerezni az ütős tanszék számára.
2024.02.08

In memoriam Rolla János - A Kossuth-díjas hegedűművészre emlékező koncertet rendeztek a Zeneakadémián

A nemrég elhunyt kiváló hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője, a Liszt Ferenc Kamarazenekar alapítója és koncertmestere, Rolla János emlékére hangversenyt rendeztek szerda este. A Zeneakadémia Nagytermében többek között a Kecskeméten született, zenei tanulmányait a hírös városban kezdő Liszt Ferenc-, Artisjus- és Junior Prima díjas zongoraművész, Fülei Balázs és a jelenleg a Zeneakadémia cselló szakán tanuló volt kodályos diák, Kis Sebestyén is színpadra lépett.
2024.02.07

ANNO: emlékezés Csizmadia Lászlóra

E heti visszatekintő műsorunkban a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház örökös tagjára, Csizmadia Lászlóra emlékeztünk. Húsz évvel ezelőtt, 70. születésnapja kapcsán városunk teátruma jubileumi gálaműsort szervezett a köszöntésére. Az ünnepeltet kulturális magazinunk is megszólította, az ANNÓ-ban ezt a beszélgetést idéztük fel.
2024.02.06

Kodályos diák sikere a grazi Bartók-versenyen

Ausztriában, a grazi Nemzetközi Ifjúsági Bartók Béla Zongoraversenyen kategóriájában 2. díjat, a Bartók-mű legszebb előadásáért pedig különdíjat nyert a hétvégén Rain Yang Yuxuan, a Kecskeméti Kodály Iskola diákja. Radványi Mária zongoraművész-tanár növendéke emellett meghívást kapott egy spanyolországi nemzetközi zongoraversenyre is. Az ifjú tehetség zongorista pályáról álmodik, valamint arról, hogy játéka révén sokan megszeretik majd a klasszikus zenét.
2024.02.05

Kecskemétiek muzsikáltak a FUGÁ-ban

Pusker Imre, a Kodály Iskola tanára és kamarapartnerei barokk estjét rendezték meg a hétvégén a Budapesti Építészeti Központban, a FUGÁ-ban. A szombat esti hangversenyen – melyen Johann Sebastian Bach és Antonio Vivaldi művei csendültek fel – a Kecskeméti Kodály Zoltán Szakgimnázium vonósai is közreműködtek.
2024.02.01

Komolyzenei programajánló – 2024. február

Ütőhangszeres jótékonysági est a Kodály Iskolában, farsangi kakaókoncert az M. Bodon Pál Zeneiskolában, kulturális gálaműsor a Hírös Agórában, a MEDrigál Kórus jubileumi hangversenye az evangélikus templomban – többek között ezek a programok várják a zeneszeretőket a következő napokban, hetekben.
2024.01.23

Zene és költészet találkozott a Kodály Iskolában

Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban Csekén ezen a napon fejezte be „a magyar nép zivataros századaiból” vett példákra épített költeményét, a Himnuszt. Az emléknapon a Kecskeméti Kodály Iskolában „Zene és költészet Szabadon” címmel szerveztek összművészeti rendezvényt. Különleges vállalkozásnak lehettek tanúi a széksorokban ülők, két „közeli rokon”, a zene és a költészet összekapcsolódását hallhatták a koncert folyamán.
2024.01.06

2024 is szívet melengető orgonaesttel indult

A fiatal magyar orgonista-generáció ígéretes tagja, Túri-Nagy János szervezésében ismét egy emlékezetes hangversennyel gazdagodtak a kecskeméti zeneszeretők. A Nagytemplomban péntek este megtartott koncerten ismert, népszerű dallamok csendültek fel.
2023.12.30

Komolyzenei programajánló – 2024. január

A komolyzenei programokban rendkívül gazdag adventi időszakhoz hasonlóan mozgalmasan indul az új esztendő. 2024 első napjaiban két hagyományos hangversenyt is rendeznek: január 1-jén a kecskeméti szimfonikusok újévi koncertjét a Hírös Agórában, január 5-én, pénteken este pedig Túri-Nagy János orgonaestjét a Nagytemplomban tartják meg.
2023.12.24

Karácsonyi varázslat a Nagytemplomban

Ismét lélekemelő élményben volt részük azon szerencséseknek, akik a Miraculum-Aurin kóruscsalád hagyományos advent végi koncertjeire jegyet váltottak. A „Varázslatos Karácsony” címmel meghirdetett hangversenyekre már napokkal korábban elfogytak a belépők, bár a hatalmas érdeklődés miatt a Durányik László vezette énekkarok évek óta kétszer is előadják műsorukat. A zsúfolásig megtelt Nagytemplomban szombat délután és kora este igazi varázslat történt, a zeneszeretők a muzsika szívet-lelket felmelegítő, legbensőnket is átformáló erejét tapasztalhatták meg.
2023.12.23

Két zeneóriást ünnepeltek az Újkollégiumban

Kodály Zoltán és Kocsár Miklós születésének 141., illetve 90. évfordulója alkalmából ünnepi hangversenyt rendezett a Magyar Kodály Társaság Kecskeméti Tagcsoportja. Az Újkollégiumban december 22-én este megtartott koncerten a 20. század két zenetudósának műveit fiatal, zenét tanuló diákok és nemzetközi hírű muzsikusok szólaltatták meg.
2023.12.21

A karácsony szépségét mutatták meg a zeneiskolások

Szerda este tartotta meg hagyományos karácsonyi hangversenyét az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola. Az evangélikus templomban az intézmény diákjai és tanárai különböző zenei formációkban az ünnepkörhöz jól illeszkedő műveket szólaltattak meg. Az énekhangon és hangszerek által felcsendülő dallamok által a szép számban megjelent zeneszeretők meghitt, lélekemelő pillanatokkal gazdagodtak.
2023.12.15

Névadóját ünnepelte a Kodály Iskola

Ünnepi kórushangversenyt rendeztek névadójuk tiszteletére a Kodály Iskolában. A csütörtök esti koncerten előbb röviden megemlékeztek Kodály Zoltánról, azután az intézmény öt kórusának dalcsokraiban gyönyörködhettek a Nemesszeghy Márta-termet zsúfolásig megtöltő zeneszeretők.
2023.12.11

Ünnepre hangoló koncertet rendeztek a Hírös Agórában

Johann Sebastian Bach és Dieterich Buxtehude meghitten szép kantátáiból összeállított programot hallhattak vasárnap este a kecskeméti zeneszeretők. A Filharmónia Magyarország és a Hírös Agóra Kodály-bérletének második alkalmán a Vashegyi György által több mint három évtizede alapított és máig vezetett Purcell Kórus és Orfeo Zenekar, a magyar korhű régizenei előadói gyakorlat két legjelentősebb műhelye lépett fel.
2023.12.11

AURIN-ünnep Budapesten

Az ország második legnagyobb főoltárképe előtt aratott sikert a hétvégén az AURIN-kóruscsalád. A leánykar, a nőikar és a vegyeskar Budapesten énekelt, a három együttes a Szent József-plébániatemplomban többek között Orlando Gibbons, Luigi Cherubini, Szergej Rachmanyinov, Kodály Zoltán és Kocsár Miklós műveit szólaltatta meg.
2023.12.05

Fiatal kecskeméti zongorista sikere Szabadkán

Szép eredményt ért el a hétvégén az ifjú zongoristák számára meghirdetett rangos nemzetközi versenyen a Kecskeméti Kodály Iskola diákja, Yan Jiahao. Bár a megmérettetés előtti napokban felkészülését egy kisebb betegség hátráltatta, Seres József tanítványa szépen helytállt, korcsoportjában első helyezett lett.
2023.12.04

Kóruskoncert hirdette a szeretet és az irgalom fontosságát

Adventi kórushangversenyt rendeztek vasárnap este a Kecskeméti Kodály Iskolában. A koncerten három énekkar, a Kecskeméti Énekes Kör, a Kodály Iskola Aurin Leánykara és a Kodály Intézet Vegyeskara lépett színpadra. Az est mottója egy gregorián dallam szövegrészlete volt: „Ubi caritas et amor, Deus ibi est – Hol szeretet s irgalom van, ott az Isten.”
2023.12.02

Sodró erejű zenekari esttel indult a Kodály-bérlet

A Concerto Budapest koncertjével indult csütörtök este a Hírös Agóra Kulturális Központ és a Filharmónia Magyarország 2023/2024-es évadának hangversenysorozata. A Kodály-bérlet első alkalmán a sorai közt több kecskeméti muzsikust is tudó fővárosi együttes Glinka, Rachmanyinov és Beethoven egy-egy művét szólaltatta meg. Az est szólistája Balázs János zongoraművész volt.
2023.12.01

Komolyzenei programajánló – 2023. december

A decemberi kecskeméti koncertkínálat rendkívül gazdag, szinte minden napra jut majd egy-egy komolyzenei hangverseny. A hírös város kórusainak, zenei együtteseinek többsége fellép az adventi időszakban, jó néhány iskola szervez ünnepi programot és lesznek jótékonysági koncertek is.
2023.11.26

Idegenvezetők köszönete Kecskemétnek

A Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének tagjai látogattak el a napokban Kecskemétre. A népes csoport megtekintette városunk több műemlék épületét – köztük a nemrég felújított Városházát –, és találkoztak a helyi szakmabeliekkel is. Az ország több városából érkezett vendégek jól érezték magukat, a szervezet legfrissebb hírlevelében elragadtatással számoltak be itteni élményeikről.
2023.11.25

Zenés utazás a fuvola vezetésével

Közel 400 év muzsikája csendült fel péntek este az M. Bodon Pál Zeneiskola dísztermében. Miklósné Faragó Csilla fuvolaművész évszázadokon átívelő utazásra hívta meg a zeneszeretőket. A házigazda intézmény vezetője Telemann 18. század eleji művétől Bartók Béla 20. századi kompozíciójáig a zeneirodalom ismert és kevésbé ismert darabjait szólaltatta meg. Az est során Gémes Adrienne zongoratanár és a Novum Kamarazenekar működött közre, az elhangzó zeneművek között Pappné Gyalus Erika osztott meg hasznos és érdekes zenetörténeti információkat a közönséggel.
2023.11.21

A Kodály Iskola két hangszerét ünnepelték

Az ÉZI teljes körű felújításon áteső hangversenyzongoráját és a 40 évvel ezelőtt átadott orgonáját ünnepelték hétfő este a Kodály Iskolában. Az intézmény dísztermében megtartott koncerten művésztanárok léptek színpadra, előadásukban többek között Joseph Haydn, Saint-Saëns, Schumann és Vierne művei csendültek fel.
2023.11.19

A nemzet színésze, Csomós Mari is elment

Életének 81. évében, 2023. november 18-án hosszú betegség után elhunyt Csomós Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Radnóti Színház tagja, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a nemzet színésze. Színházban és filmekben egyaránt emlékezetes szerepeket alakított, Kecskeméten is sok szép sikert aratott. Mindig azt vallotta: a színház az élete.
2023.11.15

Ünnepelt a Kodály Iskola orgona tanszaka

40 évvel ezelőtt, 1983-ban adták át a Kodály Iskola 40 regiszteres, 3 manuálos, pedállal rendelkező orgonáját. A jubileum alkalmából kedd délután az évfordulóra emlékező koncertet tartottak az intézmény dísztermében. A hangversenyen – az orgona tanszak diákjainak hívását elfogadva – a világhírű orgonista, Varnus Xaver is részt vett.
2023.11.12

Épül a piaristák új orgonája

Az Évszázadok muzsikája koncertsorozat keretében szombat este Révész László orgonaművész és két növendéke játékában gyönyörködhettek a kecskeméti zeneszeretők. A Barátok templomában megtartott hangverseny résztvevői adományaikkal a piarista templom már épülő, új orgonájának beépítési költségeihez járulhattak hozzá.
2023.11.09

Zeneművekkel az élet és a halál útján

Kortárs zenei workshopot és koncertet tartottak szerda este a Kodály Intézetben. Az est során a Rajk Judit, Kéringer László és Zétényi Tamás alkotta Trio Passacaglia egyfajta zenei utazáson vitte végig a hallgatókat. Előbb a gregoriántól a barokkig terjedő időszak komponistáinak életigenlő művei hangoztak el előadásukban, azután Tornyai Péter zeneszerző beszélt Passacaglia della morte című új kantátája születésének hátteréről – elképzeléseinek szemléltetésére az intézet diákjait is segítségül hívta. Végül a workshop keretében a kamaraegyüttes a szenvedés és a halál értelmét kutató művet is megszólaltatta.
2023.11.08

„Folyamatosan éreztem az Isten vezetését” – elhunyt Megyes Erzsébet SJC

Életének 86., hivatásának 66. évében elhunyt Megyes Erzsébet SJC. Évtizedekkel ezelőtt a Főplébánia közössége, a rendszerváltás óta a Lestár téri Korda Könyvesboltba betérők találkozhattak szelíd, mindig mosolygó tekintetével, kérhettek tőle segítséget. Szép, kiteljesedett, hasznos életet kapott Teremtőjétől.
2023.11.08

Komolyzenei programajánló – 2023. november

Az intézmény 40 éve épített orgonájára emlékező koncert a Kodály Iskolában, séta a kora középkortól a barokkon át napjainkig a Trio Passacaglia segítségével a Kodály Intézetben és a Concerto Budapest és Balázs János zongoraművész hangversenye a Hírös Agórában – többek között ezek a programok várják a zeneszeretőket a következő napokban, hetekben.
2023.11.06

Rangos elismerést vehettek át kecskeméti főorvosok

Pro Sanitate Díjakat és miniszteri okleveleket adtak át néhány nappal ezelőtt a Belügyminisztériumban, megköszönve azoknak a szakembereknek a példamutató munkáját, akik kimagasló szakmai tevékenységükkel nap mint nap hozzájárulnak az egészségügy szakszerű és hatékony működéséhez. A kitüntetettek között volt dr. Ficsór Ervin orvosszakértő és dr. Raskó Endre érsebész főorvos is.
2023.10.27

Ifjú hegedűművészek zenei utazása alma materükben

Az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola által szervezett Kamarazenei esték a kecskeméti zeneiskolában koncertsorozat második alkalmán csütörtök este az intézmény két egykori növendéke lépett fel. Várkonyi Viktória és Kovács Adél, akik immár diplomás hegedűművészek, az ÁZI hangversenytermében többek között Bach, Bartók és Elgar műveit szólaltatták meg.
2023.10.27

Ünnepelt „a tudás menedékhelye, a kreativitás szentélye és a közös álmok központja”

Alapításának 73. évfordulóját ünnepelte az elmúlt napokban a Kodály Iskola. A rendezvények sorát a 4. évfolyam műsora indította meg még a múlt héten, majd szerdán az intézmény tanárai és diákjai tiszteletüket tettük és elhelyezték az emlékezés virágait neves elődeik sírhelyeinél. Az iskola születésnapi hangversenyét csütörtök este tartották meg, a Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Mártáról elnevezett teremben fellépő kórusok, néptáncosok és hangszeres növendékek igen színvonalas műsorral örvendeztették meg a közönséget.
2023.08.23

Cseh gyermekkórus énekelt a Városháza díszudvarán

Az északkelet-csehországi Náchod városából érkezett fiatalok énekhangjai töltötték meg a felújított Városháza díszudvarát szerdán késő délután. A Hírös Hét Fesztivál főtéri ünnepi megnyitója előtti órában a Canto Gyermekkórus rövid műsorában gyönyörködhettek a zeneszeretők.
2023.06.09

Elhunyt dr. Gyulai Ildikó főorvosnő

Életének 66. évében hosszan tartó betegség után elhunyt dr. Gyulai Ildikó főorvosnő, a Kecskeméti Területi Vérellátó vezetője, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház korábbi munkatársa, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház osztályvezető főorvosa. Kollégái többek között e szavakkal méltatták: „Ő nem tündökölt a betegellátás kirakatában. Csendesen, kiváló munkát végzett [...] a háttérből biztosította sok ezer beteg biztonságos ellátását.”
2023.06.06

Zenés áhítat messiási zsoltárokkal

Az elmúlt év örömeire és szomorú eseményeire hálaadással visszaemlékező közösségi alkalmat tartottak hétfő délután a református internátus dísztermében. A zenés áhítaton a Kecskeméti Vég Mihály Énekkar tagjai a Messiás személyére és majdani országára utaló zsoltárokat szólaltattak meg.
2023.06.04

Kórusünnep kecskemétiekkel a fővárosban

„Hisszük, hogy az éneklés boldoggá tesz és közösséget kovácsol” – e nemes gondolat jegyében tartották meg szombat este Budapesten, a Palotanegyedben a Kórusok Éjszakáját. Az immár 11. alkalommal szervezett amatőr kórusfesztiválon szép közönségsikert aratva a Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus is részt vett.
2023.05.27

Elhunyt Szegedi Erika színésznő

Életének 82. évében elhunyt Szegedi Erika Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész. Pályáját Kecskeméten, a Katona József Színház társulatának tagjaként kezdte. S bár csak egy évadot töltött a hírös városban, a helyi színházszeretők hamar a szívükbe fogadták – számos darabban aratott szép sikert – és mindmáig szeretettel emlékeznek rá.
2023.05.02

Elhunyt Gonda József

Életének 90. évében elhunyt Gonda József, a legendás Zöldfa vendéglő egykori mesterszakácsa, tulajdonosa. Mint vendéglátóipari szakember vált ismertté Kecskeméten, de élénk közéleti szerepet is vállalt: a Vállalkozók Pártja helyi, majd országos elnöke volt, illetve két cikluson át mint képviselő részt vett a kecskeméti közgyűlés munkájában.
2023.04.29

Emlékezetes koncertet adott a Kodály Intézet kórusa

Változatos programot állított össze péntek kora esti hangversenyére a Kecskeméti Kodály Intézet kórusa. A Fűri Anna vezette együttes egyházi témájú darabokat szólaltatott meg, a koncerten Poulenc és Rheinberger népszerű kompozíciói mellett több kortárs magyar kórusmű is felcsendült. A megjelent zeneszeretők örömére nemcsak a műsor-összeállítás volt tudatos és igényes, a karnagyuk tiszta és érthető mozdulataira maximálisan odafigyelő fiatal diákok énekét is csak dicsérettel lehet illetni, méltán kaptak vastapsot.
2023.04.28

Családbarát matinékoncert lesz a Cifrapalotában szombaton

Szombat délután egy kötetlen órára hívja a zeneszeretőket három kecskeméti zenei együttes. A Corvin Gyermekkar, a Scherzo Vegyeskar és a Zegernye Zenekar közös koncertet ad a Cifrapalotában. A 16 órakor kezdődő rendezvényen különböző korosztályok zenélnek majd együtt sokszínűen.
2023.04.28

Két koncerttel zárul a Kecskemét Stringfest

A csellisták számára szervezett nemzetközi mesterkurzus tanárai, résztvevői és a programsorozat, a Kecskemét Stringfest megálmodója szerint is sikeres rendezvény ér véget a ma esti és a holnap délutáni hangversenyekkel. A hírös város optimális helyszínnek bizonyult, és hogy szakmai szemmel is sikeres volt a hétfő óta tartó közös munka, arra bizonyság lesz a két hátralévő koncert, amelyeken a 6 országból érkezett diákok mellett professzoraik, Onczay Csaba és Onczay Zoltán gordonkaművészek játékában is gyönyörködhetnek majd a zeneszeretők.
2023.04.25

Stringfest - Vonósok ünnepe Kecskeméten

A héten vonós hangszerek, elsősorban gordonkák hangjaival telik meg a Hírös Agóra. A kulturális intézményben fiatal csellisták számára tartanak nemzetközi mesterkurzust, emellett négy nyilvános hangversenyt is rendeznek. A nyitókoncert, melyen a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar játszott Hollókői Huba vezetésével, nagy közönségsikert aratott.
2023.04.14

Zenei határokon átívelő hangversenyre készülnek

A kincses és a hírös város énekesei, muzsikusai adnak közös koncertet szombaton este Kecskeméten. Az evangélikus templomban 18 órakor kezdődő hangversenyen a kolozsvári Guttman Mihály Pedagóguskórus és a kecskeméti Lakó Sándor Kamarazenekar többek között Purcell, Pergolesi, Csajkovszkij és Kodály műveit szólaltatja meg.
2023.04.01

A zsűri tagjai kápráztatták el a közönséget a Starker János Gordonkaverseny nyitókoncertjén

A XIV. Országos Starker János Gordonkaverseny ünnepi nyitóhangversenyét péntek este tartották meg a Kodály Iskolában, az országban elsőként Kecskeméten elindított ének-zenei általános iskola alapítójáról, egykori igazgatójáról, Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Mártáról elnevezett díszteremben. A koncerten a háromnapos megmérettetés zsűrijének tagjai, Rohmann Ditta, Pólus László és Zétényi Tamás gordonkaművészek játékában gyönyörködhettek a zeneszeretők.
2023.03.28

Tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Kodály Társaság kecskeméti tagcsoportja

Új elnökkel és elnökséggel folytatja munkáját a Magyar Kodály Társaság kecskeméti tagcsoportja. A Kodály Zoltán teljes szellemi hagyatékát ápoló és népszerűsítő közösség hétfő este tartott tisztújító közgyűlést az Ókollégiumban. A megjelentek egyhangú szavazatai alapján részben új tagokból álló ötfős elnökség alakult, akik azután maguk közül Virág Barnabást választották elnöknek.
2023.03.20

Orbán Györgyöt köszöntötte az Ars Nova Énekegyüttes

Hetvenötödik születésnapját ünnepelte tavaly hazánk egyik legmeghatározóbb kortárs zeneszerzője, Orbán György. A világszerte nagy népszerűségnek örvendő komponistát az Ars Nova Énekegyüttes nemrég egy új CD-vel lepte meg, amelyen előadásukban a Kossuth-díjas szerző 14 műve hallható. Az album ünnepélyes bemutatóját vasárnap este tartották meg a Hírös Agórában. A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében rendezett koncertet személyes jelenlétével az ünnepelt és felesége is megtisztelte.
2023.03.17

100 éve született Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta, a Kodály Iskola alapítója

100 évvel ezelőtt, 1923. március 17-én született Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta ének- és zenetanár, iskolaigazgató, akinek tudatos iskolaépítő és minden akadályt legyőző áldozatos munkájának köszönhetően jött létre Kecskeméten az ország első ének-zenei általános iskolája.
2023.02.26

Kecskeméti énekesek a Kórusok Téli Éjszakáján

Szombat este rendezték meg Budapesten a Kórusok Téli Éjszakáját. Az immár hatodik alkalommal életre hívott kórusünnepnek a Magyar Zene Háza tárta ki kapuját, a Városligetben tavaly átadott gyönyörű épületben 15 kórus – köztük a kecskeméti Ars Nova Énekegyüttes és a Kodály Intézet kamaraformációja, a Sajt együttes – várta minikoncertekkel a zeneszeretőket.
2023.02.26

Molnár Péter festő- és grafikusművésszel beszélgettünk

Egyik kiállításának megnyitóbeszédében így jellemezték: „Rejtőzködés, eltűnés – csendes elmélyültség jellemzi életét és művészetét egyaránt.” S valóban, régebben és az utóbbi években is nagyon keveset lehetett róla hallani. Immár 80 éves, de most is dolgozik, csöndesen és szép lassan, megfontoltan alkot, épp mint évtizedekkel ezelőtt.
2023.02.24

Kardos Pálra emlékeztek a Kodály Iskolában

A magyar kórusművészet egyik legnagyobb egyénisége, Kardos Pál halálának 45. évfordulója alkalmából hangversenyt rendeztek csütörtökön a Kodály Iskolában. Az emlékkoncerten az intézmény öt kórusa lépett színpadra. Az emelkedett hangulatú est során – életművét megköszönve – a Kardos Pál Alapítvány emlékérmének arany fokozatát vehette át Ladics Tamásné, az iskola korábbi igazgatónője.
2023.01.27

A magyar King's Singers énekelt a Kodály Iskolában

Forró hangulatú koncertet tartottak csütörtök este a Kecskeméti Kodály Iskolában. A zsúfolásig megtelt Nemesszeghy Márta-teremben a nyíregyházi AcapellArt Énekegyüttes lépett fel. A hat férfi énekesből álló zenei formáció – sokan a magyar King's Singersként tartják őket számon – hatalmas sikert aratott.
2023.01.24

Elhunyt Kovács Géza baptista lelkipásztor

Életének 98. évében, 2023. január 23-án elhunyt Kovács Géza baptista lelkipásztor, evangélista, bibliatanító, teológiai tanár, író, történész, újságíró. 1997 és 2006 között a Kecskeméti Baptista Gyülekezet élén állt. Szolgálatának kilenc éve alatt a gyülekezet taglétszáma több mint a duplájára nőtt, a közösség új imaházat épített. Munkássága a megtértek növekedését és a lélekmentést szolgálta.
2023.01.24

Alma materében adott koncertet Ittzés Gergely

A Kecskeméti Kodály Iskola hagyományos, a magyar kultúra napjához kötődő hétfő esti hangversenyén Ittzés Gergely Liszt-díjas fuvolaművész játékában gyönyörködhettek a zeneszeretők. Az intézmény korábbi diákja magyar zeneszerzők fuvolaműveit, illetve magyar fuvolaművészek átiratait szólaltatta meg. Az ünnepi koncerten – melyen egy Petőfi-vers is elhangzott – a jelenleg Kínában élő és dolgozó fuvolista felesége és fia, valamint az iskola néptáncos tanulói működtek közre.
2023.01.07

Léleküdítő orgonakoncerttel kezdődött az új év

Bár a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar tradicionális, a bécsi filharmonikusok hagyományait követő január elsejei koncertjét idén a Hírös Agóra átmeneti zárva tartása miatt nem tudták megtartani, mégsem maradtak újévi koncert nélkül a kecskeméti zeneszeretők. A Túri-Nagy János orgonaművész által immár hetedik ízben szervezett hangverseny nem maradt el, a Nagytemplomban péntek este felcsendülő népszerű zeneművek hallatán a szép számú közönség méltán érezhette úgy, hogy „Jól kezdődött az új év!”
2023.01.07

Orbán Györgyöt köszönti az Ars Nova Énekegyüttes legújabb lemeze

Korunk egyik legjelentősebb magyar zeneszerzője, Orbán György tavaly ünnepelte 75. születésnapját. A világszerte nagy népszerűségnek örvendő komponistát az Ars Nova Énekegyüttes nemrég egy új CD-vel lepte meg, amelyen előadásukban az ünnepelt szerző 14 műve hallható.
2022.12.11

Kodályt ünnepelték a Hírös Agórában

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti programsorozat zárókoncertjét rendezték meg szombat este a Hírös Agórában. Az ünnepi hangversenyen a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, a Kecskeméti Énekes Kör és a Miraculum Gyermekkar előadásában, Komáromi Márton énekművész közreműködésével a neves zeneszerző, zenepedagógus műveiben gyönyörködhetett a nagyérdemű.
2022.12.09

Kórusünnep a Kodály Iskolában

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat és a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a KÓTA által meghirdetett Magyar Kórusok (Hó)Napja részeként rendezte meg csütörtök este a névadója születésnapjához kapcsolódó hagyományos kórushangversenyét a Kecskeméti Kodály Iskola. Az est során az intézmény valamennyi kórusa színpadra lépett, előadásukban az ünnepelt zeneszerző műveit hallgathatták meg a megjelentek.
2022.12.08

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részeként az M. Bodon Pál Zeneiskolában lépett fel szerda este az intézmény egykori növendéke, Fülei Balázs. A Liszt Ferenc-, Artisjus- és Junior Prima díjas zongoraművész a karácsony különböző hangulatait mutatta meg játékával az intézmény hangversenytermében megjelent szép számú zeneszeretőnek.
2022.11.30

Örömének szólt a Barátok templomában

Kodály Zoltán születésének 140. évfordulójára emlékezve és egyúttal a karácsonyra készülve ökumenikus kórustalálkozót tartottak kedd este a Barátok templomában. A hírös város legrégebbi fennmaradt építészeti emlékében öt kórus szólaltatta meg Kecskemét neves szülöttjének műveit és az adventi ünnepkör legszebb dallamait.
Kodály Zoltán vegyeskari műveinek irodalmi forrásairól csütörtök este élvezetes előadást tartott Erdei Péter.
2022.11.18

Kodály Zoltán lehengerlő műveltséggel rendelkezett

Kodály Zoltán vegyeskari műveinek irodalmi forrásairól csütörtök este élvezetes előadást tartott Erdei Péter. A hírös város neves zenepedagógusa elmondta, Kodály lehengerlő irodalmi műveltséggel bírt, a műveihez kiválasztott szövegek veretesek, hitelesek, ma is épp úgy érvényesek, mint megszületésükkor. Az est során a megyei könyvtár nagytermét zsúfolásig megtöltő zeneszeretők a Kecskeméti Énekes Kör által megszólaltatott Kodály-kórusokban is gyönyörködhettek.