A Föld napja: alig maradt időnk a cselekvésre

2024. 04. 22., 18:19
Április 22. a Föld napja, ilyenkor különböző programokkal hívják fel a figyelmet a környezet megóvásának fontosságára - olvasható a National Geographic oldalán.
Illusztráció: Pixabay

Április 22. a Föld napja, amelynek alkalmából világszerte különböző programokat szerveznek azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a környezet megóvásának fontosságára. A kezdeményezést 1970-ben hívták életre, a jeles napot akkor még március 21-én, az északi félteki tavasz első napján tartották meg. A Föld napját idén 34. alkalommal rendezik meg Magyarországon.

Az esemény fókuszában minden évben más-más téma áll, ezúttal a hangsúly a műanyagszennyezésen van. Mint a kezdeményezés hazai koordinátora, a Föld Napja Alapítvány közleményében kiemeli: a mindent uraló műanyagok is veszélyeztetik létünk alapját, az élővilág változatosságát, a biológiai sokféleséget, az emberiség azonban más módon is hat környezetére.

Fajunk terjeszkedése, túlfogyasztása, a természet egyensúlyába való beavatkozása egyaránt nagy fenyegetést jelent a bolygóra. „A biológiai sokféleség csökkenésének 60%-áért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel” – olvasható a Föld Napja Alapítvány felhívásában.

A szervezet szerint az átlagember többek között a környezet zöldítésével, faültetéssel, komposztálással, közösségi közlekedéssel, a csomagolóanyagok kerülésével, a friss, hazai ételek fogyasztásával és az állati eredetű táplálékok mérséklésével segíthet a bolygón. Az alapítvány felhívta a figyelmet: a fellépés mindnyájunk jövőjéről szól, és már csak nagyjából hat évünk maradt a cselekvésre.

Forrás: National Geographic