A környezettudatosság menő!: izgalmas témával ismerkedtünk a Fashion Reggelin

2023. 05. 27., 13:52
A környezettudatosság már a divatiparban is egyre nagyobb hangsúlyt kap. A Fashion reggeli #környezetvédelem rendezvényén mindent megtudhattunk a környezetvédelem fontosságáról, a fenntartható divatról, az aktuális trendekről. Megismerkedhettünk több inspiráló nővel, akik küldetésként küzdenek a környezetvédelemért, miközben elmerülhettünk egy kellemes brunch-ban.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 35 képet tartalmaz

Egyre nagyobb hangsúlya van a fenntartható divatnak, a környezettudatos öltözködésnek, a slow fashionnek.  Agotastyle - Farkas Ágota stylist bemutatta nekünk, hogy mitől lehet fenntartható a ruhatárunk. Elmondta, évente 150 milliárd ruhadarbot gyártanak le az iparban, ami 400%-kal több, mint a 2000-es években volt. Világszerte a textilhulladék összesen 1%-át hasznosítjuk újra, ezért a mai Fashion Reggelin elárult pár praktikát, hogyan vákhatunk mi is tudatosabb divatguruvá: Az első lépés a tudatos vásárlás, de fontos hogy odafigyeljünk a mosási szokásainkra is. Hasznosítsunk újra, és ismerkedjünk a környezetbarát anyagokból készült darabokkal!

WEAR BLUE TO GO GREEN!

A mai Fashion reggelin velünk tartott a GAS Jeans Marketing and PR menedzsere is, Segesdi István. Elmondta, a fenntartható fejlődés szerencsére már egyre inkább alapvető szempont a divatiparban és a ruházati szektorban is. A tradicionális farmergyártók közt a GAS az elsők között volt, aki radikális lépéseket tett a gyártási folyamatok ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében és folyamatosan lépést tart az iparági öko-innovációs trendekkel. Cégük kifejezetten a slow fashion iparágat preferálja, nem jönnek elő minden szezonban új kollekcióval sőt van olyan típusuk, ami a 90-es évek óta folyamatosan kapható. Jó példát mutatnak a környezettudatos divatiparnak, ugyanis a GAS PR ajándékokat se gyárt, ha marketing célú ajándékokat szeretnének osztani, akkor a farmer hulladékokból készítenek újrahasznosított ajándékokat. Mennyire jó már!

A Fashion reggeli vendégei voltak még az Yves Rocher Magyarország marketing szakemberei is, akik az Yves Rocher arcápolási és hajápolási termékcsaládjait mutatták be, ezekről a termékekről és azok környezetvédelmi és fenntarthatósági vonatkozásairól beszélgettek a műsorvezetővel.

Az eseményen lehetőség volt diagnosztikára és termék tesztelésre is, amelyet természetesen mi sem hagyhattunk ki, ugyanis ilyen termékekkel még nem találkoztunk korábban: a La Gacilly Bretagne szívében található egy egyedülálló hely, amely folyamatosan fejlődik. A hely, ahol a szakértők, botanikusok, tudósok és a természet rajongói egyesítik tudásukat a környezet javára történő elhatározással. Termékeik gyártásakor fenntartják az élővilág tiszteletét, követik az agroökológia alapelveit és gondoskodnak a fenntarthatóságról.

Megismerkedhettünk még az APIVITA natúrkozmetikumok előnyeivel, készítésük folyamataival.

Szívügyük a környezetvédelem: Märcz Fruzsina és Sárdi Barbara

Tudatosságban, összhangban, rendszerben, egészségben és a környezettudatosság jegyében élni – többek között erről osztották meg gondolataikat a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház sikerorientált, céltudatos női karakterei - Märcz Fruzsina – a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház vezető színművésze és Sárdi Barbara – a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház marketingvezetője.

A két ambíciózus, tudatos nő arról is mesélt, hogy hogyan próbálják a teátrum mindennapjaiba bevonni szívügyüket: a környezetvédelmet. Egy biztos, nem sikertelenül, ugyanis legutóbbi közös projektjüket, amely az Európai Hulladékcsökkentési Hét ideje alatt született meg, nemzetközi díjra jelölték, ami hatalmas büszkeség mind a teátrum, mind e nemes és fontos ügy mellett kiállók számára.

A rendezvényre régimotosként érkezett Fehér Anna Luca kecskeméti borkereskedő, aki kapitányként vezérelt minket a bio borok tengerén, miközben választ kaphattunk arra mi a különbség az organikus és bio bor között, vagy éppen milyen egy vegán bor. Anna a megszokott boros stand-uppal, pár izgalmas fehérborral és a fenntartható gazdálkodás alapjaival várt mindenkit!

Két inspiráló női karakterrel is találkozhattunk a legutóbbi Fashion reggelin: Gurubi Ágnes, írónővel és Petróczi Réka fotográfussal ismerkedtünk meg.

Gurubi Ágnes a Másik Isten és Szív utca című regényeit hozta el bemutatni a rendezvényre. Lehetőség volt a helyszínen könyvvásárlásra és dedikálásra is. Mesélt az életútjáról, arról hogy egy autóbalesetnek köszönhetően átgondolta az életét, és megtalálta a hivatását: az írást. Lélekmelengető és motiváló történetét pedig könyveiben ismerhetjük meg.

Petróczi Réka fotográfusként dolgozik Kecskeméten, fontosnak tartja a környezet- és állatvédelmet, lelkesen dolgozik a Jane Goodall Intézet programjain is, erről mesélt nekünk részletesen.

TE IS SEGÍTHETSZ! – végre kidobtuk a régi telefonjainkat

Sokunknak lapul otthon a fiókban egy-két használaton kívüli mobiltelefon, GPS vagy táblagép - most végre a legjobb helyre kerülhettek. A Fashion reggeli #környezetvédelem rendezvényen felállított gyűjtődobozba bedobhattuk őket, amivel a PASSZOLD VISSZA, TESÓ! mobilvisszagyűjtő kampányt támogattuk. A visszagyűjtés és az újrahasznosítás által csökkenteni tudjuk a mobiltelefonok gyártásához kibányászott fémek mennyiségét, melyek veszélyeztetik az ott élő főemlősök élőhelyét. A veszélyes hulladéknak minősülő mobilok élete így nem egy lerakóban vagy égetőben ér véget, hanem további 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük (aranyat, ezüstöt, rezet, palládiumot, stb.)

Még nem késő, keresd elő, gyári beállítások visszaállításával töröld az adatokat és ahogy bedobod a dobozba - máris tettél egy jobb világért!