A magyar gasztrokultúra őrzői az Új Tanyacsárdában

Pontosan két évtizeddel ezelőtt, a pestlőrinci Zila kávéházban alakult meg hivatalosan az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Benke László, az ország egyik legismertebb séfjének vezetésével. Az alapító atyák elkötelezték magukat amellett, hogy a magyar gasztronómiát hazai és nemzetközi szinten is méltóképpen képviselik, népszerűsítve azt különböző társadalmi eseményeken és rendezvényeken. Benke László, akit a szakma és a tisztelők egyaránt "Laci bácsiként" ismertek, hat éve hunyt el. Azóta a nagymesteri feladatokat Garaczi János, a lajosmizsei Új Tanyacsárda egyik tulajdonosa vette át.
A lovagrend megalapításának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Garaczi János nagymester felidézte az elmúlt két évtizedet, amely során a lovagrend tagsága mintegy másfél százra bővült. Ma tíz tagozat, neves képviselői öregbítik a szervezet hírnevét. A Kárpát-medence magyarlakta területeiről is érkeztek lovagrendi tagok, jelezve, hogy a nemzeti gasztrokultúra valóban határok nélküli. A lovagrend a vendéglátósoktól, a szakácsokon és alapanyag-előállítókon át a cukrászokig sok hivatás képviselőit fogja össze szekciók keretében, akik a hazai vendéglátó szakma színe-javát adják. Garaczi János elmondta, hogy minden évben a nyár közepén ünneplik az alapítás évfordulóját, most pedig egy családi rendezvényt is tartottak, így a hozzátartozók is jelen voltak. Kérdésünkre röviden vázolta a vendéglátó szakma helyzetét.
- Példaként említette Varga Károlyt, Kecskemét és az ország egyik legismertebb séfjét, aki példaképként áll a fiatalok előtt.
A két évtizedes mozgalmas időszak elismerések átadásával zárult, ahol az alapító tagokat és a lovagrend kiemelkedő személyiségeit díjazták. Majd pedig a huszadik évfordulóra emlékezve húsz fehér galambot engedtek szabadjára az ünneplők. Ezt követően az Új Tanyacsárda ebéddel vendégelte meg a lovagrendi tagokat és hozzátartozóikat.

Az ünnepségen oklevélben részesült alapító tagok:
- Czupper András
- Frank Sándor
- Garaczi János
- Horváth Dezső
- Németh József
- Tóth Imre
- Zila László
- Kovács Sándor
Kitüntetettek:
Nagy Ezüstkereszt elismerésben részesült:
- Daradics Antal
- Gangel András
- Göldner Tibor
- Szél István
- Tóth Baranyi Sándorné
Nagy Aranykereszt elismerésben részesült:
- Antalicz Miklós
- Bakos László
- Kiss Zoltán
- Kovács Sándor
- Moór Csaba
- Polyák Zoltán
Lukács István Emlékdíjat vett át:
- Rabóczky Jánosné

A rendezvény végén az alábbi ételekkel kedveskedett az Új Tanyacsárda a vendégeknek:
- Hideg vegyes gyümölcsleves, bográcsgulyás házi csipetkével, húsleves lúdgége tésztával, szárnyas raguleves.
- Grillezett zöldségek, joghurtban érlelt jércemell filé, érlelt birkahátszín, sertésflekken, rántott dobverő, sült házi steak burgonya, pacalpörkölt, marhapörkölt, tökfőzelék, rizibizi, galuska
- desszertek: aranygaluska, tejespite sárgabarack lekvárral befőttel, dinnye jegelve
Kiss Zoltán (Lajosmizse) és az A Capella (Szeged) cukrászatainak fagylaltjai
