A természet különleges színjátéka - lila színű rétisáskát fotóztak le

2023. 09. 02., 11:21
Különleges színben pompázó rétisáskáról számolt be a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. A lila színű egyedről fotót is közöltek weboldalukon. Mint írják, az egyenesszárnyúak színezete általában a rejtőzködést segíti elő, így leggyakrabban a barna és zöld árnyalatai jellemzik őket, többnyire a növényzethez és az adott terület sajátosságaihoz igazodva. Gyakori, hogy az ugyanazon fajhoz tartozó példányok is változatos szín-mintázatot mutatnak, de akár egyeden belül is változhat az életkor előrehaladtával.

Ritkán megfigyelhető különös színezetű állat is, mint a képen látható lila színű rétisáska. Ezt egy genetikai rendellenesség, az eritrizmus okozza, amely a normál pigmentek alultermelődését és/vagy a vörös pigmentek túltermelődését eredményezi.

Ennek köszönhetően rózsaszín és lila példányok alakulnak ki. Az ilyen sáskák könnyebben kerülnek a ragadozók szeme elé, így rövidebb életűek, ezáltal nehezebben tudják tovább örökíteni ezt a genetikai sajátságot. Emiatt marad ritkaság ez a dominánsan öröklődő genetikai mutáció.

Forrás knpi.hu

Szöveg és fotó: Tóth Tímea, gyepvédelmi tanácsadó