Átadták a 2023-as vármegyei Prima-díjakat

2023. 11. 30., 20:46
A kiskőrösi dr. Filus Erika muzeológus, majd Károly Katalin, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház zenei vezetője és Szabó István, a Kecskeméti TE vezetőedzője vehették át ünnepélyes keretek között a Prima elismeréseket. A fél millió forintot érő, bronzból készült szobor mellé 1-1 millió forintnyi pénzösszeget vehettek át a díjazottak.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 48 képet tartalmaz

A VOSZ Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének elnöksége minden évben meghirdeti a Prima díj adományozását, amellyel a vármegye kulturális, tudományos, oktatási és sportéletének legkiválóbb képviselőit ismerik el.

A vármegyei Prima díj várományosait a beérkező jelölésekből az elnökség választotta ki szeptemberben, 10 különböző kategóriában. Közülük hárman kapnak kerülnek ki a Prima díj nyertesei, szintén a területi VOSZ elnökségének döntése alapján. A Prima Közönségdíjat is kiosztják ilyenkor, a közönségszavazás során leadott voksokból derül ki, melyik jelölt a kedvenc.

Így történt ez 2023-ban is, amikor ünnepélyes keretek között köszöntötték az idei jelölteket és díjazottakat, utóbbiak ezen az estén vehették át az elismerést.

A díjak:

A 10 kategória győztese elismerésként 1-1 névre szóló üvegplakettet vehetett át, Prima díjasok az Égre törő íjászt ábrázoló, sorszámmal ellátott, bronzból készült szobrot (értéke 500 ezer forint), valamint 1-1 millió forintot vehettek át. A Prima Közönségdíjas a bronzszobor mellé fél millió forintnyi pénzösszeget kapott.

2023-ban a tudomány, a színház és a sport kategóriák vitték haza a Primát 

A kiskőrösi dr. Filus Erika muzeológus, majd Károly Katalin, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház zenei vezetője és Szabó István, a Kecskeméti TE vezetőedzője vehették át ünnepélyes keretek között a Prima elismeréseket. A fél millió forintot érő, bronzból készült szobor mellé 1-1 millió forintnyi pénzösszeget vehettek át a díjazottak.

A Közönségdíjat a Ballószögi Kincsecskék néptánccsoport vihette haza, magyar népművészet és közművelődés kategória. Vezetőjük Trencsényi-Csiha Tímea vehette át az értékes bronzszobrot és a mellé járó fél millió forintot érő pénzjutalmat.

Az eseményen elhangzott, a VOSZ által 19 éve alapított Prima díjak történetének legnépszerűbb közönségszavazása volt az idei, a 10 kategóriagyőztesre beérkező voksok száma túllépte a 41 ezret és ebből az első helyezett 10 870 szavazattal végzett az élen. Weninger Richárd, a VOSZ Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének elnöke nyitotta meg a 18. gálaestet a Kecskemét Hotel Four Points By Sheratonban. Beszédében méltatta az est ünnepeltjeit, vagyis a Prima jelölteket, és a 2023. Év vállalkozója díjazottakat.

- Ma azokat ünnepeljük, akik életük során jól választottak maguknak hivatást, rátaláltak az útjukra és sikeresen tudtak azon haladni. Valóban ráébredtek, hogy mire születtek erre a világra! 
— mondta Weninger Richárd.

Az elnök külön köszönetet mondott a térségben tevékenykedő vállalatoknak és vállalkozásoknak, akik anyagi támogatásaikkal immár 18 éve a Prima díjak mögött állnak és hozzájárulnak a kultúra, a tudomány, a művészetek és a sport területein tevékenykedő díjazottak elismeréseihez.

Szemereyné Pataki Klaudia köszöntőjében elmondta, ott volt, amikor 18 évvel ezelőtt útjára indították a vármegyei Prima díj átadó gáláját.

- Igenis vannak az életben, az üzleti élet mellett, a profit, a munka, a különböző gazdasági kihívások mellett, vannak fontos értékek, amelyeket évről évre meg kell, hogy erősítsünk, meg kell, hogy tápláljuk őket, el kell ismernünk az ő munkájukat is. Hiszen a tudomány, a kultúra, a sport és az oktatás nélkül nem lenne kerek egész a mi világunk - mondta Kecskemét polgármestere.

A gálaesten fellépő neves művészek gondoskodtak a szórakoztatásról. Feke Pál és Zséda fellépése mellett a Kecskemét Táncegyüttes művészei, Berecz András mesemondó és a BANDART élő animációs táncszínházi előadásai biztosították az ünnepi hangulatot. A gála színvonalas lebonyolításáról az est két műsorvezetője, Novodomszky Éva és Gajdos Tamás gondoskodott.

A Prima díjak után következtek a vármegyei Év Vállalkozója díjak, amelyeket a 2023-ban legjobban teljesítő vállalkozók vehettek át a VOSZ elnökétől, Eppel Jánostól és Weninger Richárd VOSZ vármegyei elnöktől.

Az Év nagyvállalata 2023-ban a KECSKEMÉTI KONZERV KFT. lett, mely elismerést az ügyvezető-tulajdonos, Kovács János vehette át. Az Év vállalkozása díjjal pedig a kecskeméti HESSE KFT. lett kitüntetve Bulla Péter Alfréd ügyvezető-tulajdonos személyében. Az Év családi pincészete 2023-ban a hajósi SZIEGL CSALÁDI PINCE KFT. vállalkozása lett, az ügyvezető-tulajdonos, Sziegl Balázs és Sziegl-Nagy Petra képviseletében. 

A VOSZ által alapított Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalásért járó díjat 2023-ban Varga Károlyné Marika nevelőszülő, a Kecskeméti SOS Gyermekfalvak munkatársa érdemelte ki megható történetével.