Egy nap alatt három eltiltott sofőr

2023. 03. 24., 11:27
Több éves szabadságvesztéssel is járhat, ha valaki úgy ül volán mögé, hogy eltiltották a járművezetéstől. Tegnap mégis többen elkövették a bűncselekményt Bács-Kiskun vármegyében.

A Kiskőrösi Rendőrkapitányság járőrei 2023. március 23-án 16 óra 50 perckor igazoltattak Kecel belterületén egy 27 éves izsáki lakost, aki úgy vett részt a közlekedésben személygépkocsival, hogy őt a vezetéstől a Kiskőrösi Járásbíróság 2023. április 14-ig eltiltotta.

Háromnegyed órával később egy 21 éves kecskeméti férfit állítottak meg a vármegyeszékhely rendőrei, amint a város egyik utcájában közlekedett BMW típusú autójával. Az intézkedés során megállapítást nyert, hogy a férfit a Kecskeméti Járásbíróság eltiltotta a járművezetéstől 2023. április 16-ig.

Majd az este folyamán egy újabb eltiltottan vezetővel szemben intézkedtek a kecskeméti járőrök. A szabálytalankodó 22 éves nagykőrösi férfit Tiszakécske külterületén állították meg 21 óra 35 perckor. Kiderült, hogy őt a Nagykőrösi Járásbíróság tiltotta el a vezetéstől 2023. október 18-ig.

A három sofőrrel szemben járművezetés az eltiltás hatálya alatt vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

Az eltiltás hatálya alatti vezetés 2021. május 14-től bűncselekménynek minősül, így a korábbinál súlyosabb az elbírálása, aki mégis volán mögé ül, az szándékos bűncselekményt követ el, és akár több éves börtönbüntetés is várhat rá.

A vezetéstől való eltiltás ugyanis egy szankció a közlekedési normák és szabályok megsértőivel szemben, amit leggyakrabban ittas járművezetéssel, baleset okozásával, valamilyen súlyos szabályszegéssel vagy az előéleti büntetőpontok halmozásával lehet elérniA hatóságok így próbálják távol tartani a forgalomtól a közlekedőkre veszélyt jelentő sofőröket. Ráadásul a vezetői engedély visszaszerzésének érdekében utánképzésen kell megjelenni, amely jogkövető magatartás tanúsítására ösztönöz.

A rendőrség illetve a bíróság szankciójával nem törődő járművezetők fokozott veszélyt jelentenek a közlekedésben résztvevőkre nézve, ugyanis ezek az emberek korábban már legalább egyszer súlyosan vétettek a közlekedési szabályok ellen. Sajnos az is előfordul olykor, hogy az eltiltás ideje alatt újabb közlekedési jogsértést – esetleg balesetet – okoznak.

A Bács-Kiskun vármegyei rendőrök a közlekedők biztonságának érdekében a továbbiakban is kiemelt figyelmet fordítanak a járművezetéstől eltiltott, ám a közlekedésben jogellenesen részt vevő személyek kiszűrésére annak érdekében, hogy útjaink biztonságosak legyenek.

                                                                                                    … hogy mindenki hazaérjen!