„Északi Táncok” – szakrális népzenék Skandináviából

A Hírös városba érkezik a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál: skandináv páros és világhírű népdalénekes ad koncertet a Kecskeméti Evangélikus templomban.

2023. 05. 10., 08:45
Idén május 20. és 28. között kerül megrendezésre a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál, mely ezúttal is fantasztikus programsorozatot ajánl a zenekedvelő közönség számára. 2023-ban több mint 10 városban kínál lehetőséget a Filharmónia Magyarország arra, hogy közelebb kerüljünk az egyházi zenéhez. A fesztivál mindig egy különleges oldalát mutatja meg ennek a műfajnak, 2023-ban a népzene és az egyházzene kapcsolata kerül a középpontba, a rendezvénynek pedig kecskeméti állomása is lesz.

A con spirito szó szerinti jelentése, „lélekkel”. Ez egyrészt jelöli azt a részt egy zenei műben, ami „lelkesedéssel adandó elő”, másrészt utal a Szentlélek kiáradására, amit pünkösdkor ünnepel a keresztény egyház – ezt Szamosi Szabolcstól, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatójától tudtuk meg. Nem véletlen tehát, hogy a Filharmónia egyházzenei fesztiválja ezt a nevet viseli, hiszen tökéletesen írja le a zenében és a vallásban egyaránt megjelenő lélek fogalmát és annak fontosságát. A magyar kultúrában több szokás kötődik a pünkösdhöz, ezért programsorozatunkban 2023-ban a népzene és az egyházzene kapcsolata kerül a középpontba. 

Kecskeméten Gunnar Idenstam és Erik Rydvall a skandináv szakrális népzenék izgalmas világába kalauzolják a hallgatóságot május 24-én az orgona és a nyckelharpa segítségével, mely egy tradicionális svéd népi hangszer, hazánkban igazi kuriózumnak számít. Vendégelőadóként lép fel a svéd duóval Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc díjas magyar népdalénekes, előadóművész a kecskeméti Evangélikus Templomban.

Erik Rydvall kisgyerekként kezdett hegedülni, majd 18 évesen fedezte fel a nyckelharpát. Az elmúlt években Erik a svéd népzenei színtéren a fiatal nyckelharpa-művészek ismert sztárjává vált, emellett Korunk vezető fiatal billentyűs hegedűsének számít, aki hihetetlen energiájáról és virtuozitásáról ismert. Gunnar Idenstam koncertorgonista, zeneszerző és népzenész, akit világszerte virtuóz játékáról, lenyűgöző improvizációiról és az orgonamuzsika eredeti és újszerű megközelítéséről ismernek. Gunnar Idenstam fő célja, hogy az orgonát a műfaji korlátokon túllépve, különböző perspektívákból mutassa be és népszerűsítse. Klasszikus zenei háttérrel rendelkezik, de mindig is rajongott és távolról csodálta az 1970-es évek népzenéjét és szimfonikus rockzenéjét. Napjainkban ezeket a különböző hatásokat helyezi az orgonazene kontextusába. Sebestyén Márta énekművész születése óta a zene bűvöletében él, édesanyja révén is, aki zenepedagógus – Kodály Zoltán egykori tanítványa. Különösen a népdalok világa ragadta meg, ezek előadásával már kislány korában felfigyeltek tehetségére. Tehetsége, képzett orgánuma és varázslatos lénye eredeti jelenséggé avatta. Szinte nincs olyan ország, ahol Sebestyén Márta ne képviselte volna a magyar kultúrát, akár szólóban, akár zenésztársaival. 

A három kivételes tehetségű zenész koprodukciója igazán különleges élménynek ígérkezik. Látogasson el Ön is május 24-én a kecskeméti Evangélikus Templomba és legyen részese a koncertnek! További részletek a www.filharmonia.hu weboldalon. 

(x)