Faültetés a véderdőkben

2023. 03. 18., 15:26
Kocsányos tölgyet, mezei szilt, vénic-szilt, vadalmát és vadkörtét is ültettek szombaton délelőtt a szorgalmas petőfivárosi lakosok Szabó Lajos erdőmérnök vezetésével. A kecskeméti közgyűlés tavaly elfogadott egy úgynevezett modern szemléletű erdőkezelési koncepciót, amelynek keretében erdőkezelési munkálatok zajlanak városszerte, ennek volt része a Vízmű utcai és az Izsáki úti véderdő gondozása, amelynek köszönhetően 300 keménylombos facsemetét ültettek el a hétvégén.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 14 képet tartalmaz

Napsütéses szombati napon szorgos kezek ásták a gödröket, ültették a fákat a petőfivárosi Vízmű utcai és Izsáki út melletti véderdő területén.

– A kecskeméti közgyűlés elfogadott egy úgynevezett modern szemléletű erdőkezelési koncepciót, amelynek részeként olyan erdőkezelési tevékenységeket végzünk, amelynek hatására egy folyamatos erdőborítás lesz a városi véderdőkben
— mondta Szabó Lajos erdőmérnök, Kecskemét Megyei Jogú Város erdészeti szakirányítója.

Hozzátette, a koncepciónak vannak fahasználati és erdősítési mozzanatai. A szombati lakossági segítséggel kiegészült megmozdulás a koncepció erdősítési része volt. Egyre több emberben fogalmazódik meg a változtatás igénye, egyre többen szeretnének tenni a változás előmozdításáért. Ezzel a kezdeményezéssel lehetőség nyílt arra, hogy egyéni és közösségi szinteken egyaránt elinduljon ez a változás Kecskeméten is.

–A lakosság segítségével a Vízmű utcai véderdőbe őshonos keménylombos facsemetéket ültetünk el, amely a jövő faállományának alapját fogja képezni. Ültetünk kocsányos tölgyet, mezei szilt, vénic-szilt, vadalmát, vadkörtét – mondta az erdőmérnök.

A megmozdulásra a környék lakosai is nagy számmal kilátogattak. Az erdőmérnök rengeteg hasznos információval színesítette a programot, így a környezetvédelem fontosságát a kicsik is megtanulhatták.

– Én az unokámmal vagyok itt, azért, szerettünk volna az előttünk lévő véderdő felújításában részt venni – mondta egy környéken lakó. Tigyi Márton elmondta, hogy fontos a példamutatás és hogy már kiskortól a mindennapok része legyen a környezetvédelem.

Egyéb kapcsolódó galéria