Fellélegezhetünk: nincsenek leaszfaltozva a Sheraton előtti platánok

2024. 04. 12., 15:14
A közelmúltban kapott szárnyra a hír a Facebookon, miszerint két platánfát is körbeaszfaltoztak Kecskeméten az Izsáki út négysávosításának munkálatai során. Mint megtudtuk, nincsenek veszélyben a Sheraton előtti fák: egy speciális, víz- és légáteresztő burkolat veszi körbe a törzsüket.

Az egész közösségi média felbolydult, amikor fotók készültek néhány hete a Sheraton előtt álló két gyönyörű platán faverméről. A felvételen úgy tűnt, körbeaszfaltozták a kivitelezők, így joggal aggódhattunk a fákért. Természetesen megkerestük az ügyben Győri András főkertészt, aki egyeztetett a kivitelezőkkel az üggyel kapcsolatban. Mint kiderült, egy új eljárást alkalmaztak a két platán esetében.

– A Sheraton Hotel előtti gyalog- és kerékpárúton kijelölt gyalogátkelőhely mellett közvetlenül álló két idős platánfa faverme víz- és légáteresztő öntöttgumi burkolatot kapott. Az alkalmazott technológiának köszönhetően a gyalogátkelőhely szabályszerű kialakításával együtt az idős fák hosszútávú megmaradása is biztosított
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Győri András főkertész.