Hulladékudvarokban is leadható a kidobandó élelem
Az ország 33 hulladékudvarában már leadhatók a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok. Ezen anyagok elszállítására a MOHU bizonyos településeken, tesztjelleggel, házhoz menő gyűjtést is indított. A konyhai élelmiszer-hulladékokat kezdetben főleg olyan települések hulladékudvaraiban lehet leadni, ahol már működik a tesztüzemű házhoz menő gyűjtés. A rendszer fokozatosan bővül a hulladékudvarok kihasználtsága alapján. Jelenleg 33 helyszínen, Budapest, Cegléd, Kecskemét, Szolnok, Székesfehérvár, Kaposvár, Tatabánya, Zalaegerszeg, Orosháza, Gyomaendrőd, Békéscsaba és Nagykanizsa településeken elérhető a konyhai élelmiszer-hulladékok leadása. A helyszínek pontos listája a MOHU térképes keresőjén érhető el.
A MOHU becslései szerint egy személy nagyjából heti 1 kilogramm konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot termel. Az ilyen anyagok szelektív gyűjtése közös érdek, hiszen így ezek értékes másodlagos nyersanyaggá válnak. A biohulladékból biometánként megújuló energiaforrást lehet előállítani, komposztként pedig fenntartható tápanyagforrást biztosít a mezőgazdaságnak.
A konyhai élelmiszer-hulladékok leadása az egyéb kategóriákkal megegyezően zajlik a hulladékudvarokban. A hulladékot saját tárolóedényeben kell a helyszínre szállítani, majd ott egy patentzáras, szagbiztos gyűjtőedényben kell elhelyezni. A hulladékudvarok nyitvatartása a MOHU térképes keresőjén érhető el.