Kormányinfó: novemberben érkezik a nyugdíjkiegészítés

2023. 09. 28., 13:11
Novemberben átlagosan közel félhavi nyugdíjjal több érkezik a számlákra. A kormány döntéséről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a mai Kormányinfón.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében MTI/Balogh Zoltán

A csütörtöki Kormányinfón elhangzottak szerint a kormány döntött a nyugdíjkiegészítésről, eszerint közel félhavi nyugdíjukat fogják pluszban megkapni az idősek novemberben. Ennek oka, hogy az éves nyugdíjas infláció várhatóan 18,5 százalék lesz, így a korábban becsült 15 százalékos emelést ki kell egészíteni 3,5 százalékkal. Ezek alapján a nyugdíjemelés összege mintegy 6500 forint, így átlagos nyugdíjösszeg havi 217 ezer forintra nő. Éves szinten ez azt jelenti, hogy 85 ezer forinttal kapnak többet a nyugdíjasok. A költségvetésnek ez 190 milliárd forintos kiadást jelent. Az emelés első kézzel fogható jele az októberi nyugdíjban jelentkezik, mivel az emelést visszamenőleg is kifizetik. Így novemberben mintegy 78 ezer forinttal érkezik több az nyugdíjasok számlájára.

Gulyás Gergely az újságírói kérdések előtt beszélt az uniós pénzekről, az ukrán gabonáról, a külső határvédelmének fontosságáról is, valamint kiemelte, hogy 2024 a gazdasági helyreállítás éve lesz. Novemberre megvalósulhat az egyszámjegyű infláció, és a térség legnagyobb gazdasági növekedését várhatjuk jövőre Magyarországon.