Már a történelem érettségin is túl vannak a diákok

2023. 05. 10., 14:53
Lezajlott a történelemérettségi vizsga írásbeli része. Középszinten 68 131, emelt szinten pedig 7025 diák adott számot a tudásáról. Középszinten három, emelt szinten négy óra állt a vizsgázók rendelkezésére.
Fotó: Molnár H. Boglárka
A galéria 39 képet tartalmaz

Reggel kilenctől közép- és emelt szinten is diákok tízezrei vágtak neki a történelem érettséginek. Mindkét szinten maximum 100 pontot érhetnek el a diákok. 50 pontot az esszékkel és 50 pontot a rövid feladatokkal, ez fog kiegészülni később a szóbeli vizsgáért kapható maximum 50 ponttal.

A vizsga mindkét szinten ugyanúgy épül fel. Az első részben 12 komplex, rövidebb feladatot kellett megoldaniuk a vizsgázóknak, ami lehet komplex forráselemzés, térképek, információkeresés képek vagy szövegek segítségével, valamint évszámok is. A vizsga második részében négy – két hosszú és két rövidebb esszét – kellett kidolgozniuk a diákoknak, amiből kettő magyar, kettő pedig egyetemes történelem volt.

A 12 feladatból álló első részben előkerült a kereszténység, a Szovjetunó, az unió, valamint Hunyadi Mátyás, a Rákóczi-szabadságharc és az első ipari forradalom is.

A vizsgázók a sztálini Szovjetunióval kapcsolatban is kaptak feladatot, de az ötvenhatos forradalom is feltűnt, és az Európai Unió intézményrendszerét sem ártott ismerniük az érettségizőknek.

Idén a középszinten érettségizők a 100–130 szavas rövid esszében az ókori Róma egy jelentős uralkodójáról vagy a második világháború egy jelentős helyszínéről írhattak, míg a 210–260 szavas hosszú esszé témaköre a reformkor egy jelentős alakja vagy az 1989-es események voltak.

Bács-Kiskun vármegyében idén történelemből középszinten 3689-en, emelten pedig 403-an érettségiztek.