Márciusban rendkívüli lehetőség a lakásbiztosítások újrakötésére

2024. 03. 05., 17:44
Idén márciusban – ha úgy döntünk – egy hónapig soron kívül újraköthetjük lakásbiztosításunkat. Átköthetővé válnak a lakásbiztosítások. Érdemes minden ügyfélnek átnéznie meglévő szerződését és összehasonlítani az új ajánlatokkal. Jó választás lehet az MNB védjegyével ellátott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás.

Márciusban soron kívül, azaz a következő szerződéses évforduló lejárta előtt lehetősége van bárkinek, hogy felmondja és újrakösse lakásbiztosítását. A jogalkotó döntése nyomán mindezt ingyenesen, indoklási kötelezettség nélkül tehetjük meg.

Jelenleg 4,6 millió lakás, illetve családi ház van az országban. Ezek közül 3,3 millió biztosított, de tízből kilenc esetben sajnos elavult, tehát alulbiztosított az ingatlan, és nem nyújt teljes fedezetet – mondta el Besnyő Márton, a hazai piacvezető online biztosításközvetítő platform ügyvezető igazgatója.

Az egyik legfontosabb, hogy a lakásbiztosítások díja a versenynek köszönhetően drasztikusan csökken. Mi azt látjuk az első napok több ezer kötését követően, hogy átlagosan 25-30 ezer forinttal kerülnek kevesebbe az éves biztosítási díjak, tehát mindenkinek érdemes újra kalkulálnia.
— hangsúlyozta Besnyő Márton.

Az újrakötés másik hozománya, hogy a szolgáltatás színvonalát is növelheti. A felmondást, átkötési igényt írásban a neve, a biztosított ingatlan címe és kötvényszáma megadásával legkésőbb március 31-ig kell jelezni.

Célszerű alkuszt választani, illetve összehasonlító oldalt, hiszen ott a legtöbb biztosítónak az ajánlata elérhető. Ebben az esetben a biztosítók rá vannak kényszerítve arra, hogy versenyezzenek mind szolgáltatásban, mind árazás tekintetében. És általában az alkuszok nemcsak fel tudják mondani a meglévő biztosításunkat, hanem össze is tudják hasonlítani az új ajánlatot és új helyre meg is tudják kötni a biztosítást.
— hívta fel a figyelmet Besnyő Márton.

Márciusban jó döntés lehet az eddigi vagy új biztosítónál a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás választása, aminek keretrendszerét az Magyar Nemzeti Bank határozta meg. Ezek magasabb szolgáltatást nyújtanak és kb. 10 százalékkal kedvezőbbek az egyéb biztosításoknál. Fontos, hogy a velük kapcsolatos ügyeket digitálisan intézhetjük, a kárkifizetés pedig gyorsított módon történik.