Ők képviselik a nemzetiségeket Bács-Kiskunban

KÖZLEMÉNY
2024. 06. 22., 16:51
Csütörtökön a kecskeméti Megyeházán vehették át megbízóleveleiket a vármegyei nemzetiségi önkormányzati képviselők dr. Jobbágy Lajostól, a Bács-Kiskun Vármegyei Területi Választási Bizottság elnökétől.

Az eseményen elhangzott: a Nemzeti Választási Bizottság a nemzetiségi önkormányzati képviselők 2024. évi általános választását 2024. június 9-re tűzte ki. Bács-Kiskun vármegyében 4 honos nemzetiség tekintetében került kitűzésre a területi választás, ám listaállítás hiányában megtartani hármat, a horvát, a német és a roma nemzetiségi választást lehetett.

A Bács-Kiskun Vármegyei Területi Választási Bizottság a horvát és a német területi nemzetiségi választásra 1-1, a roma területi nemzetiségi választásra 4 listát vett nyilvántartásba. 

A szavazás 2024. június 9-én rendben lezajlott. Az eredmények értelmében a Bács-Kiskun vármegyei horvát területi nemzetiségi önkormányzatban a Magyarországi Horvátok Szövetsége Egyesület szerzett 7 mandátumot (a választási részvétel csaknem 80 százalékos volt); a területi német önkormányzatban a Német Önkormányzatok Bács-Kiskun Megyei Szövetsége szerzett 7 mandátumot (a választási részvétel 81 százalékos volt). A roma területi nemzetiségi választás eredményként a Cigány Közösségek Szövetsége 4 mandátumot szerzett, A Magyarországi Cigányközösség Fóruma 2-t, a Cselekvő Romák Nemzeti Konvenciója pedig 1 mandátumot (a választási részvétel 47 százalékos volt).

A megválasztott képviselők megbízatása 2024. október 1-én kezdődik, jogaik és kötelezettségeik e napon keletkeznek. 

Nemzetiségenként a következő képviselők alkotják a területi nemzetiségi önkormányzatokat Bács-Kiskunban: 

Horvát területi nemzetiségi képviselők: 

Sibalin József

Filákovity Mladen

Matos Anna

Filákovity Ildikó

Ivó Mária

Kissné Osztrogonácz Zita

Dódony Anikó

Német területi nemzetiségi képviselők: 

Glasenhardt János

Röckl Éva Magdolna

Csorbai Péter

Munding Alíz

Vörös Csaba

Faané Wolfárd Beáta

Hómann Márta

Roma területi nemzetiségi képviselők: 

Cigány Közösségek Szövetsége: 4 : Schmidt Rajmund, Buza Flórián, Lakatos Antal, Oláh Jánosné

Magyarországi Cigányközösség Fóruma 2: Burai Béla, Györgye Zalán

Cselekvő Romák Nemzeti Konvenciója: Horváth István Szilveszter