Szociális ügyek a Jogi és Ügyrendi Bizottság ülésén

2023. 05. 22., 12:23
A csütörtöki közgyűlésre készülve mától üléseznek a szakbizottságai. A Jogi és Ügyrendi Bizottság hétfői ülésén kiderült, hogy idén sem emelkednek az önkormányzati bérlakások díjai, az árva és félárva gyermekeknek járó hozzájárulás jogosultsági körét pedig kiszélesítik.

A Jogi és Ügyrendi Bizottság napirendjén szerepelt ma (hétfő), az önkormányzati tulajdonú lakásokról szóló rendelet módosítása.

Ennek egyik lényeges pontja az ide díjak megállapításáról szól. Az előterjesztés nem javasol díjemelkedést a gazdasági helyzet, az emelkedő energiaköltségek és megélhetési nehézségek miatt. Mindez azt jelenti, az önkormányzati bérlakások díja 2020-óta változatlan Kecskeméten.

Viszont bevezetik a piaci alapú bérleti díjat, a frekventált helyen lévő önkormányzati bérlakások esetében.

Napirenden szerepelt a testület mai munkanapján az árva és félárva gyermekek részére biztosított nevelési és képzési hozzájárulásról szóló rendelet módosítása is.

Ezt a fajta támogatási formát még a COVID világjárvány okozta családi tragédiák miatt kialakult nehéz élethelyzetek kezelésére hozta létre az önkormányzat.

Most ezeket a hozzájárulási formákat nyitottá tesszük- fogalmazott a bizottság ülésén, az előterjesztő Engert Jakabné alpolgármester. Mindez azt jelenti, hogy minden olyan gyermeknek jár a nevelési és képzési hozzájárulás, amely – az okoktól függetlenül- egyik szülőjét elveszti. Mindkét előterjesztést egyhangúlag támogatta hétfői ülésén a Jogi és Ügyrendi Bizottság.