Szombaton lesz 9 éves a Boldogasszony Rózsakert

2023. 05. 24., 20:19
Teljes pompában várja a látogatókat a Boldogasszony Rózsakert. A következő hetekben akár 30 ezer virágot is megcsodálhatnak a látogatók. Pünkösd szombatján pedig bemutatókon, szentmisén és rózsaárusításon is részt vehetünk a kert 9. születésnapjának alkalmából.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 14 képet tartalmaz

Teljes pompájában ünnepli 9. születésnapját a hétvégén a Boldogasszony Rózsakert. A virágzó növényekkel teli parkot 2014-ben nyitották meg, azóta is minden évben pünkösd szombatján ünneplik meg a fennállás évfordulóit. Reggel 8 órától várják az érdeklődőket, 9 órakor pedig szentmisét tartanak majd a kertben.

10 és 12 órakor csoportos látogatást szerveznek azok számára, akik igénylik. A szakmai "tárlatvezetést" maga az alapító, Hegedűs Ágoston (Guszti bácsi) kertészmérnök, a Magyar Rózsabarátok Társaságának elnöke tartja.

– Bemutatjuk a rózsakertet, a fajtákat, a történetét és gyakorlatilag közel 100 éves rózsaanalfabétizmust próbáljuk fölszámolni - emelte ki Guszti bácsi.

A következő hetekben a 2500 rózsatövön 20-30 ezer virágot is megcsodálhatunk a kertben. A Katona József Gimnáziummal szemben található kert így jelenleg legszebb és legillatosabb hely a városban. Most először azonban nemcsak megnézni lehet a rózsákat.

– Eddig csak peepshow volt. Meg lehetett nézni a rózsakertet, most viszont vásárral lesz egybekötve. Ezekből a fajtákból, és még legalább 15-20 hasonlóból mindenki választhat magának 8-16 óráig - mutatta be a célokat egy érdekes hasonlattal a szervező.

10 évvel ezelőtt kezdődött el a Boldogasszony Rózsakert története.  Guszti bácsi, a kert megálmodója, kivitelezője és gondnoka 2020-ban úgy döntött, hogy átadja a kert gondozásának feladatát. Jelenleg – egy kis segítséggel - a Kocsis Pál iskola táj- és kertépítész technikus hallgatói végzik a metszést, a növényvédelmet és tápanyag utánpótlást, hogy kertben még sokáig gyönyörködhessünk a több tízezer virágban.