Teherautóval hajtott bele az előtte guruló személygépkocsiba

2024. 04. 16., 10:00
A Kecskeméti Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki gyorshajtása miatt nem tudta elkerülni az ütközést az előtte, alig pár km/órás sebességgel guruló, a sértett által vezetett autóval, ami az ütközés következtében a szemből érkező gépjárműnek csapódott. A baleset következtében a sértett életét vesztette.

A vádirat szerint a budapesti férfi – az ügy vádlottja – 2023. január 10. napján a délelőtti órákban a tehergépkocsijával a megengedett 70 km/h helyett mintegy 90 km/óra sebességgel haladt az 53. számú főúton Jakabszállás felől Kecskemét irányába. A vádlott Jakabszállás utáni útkereszteződésnél észlelte, hogy előtte, alig pár km/órás sebességgel gurul egy gépjármű, amit az ügy sértettje vezetett. Azért, hogy az ütközést elkerülje a férfi a fékre lépett és teherautóját jobbra kormányozta, de sebességtúllépése miatt megállni már nem tudott és a tehergépkocsi bal elejével, mintegy 48-52 km/óra sebességgel az előtt guruló autó jobb hátsó részének ütközött.

Az ütközés következtében a sértett autója átsodródott a bal oldali forgalmi sávba, ahol mintegy 30-35 km/óra sebességgel nekiütközött a szemből, Kecskemét felől érkező, szabályosan – mintegy 83-87 km/óra sebességgel – közlekedő autó elejének.

A baleset következtében a szemből érkező gépjármű vezetője könnyű, a sértett azonban olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházi kezelése ellenére két hónappal a baleset után elhalálozott. A sértett halála és a közlekedési baleset között a közvetett okozati összefüggés megállapítható volt.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte azon KRESZ előírást, amely szerint tehergépkocsival lakott területen kívül legfeljebb 70 km/h sebességgel szabad közlekedni.

Az ügyészség a férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja. A vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

A rendőrség által a helyszíni szemle során készített képeken a balesetben részes járművek láthatók.

Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség