Tűzből született  - tűzzománc műtárgyak a Cifrapalotában

2023. 05. 08., 10:30
A 25 évvel ezelőtt alapított Tűzzománcművészek Magyar Társaságának rendezett csoportos kiállítást a Cifrapalota, elsősorban a Katona József Múzeum tulajdonában lévő műtárgyakból. A május 6-án megnyílt tárlatot ifj. Gyergyádesz László, Móra Ferenc díjas művészettörténész nyitotta meg. A megnyitón a Scherzo Vegyeskar működött közre Závori Erika vezetésével.
Fotó: Varga Petra
A galéria 59 képet tartalmaz

A kecskeméti székhelyű  Tűzzománcművészek Magyar Társasága eredetileg azzal a céllal alakult meg 1997-ben, hogy a zománcművészetet szinkronba hozza a kortárs képzőművészeti törekvésekkel, és professzionális alkotókat nyerjen meg a műfaj számára. Az alapítás óta évente legalább egy alkalommal kiállítást szerveznek, hogy érdemben bemutathassák a műfaji önállóságra törekvő kortárs magyar zománcművészet legújabb eredményeit. A tárlat az elmúlt években számos helyen megfordult. Az aktuálisan elkészült műveket bemutatták Budapesten, Győrben, Mezőtúron, Nagykanizsán, Nyíregyházán, Nyírbátorban, Szegeden, Szolnokon, és a határokon túli Nagybányán is.

 A kiállítás helyszíne az idei évben ismét Kecskemét. A Tűzzománcművészek Magyar Társasága tagjainak többsége most is, mint az alapítás idején, a legprogresszívabb elképzelést, az iparművészet és a képzőművészet közötti határok eltüntetését képviseli. Munkáikra a mai napig jellemző az a fajta sokszínűség, amely már a hatvanas évek óta megfigyelhető a műfaj képviselőinél. Az alkotók számos művészeti ág felől érkeztek, és sokféle megközelítésben képesek alkotni ezzel a számukra többnyire új technikával. A ma használatos alapanyagok a történeti korok zománcaihoz képest kezelhetőbbek lettek, és jóval szélesebb választékot kínálnak. Emellett egyszerűbbé és pontosabban irányíthatóvá vált az égetési technológia is.

A Cifrapalota I. emeletén megtekinthető, 38 alkotó mintegy száz művét bemutató kiállítás jellegzetessége, hogy a ma is élő alkotókon túl a korábban elhunyt tagoktól is bemutat legalább egy-egy alkotást. Célja a tárlatnak továbbá az is, hogy felhívja a figyelmet a Katona József Múzeum zománcművészeti gyűjteményére.

A gyűjtemény négy alappilléren nyugszik

Az első az 1998-ban megrendezett, a korábbi 40 év zománcművészetét összefoglalóan bemutató, Kortárs magyar zománcművészet című kiállítás, amelynek közel félezer bemutatott műtárgyából, az alkotók felajánlása révén, számos a múzeum tulajdonába került. A második pillért Lantos Ferenc képzőművész jelentős adományai jelentették, amelynek következtében a múzeum gyűjteményébe kerültek a művész 1967-1971 között készült zománcozott acéllemezei. A harmadik láb a társaság Kecskemétre költözött, évenkénti workshopjához kapcsolódik. A 2010 óta a Kecskeméti Művésztelep központi műterembérházában készülő alkotásokból a művészek minden évben felajánlanak egyet-egyet a múzeum gyűjteménye javára. A negyedik pillért a Nemzeti Kulturális Alap műtárgyvásárlási pályázatai jelentik.

A kecskeméti székhelyű, aktuálisan zárva tartó Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely kollekciójának átvételével a múzeum újabb lehetőséget kaphat a bővülésre. Mindenesetre a Tűzzománcművészek Magyar Társasága vezetői töretlenül hisznek abban, hogy Kecskemét a továbbiakban is a zománcművészet nemzetközi szinten is  meghatározó központja maradhat.

A Tűzből született című kiállítást június 25-ig látogathatják a Cifrapalota nyitvatartási idejében, keddtől vasárnapig, 10 és 17 óra között.