Archívum

Kriskó János

2024.02.25

"Csak Kecskemét példáját kell utánozni" – szecessziós építészeti konferenciát tartottak

A felújított Városháza előtt tisztelegve, a szecessziós építményekről és díszítményeikről tartottak konferenciát február 24-én a Cifrapalota Pávás termében. A szervezők a Szecessziós Magazin szerkesztősége, a Kecskeméti Katona József Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség voltak.
2024.02.21

Múzsa: Csehov-premier, Balanyi-tárlat, Otthon mozis programok a terítéken

Figyelmükbe ajánljuk a KTV Múzsa magazinjának február 20-i adásában feldolgozott három fontos kecskeméti kulturális eseményt, illetve a stúdióbeszélgetést. Az egyes témák külön videókban nézhetők meg az alábbi cikkben.
2024.02.14

Pénteken lesz a Három nővér bemutatója a kamaraszínházban

Csehov Három nővér című színművét próbálja a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház társulata. A Szente Vajk főrendező által színpadra állított előadás premierje pénteken este lesz a Kelemen László Kamaraszínházban.
2024.02.09

Szakolczai Krisztina fotóiból nyílt kiállítás a Természet Házában

Tegnap nyílt meg a Természet Házában Szakolczai Krisztina kecskeméti természetfotós képeinek kiállítása, „A pillanat varázsa" címmel. A tárlat március közepéig látogatható.
2024.01.27

A Carmina Burana a Kecskemét City Balett műsorán

Megalakulásának 10. évfordulóját Carl Orff világszerte népszerű zeneművének táncszínházi előadásával köszöntötte a Kecskemét City Balett. Barta Dóra rendező- koreográfus képzeletét elsősorban a közösségi élmény ereje mozgatta meg, amely a középkori diákdalokból komponált Carmina Burananak is meghatározó erejű kötőanyaga.
2024.01.25

Puccini bemutatóra készül a színház

A főpróbahétnél tart és pénteken este kerül a közönség elé a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház új operabemutatója. Puccini vígoperáját Cseke Péter igazgató rendezi a nagyszínház színpadán.
2024.01.25

Bäck Manci-kiállítás nyílt a Magyar Fotográfiai Múzeumban

Szerda délután a Magyar Fotográfiai Múzeumban megnyílt az egykori szegedi fotográfusnő, Bäck Manci kiállítása. A tárlatot a hagyaték tulajdonosa, dr. Gömör Béla reumatológus professzor ajánlotta a látogatók figyelmébe.
2024.01.22

Megelevenedett az irodalmi kávéházak világa

Hétfő délután A magyar kultúra napja programsorozatának keretében előadást tartott Kecskeméten, a Hírös Agóra Otthon Mozijában dr. Saly Noémi kultúrtörténész.
2024.01.19

Dalra magyar: Bősze Ádám előadásával elkezdődtek a kultúra napi rendezvények

Ma (pénteken) délután a Bács-Kiskun Vármegyei Katona József Könyvtárban Bősze Ádám zenetörténész előadásával megkezdődött a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett rendezvények sorozata a városban. A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg minden évben.
2024.01.10

A tűz vonzásában - Bula Gábor keramikus a hónap alkotója

Bula Gábor, a Szentendrei szigeten, Pócsmegyeren élő és alkotó keramikus életében a kecskeméti Hírös Agórában megrendezett tárlat az első, bemutatkozó kiállítás. Az alkotó 1974-ben született. Ötvenedik évében járva nem vádolható azzal, hogy elsiette volna a nyilvánosság előtti bemutatkozást. A kerámia sorsfordító szerepéről beszélgettünk kecskeméti kiállításának tárgyai között.
2024.01.09

Szerdán lesz a Pinokkió musical premierje - Hazánkban először lesz látható a mesének ez a változata

Szerdán délután kerül először a gyermekközönség elé a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház idei második gyermekszínházi bemutatója. Carlo Collodi Pinokkió című meséjének megrendezésére vendégként Peller Károly kapott felkérést.
2024.01.05

Bach és Vivaldi művei is felcsendülnek Túri-Nagy János nyolcadik újévi koncertjén

Az idén már nyolcadik alkalommal rendez újévi koncertet a kecskeméti Nagytemplomban Túri-Nagy János orgonaművész. Ezúttal is három vendégművész: két trombitaművész és egy énekművész színesíti a programot. A január 5-én, péntek este 19 órakor kezdődő hangversenyen Bach és Vivaldi művei is felcsendülnek.
2024.01.02

Fergeteges újévi koncert sztárfellépőkkel a Hírös Agórában

2024 első napján teltházas koncertet adott a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar és művészvendégeik, Zavaros Eszter, Kardffy Aisha és Kerényi Miklós Máté a Hírös Agóra színháztermében.
2023.12.18

30 éves a Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola

December 16-án a Katona József Könyvtár nagytermében megnyílt az idén 30. születésnapját ünneplő Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola jubileumi kiállítása.
2023.12.04

Az Úr érkezése – adventi koncert a színházban

A tavalyi első adventi hangverseny sikerén felbuzdulva az idén már a hagyományteremtés szándékával kezdett új műsora összeállításába a Kecskemétii Katona József Nemzeti Színház zenei tagozata. A december 3-án bemutatott 70 perces összeállításban színpadra léptek a zenekari és énekkari művészek, valamint a társulat két karmestere, Drucker Péter és Iván Sára, továbbá a Kovács Gyopár-Mechle Christian színészpáros is. A házigazda a Magyar Éva-Fazakas Géza színész házaspár volt. A tagozat vezetője, a hétvégén vármegyei Príma-díjban részesült Károly Kati, egy megbetegedett énekkari tag helyett ugrott be az előadásba.
2023.12.04

Újragondolt viseleteket állítottak ki a Katona József Nemzeti Színházban

Szövetbe öltött hagyomány címmel nyílt kiállítás december 3-án a Kecskeméti Nemzeti Színház páholyfolyosójánelismert hazai viseletkészítők munkáiból. A rendezvény a Magyar Művészeti Akadémia Kecskeméti Regionális Munkacsoportjának támogatásával valósult meg.
2023.12.01

Látlelet: a 35 éves KKK alkotóinak kiállítása

Látlelet címmel pénteken 17 órakor nyílt meg a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének új tárlata a Hírös Agórában. Ezúttal nemcsak a kecskeméti művészek munkáit láthatja a közönség.
2023.11.28

Dr. Szelei Piroska és Járai Máté volt a Hírös kecskemétiek sorozat vendége

Tegnap este a Kelemen László Kamaraszínházban abszolút telt ház előtt lezajlott a hírös kecskemétieket bemutató pódiumsorozat soron következő eseménye, melyen dr. Szelei Piroskával és Járai Mátéval beszélgetett Kriskó János műsorvezető. A beszélgetések szerkesztett változatát december 6-án és 13-án tűzi műsorára a KTV.
2023.11.24

Középpontban a katedra – Dr. Freund Tamás előadása

Tegnap este Dr. Freund Tamás neurobiológus akadémikus előadásával folytatódott a Katona József Könyvtár nagy népszerűségnek örvendő, Középpontban a katedra című sorozata.
2023.11.15

Csáky Lajos festőművész a pódiumon

Ma este 20 órától tűzi műsorára a Kecskeméti Televízió a Hírös kecskemétiek pódiumsorozat soron következő epizódját. Ebben Csáky Lajos festőművésszel beszélget Kriskó János, a sorozat házigazdája.
2023.11.13

Két helyszínen is megemlékeztek Katona József születésének 232. évfordulójáról

Ma délben a hagyományoknak megfelelően két helyszínen is megemlékeztek Katona József születésének 232. évfordulójáról. Előbb a drámaköltő szülőháza helyén álló emlékház udvarán, majd déltől a színház oldalában álló Katona József-szobornál gyűltek össze az emlékezők.
2023.11.07

Múzsa - Két színházi premier és Bruncsák András új tárlata a ma esti műsorban

Az elmúlt hét végén két premiert is tartottak a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban, illetve 10 év után új, önálló tárlattal jelentkezett Bruncsák András helyi képzőművész is. A kedd esti Múzsa magazin előzetese!
2023.11.03

Csokonai bohózat a Ruszt Stúdiószínházban

Csütörtökön este megtartották a Ruszt József Stúdiószínházban Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című tündérbohózatának főpróbáját. A közönség november 4-én láthatja a Márkó Eszter rendezte előadás premierjét.
2023.11.03

Meseautó: premier ma este a színházban

Csütörtök délelőtt megtartották a Katona József Nemzeti Színház új bemutatójának sajtónyilvános főpróbáját. A Meseautó című film alapján készült musical comedy-t, Szente Vajk rendezte.
2023.10.30

Halottak napi koncert az evangélikus templomban

A Kecskeméti Énekes Kör és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar adott közös halottak napi koncertet október 28-án az evangélikus templomban. A dirigens Erdei Péter Liszt-, Kodály- és Bartók-Pásztory-díjas karnagy, Magyarország kiváló művésze volt.
2023.10.27

A tehetséges Mr. Ripley - Premier a kamaraszínházban

Patricia Highsmith bűnügyi regényének színpadi változatát mutatja be október 27-én a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Kelemen László Kamaraszínháza. A tehetséges Mr. Ripley című előadást vendégként Kovács Lehel rendezte.
2023.10.10

Exkluzív interjút adott nekünk Romsics Ignác

Október 3-án mutatták be a Katona József Könyvtárban Romsics Ignác Széchenyi díjas történész akadémikus és Füzi László József Attila díjas irodalomtörténész önéletrajzi köteteit. Az esemény előtt a kiváló történész exkluzív interjút adott a Múzsa magazinnak, amelynek szerkesztett változatát ma este, a Hírórát követően láthatják.
2023.10.09

Emberek, sorsok, díjak - Beszélgetés a könyvtárban

Az Országos Könyvtári Napok záró napján, a Könyves vasárnap keretében az idén is megrendezte a Katona József Könyvtár Emberek, sorsok, díjak című beszélgetéssorozatát. Ezúttal hét kitüntetett kecskeméti polgár volt Kriskó János beszélgető partnere.
2023.10.04

A kis herceg - A darab főpróbáján jártunk

Antoine de Saint-Exupery Kis herceg című sikerkönyvéből rendezett gyermekeknek szánt, de felnőtteket is megszólító előadást a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. A darabot Sipos Imre állította színpadra.
2023.10.04

Könyvbemutató Romsics Ignác és Füzi László életrajzi köteteiből

Két életpálya – sok közös pont címmel rendeztek könyvbemutatót kedden a Katona József Könyvtárban. A programban professzor Dr. Romsics Ignác történész akadémikus és dr. Füzi László irodalomtörténész életrajzi köteteit ismerhette meg a közönség.
2023.09.27

Ne most, drágám! - Cooney-bohózat a kamaraszínházban

Szeptember 26-án sajtónyilvános főpróbát tartott a színház készülő új bohózatából, Ray Coonie Ne most, drágám! című darabjából. Az előadásban nercbundák, változatos szerelmi háromszögek, hiányos öltözetű hölgyek, ablakon kirepülő alsóneműk tartják ébren az érdeklődést. és garantálják egyben a totális tébolyt is. Ahogyan az egy Cooney-vígjátékban már megszokott.
2023.09.21

Az Ég tartja a Földet: musical Erzsébetről, a szerelem szentjéről

Díszelőadás keretében ma este kerül nyilvánosság elé a Szikora Róbert- Lezsák Sándor és Zsuffa Tünde nevével fémjelzett új magyar musical a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház nagyszínpadán. „Az Ég tartja a Földet” című előadást Cseke Péter rendezte.
2023.09.19

Dr. Király László és dr. Fülöp Tamás volt a Hírös kecskemétiek pódiumbeszélgetés vendége

Hétfőn este elkezdődött a Hírös kecskemétiek címen futó pódiumbeszélgetés-sorozat új évada a Kelemen László Kamaraszínházban. Ezúttal két vendége volt a beszélgetést irányító Kriskó Jánosnak: dr. Király László kandidátus, nyugalmazott egyetemi tanár, valamint dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora. W. Barna Erika grafológus megbetegedés miatt nem tudott jelen lenni, vele a tervek szerint a következő alkalommal, október 30-án találkozhat a közönség.
2023.09.17

Harminc éves a Kandó Kálmán Technikum művészeti tagozata

A kiállításnak helyet adó intézmény nevében Barta Dóra, a Hírös Agóra ügyvezető igazgatója, Harangozó Gyula és Seregi László díjas táncművész, koreográfus, Magyarország Érdemes Művésze mondott köszöntőt. Barta Dóra hangsúlyozta, hogy művészként milyen különleges élményeket él meg a kiállítótérben állva, átélve az ünneplők jubileum felett érzett örömét, és megtapasztalva a műveket létrehozó kreatív energiákat. Az intézmény […]
2023.09.15

Probstner János emlékkiállítás nyílt Kecskeméten

A 80 évvel ezelőtt született Probstner János keramikusművész, grafikusművész, stúdióalapító tiszteletére nyitottak emlékkiállítást szeptember 14-én a Nemzetközi Kerámia Stúdió kertjében és a Kápolna Galéria termeiben.
2023.09.12

Örömvonalak - Farkas Gábor építész grafikai vallomásai az Agórában

Szeptember 9-én nyílt meg a Hírös Agóra Kodály termében dr. Farkas Gábor habilitált egyetemi tanár, Ybl-díjas és Príma Primissima díjas építész Örömvonalak 80 című, főként építész-grafikai vallomásokat tartalmazó kiállítása.
2023.08.28

A Novum és az Albinoni kamarazenekarok adtak barokk koncertet a Cifrapalotában

Augusztus 27-én a kecskeméti Novum Kamarazenekar és a fővárosi Albinoni Kamarazenekar adott nagy érdeklődéssel fogadott barokk kamarahangversenyt a Cifrapalota Pávás termében, neves szólisták közreműködésével.
2023.08.22

Tizenhárom bemutatót láthatunk a Kecskeméti Nemzeti Színház ma megnyílt új évadában

Kedd délelőtt ünnepi társulati ülés keretében megnyitották a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház 127. évadát. A szezonban 13 új bemutatót láthat majd a közönség.
2023.08.07

Ilyen volt az Orgonák éjszakája Kecskeméten

Számos településhez hasonlóan, augusztus 5-én, Kecskeméten is megrendezte a Filharmónia Magyarország az Orgonák éjszakája című programsorozatot. Ezúttal négy helyszínen, a Református templomban, a Barátok templomában, a nagytemplomban és az evangélikus templomban hallgathattak orgonazenét a hangszer szerelmesei.
2023.07.17

Testvérvárosok találkozása - a Kodály Nemzetközi Művészeti Fesztivál záró koncertje

Testvérvárosok találkozása címmel adott közös koncertet a galántai Kodály Zoltán Daloskör és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar tagjaiból álló kamaraegyüttes vasárnap este, a Hírös Agóra szervezésében megvalósuló Kodály Nemzetközi Művészeti Fesztivál záró eseményén, a felújított kecskeméti Városháza díszudvarán.
2023.07.16

Atmoszférakoncertet adott három kecskeméti kórus a Kodály Fesztiválon

Nagy közönségsikert aratott három kecskeméti kórus szabadtéri fellépése a Kodály Nemzetközi Művészeti Fesztivál szombat esti programján, a Hírös Forrás szökőkútnál. A Nagy a világ című atmoszféra koncerten fellépett a Kiss Katalin által alapított Ars Nova Énekegyüttes, a szintén Kiss Katalin nevéhez köthető Kecskeméti Fesztiválkórus és a Cantus Nobilis Kórus, a korábbi Pedagógus Énekkar. Az est moderátora Bősze Ádám zenetörténész, a fesztivál szakmai házigazdája volt.
2023.07.15

Ilyen volt a Fool Moon acapella énekgyüttes koncertje Kecskeméten

A szegedi Fool Moon acapella énekegyüttes lépett fel pénteken este a Kodály Nemzetközi Művészeti Fesztivál programjában a kedvelt kecskeméti szabadtéri koncerthelyszínen, a romkertben. Az Acapelland címet viselő programban magas szakmai színvonalon előadott könnyűzenei darabokat hallhatott a közönség. A koncert a Neumann Vibes sorozat részeként, a Neumann János Egyetem támogatásával a Hírös Agóra Kulturális Központ szervezésében valósult meg.
2023.07.13

Mennyei harmóniák - Nagy sikert aratott a vatikáni Sixtus-kápolna kórusának hangversenye Kecskeméten

Július 12-én szerdán este a Nagytemplomban lépett közönség elé a vatikáni Sixtus-kápolna kórusa. Hangversenyükre a Kodály Nemzetközi Művészeti Fesztivál eseménysorozatának keretében került sor a Hírös Agóra Kulturális Központ szervezésében.
2023.07.12

Kórusvarázs a Hírös Agóra színpadán

Kedden este az operairodalom legszebb kórusműveivel folytatódott a Kodály Nemzetközi Művészeti Fesztivál a Hírös Agóra színpadán.
2023.07.12

Dobozművek: Szemadám György alkotásaiból nyílt életösszegző kiállítás a Hírös Agórában

Dobozművek címmel rendezett kiállítást a 75 éves Szemadám György képzőművésznek a Hírös Agóra. A kedden délután megnyitott tárlatra a Kodály Művészeti Fesztivál keretében került sor.
2023.07.10

Tanulmánykötet jelent meg a 70 éves Kriston-Vízi József tiszteletére

A sok közt e kis tréfa címmel elektronikus tanulmánykötet jelent meg a 70 éves dr. Kriston-Vízi József etnográfus tiszteletére. A 639 oldalas kötet elektronikus verzióját július 8-án a Cifrapalotában nyújtotta át az ünnepeltnek Oláh Róbert muzeológus, a kiadvány szerkesztője.
2023.07.08

Benczúr Gyula-emlékkiállítás nyílt a Cifrapalotában

Július 7-én nyílt meg Benczúr Gyulának, a historikus festészet kimagasló képviselőjének kiállítása a Cifrapalota első emeleti kiállítóterében. A tárlat, amely a művész grafikáin, történelmi képein és remek portréin túl egykori bútorait és használati tárgyait is bemutatja, a nyíregyházi Józsa András Múzeum állandó gyűjteményének gazdag válogatása, amely vándorkiállítás formájában jutott el Kecskemétre.
2023.06.30

Egybeszerettél minket: dr. Beer Miklós mutatta be új könyvét Kecskeméten

Június 29-én mutatták be a Főplébánia Közösségi Házának nagytermében dr. Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök új könyvét. A kötet a püspök 80. születésnapja alkalmából jelent meg. A főpappal a könyvbemutatón Kriskó János kollégánk beszélgetett.
2023.06.14

Múzsa - Nagybányaiak a Bozsó Gyűjteményben

A Bozsó 100 Emlékév programjaként, a felújított Városháza rendezvénysorozatához igazítva nyílt meg június 6-án a Nagybányaiak című kiállítás a Bozsó Gyűjteményben. A tárlat anyagát, csakúgy, mint a legutóbbi alkalommal, Kemény Gyula magángyűjteményéből válogatták, a művésztelephez kötődő, elsősorban modernista irányzatok iránt érdeklődő alkotók munkáiból. A kiállítást ezúttal is dr. Nátyi Róbert művészettörténész ajánlotta a közönségnek. A kiállításról a KTV kulturális magazinműsorának, a Múzsának tegnap esti adásában látható összeállítás.
2023.06.09

Orosz István könyvbemutatója az Ünnepi Könyvhét alkalmából

A 94. Ünnepi Könyvhét hivatalos kecskeméti rendezvénysorozatán Orosz István édesapja memoárja és naplói alapján írott Apakönyvét mutatták be nagy érdeklődés mellett.
2023.06.07

Kalandkönyv az Egri csillagokból

A 94. Ünnepi Könyvhét előrendezvényeként kedden délután könyvbemutatót tartottak a Katona József Könyvtár nagytermében. A Libor Zoltán – Nagy Ádám szerzőpáros Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényét dolgozta át kalandkönyvvé.
2023.05.27

Kecskeméti Paletta - Természetesen

Május 26-án, pénteken délután a Hírös Agora HA Család Hétvégéje keretében az intézmény emeleti kiállítótermében megnyílt a Kecskeméti Paletta elnevezésű, képző- és iparművészeti tematikájú gyermek- és ifjúsági kiállítás. A tárlat hívószava az idén a TERMÉSZETESEN volt.
2023.05.23

Az Újvidéki Színház Anna Karenina előadása Kecskeméten

Kedden este 19 órától Kecskeméten mutatja be az Újvidéki Színház az Anna Karenina című, sokszoros fesztiválgyőztes előadását a 10. Színházi Olimpia keretében.
2023.05.19

Kecskeméten jártak a Bécsi Napló szerkesztői 

Május 18-án a Bécsi Napló szerkesztőségének tagjai mutatkoztak be Kecskeméten, a Katona József Könyvtárban. Az öt újságíró részletes képet festett a 43 éve folyamatosan létező, a nyugati magyarság kéthavonta megjelenő, egyedüli magyar nyelvű orgánumának szerepéről és küldetéséről.
2023.05.08

Tűzből született  - tűzzománc műtárgyak a Cifrapalotában

A 25 évvel ezelőtt alapított Tűzzománcművészek Magyar Társaságának rendezett csoportos kiállítást a Cifrapalota, elsősorban a Katona József Múzeum tulajdonában lévő műtárgyakból. A május 6-án megnyílt tárlatot ifj. Gyergyádesz László, Móra Ferenc díjas művészettörténész nyitotta meg. A megnyitón a Scherzo Vegyeskar működött közre Závori Erika vezetésével.
2023.05.06

Festmények Nagybányától Kecskemétig a Lechner-Ház Galériában

Nagybányától Kecskemétig címmel nyílt kiállítás május 5-én a kecskeméti Lechner-Ház Galériában. Itt tárta közönség elé Szabó Sándor vállalkozó, a galéria tulajdonosa azt a magángyűjtemények anyagára támaszkodó, 36 műből álló festménykiállítást, amelynek darabjai kivétel nélkül kötődnek az egykori nagybányai festőiskola alkotóihoz.
2023.05.05

KáBé Finish – a Kandó művészeti tagozatának évzáró kiállítása

KÁBÉ FINISH címmell rendezte meg hagyományos évzáró kiállítását a Kandó Kálmán Technikum Kondor Béla Képző- és Iparművészeti tagozata tegnap a Hírös Agora Kodály termében. A tárlatot Sütő Erika kerámikusművész, az iskola egykori diákja nyitotta meg.
2023.04.28

EUM – Kis Tamás szobrai a Kápolna Galéria kiállításán

A geometrikus absztrakció iránt elkötelezett, Kecskeméten élő szobrászművész, Kis Tamás legutóbbi munkáiból nyílt kiállítás április 27-én a Kápolna Galériában, EUM címmel. Noha Kis Tamás már két évtizede a Kandó Kálmán Szakgimnázium művészeti tagozatán tanít, szülővárosában ez az első önálló tárlata. A kiállítást dr. Lovas Dániel, a Magyar Újságírók Közösségének elnöke ajánlotta a közönségnek.
2023.04.16

Zenei örökségünk - határok nélkül

Zenei örökségünk határok nélkül címmel adott közös hangversenyt április 15-én a kolozsvári Guttman Mihály Pedagóguskórus és a kecskeméti Lakó Sándor Kamarazenekar az evangélikus templomban.
2023.04.14

Forrás-est születésnappal és Daloskönyvvel

Április 13-án tartották meg a Forrás folyóirat költészet napjához igazított ünnepségét a Katona József Könyvtárban. A programban köszöntötték a 70 éves Pintér Lajos költőt, a lap szerkesztőjét, és bemutatták Pál Sándor Attila legújabb verseskötetét.
2023.04.12

Szólások Arany János verses műveiben - Beke József könyvbemutatója a könyvtárban

Március elején jelent meg Beke József nyugalmazott kecskeméti középiskolai tanár legújabb kötete Szólások és szólásszerű kifejezések Arany János költői nyelvében címmel. A mű kecskeméti bemutatóját április 11-én, a költészet napján rendezték meg a Katona József Könyvtárban.
2023.04.11

Húsvéti kavalkád a Népi Iparművészeti Gyűjtemény udvarán

Tradicionális családi húsvétolást szervezett a Katona József Múzeum Népi Iparművészeti Gyűjteménye húsvét hétfőn, a gyűjtemény udvarán. A januártól új szervezeti keretben dolgozó intézmény munkatársai a múzeum szakembereivel közösen gazdag programot állítottak össze kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
2023.04.06

Visszatekintés – Lőrincz Győző keramikusművész retrospektív tárlata

Visszatekintés címmel rendezett kiállítást a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nemzetközi Kerámia Stúdiója Lőrincz Győző keramikusművésznek. A tárlat anyagát Urbán Ágnes művészettörténész válogatta, és ő volt a kiállítás rendezője és megnyitója is.
2023.03.23

Magyar mesterek francia nyomvonalakon - Kiállítás nyílt a Bozsó Gyűjteményben

A 38. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál eseményeként rendezett kiállítást a Bozsó Gyűjtemény a festőművész- restaurátor Kemény Gyula magángyűjteményének válogatott darabjaiból. A tárlat a 20. század első felében érvényesülő francia hatásokat mutatja be a magyar festők válogatott munkáinak segítségével.
2023.03.17

Költők egymás között – Buda Ferenc és Háy János estje

Csütörtökön este két meghatározó irodalmi személyiség ült egy asztal mellé a Katona József Könyvtárban, a Költők egymás között című rendezvényen. Buda Ferenc és Háy János, bár más generációkhoz tartoznak, szót értettek egymással a Forrás folyóirat szervezte esten.
2023.03.14

Pénteken mutatják be a Macbethet a stúdiószínházban

Kedden délelőtt megtartották a Ruszt József Stúdiószínházban William Shakespeare Macbeth című tragédiájának sajtónyilvános főpróbáját. Az előadást Kovács Lehel rendezte vendégként.
2023.03.11

Ligeti-, Bartók- és Rimszkij-Korszakov koncerttel nyílt meg a Tavaszi Fesztivál

Március 10-én a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertje volt a 38. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál hivatalos nyitánya. A Ligeti György, Bartók Béla és Nyikolaj Rimszkij-Korszakov műveiből összeállított műsor a Filharmónia Magyarország Kodály bérletsorozatának keretében valósult meg. A zenekart a szeptemberben kinevezett művészeti vezető, Hollókői Huba karmester vezényelte.
2023.03.10

Magyar örökség – Áthatások: három műfaj találkozik a tavaszi fesztivál nyitó kiállításán

Pénteken kezdetét vette a 38. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál, amelynek keretében nyitották meg a Kecskeméti Képzőművészek Közössége és a Műhely Művészeti Egyesület kiállítását a Hírös Agórában. A Magyar örökség – Áthatások című tárlatot N. Kovács Zita, művészettörténész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.
2023.03.10

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta Kecskeméten

A Kodály 140 rendezvénysorozat részeként Kecskemétre látogatott Kodály Zoltánné Péczely Sarolta, a Magyar Kodály Társaság és a Katona József Könyvtár közös szervezésében. A pódiumbeszélgetésben visszaemlékezett a zeneszerzővel közös életükre és a szellemi-tárgyi hagyaték ügyére is. Péczely Saroltát Erdei Péter karnagy kérdezte.
2023.03.08

Larry: dadogós rapper az Otthon mozi vetítésén

Bernáth Szilárd Larry című filmjét már negyedik alkalommal játszotta az Otthon mozi, mégis vagy százan váltottak jegyet a március 2-i vetítésre, és az alkotókkal való találkozóra. Ők pedig nem csak a közönségtalálkozón szólaltak meg, hanem a Kecskeméti Televízió Múzsa című magazinjában is.
2023.03.02

Az ínyenc színházfogyasztók igényeit is kielégítette a színjátszósok bemutatója

Georg Büchner Leonce és Léna című darabját tűzte műsorára a Kecskeméti Színjátszó Műhely érettségi előtt álló tagjainak előadása. A március elsején, a Ciróka Bábszínház nézőterén bemutatott darabot Sárosi Gábor, a műhely vezetője állította színpadra, vizsgaelőadásként.
2023.03.01

Megnyílt a VII. AXON Kecskeméti Művésztelep kiállítása az iparkamara székházában

Szerda délután megnyílt a VII. AXON Kecskeméti Művésztelep kiállítása a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában. A művésztelep alkotói idén is maguk ajánlották az érdeklődő közönség figyelmébe munkáikat.
2023.02.22

Bodri Ferenc emlékkiállítása a Katona József Könyvtárban

Poszthumusz kiállítást szervezett a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár és a Pedagógia Sub Rosa Egyesület a Pilinszky-díjas grafikus- és festőművész 80. születésnapja alkalmából a könyvtár nagytermében.
2023.02.09

A 70 éves Ambrus Lajos kiállítása a Hírös Agórában

Ambrus Lajos megyei príma díjas festőművésznek nyílt kiállítása ma (csütörtök) délután a Hírös Agorában. A tárlatot dr. Feledy Balázs művészeti író ajánlotta a közönségnek.
2023.02.09

Barta Dóra a Hírös Agóra tavaszi és nyári terveiről

Január végén újra megnyitotta kapuit a Hírös Agóra Ifjúsági és Kulturális Központ. Ebből az alkalomból készített interjút a Múzsa stábja Barta Dóra ügyvezető igazgatóval a közeljövő programjairól, a várható változásokról és további újítási törekvésekről.
2023.02.07

KÓTA-díjat kapott a Jámbor házaspár

A magyar kultúra napján magas szakmai elismerésben részesült a Kecskeméten élő dolgozó Jámbor Zsolt – Jámborné Márkus Emőke házaspár. A KÓTA, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége eddigi munkásságukat ismerte el a díjjal.
2023.02.06

Utazás a szempillám mögött

Csukás István: Utazás a szempillám mögött című zenés mesejátékának sajtó-nyilvános főpróbáját tartották február 6-án, ma délelőtt a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban. Az előadást Sipos Imre rendezte.
2023.02.04

Nyugtalan idők - Szurcsik József képei a Hírös Agórában

Szurcsik József Munkácsy-díjas képzőművész utóbbi években készült képeiből nyílt kiállítás a Hírös Agóra Kodály Zoltán termében. A hazai képzőművészeti élet egyik legizgalmasabb kortárs alkotója a közelmúlt történései által ihletett, sokszor apokaliptikus vízióit osztotta meg közönségével.
2023.01.31

Jótékonysági koncert a Kodály Iskola ütőhangszeres tanszaka javára

Február 9-én 17 órai kezdettel Karnevál címmel jótékonysági hangversenyt szervez a Kodály Iskola az ütőhangszeres tanszak javára. Ennek részleteiről nyilatkozott Palotás Gábor művésztanár, a tanszak vezetője a KTV esti Múzsa magazinjának.
2023.01.22

Valódi közönségsiker volt Agócs Gergely kecskeméti előadása

Hagyomány és társadalom címmel dr. Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza osztályvezetője tartott előadást szombat délután a magyar kultúra napja alkalmából a Katona József Könyvtárban. A másfél órás előadásban Agócs Gergely felvázolta műveltségünk mai állapotát, a fogyasztói társadalom romboló hatásait, és hangsúlyozta a személyes aktivitások fontosságát a kultúra megőrzésében és továbbfejlesztésében.
2023.01.20

Tóth Menyhért leveleit és vallomásait tartalmazó könyvet mutattak be Kecskeméten

Január 19-én mutatták be a Katona József Könyvtárban dr. Sümegi György művészettörténész Tóth Menyhért leveleit és vallomásait tartalmazó dokumentumgyűjteményét. A könyv az MMA Kiadó gondozásában jelent meg. A szerzővel és a kiadót vezető Pécsi Györgyi irodalomtörténésszel dr. Füzi László, a Forrás főszerkesztője beszélgetett.
2023.01.15

Múzsa - Újévi orgonakoncert a Nagytemplomban

Hetedik alkalommal rendezett újévi orgonakoncertet a Nagytemplomban Túri-Nagy János orgonaművész. A kecskeméti Kodály Iskolából indult művész még egyetemi hallgatóként indította a koncertsorozatot, amely mára már komoly érdeklődés mellett zajlik évről-évre. A javarészt Johann Sebastian Bach műveire épülő, de César Franck, Mozart, Schubert, Liszt és Morricone műveket is tartalmazó műsorban közreműködött Kósa Lőrinc, a Magyar Állami Operaház magánénekese, Dros Enikő, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem magánének szakos hallgatója és a fiatal budapesti szaxofon-virtuóz, a 11 esztendős Rubinstein Ádám.
2023.01.15

Berecz András mesélt a Szórakaténuszban

Félbevágott pipafüst címmel másfél órán át mesélt Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó január 15-én a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely rendezvényén. Az estet eredetileg az intézmény 40. születésnapjára tervezték, amely akkor az előadóművész betegsége miatt elmaradt.
2022.12.14

Varga Mónika a Hírös kecskemétiek pódiumbeszélgetésben

Ma este, a Hírórát követően a Bács-Kiskun megyei Kereskedelmi és Iparkamara kommunikációs főmunkatársával, Varga Mónikával folytatott pódiumbeszélgetésünk felvételét láthatják a Kecskeméti Televízió műsorán.
2022.12.14

Fülei Balázs adventi hangversenye a Múzsában

Adventi koncertet adott egykori nevelő iskolájában, az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskolában Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. A koncert programjában Bartók Béla, Kodály Zoltán és Liszt Ferenc művei szerepeltek. Fülei Balázs, aki koncertjein kiváló ismertetőket is tart az egyes zeneművekről, ezúttal stábunk számára külön tájékoztatást adott a hangverseny programjáról.
2022.12.14

Bahget Iskander életrajzi kötetének bemutatója a Múzsában

Kötet jelent meg a jövőre 80. születésnapját ünneplő Bahget Iskander Kossuth-díjas fotóművész életéről. A kalandos életű, szír származású fotográfus elérkezettnek látta az időt, hogy a maga sajátos nyelvén elmesélje az élettörténetét egy avatott tollú szerzőnek. Egy korábbi közös munka kapcsán kerültek munkakapcsolatba Borzák Tibor újságíróval, és rövid idő alatt elkészült az Egy pillanat című portrékötet, amelynek bemutatóját december 8-án tartották a Katona József Könyvtárban.
2022.12.13

Általános iskolák karácsonyi koncertje

Ma délután tartották meg hagyományos karácsonyi kórushangversenyüket a városban működő iskolák. A nagytemplomban 10 kecskeméti oktatási intézmény mutatta be a karácsonyt köszöntő műsorát.
2022.12.10

Megjelent a Mélymerülés antológia

Péntek délután a Katona József Könyvtár nagytermében bemutatták a Mélymerülés utcalap eddig megjelent 9 száma alapján szerkesztett antológiát. A kiadványban több mint 80 alkotó szerepel írásával vagy képével. Az antológia bevételéből a Védőháló Karitatív Közhasznú Egyesület és Adománybolt segítségével 10, mélyszegénységben élő családot támogatnak.
2022.12.03

Kerek születésnapot ünnepelt a Szórakaténusz

Megnyitásának 40. évfordulóját ünnepelte Magyarország első és eddig egyetlen játékmúzeuma, amelyhez játékműhely is társul. Szombat délután a Katona József Múzeum vezetői és munkatársai, valamint a Szórakaténuszhoz kötődő szakemberek, játéktervezők, gyűjtők és kézművesek, zenészek és múzeumpedagógusok bensőséges, zártkörű ünnepség keretében emlékeztek meg a születésnapról.
2022.12.02

Bemutatták Székely Gábor Reformátusok Kecskeméten a 16-18. században című könyvét

Fiatal kecskeméti kutató könyvének bemutatóját tartották meg péntek délután a Katona József Könyvtárban. Székely Gábor történész, művészettörténész Reformátusok Kecskeméten a 16-18. században címmel adta közre doktori disszertációjának átdolgozott változatát.
2022.12.02

Kodály Zoltán és a magyar tehetség

December 1-jén Kodály Zoltán és a magyar tehetség címmel tartott előadást a Katona József Könyvtárban Dalos Anna zenetörténész, az MTA Zenetudományi Intézete 20-21. Századi Magyar Zenei Archívumának vezetője. Az előadás egy három részes zenetörténeti sorozat első alkalma volt, amelyet a megyei könyvtár és a Magyar Kodály Társaság kecskeméti tagcsoportja közösen szervezett a zeneszerző születésének 140. évfordulója tiszteletére.
2022.11.30

Ádám Zsuzsanna adott áriaestet a Kodály Iskolában

A Kodály Iskola egykori növendéke, Ádám Zsuzsanna adott áriaestet november 29-én a Miraculum-bérlet keretében, a Kodály Iskola Nemesszeghy Márta-termében. Ádám Zsuzsanna ma a Magyar Állami Operaház sikeres magánénekese.
2022.11.30

Hírös kecskemétiek: dr. Juharos Ágota, Varga Mónika és Gaborják Csaba volt a vendég

November 28-án a Kelemen László Kamaraszínházban megtartották a Hírös kecskemétiek című pódiumbeszélgetés-sorozat soron következő estjét. Ezúttal dr. Juharos Ágota, Varga Mónika és Gaborják Csaba volt a vendég.
2022.11.25

Turgenyev Egy hónap falun című darabját mutatják be a Kamaraszínházban

Ivan Szergejevics Turgenyev Egy hónap falun című darabját mutatja be a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház társulata a Kamaraszínházban.
2022.11.25

A 120 éve született Latabár Kálmánra emlékeztek

Régi színészdinasztia tagjaként, 120 évvel ezelőtt Kecskeméten látta meg a napvilágot Latabár Kálmán Kossuth-díjas színművész, érdemes és kiváló művész. Rá emlékeztek a Kecskeméti Színjátszó Műhely diákjai és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház művészei november 24-én a Katona József Könyvtárban, Cseke Péter színigazgató védnöksége mellett.
2022.11.22

Művésztanári hangverseny a Kodály Iskolában

November 21-én, hétfőn megtartották a már hagyományos félévi művésztanári hangversenyt a Kodály Iskola Nemesszeghy Márta-termében.