Archívum

Kriskó János

Keresés
Dátum választó
Rendezés
2023.03.23

Magyar mesterek francia nyomvonalakon - Kiállítás nyílt a Bozsó Gyűjteményben

A 38. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál eseményeként rendezett kiállítást a Bozsó Gyűjtemény a festőművész- restaurátor Kemény Gyula magángyűjteményének válogatott darabjaiból. A tárlat a 20. század első felében érvényesülő francia hatásokat mutatja be a magyar festők válogatott munkáinak segítségével.
2023.03.17

Költők egymás között – Buda Ferenc és Háy János estje

Csütörtökön este két meghatározó irodalmi személyiség ült egy asztal mellé a Katona József Könyvtárban, a Költők egymás között című rendezvényen. Buda Ferenc és Háy János, bár más generációkhoz tartoznak, szót értettek egymással a Forrás folyóirat szervezte esten.
2023.03.14

Pénteken mutatják be a Macbethet a stúdiószínházban

Kedden délelőtt megtartották a Ruszt József Stúdiószínházban William Shakespeare Macbeth című tragédiájának sajtónyilvános főpróbáját. Az előadást Kovács Lehel rendezte vendégként.
2023.03.11

Ligeti-, Bartók- és Rimszkij-Korszakov koncerttel nyílt meg a Tavaszi Fesztivál

Március 10-én a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertje volt a 38. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál hivatalos nyitánya. A Ligeti György, Bartók Béla és Nyikolaj Rimszkij-Korszakov műveiből összeállított műsor a Filharmónia Magyarország Kodály bérletsorozatának keretében valósult meg. A zenekart a szeptemberben kinevezett művészeti vezető, Hollókői Huba karmester vezényelte.
2023.03.10

Magyar örökség – Áthatások: három műfaj találkozik a tavaszi fesztivál nyitó kiállításán

Pénteken kezdetét vette a 38. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál, amelynek keretében nyitották meg a Kecskeméti Képzőművészek Közössége és a Műhely Művészeti Egyesület kiállítását a Hírös Agórában. A Magyar örökség – Áthatások című tárlatot N. Kovács Zita, művészettörténész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.
2023.03.10

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta Kecskeméten

A Kodály 140 rendezvénysorozat részeként Kecskemétre látogatott Kodály Zoltánné Péczely Sarolta, a Magyar Kodály Társaság és a Katona József Könyvtár közös szervezésében. A pódiumbeszélgetésben visszaemlékezett a zeneszerzővel közös életükre és a szellemi-tárgyi hagyaték ügyére is. Péczely Saroltát Erdei Péter karnagy kérdezte.
2023.03.08

Larry: dadogós rapper az Otthon mozi vetítésén

Bernáth Szilárd Larry című filmjét már negyedik alkalommal játszotta az Otthon mozi, mégis vagy százan váltottak jegyet a március 2-i vetítésre, és az alkotókkal való találkozóra. Ők pedig nem csak a közönségtalálkozón szólaltak meg, hanem a Kecskeméti Televízió Múzsa című magazinjában is.
2023.03.02

Az ínyenc színházfogyasztók igényeit is kielégítette a színjátszósok bemutatója

Georg Büchner Leonce és Léna című darabját tűzte műsorára a Kecskeméti Színjátszó Műhely érettségi előtt álló tagjainak előadása. A március elsején, a Ciróka Bábszínház nézőterén bemutatott darabot Sárosi Gábor, a műhely vezetője állította színpadra, vizsgaelőadásként.
2023.03.01

Megnyílt a VII. AXON Kecskeméti Művésztelep kiállítása az iparkamara székházában

Szerda délután megnyílt a VII. AXON Kecskeméti Művésztelep kiállítása a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában. A művésztelep alkotói idén is maguk ajánlották az érdeklődő közönség figyelmébe munkáikat.
2023.02.22

Bodri Ferenc emlékkiállítása a Katona József Könyvtárban

Poszthumusz kiállítást szervezett a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár és a Pedagógia Sub Rosa Egyesület a Pilinszky-díjas grafikus- és festőművész 80. születésnapja alkalmából a könyvtár nagytermében.
2023.02.09

A 70 éves Ambrus Lajos kiállítása a Hírös Agórában

Ambrus Lajos megyei príma díjas festőművésznek nyílt kiállítása ma (csütörtök) délután a Hírös Agorában. A tárlatot dr. Feledy Balázs művészeti író ajánlotta a közönségnek.
2023.02.09

Barta Dóra a Hírös Agóra tavaszi és nyári terveiről

Január végén újra megnyitotta kapuit a Hírös Agóra Ifjúsági és Kulturális Központ. Ebből az alkalomból készített interjút a Múzsa stábja Barta Dóra ügyvezető igazgatóval a közeljövő programjairól, a várható változásokról és további újítási törekvésekről.
2023.02.07

KÓTA-díjat kapott a Jámbor házaspár

A magyar kultúra napján magas szakmai elismerésben részesült a Kecskeméten élő dolgozó Jámbor Zsolt – Jámborné Márkus Emőke házaspár. A KÓTA, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége eddigi munkásságukat ismerte el a díjjal.
2023.02.06

Utazás a szempillám mögött

Csukás István: Utazás a szempillám mögött című zenés mesejátékának sajtó-nyilvános főpróbáját tartották február 6-án, ma délelőtt a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban. Az előadást Sipos Imre rendezte.
2023.02.04

Nyugtalan idők - Szurcsik József képei a Hírös Agórában

Szurcsik József Munkácsy-díjas képzőművész utóbbi években készült képeiből nyílt kiállítás a Hírös Agóra Kodály Zoltán termében. A hazai képzőművészeti élet egyik legizgalmasabb kortárs alkotója a közelmúlt történései által ihletett, sokszor apokaliptikus vízióit osztotta meg közönségével.
2023.01.31

Jótékonysági koncert a Kodály Iskola ütőhangszeres tanszaka javára

Február 9-én 17 órai kezdettel Karnevál címmel jótékonysági hangversenyt szervez a Kodály Iskola az ütőhangszeres tanszak javára. Ennek részleteiről nyilatkozott Palotás Gábor művésztanár, a tanszak vezetője a KTV esti Múzsa magazinjának.
2023.01.22

Valódi közönségsiker volt Agócs Gergely kecskeméti előadása

Hagyomány és társadalom címmel dr. Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza osztályvezetője tartott előadást szombat délután a magyar kultúra napja alkalmából a Katona József Könyvtárban. A másfél órás előadásban Agócs Gergely felvázolta műveltségünk mai állapotát, a fogyasztói társadalom romboló hatásait, és hangsúlyozta a személyes aktivitások fontosságát a kultúra megőrzésében és továbbfejlesztésében.
2023.01.20

Tóth Menyhért leveleit és vallomásait tartalmazó könyvet mutattak be Kecskeméten

Január 19-én mutatták be a Katona József Könyvtárban dr. Sümegi György művészettörténész Tóth Menyhért leveleit és vallomásait tartalmazó dokumentumgyűjteményét. A könyv az MMA Kiadó gondozásában jelent meg. A szerzővel és a kiadót vezető Pécsi Györgyi irodalomtörténésszel dr. Füzi László, a Forrás főszerkesztője beszélgetett.
2023.01.15

Múzsa - Újévi orgonakoncert a Nagytemplomban

Hetedik alkalommal rendezett újévi orgonakoncertet a Nagytemplomban Túri-Nagy János orgonaművész. A kecskeméti Kodály Iskolából indult művész még egyetemi hallgatóként indította a koncertsorozatot, amely mára már komoly érdeklődés mellett zajlik évről-évre. A javarészt Johann Sebastian Bach műveire épülő, de César Franck, Mozart, Schubert, Liszt és Morricone műveket is tartalmazó műsorban közreműködött Kósa Lőrinc, a Magyar Állami Operaház magánénekese, Dros Enikő, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem magánének szakos hallgatója és a fiatal budapesti szaxofon-virtuóz, a 11 esztendős Rubinstein Ádám.
2023.01.15

Berecz András mesélt a Szórakaténuszban

Félbevágott pipafüst címmel másfél órán át mesélt Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó január 15-én a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely rendezvényén. Az estet eredetileg az intézmény 40. születésnapjára tervezték, amely akkor az előadóművész betegsége miatt elmaradt.