Túzokünnep lesz Bösztörpusztán – futóversennyel!

2024. 04. 21., 10:34
Futóversennyel egybekötött ingyenes családi programra hív a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kunszentmiklós-Bösztörpusztára a puszta egyik leglátványosabb eseménye, a túzokdürgés alkalmából!

A túzok Európa legnagyobb testű röpképes madara, mely tavasszal, a dürgés idején a magyar puszták egyik emblematikus természeti látványossága.

Időpont: 2024. április 27., szombat
Helyszín: Bösztörpuszta-Nagyállás, Sztyeppék Háza
Run4LIFE futóversennyel!
Ingyenes nevezés, az első száz befutónak érem!
Táv: 7 km

NEVEZÉS A FUTÓVERSENYRE IDE KATTINTVA VAGY A HELYSZÍNEN!

Minitáv gyerekeknek befutóajándékkal: 1000 m

PROGRAM
09:30 - Kapunyitás
10:00 - Gyerek futóverseny rajt
10:30 - Felnőtt futóverseny rajt
10:00 - Lóránt Miklós előadása – A túzokvédelem kihívásai a világban
10:30 - Állatijó bemutató – Tóth Gábor élő állatos szórakoztató, ismeretterjesztő előadása
11:00 - Pusztai séta szakvezetéssel
11:00 - Dr. Mizsei Edvárd előadása – A rákosi vipera védelme a Kiskunságban
11:30 - Ciróka Bábszínház előadás
13:00 - Futóverseny eredményhirdetés
13:00 - Pusztai séta szakvezetéssel
15:00 - Túzoknéző túrák indítása (saját gépkocsi szükséges lehet a megadott pontokra való eljutáshoz)
09:00-15:00 - A rendezvény alatt folyamatosan:

madárgyűrűzési bemutató (délelőtt)

  • természetismereti játékok a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, az idén 50 éves Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Grassland-LIFE standjain
  • népi játszóház
  • kézműves foglalkozás
  • természetismereti foglalkozás
  • lovagoltatás (500 Ft/fő)
  • báránysimogató
  • nemzeti parki és helyi termék vásár

A rendezvényhelyszín Kunszentmiklós-Szabadszállás közti út mellett itt található: https://www.google.hu/maps/@46.9567195,19.1637126,321m/data=!3m1!1e3

A programokon a részvétel ingyenes (kivéve a lovagoltatás).

További információk a túzokdürgésről:

A túzok Európa legnagyobb testű röpképes madara, mely tavasszal, a dürgés idején a magyar puszták egyik emblematikus természeti látványossága. A dürgés egy bonyolult szertartás, célja a tojó madarak csalogatása. A rituálé során a hím egyedek vizuálisan és akusztikusan is bizonyítják az utódnemzésre való alkalmasságukat. A dürgő madarak látványos alakváltozáson mennek keresztül: a szárnyaikat úgy forgatják, hogy azok fehér rózsákra emlékeztetnek, a felfújt torokzacskó miatt a bajusztollak az égnek merednek, valamint a faroktollakat a hátukra vetik. A párválasztási szertartásba átfejlődött kakasok harmad-, negyed fordulatokkal tipegnek, a kifordított szárnyak fel, s alá himbálóznak, mindemellett „buffanó” hangot hallatnak. A túzokdürgés fő időszaka általában március közepétől egészen április végéig-május elejéig tart. Ilyenkor a kakasok már hajnalban elfoglalják a dürgéshez kiszemelt helyeiket. A párzások nagy része is ebben az időszakban történik. A sikeres légyottokat követően a tojók elhagyják a dürgőhelyeket, és megkezdik a kotlást, majd a fiókanevelést. Fontos, hogy a túzokokat a dürgési időszakban semmilyen emberi zavarás ne érje. A szaporodás sikeressége jelentős részben azon is múlik, hogy háborítatlan körülmények között menjen végbe a nász. Éppen ezért a madarakat csak távolról, jellemzően 500-1000 méterről szabad megfigyelni.