Címke: Kiskunsági Nemzeti Park
Keresés
Dátum választó
Rendezés
5290 találat
2024.02.21

Akasztón landolt az első idei gólya

Kedden befutott Akasztóra az első gólya, aki ebben az évben visszaérkezett hazánkba a telelésből. Salamon már 5 éve ugyanabban a fészekben alapít családot. A helyiek nagy örömmel fogadták a madarat, ugyanis ez is azt jelzi, hogy itt a tavasz. Idén a szokásosnál mintegy két héttel hamarabb tért haza a gólya, aki immár a fészket tatarozza a párja érkeztéig.
2024.02.07

Itt a tavasz? Kezdenek virágozni a tarka sáfrányok a kiskunsági pusztákon

Kora tavaszi kirándulásaink alkalmával már szemünk elé kerülhet egy-egy virágzó tarka sáfrány. Kollégánknak már a múlt héten sikerült lencsevégre kapnia az első virágzó példányt a Madarasi Marhajárás természetvédelmi területen, illetve február 6-án Kiskundorozsma környékén is fotóztunk egy pompázó egyedet. Ez az apró, törékeny hagymagumós növény száraz homokterületek sztyepprétjein vagy az azokra telepített erdőkben, erdőszegélyeken fordul elő.
2023.10.30

Süngarázs a Sün Balázsnak?

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az őszi lombhullás kapcsán a téli álomra húzódó sünök védelmére hívja fel a figyelmet. Ebben az időszakban érdemes mellőzni a levélégetést és a lombhalmokat, rőzserakásokat csak óvatosan szabad megbolygatni az emlősök érdekében. Avar helyett akár ún. süngarázst is beszerezhetünk az állatok számára.
2023.08.13

Harmadszor is versenyeztek a Fanyűvő Kupáért a Peszéri-erdőben

Immáron harmadik alkalommal rendezték meg a Peszéri Fanyűvő Kupát a Peszéri-erdőben. A résztvevő csapatoknak ezúttal is a nagy természetvédelmi problémát okozó inváziós fafajok egyedeinek teljességre törekvő eltávolítását kellett végezniük. Mindez nem volt egyszerű feladat, mivel a nem kívánatos növényeket teljes gyökérzettel együtt kellett kihúzni és ráadásul úgy, hogy a kijelölt versenyterületeken lehetőleg egyetlen darab se maradjon belőlük.
2023.05.01

Bivalyok az 52-es főúton

Idén is kihajtotta a Kiskunsági Nemzeti Park a Fülöpszállás külterületén található Kígyós-háti Állattartó telepről a bivalygulyáit a környékbeli legelőkre. Mint ahogyan a korábbi években, ezúttal is át kellett kelnie az egyik gulyának az 52-es főúton. A biztonságos áthajtást minden évben rendőrségi segítséggel oldjuk meg, hiszen ilyenkor a forgalmat le kell állítani néhány percre. Szerencsésnek mondhatják magukat azok az autósok, akik végig kísérhették a tekintélyes termetű állatokból álló gulya vonulását - olvasható a nemzeti park oldalán.
2023.03.01

A Vad Kunság nem szelídül!

Hetedik alkalommal rendezték meg a Vad Kunság elnevezésű gravel túrát vasárnap. Bár a téli bringás esemény útvonala csak nyomokban tartalmaz változást, azoknak sem volt unalmas, akik az előző hatot is lenyomták. Mert ebben a versenyben/túrában épp az a szép, hogy mindig, minden résztvevőt képes meglepni. Ha mással nem, azzal, hogy az adott évben mégse változik az előzőhöz képest. Csak ez sosincs így.
2023.02.26

Madarak ezreit vonzza a vízborította Baksi-puszta

Beváltják a várakozásokat a vízmegtartás és vízkormányzás érdekében tavaly végzett beavatkozások a Baksi-pusztán: február 3. óta közel 100 hektárt öntött el a víz a zsilipek szabályozásával, ennek köszönhetően pedig a korábbi évekhez képest már most sokkal nagyobb a madármozgás, rengeteg nyári lúd, nagy lilik, tőkés réce, csörgő réce és bíbic érkezett a pusztára.
2023.01.29

Téli madáretetési tudnivalók

Ugyan az igazi téli idő még nem köszöntött be, már ilyenkor is elkezdhetjük etetni a madarakat. Ezt a plusz eleséget ugyan nem feltétlen igénylik, de saját vagy családunk szórakoztatására elláthatjuk a kertek látogatóit élelemmel. Azonban jó tudni, milyen típusú eleséget érdemes az etetőkbe helyezni.
2023.01.25

Tetszik, nem tetszik, de még több és tovább tartó víz kell a szikes élőhelyeknek

Örülnek a szakemberek a pusztában megcsillanó belvízfoltoknak. Azért, mert a természetes füves élőhelyeink közül a láprétek, mocsárrétek és a szikesek fennmaradásának egyik előfeltétele az időszakos vízborítás. Az utóbbi hetek csapadékhozama bizakodásra adhat okot, ám még ennél is több és továbbtartó vízfelületekre lenne szüksége a szikes élőhelyeknek.