Új tűzoltóeszközöket és -felszereléseket adtak át megyénkben

KÖZLEMÉNY
2022. 12. 22., 15:20
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Magyar Tűzoltó Szövetség közreműködésével közösen kiírt pályázatán Bács-Kiskun megyéből harmincnyolc önkéntes tűzoltó egyesület pályázott sikeresen, és mind a kilenc önkormányzati tűzoltóság élt a pályázat kínálta lehetőséggel. Az egyesületek több mint 30 millió, az önkormányzati tűzoltóságok pedig közel 34 millió forint összegű támogatásban részesülnek.

A pályázatokat még tavasszal írták ki az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek részére. Előbbiek esetében a rendelkezésre álló 225 millió forintos keretre mind a hatvan önkormányzati tűzoltóság pályázatot nyújtott be. Az önkéntesek támogatására rendelkezésre álló forrásra hatszáznégy egyesülettől érkezett pályázat.

Decemberben az ország valamennyi, a 2022-es pályázaton pozitív elbírálásban részesülő önkormányzati tűzoltó-parancsnoksága és önkéntes tűzoltó egyesülete átveszi a központi költségvetésből elnyert támogatást. A pályázatok elbírálása két ütemben történt, először a pénzbeli, majd a természetbeni támogatásokról született döntés. A tűzoltóeszközöket és felszereléseket az egyesületek és az önkormányzati tűzoltóságok a napokban vették át. 

Az önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok a pályázaton EDR-rádiókat, védőeszközöket (légzőkészülékhez tartalék álarc, tartalék kompozit palack, benzinmotoros áramfejlesztő, benzinmotoros zagyszivattyú, búvárszivattyú, mászóöv, bevetési védőruha, védőcsizma, védőkesztyű, védősisak), illetve tűzoltótechnikai eszközöket, kéziszerszámokat, egyéb felszereléseket (porral oltó, habbal oltó, kapacs, szikracsapó, ásólapát, bontóbalta, csáklya, csapszegvágó, feszítővas, kordonszalag, mentőkötél, terelőkúp, forgalomirányító lámpa, elsősegély-felszerelés) nyerhettek el.

A támogatások tudatos felhasználása segíti az önkéntes és az önkormányzati tűzoltók beavatkozásának biztonságát és szakszerűségét, tovább erősítve ezzel Bács-Kiskun megye mentő-tűzvédelmét.