Újraindult a Bagoly Esték rendezvénysorozat

2023. 03. 10., 13:18
Ismét útjára indult a Bagoly Esték rendezvénysorozat Kecskeméten. A jövőre 30 éves Bagoly Egészségház rendezvényének célja a már meglévő közösség társadalmi szerepvállalásának erősítése a városban. Az első rendezvény középpontjában a cukorbeteg lábambulancia bemutatása állt, amely márciusban kezdi meg működését az egészségházban.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 29 képet tartalmaz

"Úgy érzem, a hamarosan 30 éves Bagoly Egészségház sikeres működése feljogosít minket arra, hogy kimondjuk: az egészségház nem csak egy vállalkozás, egy intézmény, hanem egy olyan aktív közösség is, amelybe beletartoznak az orvosok, a szakdolgozók, az asszisztensek, a páciensek, gyerekek és felnőttek, kortól és nemtől függetlenül." Ezzel a gondolattal nyitotta meg csütörtökön az újrainduló Bagoly Esték rendezvénysorozat első alkalmát Bátay Szabolcs ügyvezető igazgató. A tervek szerint negyedévente sorra kerülő előadások a Bagoly közösségének szólnak, annak érdekében, hogy a gyógyítás mellett más területeken is gazdagítsák, építsék Kecskemét közéletét.

A Bagoly Esték keretében az egészségügyhöz kapcsolódó programokat szerveznek, melyeken a modern betegellátásról, orvos-szakmai fejlesztésekről esik szó, de művészeti, kulturális rendezvényekről is hallgathatnak majd az érdeklődők színvonalas előadásokat.

Az első rendezvény középpontjában a cukorbetegség, annak szövődményei, illetve azok korai felismerése állt.

- Hazánkban évente 3-4 ezer alsóvégtag amputáció történik az elhanyagolt cukorbetegség szövődményei miatt. Ezek közel 80 százaléka azonban megelőzhető lenne – fogalmazott előadásában dr. Preiszinger Andrea, diabetológos, belgyógyász szakorvos.   

A téma felvetésének, a szörnyű statisztikai adatok mellett aktualitást ad az is, hogy a Bagoly Egészségházban, a leendő Neuropathia Centrumhálózat részeként, Cukorbeteg lábambulancia nyílik 2023. márciusában. 

A rendelésen lehetőség nyílik majd az úgynevezett neurometria (diagnosztikai) vizsgálat elvégzésére is. A cukorbetegség leggyakoribb szövődménye ugyanis az ún. szenzoros neuropátia, amikor az éles fájdalom vagy a furcsa, bizsergő érzés a kéz-és lábfejen (mintha kesztyű vagy zokni lenne rajtuk) fokozatosan érzésvesztésbe megy át, ami az idegrostok egyre fokozódó károsodásának jele.

A cukorbetegség következtében károsodhatnak a láb mozgató idegszálai és az artériás keringés is. A szövetek sérülékenyebbé válnak, sebek, illetve fekélyek alakulhatnak ki, amelyeket a beteg kevésbé vagy meg sem érez. A gyógyulási hajlam így rosszabb, ami gyakran "diabéteszes láb" kialakulásához vezet és a végtag elvesztésével járhat.

– Nagyon fontos lenne a betegek számára az évente egyszeri szűrővizsgálatok elvégzése. Saját tapasztalatom az, hogy a viziteken is többet kell foglalkozni a betegekkel. Vissza kell kérdezni, hogy a korábban kért javaslatokat megfogadták-e - fogalmazott a rendezvényen dr. Borda Ferenc belgyógyász, diabetológus főorvos.

A cukorbetegség szövődményeinek megelőzése terén mérföldkő lesz majd Kecskeméten, a Bagoly Egészségházban induló cukorbeteg lábambulancia, ahol lehetőség nyílik neurometria (diagnosztikai) vizsgálat elvégzésére, illetve a jövőben, boka-kar index Doppler készülékkel történő meghatározására is a felnőttek körében.